Британският посланик: Първият ни приоритет в България е партньорството в сигурността

Британският посланик: Първият ни приоритет в България е партньорството в сигурността

© Юлия ЛазароваИсторик по образование и с опит в сферата на сигурността - това е новият британски посланик в София Роб Диксън. С него "Дневник" говори за бъдещите отношения между България и Обединеното кралство; за връзките между два народа, живеещи в противоположните краища на континента, и за глобалната роля на Великобритания. В първата част на интервюто той сподели впечатления от България и говори за предизвикателството на дипломатическата работа по време на пандемия.


Във втората - за бъдещите отношения между Лондон и София и за това какво да очакват българите, живеещи на Острова.


- Г-н посланик, докато вървим към ново партньорство след Брекзит, мисията на посолството също се променя. Ако трябва да я опишете в три приоритета, какви биха били те?
- Първото нещо, което бих казал е: прекрасно е, че сега имаме споразумение за търговия и сътрудничество между Обединеното кралство и ЕС, което слага край на четири и половина години несигурност в отношенията между Обединеното кралство и ЕС. Това очевидно има значение за партньорството между Обединеното кралство и България.


И не мисля, че трябва да подценяваме значението на това постижение. Това е широкообхватно споразумение без прецедент. Това е най-голямото търговско споразумение, което са постигали и ЕС, и Обединеното кралство, на стойност 600.88 милиарда лири. За пръв път ЕС гарантира нулеви тарифи в споразумение за външна търговия с трета страна. Това е забележително и дава голяма сигурност на бизнеса и хората от двете страни. Не можем да го подценим. В този контекст виждам три, а може би и четири приоритета.


Най-важното е да се грижим за хората, независимо дали в контекста на covid или в следствие от края на преходния период. Има над 200 000 българи, които с право наричат Обединеното кралство свой дом. Има и 15 000 британци, които по напълно разбираеми причини са решили да се преместят тук и наричат България свой дом. И ние искаме да предоставим подкрепа и помощ и в двете посоки, за да могат те да преминат през този период на промяна безпроблемно. Но мисля, че хората са над трите големи приоритета.


Първият е укрепване на партньорството в областта на сигурността. Това отразява моя опит, независимо дали става въпрос за справяне с общи предизвикателства в Черно море и общи дейности като близки партньори в НАТО, напълно ангажирани да постигнат целта от два процента от БВП за разходи за отбрана (което е наистина положително нещо). Или като работим в тясно сътрудничество в борбата с тежка и организирана престъпност. Това е наистина значителна част от нашите отношения и сътрудничество с България. Както и справянето с човешките последици от това, независимо дали става въпрос за съвременно робство или трафик на хора. Това е нещо наистина важно, което искаме да продължим.


Вторият приоритет е да работим с България, за да се справим с големи глобални предизвикателства, с които е ангажирана Великобритания. Тази година ще председателстваме Г-7, което е наистина важен момент, тъй като всички преживяваме, надявам се, края на пандемията и се фокусираме върху възстановяването. Ние сме домакини на 26-ата Глобална конференция за климатичните промени на ООН в Глазгоу (COP-26) през ноември, което е наистина много важно за нас, в световен мащаб. Но аз също искам да го направя важно и за нас, тук в България. Обединеното кралство може да играе лидерска роля, но ние наистина искаме България да бъде част от глобалните решения на тези големи предизвикателства.


Последното нещо, с две думи, е ангажирането с онези неща, които описват кои сме ние, какви са нашите ценности и какво е мястото на Великобритания в света. Както си партнирахме със Софийска община по въпросите на чистия въздух и COP-26. Тази година за пръв път ще в участвам в организирането и провеждането на "Посланик за един ден", събитие, което насърчава овластяването и участието на млади жени и момичета в дипломацията, бизнеса и политическия живот. Искаме да продължим да работим в подкрепа на тези ценности, защото те показват кои сме ние в света. А Великобритания се стреми да бъде сила за добро.


- Върховенство на закона? Медийна свобода?


- Да, бих казал, че всички тези неща са неразделна част от нашата политика и ценности. Става въпрос за това кои сме, да подкрепяме тези неща по правилния начин. Нашите ценности и работата с партньори от цял свят в подкрепа на медийната свобода са голям приоритет за Обединеното кралство, както и това да продължим да подкрепяме укрепването на върховенството на закона по света.


- Бих искала се задълбочите малко повече във въпроса за сигурността. Доколко сте доволни от сегашното ни сътрудничество и по какви начини бихте искали то да се развие?


- Това е до голяма степен основен стълб на партньорството между Великобритания и България. Не изцяло, има много други аспекти, но е наистина важна част от връзката. Ние сме силно ангажирани в рамките на целия български сектор за сигурност, но също така и почти целия спектър от системата за сигурност на Обединеното кралство участва в борбата с общите предизвикателства на организираната престъпност.

България е един от каналите за преминаване към Европейския съюз на неща, които оказват влияние върху всички нас - независимо дали става въпрос за трафик на наркотици, хора, тежка организирана престъпност, контрабанда на тютюн.

Ние работим в тясно сътрудничество с българските власти, за да прекъснем престъпните дейности, които оказват влияние тук, в България, но също така и в цяла Европа и особено в Обединеното кралство. Това се случва тихо на оперативно ниво. Със сигурност искаме да продължим да укрепваме нашето сътрудничество.


Мисля, че има наистина важна област, с която започнахме да се ангажираме през последните няколко години, където виждам по-нататъшен потенциал - работата с български партньори по някои от предизвикателствата, пред които всички сме изправени в киберпространството, независимо дали става въпрос за враждебна чуждестранна държавна дейност или дезинформация около ваксините.


Има огромна възможност за разширяване на нашето сътрудничество в тази област. Започнали сме, но бихме могли да постигнем много повече.


Искаме да продължим да развиваме нашето партньорство с българските въоръжени сили, независимо дали е съвместна работа в Черно море, общи учения. Искаме да споделим някои от най-добрите си практики, да се учим от българите и да играем заедно една наистина важна роля в НАТО.


Това са трите големи приоритета в контекста на отношенията за сигурност. Виждам реални възможности да ги придвижим напред.


- А какво ще кажете за по-голямата роля на Великобритания в Източна Европа? Предполагам, че докато търсите глобална роля, фокусът ви ще бъде върху Общността на нациите. Но хвърляте ли око на региона и какво виждате?


- С идването на 2021 г. и договарянето на споразумението за търговия и сътрудничество между Обединеното кралство и ЕС има огромен брой брой световни предизвикателства, особено около кризата. Всички ние се борим, както можем. Обединеното кралство има важна роля, която вече играем на многостранно ниво - да стимулираме световния отговор спрямо covid, независимо дали чрез финансирането ни за Световната здравна организация като един от най-големите донори за (алианса, бел. ред.) COVAX, който ще снабди с ваксини развиващия се свят. Или чрез нашите фантастични учени в Оксфорд, които разработват някои от тези ваксини. Обединеното кралство има важна роля в търсенето на многостранни решения на тези глобални проблеми.


По-рано споменах Г-7 и COP-26. Tова са добри примери за това как Обединеното кралство, което играе наистина голяма лидерска роля, напуска Европейския съюз, но не се отклонява от Европа, а става домакин, събира света и се опитва да намери доста амбициозни решения за може би най-належащото глобално предизвикателство, пред което всички сме изправени - влошаването на околната среда и влиянието на климатичните промени. И ние ще искаме България да участва във всички тези инициативи Заради това се договорих за партньорство с кмета на София за съвместна работа по технологии за чист въздух. Искаме да продължим да развиваме партньорството по тези големи глобални предизвикателства.


Британският посланик: Първият ни приоритет в България е партньорството в сигурността

© Юлия Лазарова


Така че в отговор на въпроса Ви: не става въпрос за отклоняване на фокуса от един регион към друг. Става въпрос за възможността да отстъпим и действително да окажем въздействие на глобално ниво. При нашите собствени условия, но чрез многостранен подход да привлечем приятели и партньори, с които споделяме ценности и интереси.


- Нека преминем от глобалния подход към човешките връзки в страните. Има две големи групи българи, които са много заинтересовани от живот и работа във Великобритания - студентите и сезонните работници. Какво очаквате да се промени за тях и какво послание бихте им отправили?


- По отношение на чуждите граждани - български граждани в Обединеното кралство, а и британските граждани тук... Дипломатите и политиците винаги говорят за сътрудничество, за партньорство и декларации, за подобряване на отношенията. Всъщност за мен на много човешко ниво връзките между хората наистина определят отношенията между държавите. Във Великобритания вече имаме над 200 хил. българи, които са се регистрирали, за да останат при условията на споразуменията за оттегляне. Които са решили, че Великобритания ще продължи да бъде техният дом, ще продължат да живеят, да работят, да отглеждат децата си, да участват в обществото на Обединеното кралство. Това е фантастично и ние искаме да продължи.


Също така има 15 хил. британци, които са избрали България за дом по очевидни за мен причини. За мен, както казах, именно тези връзки на хора, семейства и приятелства определят кои сме. Следователно Обединеното кралство и България вероятно са свързани по непознат досега за историята ни начин. Според мен това е важно наблюдение.


Второто нещо, което бих казал по отношение на гражданите, е, че съгласно условията на споразумението за оттегляне сме гарантирали правата на наистина значителен брой българи, които са направили Великобритания свой дом - правата им за достъп до образование, здравеопазване, цял набор от услуги при същите условия, при положение че са регистрирани. И това е страхотна новина.


Създадохме и възможност за българи, които искат да могат да пристигат за в бъдеще - точкова имиграционна система, разнообразие от различни начини, по които да се класират, за да дойдат във Великобритания. Въпреки че този процес ще бъде различен, очаквам връзките между нашите народи да продължат. Докато хората продължават да правят нашите две страни свой дом и децата им да растат, те ще продължат да укрепват тези отношения.


Споменахте сезонните работници - това е важен въпрос за много българи, които идват във Великобритания, за да работят особено в селскостопанския сектор. Миналата година въведохме пилотна програма, която позволи на много българи да кандидастват и да дойдат във Великобритания. Добрата новина от 22 декември е, че сме я удължили и разширили за 2021 г. Ще има 30 хил. визи за сезонни работници за европейци и хора извън Европа, което знам, че ще заинтересува много българи.


Друго, което си струва да се спомене, е, че точковата миграционна система също позволява влизане в селскостопанския сектор а българите, които търсят постоянна работа.


- Това на практика означава, че българските сезонни работници ще са в конкуренция с тези от трети страни. Как очаквате това да промени отношението на работодателите към тях?


- Не бих могъл да кажа какви са очакванията на работодателите.

Но българските работници са известни с добрата си работа и мнозина се връщат година след година.
Надявам се, че новата схема ще позволи на хората да кандидатстват и да продължат да се връщат. Щом сте от ЕС, тя е за всички, но тя дава на българите възможност да работят във Великобритания.


- А какво ще кажете за бизнеса? Има ли интерес от британските бизнеси към инвестициите в България?


- Очевидно сме в предизвикателен момент - от гледна точка на covid и края на преходния период. И двете са оказали влияние върху инвестиционните решения. И двете са оказали влияние върху икономиките. При прехода към 2021 г., надявам се, ситуацията с covid ще е по-добра. Сега можем да започнем да даваме на хората увереност относно бъдещите търговски отношения. Всъщност ще започнем да виждаме повече британски компании да се фокусират отново върху България. Вече има доста.


Но както казах, през първите няколко месеца опознах България и виждам реални възможности в най-различни области извън туризма и отдиха, с които британските компании са били силно ангажирани в миналото. По-специално виждам възможности около финансовите услуги.

Нека не забравяме, че Великобритания продължава да бъде център на финансовите услуги в Европа. Прави ми впечатление, че в посолството делим сградата си с лондонския Financial Times и има причина те да са тук - защото има възможности.
Искаме да привлечем част от тези инвестиции.


Виждам и реални възможности в технологичния сектор тук, в България. Всъщност това е наистина бързо развиващ се сектор тук. Лондон е един от най-големите световни центрове за "бизнес ангели" в технологичния сектор. И мисля, че има реална възможност за развитие.


Връщайки се към климата, докато всички започваме да търсим решения за пречистване на въздуха и намаляване на емисиите, някои от нашите компании от световна класа работят по технологии за адаптация на околната среда, в сферата на транспорта и в други области, в които може да се включи България.


Великобритания е петият по големина търговски партньор на България. Тези числа са се удвоили през последните пет години. Задоволява ли ме това? Не, имам амбицията да продължа много по-нататък. Влизайки в 2021 г., има голям потенциал за растеж.


- За първи път от две поколения ще израсне ново, което ще познава само Великобритания извън ЕС. Каква Великобритания искате да им покажете?


Страхотен въпрос. Както каза министър-председателят онзи ден - напуснахме Европейския съюз, преминахме края на преходния период, но културно, емоционално и географски Великобритания е част от Европа и ще продължи да бъде такава. Напускането и споразумението ни дават рамката, в която сега можем да регулираме бъдещи отношения, но идентичността и ценностите ни не се променят. Надявам се, че едно бъдещо поколение българи ще продължи да гледа топло и с обич към Обединеното кралство.


По три начина - Обединеното кралство предлага много възможности, независимо дали в или извън университетите, за наука, за инвестиции. Да мислят за Обединеното кралство от гледна точка на културата- ние сме световно известни с невероятните си творчески индустрии, с музиката си, със спорта си, с културния си живот. Обединеното кралство все още е доста готино място и се надявам, че въпреки тежките преговори следващото поколение млади българи ще продължи да мисли за него по този начин.


Трето - Обединеното кралство е глобален лидер, работещ с партньори, с които споделяме интереси и ценности, включително с България. Глобален партньор и играч, който има тежест на световната сцена, независимо дали става въпрос за възстановяване от covid, или за да се справим с някои от големите глобални предизвикателства около, както казах по-рано, околната среда или сигурността.


Надявам се, че бъдещите поколения българи ще гледат на Обединеното кралство като място за възможности, творчество и с глобална тежест. Великобритания има много какво да предложи в международен план, но също и като приятел и партньор на България.


- Ако ми позволите - чудесно рекламирате страната си. Но нека го обърнем - ако трябва да рекламирате България на правителството си и на обикновените британци, какво ще направите?


- България вече ме спечели - избрах да стана посланик тук. И мисля, че важат същите причини. Тя е наистина важен партньор за Обединеното кралство в стратегически регион по отношение на нашето партньорство за сигурност. Аз, министрите, правителството на Обединеното кралство искаме да укрепим това партньорство. Това е връзка, която има значение и за сигурността, и за гражданите ни.


Второ, тук има страшно много потенциал за инвеститори.

Говорим за много добре образована, високо мобилна, мотивирана работна сила, която може да предложи ужасно много на британски инвеститори или британски работодатели. В това има значителни възможности.
Третото нещо, което бих казал, ако се опитвах да рекламирам България на емоционално ниво - ами това е фантастична държава. Обикновено във времена без пандемия над половин милион британци идват тук всяка година. Повечето от тях отиват на море, някои карат ски. Всъщност има толкова повече да се види в тази невероятна страна. Наскоро започнах да пътувам и да го виждам и мисля, че има още много неща, които можем да направим заедно, за да представим тази прекрасна държава пред по-голяма аудитория от инвеститори и посетители, докато вървим към по-добри времена по-късно тази година.


- Споменахте Черно море на няколко пъти в контекста на партньорството за сигурност. Но не произнесохте думата с Р - Русия. Какво мислите, че трябва да правим като партньори по отношение на Русия и особено за агресивното ѝ поведение в региона на Черно море?


- Първо бих казал, че Великобритания и България очевидно са силни и отдадени партньори в НАТО и имат добри основания. Този съюз има значение и като алианс, ние сме по-силни заедно. Подкрепата ни към решението на България отпреди много години да се обърне към евроатлантическо бъдеще е абсолютно показателна за това какво прави Великобритания в България. Независимо дали става въпрос за търговия, ценности или сътрудничество. Виждали сме как България взима трудни, но важни решения - при случаи на враждебна дейност. Не са лесни, но са правилните решения, видяхме това и преди Коледа. (Бел. ред. Тогава България обяви за персона нон грата руски дипломат, уличен в шпионска дейност. Подробности четете тук.) Подкрепяме България в защитата на суверенитета, територията и гражданите ѝ. Отдадени сме на евроатлантическото бъдеще, което тя е избрала. Ще продължим да го правим, защото това партньорство има значение.


- Бихте ли искали да коментирате събитията от снощи във Вашингтон? (Бел.ред. Интервюто е взето на 7 януари, четвъртък.) Джордж Буш каза "В САЩ не го правим така, така го правят в банановите републики". Нека коментираме областта на демокрацията.


- И аз, както мнозина, се натъжих и учудих от това, което видях по телевизията. За тези от нас, които са работили, живели и познават САЩ, те не са само стар приятел и партньор. Те са светъл пример на световната демокрация. Както каза премиерът ни снощи, това в Капитолия бяха стряскащи сцени. Важно е сега да се премине към мирно предаване на властта и завръщане към ценностите, с които са известни САЩ като защитник на демокрацията по света. Очакваме с нетърпение да работим с администрацията на Байдън по много въпроси - от климатичните промени до всички области, в които Великобритания и САЩ са работили заедно толкова дълго. Значим момент.


[

Фотогалерия: Щурмът на Капитолия >


- Изненадващо е, че САЩ се нуждаят от подкрепа отвън - да чуят думите "С вас сме, тръгнете в правилната посока, излекувайте раните си".


- Сцените от снощи бяха стряскащи, притеснителни. Но знаем, че хората на стъпалата и вътре в Капитолия бяха малцинство. САЩ, които ние познаваме от години, са нещо много по-голямо. Ще ги подкрепяме, разбира се, докато минават през този период и го преодолеят


- Наблюдаваме ли все по-голямо неразбирателство в света? Имахме една представа за Америка; една за Обединеното кралство преди 2016. Изведнъж открихме, че не си даваме сметка колко са големи проблемите в един свят, който смятахме за глобален. Че нашия свят на демокрацията е атомизиран на малки части, които трябва първо сами да си отговорят какъв е проблемът и да обяснят на другите какъв е той.


- Наистина добро наблюдение. Много неща, които приемахме за сигурни, се срутиха в последните няколко години. Сега е време на объркване, дезинформация, несигурност. Светът е различен от това, което беше преди няколко години. В период на несигурност хората търсят стабилност. Аз бих извлякъл едно послание за своята професия: като дипломати ние имаме наистина важна роля по отношение на разбирането. Работата на дипломата е да разбере, да слуша, да изучава, да интерпретира, да обяснява, ако е късметлия - да влияе. Минаха толкова промени, че тази нужда сега е още по-силна - да има хора, които могат да влязат в разговор, но най-важното - да слушат и да разбират какво става. За моя занаят това е поуката, която бих си извлякъл от тази несигурност.


- Споменавайки медийната свобода, как ще изкомуникирате нещата, които искате да отправите като послания в България - страна на ниско място в класацията на "Репортери без граници" по медийната свобода? Все повече хора дори не четат и не гледат същите канали. В есето си за това как е интервюирал премиера Бойко Борисов журналистът от "Франкфуртер алгемайне цайтунг" Михаел Мартенс казва, че с изненада е осъзнал, че германските читатели не се интересуват изобщо от случващото се в една малка европейска държава и че е било сензационно вестникът да публикува цяла страница интервю с него, защото толкова голямо място би се отделило на Ангела Меркел или на Борис Джонсън. И дори германците, които са уж лидерите на Европа, не знаят много за малките страни като България. Какви са съображенията Ви в тази сфера?


- Като дипломат аз общувам по различни канали с различни аудитории...


- Невинаги публично.


- Невинаги публично, да. Но е важно да се излезе от официалния кръг на дипломатите, да се излезе извън жълтите павета, извън София. Имаше си причина първите ми пътувания да са далеч извън София. Ако говориш с все едни и същи хора, ще получиш само едно мнение за това какво се случва. Като дипломат трябва да разшириш източниците, от които получаваш информация.


В България това значи, че трябва да съм мобилен и да се ангажирам. Трябва и да обясняваме на колегите ни в Лондон и във Великобритания за това какво се случва тук. Заради това тази позиция е толкова вълнуваща, защото тук има възможности - много да се разкаже и да се покаже.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 549 Неутрално

  "Първият е укрепване на партньорството в областта на сигурността."

  Това е добра новина. Дано не са само думи.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Добре дошъл!
  Възпитан, умерен, тактичен- истински британец....не точно като онези по стадионите и в петък вечер...
  Със сигурност си дава сметка какво си причиниха само с напускането на ЕС, но вече е късно...

 3. 3 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  "...укрепване на партньорството в областта на сигурността."
  Ха-ха-ха! Нас ни пази Русия бе Глупи. Каква сигурност с вас дето си признахте, че Русия може да ви завладее за няколко часа?!

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Разстроено

  До коментар [#3] от "Vency Mirchev":

  Не знам какво пиете, но чисто човешки и християнски съм силно загрижен и много разтревожен за Вас!
  Умолявам Ви да престанете да пиете тези субстанции незабавно, защото очевидно сериозно увреждат необратимо здравето Ви и унищожават остатъците от хипотетичният Ви Разум!!!

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Весело

  .......Със сигурност си дава сметка какво си причиниха само с напускането на ЕС, но вече е късно...
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Далеч по-важно е, че ти му го каза, защото иначе той ще се затрие. 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  И на нас така. Затова трябва да затворим границите с английската джамахирия

 7. 7 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 52 Весело

  Добре дошъл!Възпитан, умерен, тактичен...
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Имам чувството, че този има Синдром на Даун.
  България е толкова важна за Великобритания,
  че вече взеха да ни изпращат дефектни за посланици.

  Ама вие си ги харесвайте…
  До коментар [#2] от "selqnin":

 8. 8 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#7] от "yxy36648763":

  В отговор на забележката на Селянина си се изказал като абсолютен селяндур - в изречението ти няма нищо "европейско" като разсъждение и дори и за форум на Дневник е прекалено простовато...

 9. 9 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Най-голямата заплаха за сигурността ни са управляващите.

 10. 10 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Когато цяла Европа беше тръгнала да ни помага да се освободим от турско робство, английските военни съветници даваха акъл на Овман паша, как да удържи Плевен. Този сигурно е потомък на някой от тях.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Направо осигурете българската национална сигурност. Ние не сме в състояние сами да се пазим.

 12. 12 Профил на Ivan Nikolov
  Ivan Nikolov
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Захаросани прикаки,изгубено време.

  НЯМАМ БРАТУШКИ И НЕ СЪМ ОСВОБОЖДАВАН
 13. 13 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#7] от "yxy36648763":

  даже имам съмнения че е от "другия бряг"...

 14. 14 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Спомнете си последните трима посланици на Обединеното кралство в България: Джонатан Алан, Ема Хопкинс и интервюираният Роб Диксън. Общото между тях: млади, образовани. Нали никой от тях не ви изглежда да си е купувал дипломата или поста, да е "връзкар" в нашенския смисъл. Сега ги сравнете с Румяна Желева - предложена по време на първия мандат на ГЕРБ за еврокомисар на България (и какво стана на изслушването ѝ в ЕП). Спомнете си и кой е настоящият ни консул във Валенсия. И си представете някой от Джонатан Алан, Ема Хопкинс и Роб Диксън да си построи барбекю на покрива на многофамилната жилищна сграда, в която е апартаментът му...

  Ето това е разликата м/у Британия и България. Не сме по-лоши от тях, много по-назад сме...

  ---------
  Никога няма да забравя прощалното интервю на Джонатан Алан при Жени Марчева в БТВ. Човекът едва сдържа сълзите си при представата за България и българите, с които се разделя. Това не се играе, това беше Човекът Дж. Алън. ....

  ----------
  Напълно естествено и нормално се работи с британци, стига да има какво сам да им дадеш с работата си - толкова е просто...

 15. 15 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 739 Разстроено

  Това е и най-валкото. Сигурността е единствения ви приоритет. А точно на британец ли трябва да обяснявам, че гладният е лесен за корумпиране, манипулиране и предателство...

 16. 16 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Г-н Диксън звучи нормално. Да видим как ще се държи занапред.

 17. 17 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Каквото и да говори да не забравяме все пак, че е англичанин, да не забравяме и думите на един друг англичанин: " Англия няма вечни приятели, англия има вечни интереси" Трябва да стоим далеч от тез.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 18. 18 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Човешки????? християнски???? моля ви, бъдете по-сериозен в използването на чужди за вас думи и понятия.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 19. 19 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#10] от "3biri":

  А потомците на Осман поша ти бичат минуси като за световно.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 20. 20 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Работил в сферата на сигурността. Да не е от ми6? Защото на предната линия пращат такива, както и в Украйна! А нас за това ни и коткат!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 21. 21 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#10] от "3biri":

  +++++++++++++и не само! Тези реднеци, никога не са ни били приятели и винаги са били против нас! Чърчил е искал България да бъде разделена на три части след 2- та световна война! Техните приятели са онези на югоизток, винаги са им били! Това ги прави наши неприятели!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK