Тунис още се разкъсва между носталгията и демокрацията

Автократът Зин ал Абидин бен Али бе свален на днешната дата преди 14 години.

Автократът Зин ал Абидин бен Али бе свален на днешната дата преди 14 години.Обградена от много частни охранители, тунизийският депутат Абир Муси се качи тези дни на сцената, за да се обърне към възхитената тълпа по време на митинг, изпълнен със символи, напомнящи за миналото на северноафриканската страна. След като печели място в парламента през 2019 г., тя става една от най-популярните и спорни политически фигури, яхнала вълната от носталгия по едни по-стабилни времена на благоденствие. И това става тъкмо когато Тунис отбелязва 10 години, откакто протестиращи свалиха автократичния президент Зин ал Абидин бен Али.


Муси, юрист и бивш виден член на управляващата партия на Бен Али, необезпокоявано играе на тази струна и обещава да предложи път назад. Неотдавна един следобед тя каза на тълпата в крайбрежния град Монастир: "Тунис кърви, че Тунис е болен и ранен. Тунис иска от нас да го избавим от това положение".


Тунизийският президент Каис Сайед, избран през 2019 г. с голямо мнозинство, стои на твърди антидиктаторски позиции. Но някои виждат в Муси и нейното ретроградно движение, заплаха за младата демокрация в Тунис и я критикуват заради отказа ѝ да признае ужасните репресии по времето на Бен Али. Той беше свален на 14 януари 2011 г. с революция, която предизвика въстания в региона, наречени Арабската пролет. Бен Али избяга опозорен в Саудитска Арабия и почина през 2019 г. Комисията за истината установи десетки хиляди случаи на изтезания, екзекуции или корупция по време на неговото управление и на предшественика му Хабиб Бургриба.
Тъй като страните в демократичен преход често изживяват такава носталгия, Муси залага на ширещото се недоволство от неумението на демократично избраните след революцията тунизийски правителства да се справят с дълбоката бедност. След 2011 г. Тунис страда от намаляване на заплатите, увеличаване на безработицата и влошаване на публичните услуги. При коронавирусната пандемия безработицата достигна 15-18 на сто. Рязко се увеличиха опитите за миграция по море към Европа.


Муси често отрича легитимността на тунизийската революция и казва, че ислямисткото движение "Ан Нахда" (Възраждане), най голямата партия в парламента, е терористична групировка, която трябва да бъде забранена. Тя настоява за възстановяване на силната президентска институция и на апарата за сигурност, но внимава да не хвали публично Бен Али. Муси е добре приета в много среди. Нейните излъчвания на живо по "Фейсбук" на


седящи стачки, които често смущават работата на парламента,


са гледани и споделяни от хиляди. Нейната Свободна конституционна партия е спечелила 17 мандата през 2019 г., но две последни проучвания сочат, че ако сега има парламентарни избори, партията ще спечели най-много повече гласове. "Програмата на Абир за възстановяване е ясна визия за бъдещето", казва 27-годишната Абир Джласи, която следва право. Но критици твърдят, че именно заради липсата на конкретна политическа програма Муси прибягва до популистка реторика.


Абир Муси

© Associated Press

Абир Муси


Символите от миналото на Тунис изобилстваха на митинга в Монистир. Портрет на първия лидер на страната Хабиб Бургиба, който беше начело на движението за независимост от Франция, гледаше бащински към тълпата. От високоговорителите звучаха популярни по времето на диктатурата на Бен Али песни с текст за прекрасни плажове и слънчево време. Даже се чуваха възгласи: "Бог да благослови Бен Али".


Мохамед Джегхам е бил по времето на Бен Али 13 години министър на вътрешните работи, на отбраната и шеф на президентската канцелария. "Ако опитате да направите оценка на тези 23 години, когато Бен Али беше на власт, ще има и добро, и лошо", каза за АП Джегхам, който сега ръководи компания за климатици в околностите на столицата Тунис. "Несъмнено през тази години страната напредна. Имаше много инвестиции", добави той. Но тунизийската Комисия за истината и достойнството, създадена през 2013 г. от демократично избраното правителство, е


разкрила огромен брой злоупотреби в подробното си разследване


на управлението на Бургиба и Бен Али и времето след революцията от 2011 г. Комисията е получила 63 хиляди жалби, идентифицирала е 30 хиляди жертви на сериозни нарушения и е предала в съда 200 случая на корупция, изтезания, изнасилвания и убийства.


Докладът ѝ съдържа подробности за жестоките методи на изтезание, използвани от бившия апарат по сигурността, вкл. мними екзекуции, давения във вода, изнасилвания и електрошокове. Според едно от показанията бременна жена е била бита толкова силно, че е пометнала, а според друго мъж е бил провесван от тавана, обгарян с цигари и дран жив. Името на Муси се появява в доклада чрез документ, който показва, че срещу заплащане е давала информация на режима на Бен Али за свои колеги адвокати. Преди тя е атакувала работата на комисията и сега отклони поканата за интервю.


Правозащитната активистка Сихем Бенседрин, която оглавява Комисията за истината, признава икономическите трудности на Тунис, но казва: "Гражданинът се нуждае както от свобода, така и от сигурност. Не може да имаш едното без другото". Тя подчертава крачките, извървени от Тунис след 2011 г. - установяване на демократични институции, независима съдебна система, свободни и честни избори - но признава, че има още много работа за вършене и предупреждава, че не бива да има отстъпление.


Но Мишел Бешир Аяри, старши анализатор за Тунис в Групата за международни кризи, окачествява като "признак за добро здраве на туниската демокрация" това, че на хора като Муси се позволява да участват в публичните дебати. "По-добре е да имаш идеи, дори да са екстремистки, но съществуващи в рамките на политически партии, и мирни конфликти, вътре в парламента, а не навън, на улиците", казва той и добавя: "Заплахата се крие в икономическата и социалната ситуация. Това е много по-опасно". /БТА/с малки съкращения

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И тука е тека.🐵

  Много съм прост
 2. 2 Профил на qcd31700425
  qcd31700425
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ... яхнала вълната от носталгия по едни по-стабилни времена на благоденствие".

  мА мола ви са, как тъй носталгия. Веднага редакцията да са самосесизра. с цветните арабски рево/полюции потекохабтеки от медни масло, благоденствие индемокарточна радост, каквато туземното население не познавало, от зората на съществуването си. същинска нирвана...

 3. 3 Профил на qcd31700425
  qcd31700425
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#2] от "qcd31700425":

  сори за правописа. трепериха ми пръстите от възмущение и вълнение като видях тази фалшива новина.

 4. 4 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Още има да учи жената. Не се прави така. Говориш си същите неща с пионерски патос, НО се обявяваш за дясна партия, ставаш член на ЕНП, а те ще те приемат, стига да им донесеш евродепутати, не им пука какъв си, после печелиш изборите, режеш лентички а за всеки проблем казваш "Станишев е виновен".

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Тунис и демокрация в едно изречение са оксиморон!
  За съжаление тези хора все още са по-близо до племето, отколкото до идеята за общественият договор и представителната демокрация!!!

 6. 6 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И тука е тека.🐵
  —цитат от коментар 1 на Шакир Зулов


  Е как да е? При такова ниво на демокрацията. Дневник ама пуснете още една класика за Тунис както го напрвихте преди 1 месец - "Живея по трудно, по бедно ама не съжалявам" 😁😁😁😁😁

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  Хубава статия, която доста точно описва случващото се в Тунис и настоящите най-големи проблеми там - ниски заплати, голяма безработица и корупция.

  А, за тази фалшива популистка Муси е достатъчно да споменем, че е била доносник на бившия диктаторски режим на бен Али и цитирам от статията: "Името на Муси се появява в доклада чрез документ, който показва, че срещу заплащане е давала информация на режима на Бен Али за свои колеги адвокати. Преди тя е атакувала работата на комисията и сега отклони поканата за интервю."

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Госпожата и тунизийците да благодарят на г-н Обама и г-жа Хилари за станалото и да се готвят за нови арабски революции имайки впредвид , че скоро г-н Байдън ще поеме нещата. Да се готвят Мароко и Алжир. Разбира се и непослушнте египтяни , които секнага великите ходове на горепосочените американски политици.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 9. 9 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1542 Любопитно

  Всепак много малко хора емигрират от Тунис. За разлика от Мароко.
  Как ги задържа тунизийското правителство? Още по-странно е, че гиптяните не емигрират.

 10. 10 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#9] от "half truth":

  Ами явно не е чак толкова зле, че да се насладят на съседната стария за бежанските лагери в Босна. Все пак .. може да има престъпност, липси, проблеми но като имаш покрив над главата, храна, вода, семейство и все пак някакви закони, няма да се юрнеш да се давиш в Средиземно море и да мръзнеш и да те вали по лагерите

 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#10] от "uq":

  Да се чете насадят

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Весело

  Тунис и демокрация в едно изречение са оксиморон!За съжаление тези хора все още са по-близо до племето, отколкото до идеята за общественият договор и представителната демокрация!!!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Селянино, недей да пишеш глупости. Тунис е демокрация и целия демократичен свят признава това на тази държава!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Да се радват че нямат ИД и Алкайда.

  Щото скоро и те може да се притурят към купона както направиха в другите страни, където имаше арабска пролет.

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#9] от "half truth":

  В Истанбул има клуб на "самотните тунизийки и мароканки" .....
  И мога да ти кажа, че по вашите европейски критерии са много напреднали....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  От арабските страни, които минаха през революции от 2011 насам, Тунис излезе май най-сух от водата. Но и там хората са с къса памет. Преди революцията съвсем не бяха богати, същата мизерия си беше. Но корупцията се държеше дори не от една партия,а отт една клика на властта. В комбинация с достатъчно репресии, беше като в сооциалистическите страни - държавата мародерстваше, а хората не гъкваха, или емигрираха, но им се струваше "стабилно". И в блатото има спокойствие.

  E PLVRIBVS VNVM
 16. 16 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Щом в момента там управляват ислямистите, няма как да не е демокрация. Просто няма начин.

 17. 17 Профил на qcd31700425
  qcd31700425
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#12] от "Иво":

  начи неКой кат започне да говори с клишета тип "целия демократичен свят", "европейски ценности", "свободен пазар" и т. н. шитс, е или адски тъп или платен трол.

 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 902 Весело

  "След 2011 г. Тунис страда от намаляване на заплатите, увеличаване на безработицата и влошаване на публичните услуги.'

  Ама пък има, а, чакай да видим какво има, аааааааа, "млада демокрация"?
  Амчикак, щом "ислямисткото движение "Ан Нахда" (Възраждане) е най голямата партия в парламента", значи има направо "зряла демокрация", а това си струва дребните неудобства от намаляване на заплатите, увеличаване на безработицата и влошаване на публичните услуги.

  Все пак нали за единий светъл комун......, ааааааааа, грешка, либерален халифат работиме?

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Любопитно

  До коментар [#9] от "half truth":

  Между другото....прочете ли цялата статия.....?
  Накрая пише че е с "малки съкращения"....

  А Муси....я разбирам много добре, защо дърпа назад....
  "Муси, юрист и бивш виден член на управляващата партия на Бен Али, необезпокоявано играе на тази струна и обещава да предложи път назад."...

  В Мароко и Тунис има изключително много неомъжени жени или иначе казано "стари моми"......
  Мъжете в тия държави....просто не гледали сериозно на фактора /семейство /.
  Били постоянно от сутрин до вечер по кафенета, барчета и игрални салони....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Всепак много малко хора емигрират от Тунис. За разлика от Мароко.Как ги задържа тунизийското правителство? Още по-странно е, че гиптяните не емигрират.
  —цитат от коментар 9 на half truth


  Емигрират и още как, просто мароканците са три пъти повече като население и неофициалната политика на краля е да насърчава емигрирането на необразованите и несемейните, за да не правят бели у дома.

  А египтяните не емигрират, защото има военна диктатура, а срещу ислямистите се водят бойни действия.
  Такива неща...

  Знанието е сила, информацията - власт
 21. 21 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  И мога да ти кажа, че по вашите европейски критерии са много напреднали....
  До коментар [#14] от "eti mehter":

  Аз досега само веднъж съм се запознавала с тунезийска емигрантка в Испания. Изглеждаше модерна млада арабка. На фона на заобикалящите я мароканки изглеждаше много модерна. По испанското крайбрежие е пълно със всякакви африканци, ама тунезийците са рядкост.

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Любопитно

  До коментар [#20] от "pag":

  А египтяните не емигрират, защото има военна диктатура,
  =======
  Израел и САЩ правят всичко възможно, Египет да няма емиграция навън....
  Това е 90 милионна държава.....и ако почне емиграция от там, Израел ще е буквално изтрит от географската карта.....
  Това е положението....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  Предвид моментната политическа ситуация в страната, ако им отворят вратата от Египет биха емигрирали мюсюлманските братя. Ще стане весело. Населението на Турция може да се доближи до 100 млна.

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#21] от "half truth":

  Аз досега само веднъж съм се запознавала с тунезийска емигрантка в Испания. Изглеждаше модерна млада арабка.
  ========
  Посрещам почти всяка седмица такива.....
  Това са млади хубави компаньонки, наети от от други араби мъже......но от източните арабски държави като Дубаи, Емиратите и т.н...
  С две думи.....богати робини.....
  Говорят френски....и така с тях комуникацията е по лесна.....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Емигрират и още как, просто мароканците са три пъти повече като население и неофициалната политика на краля е да насърчава емигрирането на необразованите и несемейните, за да не правят бели у дома.
  До коментар [#20] от "pag":

  Има споразумение между Мароко и Испания за по-свободна емиграция, каквото другите африканци нямат. Мароканците не се давят в морето, за да дойдат в Европа. В Каталуния има страхотно много мароканци. Дори повече от руснаците. Всички мароканци имат много здрави семейни традиции.

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#23] от "half truth":

  Ще стане весело.
  ========
  Включително и за Европа.....
  А ако минат по суша.....първо ще го отнесат Израел, Йордания и Сирия..... Най голямата веселба ще е там..... :).....
  Това е политика, Мария.....
  Именно заради това.... Израел и САЩ много не се противят на Ердоан, че подкрепя ' Мюсюлмански братя' и палестинската кауза.....
  Така се задържат там..... Да видим докога.....

  Bukalemun
 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  След като у нас, 30 години "по-късно:)" има не малко хора които казват, очевидно без да мислят "хубаво си беше", защо да се чудим на тунизийците. Да не забравяме, че процента на простотията е доста сходен в различните държави, както и наличието на хора и техни наследници, които са били наистина добре при предишните режими и други, които просто са били млади, а сега не само че не са, но и са налегнати от болести и пандемии. Цялата такава маса от хора е удобна за възприемане на носталгични послания.
  Най-доброто лекарство за повечето от този тип хора е да се върне старото, че да ги чуем ( ако може) какво ще говорят тогава. Лошото е, че ако се върне, никой не може да предвиди колко време ще трябва да го търпим.

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Весело

  До коментар [#27] от "tsvetko_51":

  Цялата такава маса от хора е удобна за възприемане на носталгични послания.
  ========
  Цветкооо, Цветко.....!
  Носталгия има дори и в Италия..... Какво да говорим за Балканите.....
  Щом и Дневник е прописал за носталгия....прави си сметката....

  Твоето е също мнение.....но в по обзорен план.....е с нищожен процент....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Емигрират и още как, просто мароканците са три пъти повече като население и неофициалната политика на краля е да насърчава емигрирането на необразованите и несемейните, за да не правят бели у дома. До коментар [#20] от "pag":Има споразумение между Мароко и Испания за по-свободна емиграция, каквото другите африканци нямат. Мароканците не се давят в морето, за да дойдат в Европа. В Каталуния има страхотно много мароканци. Дори повече от руснаците. Всички мароканци имат много здрави семейни традиции.
  —цитат от коментар 25 на half truth


  Най-много мароканци, колкото и да е странно, има в Белгия.

  Знанието е сила, информацията - власт
 30. 30 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Това са млади хубави компаньонки, наети от от други араби мъже....
  До коментар [#24] от "eti mehter":

  ... в контраст с останалите арабки! И какво, семейните традиции само на религията ли се крепят?

 31. 31 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Най-много мароканци, колкото и да е странно, има в Белгия.
  До коментар [#29] от "pag":

  Заради френския ?
  В Каталуния им харесва сходният климат и гостоприемното отношение на испанците. В Испания мароканците се струпват само по крайбрежието.

 32. 32 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#20] от "pag":А египтяните не емигрират, защото има военна диктатура,=======Израел и САЩ правят всичко възможно, Египет да няма емиграция навън.... Това е 90 милионна държава.....и ако почне емиграция от там, Израел ще е буквално изтрит от географската карта..... Това е положението....
  —цитат от коментар 22 на eti mehter


  Към Израел няма да тръгнат, пак към Европа ще е, а вие сте по пътя.
  Молете се да не тръгнат, че Сирия е 17 милиона и ви наводниха с "бежанци", а Египет ОФИЦИАЛНО мина 100 (СТО) милиона преди два месеца.

  Знанието е сила, информацията - власт
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#30] от "half truth":

  И какво, семейните традиции само на религията ли се крепят?
  ========
  Няма такова нещо бе....
  Това си е направо отделна култура.....
  Тунизийките ме кефят с изящното си поведение. Френския им акцент е един нежен и изтънчен..... Приятни хора....
  Когато посрещаме групите....първо питаме откъде са арабските групи....
  Северна Африка или БИ.... Смятай.....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Весело

  До коментар [#32] от "pag":

  Молете се да не тръгнат...
  =======
  :).... Пак ли трябва да се молим, бре.... Хайде така да е....!
  Вместо да се молите вие, че Анадола е естествена бариера.....пак молячите сме ние..... :)....

  Bukalemun
 35. 35 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Най-много мароканци, колкото и да е странно, има в Белгия.До коментар [#29] от "pag":Заради френския ? В Каталуния им харесва сходният климат и гостоприемното отношение на испанците. В Испания мароканците се струпват само по крайбрежието.
  —цитат от коментар 31 на half truth


  Не зная, френския сигурно е фактор, вероятно също с белгийците не се мразят колкото с французите.

  Знанието е сила, информацията - власт
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#32] от "pag":

  Към Израел няма да тръгнат
  ======
  Не бъди толкова сигурен......
  Явно не си виждал на какво е способна човешката енергия....дори само от 500 души....
  Аз съм....

  Bukalemun
 37. 37 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Няма такова нещо бе....
  Това си е направо отделна култура.....
  Тунизийките ме кефят с изящното си поведение.
  До коментар [#33] от "eti mehter":

  Я си кажете открито, че лаицизма ги развалил. Какво го увъртате. Ако си стояха под фереджетата , нямаше да стигнат до там. За всички лаици се отнася ,нали така.
  Клеветник.


 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Весело

  До коментар [#37] от "half truth":

  Aşk olsun... 😏.....
  Наистина нямах предвид такова нещо....
  Сега какво.... Трябва да успокоявам твоята европейска женствена суета ли...?

  Bukalemun
 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#37] от "half truth":

  Ако си стояха под фереджетата , нямаше да стигнат до там. За всички лаици се отнася ,нали така.
  =======
  На вас нео лаиците....само фереджета и шапки са ви в главите.....
  Ако въпроса се състоеше само в това..... Охооо....!
  Знаеш ли колко е струвала на времето една шапка в Анадола, когато се е налагала....?
  80 лири е струвала....
  За сведение.....по същото време един хляб е струвал 5 гроша.....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Весело

  До коментар [#12] от "Иво":начи неКой кат започне да говори с клишета тип "целия демократичен свят", "европейски ценности", "свободен пазар" и т. н. шитс, е или адски тъп или платен трол.
  —цитат от коментар 17 на qcd31700425


  По скоро който говори, че демократичния свят, европейските ценности са шиит, е или адски тъп, или е безмозъчен тръмпистки трол. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  То и тука гледаме подобен филм.

 42. 42 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Арабските цветни революции имат и една случайна положителна страна. Започнаха една по една да признават Израел.

 43. 43 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#14] от "eti mehter":

  Ети, мароканките са красиви жени. Имам лични впечатления. Предполагам, че няма да има много самотни дами от тази нация в Истанбул.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Любопитно

  До коментар [#43] от "kvasimodo":

  ✔️...така е колега....!
  И са богатички.....
  В замяна искат само едно.....
  Една по сериозна връзка....

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK