
© Reuters
Учени са открили тайна съставка за направата на слънчеви панели, които по-ефективно абсорбират слънчевата енергия. В зависимост от това какво обичате да ядете, има голям шанс да я намерите у дома си. Капсаицин - химикалът, който придава на чушките техния лютив вкус - подобрява и перовскитните слънчеви клетки - устройствата, които изграждат слънчевите панели.
Ултратънките слънчеви клетки, направени с материали на основата на олово, могат да абсорбират светлината по-ефективно от слънчевите клетки на базата на силиций, но често не могат да преобразуват енергията толкова ефективно, защото губят част от нея за отопление. Оказва се, че решението е да добавите малко люто.
Чин Бао и колегите му от Източнокитайския университет в Шанхай са добавили капсаицин към тези ултратънки перовскитни слънчеви клетки по време на производствения процес. Бао и неговият екип подозират, че капсаицинът може да има усилващ ефект, тъй като може да освободи електрони, които могат да продължат да носят заряд.
Добавянето на капсаицин разширява зърната, които съставляват активния материал на слънчевата клетка, което позволява да се транспортира по-ефективно електричество. По-важното е, че материалът преминава от дефицит на електрони към излишък, променяйки начина на работа на клетката и позволявайки повече слънчева светлина да се преобразува в електричество. По същество добавянето на капсаицин добавя електрони, което може или не може да бъде същият ефект, който изпитвате върху езика си след особено пикантно ястие.
Клетките с капсаицин са едни от най-ефективните, за които е съобщавано някога. Вместо трик, за да влезете в новините, добавянето на този химикал от люти чушки всъщност наистина може да бъде път към подобряване на работата на слънчевите клетки.
© Pixabay.com
При лабораторни тестове капсаицинът прави слънчевите клетки по-ефективни, като преобразуват до 21.88% от слънчевата енергия, срещу само 19.1% без капсаицин. След това екипът анализира слънчевите клетки със спектроскопия, докато провежда енергия, и установява, че добавянето на капсаицин наистина е довело до по-голям брой свободни електрони на разположение за провеждане на ток на повърхността на слънчевите клетки. Това намалява изтичането на енергия чрез топлина.
Точният механизъм зад това подобрение все още се обсъжда. Бао и неговият екип хипотезират, че молекулите на капсаицин реагират с оловните йони в слънчевата клетка, за да освободят повече електрони за провеждане на ток.
"Нашият приоритет бе да изберем устойчиви горски биоматериали, казва Бао. Капсаицинът е евтин, естествен, устойчив и изобилен от Земята."
Много естествени органични съединения се тестват, за да се види дали имат същия ефект като капсаицин, обясни пред New Scientist Цутому Миясака от университета в Йокохама в Япония, който изобретява перовскитните слънчеви клетки през 2009 г. Те подобряват стабилността и ефективността на слънчевите клетки в ниска цена, казва той.
Изследването е публикувано в списание Joule.
Tzar Vova Josei-ki
Рейтинг: 2812 ВеселоХм...
"Ръгай чушки в боба!"
А кой сорт чушки са най-ефективни?
ban
Рейтинг: 726 ВеселоБравос, близо два процента с люти чушки. А с китайски чесън дали са пробвали? И какви са условията на реакцията, дали от органиката остава нещо при тези температури?
Крадливото ромче
Рейтинг: 115 НеутралноИма надежда и за газовият хъб значи. Чушки, боб, ракия и Миле Китич.
Комунистите са виновни!star bastun
Рейтинг: 1138 НеутралноА с шкембе чорба пробвали ли са?
so
Рейтинг: 364 ВеселоУлтратънките слънчеви клетки .... губят част от нея за отопление.
По същество добавянето на капсаицин добавя електрони, което може или не може да бъде същият ефект, който изпитвате върху езика си след особено пикантно ястие.
Вместо трик, за да влезете в новините, добавянето на този химикал от люти чушки всъщност наистина може да бъде път към подобряване на работата на слънчевите клетки.
Бао и неговият екип хипотезират...
Капсаицинът е евтин, естествен, устойчив и изобилен от Земята.
Deaddark
Рейтинг: 2673 НеутралноБоб с кисело зеле, чесън и люти чушки - ще изнасяме газ.
До коментар [#3] от "Крадливото ромче":
tie_interceptor
Рейтинг: 575 ВеселоДо коментар [#5] от "so":
Още се учи Google Translate... :-)
edin slep
Рейтинг: 733 НеутралноИнтересна новина, макар че има какво да се желае от качеството на превода.
preklara raraПреди години това бе толкова приятен форум, имаше и спорове и интересни мнения, експертни в повечето случаи, имаше какво да научиш от другите. Как се опошли толкова много?
Благодаря на тези, които нямат какво да кажат по даден въпрос и просто не казват нищо.
Крадливото ромче
Рейтинг: 115 НеутралноТъй дя. Уцелил си посоката Комунистите са виновни!
ban
Рейтинг: 726 НеутралноДо коментар [#8] от "edin slep":
Ами за научни статии преведени с гугьла какво да кажеш?
pet_fire
Рейтинг: 5534 НеутралноДо коментар [#1] от "Tzar Vova Josei-ki":
Най-лютите, с най-много капсаицин
SS
Рейтинг: 3128 ВеселоРаботят я !
Щото ако не работят пак ще ги третират ...
deepblue
Рейтинг: 1059 НеутралноАЕЦ "Беляне"
След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.Първи Казан (реактор) - за боб- храна и газ.
Втори Казан(реактор)- за ракия- зрелища и етанол.
Go Go
Рейтинг: 798 ВеселоСега трябва да изследват и добавянето на джинджерол, пиперин
73! Go GoGo Go
Рейтинг: 798 ВеселоСега остава да изследват и добавяне на джинджерол, куркумин в комбинация с пиперин, а може и ресвератрол.
73! Go GoМаршалов
Рейтинг: 1108 НеутралноНещо много "жълто" почна да звучи историята с "оловните" слънчеви батерии, с гарнитура от лютиви чушлета. Май ще се окаже поредната измама, с която банда измамници се опитват да измъкнат пари от който им се довери.
мурзилкаdaskal1
Рейтинг: 4480 ЛюбопитноДо коментар [#1] от "Tzar Vova Josei-ki":
Китайските Хабанеро.
Habanero
Habanero peppers are among the most capsaicin-rich chilies that are commonly available. A 2006 study published in the "Journal of Environmental Science and Health" found that Capsicum chinense, the genetic species habanero peppers are a part of, have the highest concentrations of capsaicin when compared to other peppers from the genus Capsicum. The Chile Pepper Institute reports that the average spice of an orange habanero is 210,000 Scoville units and the red habanero is 150,000 units. However, habanero chilies can sometimes exceed 300,000 units.
Tzar Vova Josei-ki
Рейтинг: 2812 ВеселоДо коментар [#17] от "daskal1":
😉😉😉
Е, да, ама тия соларни елементи са разработени от японец!
Трябвало е да ги направи с Уасаби!
daskal1
Рейтинг: 4480 ВеселоДо коментар [#18] от "Tzar Vova Josei-ki":
Аз отговорих на въпроса за лютите чушки с най-много капсицин, друг да се оправя с производството и патентните права за панелите :-)
Tzar Vova Josei-ki
Рейтинг: 2812 ВеселоДо коментар [#19] от "daskal1":
Китайци и патентни права...
Това е вица на тримесечието!