Слънчевите панели работят по-добре с... люти чушки

Слънчевите панели работят по-добре с... люти чушки

© Reuters



Учени са открили тайна съставка за направата на слънчеви панели, които по-ефективно абсорбират слънчевата енергия. В зависимост от това какво обичате да ядете, има голям шанс да я намерите у дома си. Капсаицин - химикалът, който придава на чушките техния лютив вкус - подобрява и перовскитните слънчеви клетки - устройствата, които изграждат слънчевите панели.


Ултратънките слънчеви клетки, направени с материали на основата на олово, могат да абсорбират светлината по-ефективно от слънчевите клетки на базата на силиций, но често не могат да преобразуват енергията толкова ефективно, защото губят част от нея за отопление. Оказва се, че решението е да добавите малко люто.


Чин Бао и колегите му от Източнокитайския университет в Шанхай са добавили капсаицин към тези ултратънки перовскитни слънчеви клетки по време на производствения процес. Бао и неговият екип подозират, че капсаицинът може да има усилващ ефект, тъй като може да освободи електрони, които могат да продължат да носят заряд.




Добавянето на капсаицин разширява зърната, които съставляват активния материал на слънчевата клетка, което позволява да се транспортира по-ефективно електричество. По-важното е, че материалът преминава от дефицит на електрони към излишък, променяйки начина на работа на клетката и позволявайки повече слънчева светлина да се преобразува в електричество. По същество добавянето на капсаицин добавя електрони, което може или не може да бъде същият ефект, който изпитвате върху езика си след особено пикантно ястие.


Клетките с капсаицин са едни от най-ефективните, за които е съобщавано някога. Вместо трик, за да влезете в новините, добавянето на този химикал от люти чушки всъщност наистина може да бъде път към подобряване на работата на слънчевите клетки.


Слънчевите панели работят по-добре с... люти чушки

© Pixabay.com


При лабораторни тестове капсаицинът прави слънчевите клетки по-ефективни, като преобразуват до 21.88% от слънчевата енергия, срещу само 19.1% без капсаицин. След това екипът анализира слънчевите клетки със спектроскопия, докато провежда енергия, и установява, че добавянето на капсаицин наистина е довело до по-голям брой свободни електрони на разположение за провеждане на ток на повърхността на слънчевите клетки. Това намалява изтичането на енергия чрез топлина.


Точният механизъм зад това подобрение все още се обсъжда. Бао и неговият екип хипотезират, че молекулите на капсаицин реагират с оловните йони в слънчевата клетка, за да освободят повече електрони за провеждане на ток.


"Нашият приоритет бе да изберем устойчиви горски биоматериали, казва Бао. Капсаицинът е евтин, естествен, устойчив и изобилен от Земята."


Много естествени органични съединения се тестват, за да се види дали имат същия ефект като капсаицин, обясни пред New Scientist Цутому Миясака от университета в Йокохама в Япония, който изобретява перовскитните слънчеви клетки през 2009 г. Те подобряват стабилността и ефективността на слънчевите клетки в ниска цена, казва той.


Изследването е публикувано в списание Joule.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Tzar Vova Josei-ki
    Tzar Vova Josei-ki
    Рейтинг: 940 Весело

    Хм...
    "Ръгай чушки в боба!"

    А кой сорт чушки са най-ефективни?

  2. 2 Профил на ban
    ban
    Рейтинг: 817 Весело

    Бравос, близо два процента с люти чушки. А с китайски чесън дали са пробвали? И какви са условията на реакцията, дали от органиката остава нещо при тези температури?

  3. 3 Профил на Крадливото ромче
    Крадливото ромче
    Рейтинг: 2496 Неутрално

    Има надежда и за газовият хъб значи. Чушки, боб, ракия и Миле Китич.

    Комунистите са виновни!
  4. 4 Профил на star bastun
    star bastun
    Рейтинг: 2318 Неутрално

    А с шкембе чорба пробвали ли са?

  5. 5 Профил на so
    so
    Рейтинг: 374 Весело

    Ултратънките слънчеви клетки .... губят част от нея за отопление.
    По същество добавянето на капсаицин добавя електрони, което може или не може да бъде същият ефект, който изпитвате върху езика си след особено пикантно ястие.
    Вместо трик, за да влезете в новините, добавянето на този химикал от люти чушки всъщност наистина може да бъде път към подобряване на работата на слънчевите клетки.
    Бао и неговият екип хипотезират...
    Капсаицинът е евтин, естествен, устойчив и изобилен от Земята.

  6. 6 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2877 Неутрално

    Боб с кисело зеле, чесън и люти чушки - ще изнасяме газ.


    До коментар [#3] от "Крадливото ромче":

  7. 7 Профил на tie_interceptor
    tie_interceptor
    Рейтинг: 443 Весело

    До коментар [#5] от "so":

    Още се учи Google Translate... :-)

  8. 8 Профил на edin slep
    edin slep
    Рейтинг: 691 Неутрално

    Интересна новина, макар че има какво да се желае от качеството на превода.

    Преди години това бе толкова приятен форум, имаше и спорове и интересни мнения, експертни в повечето случаи, имаше какво да научиш от другите. Как се опошли толкова много?

    Благодаря на тези, които нямат какво да кажат по даден въпрос и просто не казват нищо.

    preklara rara
  9. 9 Профил на Крадливото ромче
    Крадливото ромче
    Рейтинг: 2496 Неутрално

    Боб с кисело зеле, чесън и люти чушки - ще изнасяме газ. До коментар [#3] от "Крадливото ромче":
    —цитат от коментар 6 на Deaddark

    Тъй дя. Уцелил си посоката

    Комунистите са виновни!
  10. 10 Профил на ban
    ban
    Рейтинг: 817 Неутрално

    До коментар [#8] от "edin slep":

    Ами за научни статии преведени с гугьла какво да кажеш?

  11. 11 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 5640 Неутрално

    До коментар [#1] от "Tzar Vova Josei-ki":

    Най-лютите, с най-много капсаицин

  12. 12 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 3119 Весело

    Работят я !

    Щото ако не работят пак ще ги третират ...

  13. 13 Профил на deepblue
    deepblue
    Рейтинг: 1147 Неутрално

    АЕЦ "Беляне"
    Първи Казан (реактор) - за боб- храна и газ.
    Втори Казан(реактор)- за ракия- зрелища и етанол.

    След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
  14. 14 Профил на Go Go
    Go Go
    Рейтинг: 540 Весело

    Сега трябва да изследват и добавянето на джинджерол, пиперин

    73! Go Go
  15. 15 Профил на Go Go
    Go Go
    Рейтинг: 540 Весело

    Сега остава да изследват и добавяне на джинджерол, куркумин в комбинация с пиперин, а може и ресвератрол.

    73! Go Go
  16. 16 Профил на Маршалов
    Маршалов
    Рейтинг: 1659 Неутрално

    Нещо много "жълто" почна да звучи историята с "оловните" слънчеви батерии, с гарнитура от лютиви чушлета. Май ще се окаже поредната измама, с която банда измамници се опитват да измъкнат пари от който им се довери.

    мурзилка
  17. 17 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4430 Любопитно

    До коментар [#1] от "Tzar Vova Josei-ki":

    Китайските Хабанеро.

    Habanero
    Habanero peppers are among the most capsaicin-rich chilies that are commonly available. A 2006 study published in the "Journal of Environmental Science and Health" found that Capsicum chinense, the genetic species habanero peppers are a part of, have the highest concentrations of capsaicin when compared to other peppers from the genus Capsicum. The Chile Pepper Institute reports that the average spice of an orange habanero is 210,000 Scoville units and the red habanero is 150,000 units. However, habanero chilies can sometimes exceed 300,000 units.

  18. 18 Профил на Tzar Vova Josei-ki
    Tzar Vova Josei-ki
    Рейтинг: 940 Весело

    До коментар [#17] от "daskal1":

    😉😉😉

    Е, да, ама тия соларни елементи са разработени от японец!

    Трябвало е да ги направи с Уасаби!

  19. 19 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4430 Весело

    До коментар [#18] от "Tzar Vova Josei-ki":

    Аз отговорих на въпроса за лютите чушки с най-много капсицин, друг да се оправя с производството и патентните права за панелите :-)

  20. 20 Профил на Tzar Vova Josei-ki
    Tzar Vova Josei-ki
    Рейтинг: 940 Весело

    До коментар [#19] от "daskal1":

    Китайци и патентни права...
    Това е вица на тримесечието!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK