Демократите допуснаха забрана Тръмп да се кандидатира отново през 2024 г.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси показва обвинението срещу Тръмп, заради което бе подложен на импийчмънт.

© Associated Press

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси показва обвинението срещу Тръмп, заради което бе подложен на импийчмънт.



Часове след като Доналд Тръмп стана вторият американски президент, подложен два пъти на импийчмънт, демократите в Сената допуснаха възможност да му бъде забранено да се кандидатира за публични длъжности, ако бъде осъден. Всъщност това може да стане дори процесът, който предстои в Сената, да не даде очаквания от тях резултат.


Гласуването в Камарата на представителите би трябвало да продължи с процес срещу Тръмп в Сената по обвинение в подстрекателство към бунт заради безредиците от миналата седмица, когато тълпа привърженици на президента нахлу в Конгреса и се стигна до жертви и ранени.


При 232 гласа "за" и 197 "против" разделението в Камарата не бе изцяло по партиен признак - общо 10 републиканци подкрепиха импийчмънта (по-миналата година, при първия импийчмънт, партията бе далеч по-монолитна). Американски медии отбелязват, че повечето републиканци, дори възразявалите срещу процедурата заради нарушаване на технически правила и опасността, произтичаща от нея за националното единство, не са опитали да защитят Тръмп.




"Президентът на Съединените щати насърчи този бунт, това въоръжено въстание срещу страната ни. Той трябва да си отиде. Ясна и съществуваща заплаха срещу страна, която всички ние обичаме", каза председателят на Камарата на представителите, демократът Нанси Пелоси, по време на процедурата в същата зала, където конгресмени се криха под столове по време на щурма.


Най-рано в първите дни на Байдън


Обвиненията, изготвяни за импийчмънт, са политически, а не наказателни. Самият процес - с който Тръмп по принцип би бил отстранен, ако бъде признат за виновен - обаче със сигурност ще започне най-рано в първите дни след края на мандата му, когато президент вече ще е Джо Байдън.


Сенатът е в почивка след изборите, а и все още не е решено дали да не се даде приоритет на утвърждаването на номинираните от Байдън, които ще съставят администрацията му. Байдън също изрази надежда, че горната камара на Конгреса ще има възможност да се занимава и с други въпроси в началото на управлението му.


За извънредно събиране на Сената за начало на процеса бе нужно одобрението на най-високопоставения републиканец там, Мич Макконъл, но той предупреди, че дори процесът да започне преди началото на мандата на Байдън, няма да завърши за дни, а и ако трябва да се спазят всички процедурни правила, "просто няма шанс честен и сериозен процес да завърши" до 20 януари. Напротив, в по-голяма степен е в интерес на САЩ Конгресът да се съсредоточи върху предаването на властта (т.е. и върху утвърждаването на номинираните), смята той.


По-рано лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви, че ако Тръмп бъде признат за виновен по време на процеса, може да има отделно гласуване в камарата за това да му бъде забранено да се кандидатира отново за публична длъжност. Тази възможност бе сред основните аргументи на демократите, които поддържаха започването на процедура за импийчмънт броени дни преди края на мандата му.


Тръмп може да получи забрана дори да не бъде осъден


Според професора по конституционно право Пол Кампос всъщност не е необходимо да се изпълни споменатото от Чък Шумър условие - Сенатът да осъди Тръмп - за да му се попречи да се кандидатира за президент или друга публична длъжност.


"Ройтерс" обяснява след консултация с експерти, че съществуват поне два прецедента, свързани с федерални съдии, които дават възможност Сенатът да препречи пътя на президента към връщане в Белия дом дори само с просто мнозинство (а това е постижимо и без републиканските гласове). Тръмп от друга страна може да оспори това в съда.


Има и още един начин - 14-ата поправка от конституцията предполага, че на президент, свързан с "въстание или бунт", може да се забрани да се кандидатира отново. Това става с мнозинство в Камарата на представителите и Сената, а с две трети мнозинство във всяка от двете камари забраната може да бъде свалена.


Реакцията на Тръмп - против насилието, нищо за импийчмънта


Тръмп не коментира процедурата за импийчмънт.


Той обаче разпространи - чрез Белия дом, тъй като профилите му в социалните мрежи са блокирани - видеообръщение, в което осъди насилието. "Искам да бъда много ясен, недвусмислено осъждам насилието, на което станахме свидетели миналата седмица. Насилието и вандализмът нямат абсолютно никакво място в нашата страна и нямат място и в нашето движение", заяви президентът.


Последният му коментар за действията на Конгреса срещу него бе във вторник, когато отново говореше за "най-големия лов на вещици в историята".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK