Милиони "избягаха" от "Уотсап" заради недообяснена промяна

Милиони "избягаха" от "Уотсап" заради недообяснена промяна

© Associated PressДни след промяна в политиката на чат приложението "Уотсап" собственикът му "Фейсбук" се бори с неочаквана заплаха - милиони "избягаха" на други платформи, изоставяйки една от най-големите в света.


Над 2 млрд. души по света ползват "Уотсап". Сега от тях ще се очаква от 8 февруари да дадат разрешение данните им да се споделят с компанията майка "Фейсбук" (и следователно с водещета ѝ социална мрежа, с "Месинджър" и "Инстаграм"), ако не искат да се откажат от услугата. До 8 февруари правилата дават възможност на потребителите да изберат дали са съгласни данните да се споделят, но след тази дата става задължително.


Тези правила не би трябвало да важат за потребителите в ЕС и Великобритания, но според Би Би Си предупреждението за новата политика е изпратено до всички.


Въпрос на доверие
Промяната се аргументира с нуждата на "Уотсап", собственост на "Фейсбук" от 2014 г., да навлезе в сферата на електронната търговия - такива възможности ще са достъпни след новото обновяване на 8 февруари, с което идва и новата политика. Компанията се защитава с твърдението, че и преди е споделяла данни с "Фейсбук".


"По-добра интеграция с "Фейсбук" е друга заявена цел. Формално това не е промяна в сигурността на съдържанието на разговори в приложението, тъй като не се отразява на условията, при които се разменя информацията - тя е криптирана при крайните потребители и никой друг, нито дори "Уотсап", не може лесно да стигне до нея.


Това не е проблем за хората, които не се притесняват какво прави "Фейсбук" с данните им, но за всички, загрижени след скандалите от последните години, около американските избори и "Кеймбридж аналитика", промяната има по-големи последици - доверието към най-голямата в света социална мрежа се срина през втората половина на миналото десетилетие.


Резултатът


В "Туитър" (и "Фейсбук") потребители отбелязват, че в последните дни получават все повече известия на телефона си - техни колеги, познати, близки (или дори например зъболекарят им) вече са в "Телеграм" или "Сигнал", две много по-малко ползвани до момента приложения.

Личното усещане на потребителите се подкрепя от данните, достъпни от платформата Sensor Tower. В седмицата преди "Уотсап" да обяви промяната в политиката (4 януари) "Сигнал" отчита 247 хил. сваляния. В следващата те са 8.8 млн. В понеделник и вторник още 100 хил. са го свалили в магазините на "Епъл" и "Гугъл". Забележителна е промяната на огромния индийски пазар - от 12 хил. на 2.7 млн.


При "Телеграм" скокът е от 6.5 млн. в седмицата до 4 януари до 11 млн. през последвалите 7 дни. Още 2.2 млн. са го направили в понеделник и вторник.


През това време "Уотсап" отчита спад в свалянията - от 11.3 до 9.2 млн. за съответните два периода - и остава след "Телеграм" по този показател.


"Интересно ще е да се види дали тази тенденция ще продължи или потребителите ще се върнат към познатото," отбелязва Крейг Чапъл от Sensor Tower.


Изпълнителният директор на Rakuten Viber (компанията зад "Вайбър", водещия конкурент на "Уотсап") Джамел Агауа междувременно нападна промените в поверителността и посочи предимствата на своето приложение пред платформата, собственост на "Фейсбук", и останалите алтернативи.


"Хората вече не искат да разменят неприкосновеността си за безплатни услуги," коментира създателят на "Телеграм" и други руски приложения Павел Дуров. Популярността на приложението му нараства; в Русия това не промени и държавна кампания срещу него преди няколко години, дотолкова, че държавни служители открито продължиха да го ползват като канал за връзка с обществото, въпреки че формално то бе блокирано за неспазване на руските закони.


Под повърхността на промените


Преминаването към други платформи обаче не гарантира непременно по-голяма сигурност. Криптирането при "Телеграм" не е автоматично, а настройка по избор. То не се отнася за груповите чатове, а само за комуникация между двама отделни крайни потребители. "Телеграм" бе на прицел на правителства в последните години по различни причини: на западни заради използването му от престъпници и терористи, на руски заради законодателните опити за овладяване на интернет пространството. Данни и слухове за пробиви в сигурността му отблъскваха потребители и ги пращаха в "Сигнал" - приложение, сред чиито създатели е и съосновател на "Уотсап".


Впрочем увеличаващият се интерес съвпада с края на мрежата "Парлър", където привържениците на президента Доналд Тръмп можеха да се организират и да разчитат на платформа за обмен на информация и възгледи. Дали и каква част от тях са се прехвърлили към "Сигнал" и "Телеграм", предстои да се разбере.


Според "Ню Йорк таймс" скандалът е по-скоро резултат от лоша комуникационна стратегия на "Фейсбук", от недоверието към компанията и законите за защита на данните в САЩ, отколкото от някаква съществена промяна: "Фейсбук" така или иначе събира информация за дейността на потребителите в "Уотсап". Например компанията знае от кой телефонен номер се използва чат приложението; колко често се отваря; какви параметри има екранът; откъде се установява интернет връзка.


Всъщност от 2016 г. "Фейсбук" събира голям набор от данни от потребителите, без изобщо да ги пита, продължава коментарът. Сега просто добавя възможност, ако например абонат търси чанта в новите функции за онлайн търговия на "Уотсап", реклама на същата чанта да се появи по-късно и в "Инстаграм". Описват се и правилата, по които търговците, които общуват с клиентите по "Уотсап", може да изберат да съхраняват данните от разговорите на сървъри във "Фейсбук" и да използват данните за рекламите си. Компанията обаче изобщо не успя да обясни това така, че да не разгневи потребителите, пише авторът Шайра Овид.


Отговорът на "Уотсап"


От екипа на приложението обясняват, че с "Фейсбук" няма да се споделят нито съобщения, нито групи или метаданни за обаждания.


Телефонният номер, името, технически данни за телефона, IP адрес (с данни за местоположенията, от които се е установявала връзка) и данни за плащания и всякакви други трансакции през "Уотсап" обаче ще бъдат споделяни. До част от тази информация "Фейсбук" и преди имаше достъп.


Визията на шефа на "Фейсбук" Марк Зукърбърг е за все по-голяма интеграция на двете приложения, при която, например, "Уотсап" да може да получава съобщения, изпратени до профила на потребител на "Фейсбук", без да се споделя телефонният му номер.


"Даваме на бизнеса възможността да използва сигурни хостинг услуги от "Фейсбук", за да управлява чатовете в "Уотсап" с клиентите си, да отговаря на въпроси и да изпраща ценна информация за покупки," продължава съобщението на "Уотсап".

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  Не обичам биг брадъри. Ще ги напускам

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Телеграм са си увеличили потребителите с 25 милиона за 72 часа.

  Петер Сунде, основател на Пайрът Бей - най-гоненият сайт, смята, че Парлър се излагат с неспособността си да останат онлайн, след като Амазон ги натири.

  https://yro.slashdot.org/story/21/01/13/1959257/pirate-bay-founder-thinks-parlers-inability-to-stay-online-is-embarrassing

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  По мои скромни наблюдения уотсaп не е особено популярен в България. Всичко пляка на вайбър, телеграм. Не така стои въпросът в Индия и останалата Азия.

 4. 4 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Наляха 2 млрд в Уатсапа и сега се чидят как да ги избият. А това, че Уатсапа бил криптиран и сигурен са пълни глупости. ЦРУ слуша всичко.

 5. 5 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 491 Неутрално

  А това, че Уатсапа бил криптиран и сигурен са пълни глупости. ЦРУ слуша всичко.
  —цитат от коментар 4 на moreee


  Криптиран е за случайните подслушвачи по пътя, но при доставчика не е, тъй като там са частните ключове и всяка правителствена организация, на която е отворена вратичка, може да слуша на воля.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 6. 6 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 166 Неутрално

  Според "Ню Йорк таймс" скандалът е по-скоро резултат от лоша комуникационна стратегия на "Фейсбук", от недоверието към компанията и законите за защита на данните в САЩ, отколкото от някаква съществена промяна: "Фейсбук" така или иначе събира информация за дейността на потребителите в "Уотсап". Например компанията знае от кой телефонен номер се използва чат приложението; колко често се отваря; какви параметри има екранът; откъде се установява интернет връзка.

  Само така ще да е , лоша комуникация.... И цензурата срещу Тръмп няма нищо общо.

 7. 7 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Да налагат цензура и после да се чудят що бягат - интересно

 8. 8 Профил на Ufo
  Ufo
  Рейтинг: 16 Неутрално
 9. 9 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  Доколкото знам, най-независимата от олигархията платформа е "Телеграм".
  Лично аз не ползвам социални мрежи.

 10. 10 Профил на qcd31700425
  qcd31700425
  Рейтинг: 0 Весело

  че кой бега от димократичната любов на Бай Брадър?

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Това е много хубава новина :)

 12. 12 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Пичове, ограничете употребата на продуктите на биг тех компаниите. Като минимум сменете вайбър, скайп, уотсап с FOSS /Free and open-source software/ алтернативи.

  Или с две думи: Use Signal.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 13. 13 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 303 Весело

  В крайна сметка тия неща омръзват. ФБ е омръзнал на всички, но поради нямане на по-добър начин за прекарване на работното време ...
  Друго, забелязахте ли грандиозния крах на Скайп, откак ги купи Ваксинчо?
  И мухите бягат от такива мърши.

 14. 14 Профил на qcd31700425
  qcd31700425
  Рейтинг: 0 Весело

  д@#$а, телеграма са пофалиха, че само за месец имат 22+ млн. нови потребителя. Виш ти, вижш ты.

 15. 15 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 303 Весело

  Пък и след тоя зверски локдаун тази година индийците май разбраха какво значи теория на заговора (на конспирацията).

 16. 16 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 303 Весело

  Пък и след тоя зверски локдаун тази година индийците май разбраха какво значи теория на заговора (на конспирацията).

 17. 17 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Краят на големите американски социални мрежи и канали беше обявен неофициално с тъпотиите, които направиха около Тръмп. Ще се пръкнат много по независими услуги и мрежи съвсем скоро.

 18. 18 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Павел Дуров заяви ...,чисто политически причинни доведоха до най - мащабната цифрова миграция ( 11 мил на ден) ... Ако беше само САЩ..., някак се оправя. Блокирането на Тръмп , цензурирането на сенатори ,конгресмени , свалянето на съдържание ,Участието на СМИ в социалното ЛИНЧУВАНЕ доведоха милиони хора в Европа, Индия , Азия да напускат всеки ден МЕДИИТЕ на ЦЕНЗУРАТА. Фейзбук загуби 56 милиарда от капитализацията си , акциите на Туитър паднаха с 12% (14 МИЛИАРДА) , надолу тръгна и Гугъл (основно заради Ютуб) . Всесилните ТЕХНОЛОГИЧНИ ГИГАНТИ , които се имаха за БОГОВЕ..получиха силен пазарен шамар ...и той май няма да е един . Фейсбук пряко влезе в изпълнителната власт , .......зам.директор стана главен секретар на отдел кадри на Белия дом , а зам. директор на Туитър - главен секретар на съвета по безопасност (всички 17 разузнавания) Знаем ,..че ..всичко се шпионира, сега толкова брутално , такова падане на маската ... прехвърлена бе всяка мяра. Павел Дуров прави много подобрения за да задържи очакваните един милиард потребители към средата на март, пак той очаква спад СПАД към 2022 поради появата на европейски социални платформи (знае неща които не знаем) . Така социалните медии стават регионални. Нищо не може да върне доверието в американските СОЦИАЛНИ МЕДИИ до 3-4 години. Приключва световното господство на САЩ в социалните мрежи, и аз намирам това много полезно за човечеството!

 19. 19 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Ами с последните си действия Фейсбук, Туитър, Амазон, Гоогле, показаха "убавите" си личица и мръзни помисли.

  Колкото и да мразят Тръмп половината американци са гласували за него и само малка част да си свалят доверието от тях няма да е малко като загуба.

  За мен свободата на словото е на първо място.

 20. 20 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3039 Весело

  ще се връщаме към jabber и xmpp май :)

 21. 21 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Социалните мрежи които блокираха профила на американския президент си направиха сепуку(ритуално самоубийство) и тепърва ще си носят последствията за това. От друга страна това е добре, защото сега ще се появят други големи социални мрежи и така ще се засили конкуренцията. Защото досега имаше огромен монопол на няколко мрежи.

 22. 22 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не обичам биг брадъри. Ще ги напускам
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  С путник те чакат...

 23. 23 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#21] от "constatator":

  Не монопол , ...........а олигопол !! Ако Европа закъснее.......Телеграм ще се затвърди. В чисто географски граници , Телеграм ще доминира в Русия, всички бивши страни от СССР, близък изток, Индия .....и източна Европа в съотношение 50/50, ако ЕС не създаде мрежи ...процентът ще бъде по голям. Телеграм се показа като много силна компания , която устоя определен натиск на руската държава по време на беларуската криза. Тоест тя е има печат на независима !! Има да догонва определени екстри,.. но аз харесвам Телеграм !

 24. 24 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  И без това знаят всичко......но , можем да направим като тези , които напуснаха Туитър ! И все големи имена...с постове !

 25. 25 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 289 Неутрално

  И без това знаят всичко......но , можем да направим като тези , които напуснаха Туитър ! И все големи имена...с постове !
  —цитат от коментар 24 на Николай Бучков


  Като "ваксиата" Спутник, която беше блокирана днес от Туитър?

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2357 Неутрално  Покрай препоръките на Илон Мъск курсът на акциите на друга компания със сходно име "Signal Advance" с тикер SIGL се качиха за няколко дни от $0,60 на $40.

  Не се търгуват на борсата, а на over-the-counter markets 28. 28 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Това ще се случи с Фейсбук, Туитър, Гугъл и Амазон – компании струващи трилиони, които за един ден могат да не струват нищо!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 29. 29 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Фейсбука го разкарах още преди 10 години, вайбъра преди 3 месеца, когато ревнаха че ще се обрят с езика на омразата и от тогава ползвам сигнал. Докато фондацията, която седи зад Сигнал, не се продаде на новите либарл-апаратчици, ще е едно чудесно приложение, изцяло с отворен код, и можеш да си портнеш ако ще хост-а или ако ще клиентите за андроид и айфон в собствени приложения.
  А тия глупаци от Гугъл и Епъл как разкараха парлер това е съшиито с бели конци, че играят с новите апаратчици в белия дом. Пълни продажници са и тия глупаци от Еир Би ен Би, които са решили да затрият акаунтите на участниците в метежа срещу капитолия. Това е нов вид дидгитален мобинг, много креативно.
  2-рото десетилети на 21-ви век започва много интересно, времената стават още по-интересни :)

 30. 31 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Защо това е новина в БГ? Не ползвате WhatsApp, нямате добър нет, даже много хора нямат Интернет и компютър...
  —цитат от коментар 26 на EU Fighter


  Откъде са ти данните за нета? 100 Мбита свързаност са нещо стандартно за големите градове.

  По скорост на интернета сме пред Италия, Франция, Гърция, Турция...:
  https://www.fastmetrics.com/internet-connection-speed-by-country.php

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 31. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 33 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 339 Неутрално

  По мои скромни наблюдения уотсaп не е особено популярен в България. Всичко пляка на вайбър, телеграм. Не така стои въпросът в Индия и останалата Азия.
  —цитат от коментар 3 на Lemmy


  Повечето бял западен свят ползва Уотсап. Разбирай САЩ и Западна Европа. А точно Азия и арабеските са на Вайбър, като нас. Ако си пътувал в тия части на света ще ти е добре известно.

  Ние винаги сме били по-близо до Ориента като манталитет, така че нищо чудно, че и у нас Вайбър е по-популярен. БГ като пазар не е мерител за каквото и да било така или иначе.. не малка част от хората все още са на мейл.бг и абв.бг, така че смятай за каква ИТ грамотност става дума :)

 33. 34 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Аз нямам фейсбук, какво ще има давам в такъв случай. Мй ще си остана с Вайбър

 34. 35 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  От Уотсап отдавна се отказах. Никога повече няма да позволя на Фейсбук, Гугъл, Майкрософт и др гладни за личния ми живот да разполагат с данните ми. Ще се откажа и от всяка друга платформа, която те прилапат! Съшо никога повече няма да купя телефон с Андроид или Уиндоус, на който да не мога да сменя системата със свободна такава. Има вече достатъчно добре разработени телефони, които могат и да запазвят личното ми пространсто лично.

 35. 36 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#35] от "Гражданин":

  И аз така. F(x)tec Pro1-X е следващият ми телефон поради точно тази причина.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 36. 37 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Пичове, ограничете употребата на продуктите на биг тех компаниите. Като минимум сменете вайбър, скайп, уотсап с FOSS /Free and open-source software/ алтернативи.Или с две думи: Use Signal.
  —цитат от коментар 12 на Darulio


  ++++++++++

  Цялото програмно осигуряване с базови функции, като система, комуникации, основни офис проложения и др трябва да са опен сорс!

  Опен сорса трябва да се подкрепя от всички, защото това е начина не само да избягаме от големите кръвопийци, но и да дадем възможност за крайно бедните общества да ползват съвременни и независими технологии.

  Доколкото ви е възможно ползвайте опен сорс и доколкото имате възможност го финансирайте.

 37. 38 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  WhatsApp е много популярен в Северна и Южна Америка, и Западна Европа и мога да споделя, че много мои контакти се присъединиха към Телеграм през последните дни. Не е ясно дали ще изоставят WhatsApp напълно или ще го заместят в някаква степен, но ще засегне базата им. Мисля, че част от потребителите реагират и на блокирането на Тръмп и много други консервативни американци от Фейсбук, което си е чиста цензура, докато всякакви леви радикали, БЛМ, Антифа са ОК.

 38. 39 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#35] от "Гражданин":И аз така. F(x)tec Pro1-X е следващият ми телефон поради точно тази причина.
  —цитат от коментар 36 на Darulio


  Има варианти, според джоба. В общи линии е достатъчно да се вземе телефон, който поддържа някоя от свободните платформи. Не само спира системния тормоз, но и батерията вместо ден, започва да държи по няколко. Откакто сложих опен сорс система просто отпадна всекидневния стрес с крадящото данни тамагочи.

 39. 40 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  ... смятай за каква ИТ грамотност става дума :)
  —цитат от коментар 33 на oldschool


  ИТ една от най-печелившите индустрии в БГ и има сериозен принос в БВП. Българи са автори и собственици например на масово ползван софтуер за 3Д визуализация от големи имена в световното кино като Марвел и ДС. Това, че ти си неграмотен и ползваш майл.бг не значи, че и останалите са такива!

 40. 41 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#13] от "Славейко":

  Скайп за бизнес, се ползва от доста хора, това че умря за юзърите, тях едва ли ги топли.

 41. 42 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До коментар [#40] от "Гражданин":

  Ако за тебе 20К души в София е "България" нека ти напомня за стотиците хиляди баби и дядовци по селата, роми и необразовани хора, които през живота си на са виждали компютър и не говорят чужд език. Свери си часовника - България с сред страните в Европа с най-слаб пробив на интернет и технологии сред населението.

 42. 43 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 339 Неутрално

  [quote#40:"Гражданин"][/quote]

  преди да говориш глупости:

  https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Digital_economy_and_society_statistics_-_households_and_individuals #:~:text=As of the beginning of,and Denmark (97 %).

 43. 44 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  [quote#40:"Гражданин"]
  —цитат от коментар 43 на oldschool
  преди да говориш глупости:https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Digital_economy_and_society_statistics_-_households_and_individuals #:~:text=As of the beginning of,and Denmark (97 %).[/quote]

  Преди ти да говориш глупости ... да, в БГ имаме маргинализирани групи хора, както и такива в крайна бедност, също все повече пенсионери. Но да твърдиш, че в БГ ПО ПРИНЦИП сме неграмотни ... както писах и горе - това, че ти си неграмотен не значи, че и останалите са такива. ИТ индустрията в БГ, предвид малката ни държавичка, е дори доста добре представена! А сред младото поколение, трудно ще намериш без смартфони и интернет.

 44. 45 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Комунизмът настъпва с пълна сила в Западния свят и едно от най-ярките му прояви е цензурата. Както знаем всички, не можем да се изразяваме свободно в социалните мрежи или Ютюб. Трябва да си мерим приказките, защото ако не следваме линията на партията, ще бъдем забранени, изтрити, унищожени виртуално (засега). Колко познато, нали? Затова милиони американци закриват профилите си и се местят на свободни места като Parler, Rumble and Gab.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 45. 46 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2638 Весело

  Как милиони "избягаха" от "Уотсап" заради недообяснена промяна
  ***********************************

  Плачем безутешно.....

  Мараба, С-ДС доносници!
 46. 47 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 303 Весело

  До коментар [#18] от "dejmos":

  Можеш ли да пратиш връзка с изказването? Език няма значение - руски, английски, някакъв друг ...

 47. 48 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Доколкото знам, най-независимата от олигархията платформа е "Телеграм".Лично аз не ползвам социални мрежи.
  —цитат от коментар 9 на atmanpg


  Ти дори да не ползваш, социални мрежи, имаш десетки приятели, познати, роднини, колеги, които някъде по платформите са споделили снимка с теб, изкуствен интелект е сканирал лицето ти, засекъл е всякакви възможни данни, отговаращи на твоето лице и име и ти е създал т.нар. "сенчест профил". Ще се шокираш колко много знаят платформите за теб, без дори да се регистрираш някъде.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 48. 49 Профил на PMG Baba Tonka Tonka
  PMG Baba Tonka Tonka
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Това е правилно! В интернет общуват какви ли не!

 49. 50 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#21] от "constatator":

  М дам, много гласоподаватели споделят мнението, че изборите са фалшифицирани.
  Сега е късно да се плаче за изборите, но разочарованите могат да направят поне това - да сринат тия самозабравили се леволиберастични платформи.
  Напомням на всички гледали телевизия и евентуално чели нещо из интернет, че далеч не всички привърженици на Тръмп и републиканците са нахлували в Капитолия, и че дори далеч не всички нахлули носят рога и татуировки.

 50. 51 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#48] от "Darcas":

  Те не знаят нищо, защото не са живи хора. Могат да предоставят информация при нужда. Пък като се сринат заедно с платформоносеца - Калифорния например, какво като са събрали някакви ненужни данни?
  Аз като имам три чекмеджета с бележки за платени сметки каква полза носи за когото и да било?

 51. 52 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 969 Весело

  "Според "Ню Йорк таймс" скандалът е по-скоро резултат от лоша комуникационна стратегия на "Фейсбук", от недоверието към компанията и законите за защита на данните в САЩ, отколкото от някаква съществена промяна"
  ---------------------------------------------------
  Хахахаха, жалното цвърчене на лефти мишленцата е трогателно, пОскам сАлза...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 52. 53 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#48] от "Darcas":

  Нека да каже гласно ..., търся имот в близост до смартфона :)) Ще се изненада как се визуализират желанията ............

 53. 54 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До коментар [#44] от "Гражданин":

  май неграмотният си ти, че не можеш една графика да разчетеш

  относно ИТ индустрията - бумът тук на фона на държави като Полша, Чехия, Беларус, Румъния и Балтийските е като капка в морето. Аз за световнопопулярен БГ софтуер не съм чул, нито пък за някой еднорог. Но ти може би ще ме осветлиш, мен неграмотния ;)

  БГ е предимно дестинация за евтина работна ръка, една или няколко идеи по-добре от Индия. Но сме мноооого далече от средноевропейското ниво като качество на ИТ кадри и образование, както и пенетрация на високи технологии и ИТ грамотност сред масовото население. Може би е време да си извадиш главата от задника.

 54. 55 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  IT корпорациите стават все по нагли. Третират хората като добитък и ресурс.
  Това ще ги провали.
  Изключително се радвам се на потребителската реакция. Тя доказва, че хората ценят Свободата и личното си пространство. Те не са собственост на Зукърбърг или който и да е самозабравил се технократ - фанатик.
  Тези корпорации вече започват да залязват. Краят им може да насътпи по скоро, отколкото си мислим.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 55. 56 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Весело

  До коментар [#45] от "Мизийски":

  Интересно как живяхме изобщо преди без Фейсбук и Туитър?!

  klimentm
 56. 57 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#48] от "Darcas":Те не знаят нищо, защото не са живи хора. Могат да предоставят информация при нужда. Пък като се сринат заедно с платформоносеца - Калифорния например, какво като са събрали някакви ненужни данни? Аз като имам три чекмеджета с бележки за платени сметки каква полза носи за когото и да било?
  —цитат от коментар 51 на Славейко


  Огромна полза! Огромна! Компанни като Гугъл и Фейсбук са милиарди тежки именно заради тези данни. Без да познаваш технологиите отвътре дори не можеш да започнеш да си представяш, колко много данни за теб и за всички са събрани на сървърите на гугъл. Вкл наскоро изтеклите от НАП. Всичко се трупа и няма да бъде изтрито. Към момента има и много непотребни данни, но с развитието на ИИ тези данни ще влязат в употреба. Дори като ИТ ще ти трябва някоя друга годинка, за да осъзнаеш за какво става въпрос.

 57. 58 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1183 Весело

  До коментар [#29] от "bretschneider":

  Невероятно, но в много мента започва третото десетилетие на 21. Век.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 58. 59 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#44] от "Гражданин":май неграмотният си ти, ... Аз за световнопопулярен БГ софтуер не съм чул, ...
  —цитат от коментар 54 на oldschool


  Пак ще ти повторя, че твоята неграмотност си е твоя и това, че ти не знаеш нещо, не значи, че и другите не го знаят. Ето тук, да четеш, полезно е:

  https://www.chaosgroup.com/

 59. 60 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1183 Весело

  До коментар [#58] от "motochristo":

  В момента, гаден андроидски аутокорект...

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 60. 61 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Весело

  До коментар [#18] от "dejmos":


  Павел Дуров беше изнудван от рассийското правителство да споделя данните на потребителите си. Нещата затихнаха и очевидно са стигнали до някакви решения, интересно какви?!

  klimentm
 61. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#56] от "klimentm":

  Ама това живот ли беше?
  ПП
  Помня в епохата на студената война и затворените граници от щатите беше достатъчно да кажеш "Колект кол" и от другата страна в София да кажат "Йес" и връзката ставаше от публичните автомати. Цените за разговорите в България бяха смешни, пък и не знаеха как да се оправят с тях. Ех, минало ...

 62. 63 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#47] от "Славейко":
  Ето нещо от самия Дуров на канала му:
  Since my last post (https://t.me/durov/147 ), the already massive influx of new users to Telegram has only accelerated. We may be witnessing the largest digital migration in human history.

  Following this global phenomenon, two presidents started their Telegram channels:

  The President of Brazil – @jairbolsonarobrasil
  The President of Turkey – @RTErdogan

  They join a list of other heads of state already present on the platform:

  The President of Mexico – @PresidenteAMLO
  The President of France – @emmanuelmacron
  The Prime Minster of Singapore – @leehsienloong
  The President of Ukraine – @V_Zelenskiy_official
  The President of Uzbekistan – @shmirziyoyev
  The President of Taiwan – @iingtw
  The Prime Minister of Ethiopia – @AbiyAhmedAliofficial
  The Prime Minister of Israel – @bnetanyahu

  (Note that such verified accounts typically show a blue check mark in your chat list and search results.)

  We are honored that political leaders, as well as numerous public organizations (https://t.me/corona/22 ), rely on Telegram to combat misinformation and spread awareness about important issues in their societies.

  Unlike other networks, Telegram doesn’t use nontransparent algorithms to decide whether a subscriber will see content they subscribed to or not. As a result, Telegram channels are the only direct way for opinion leaders to reliably connect with their audiences.

 63. 64 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#63] от "тулса":
  За Ети ще преведа на български. Любимият му Ердоган си е открил канал на Телеграм, заедно с други известни държавни глави като Болсонаро, Нетанияху, Макрон, Обрадор(АМЛО) =президента на Мексико, Зеленски(този ..слуга пък защо?:)), авторитарния глава на Сингапур... Тръмп и Путин ги няма.
  Ето и нещо от бачо ви Чомски в Туитъра:
  What are the differences between Mark Zuckerberg and me? I give private information on corporations to you for free, and I'm a villain. Zuckerberg gives your private information to corporations for money and he’s Man of the Year.
  Julian Assange

 64. 65 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Любопитно

  До коментар [#64] от "тулса":
  Ети се обидил и ми турил минус на превода от английски:) Може пък да е защото не съм превел последния туит на Н.Чомски с цитата от Асанж? Я да поправя пропуска си за всеки случай:
  "Каква е разликата между мен и Марк Цукерберг? Аз предоставям безплатно на хората приватна информация на корпорации , а Цукерберг получава пари за даване вашите приватни данни на корпорациите. Затова той е обявен за Човек на годината."

 65. 66 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Не се занимавайте с глупости! Чатове, матове, фейсбуци... - пълна загуба на време. Модерният вариант на жълтите вестници, ама така паразитират разните му влОгъри, инфлуЕнсъри, кОучове и всякакви други безсмислени пишлигари...

  Като си пазите тайните, не ги пращате насам-натам с псевдосигурни приложения.

 66. 67 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Имам едно НТС, топ модел от 2014 година, което ползвам като втори телефон. След като го руутнах и му сложих Лайнейдж без гугълските боклуци, това телефонче живна. Свободната памет се увеличи двойно, а батерията вече кара три дни. Правете си сметка, как Биг Брадър използва телефоните ви.

 67. 68 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Ползвайте Сигнал. Всичко на Цукърбърг съм изтрил

 68. 69 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Телеграм се показа като много силна компания , която устоя определен натиск на руската държава по време на беларуската криза.
  —цитат от коментар 23 на dejmos


  Абе те и Апъл с Файсбук "устояват" на ФБР, дори по-вестниците го писаха!
  :-)

 69. 70 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#61] от "klimentm":

  Имаш глава мисли и вземай решение ! Да си в социална медия , да си извън социална медия, на кого да се доверя ? Не е възможно да се върне времето на НЕД ЛУД и да се чупят технологии. Потребителите са в 80% дигитални. По това което става в Китай май дигиталните пари ще са много по СКОРО . Ще разполагаме с виртуални кредити , а не с пари..Тоест медията не е медия , а нещо друго . Дали се доверяваш или стоиш при СТАРИТЕ , американски гиганти е в твои ръце!

 70. 71 Профил на Michael Panayotov
  Michael Panayotov
  Рейтинг: 141 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  не искаш да излизаш на светло...

 71. 72 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#57] от "Гражданин":

  Казвам ти, че информацията е важна само когато е нужна. Събраните милиарди инфо единици, които никога никому не трябват, все едно ги няма. Не е важно колко сметки и за какво си платил преди 15 години, защото сега може да не си при този доставчик и да не плащаш сметки изобщо.

 72. 73 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#63] от "тулса":

  Мерси

 73. 74 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#35] от "Гражданин":

  Те пак ще разполагат, ако решат. Виж Сноудън 2012 какво каза за АРД! Стига само името ти да напишат! Ако се чувстваш обаче сигурен, като не ползваш или ползваш по-малко популярен софтуер, защо не! Приятно!

 74. 75 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4834 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lemmy":

  Оттам са милиардите.

 75. 76 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  До коментар [#67] от "tos_buratino":

  Благодаря.

  Panta rhei....
 76. 77 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1359 Любопитно

  До коментар [#66] от "911":

  А как да си ги пращам? Да ги кажа по телефона или да ги пратя през СМС ли? Или според тебе трябва да уговарям срещи на живо за всяко нещо, което искам да обсъдя с някого?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 77. 78 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Какво да се прави, да ползваме старите Нокии ли- Nokia 1100, Nokia 1616, Nokia 100

 78. 79 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#78] от "coffee.bean":

  Нокиата на Нео най-добре: 8110 ;)
  Отскоро има и нова 4Г версия.

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 79. 80 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#33:"oldschool"][/quote]

  Още един " спец " разнасящ пици в дълбокия запад.

 80. 81 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Това приложение няма никаква сигурност. Постоянен извор на всякакъв зловреден софтуеър.

 81. 82 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  ВИИ Маркс В.И.Лелина

  Същите.
  Корпорации... големи... малки.
  Тичат при Бай президент за амнистии ;)
  След два деня свършва мандата.

  пп
  То не е като в държава с бащица уважаван перманентно.
  Респективно, в ответ: амнистиращ ежедневно.

  До коментар [#10] от "qcd31700425":

  че кой бега от димократичната любов на Бай Брадър?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK