Началото на края на СССР: "Беше ужасяваща нощ"

Литовски военни планират защитата на парламента.

© Associated Press

Литовски военни планират защитата на парламента.Преди 30 години съветски военни щурмуват телевизионната кула във Вилнюс. Това е последният опит на Кремъл да спаси по насилствен начин СССР. ДВ разговаря със свидетели на щурма от 1990.


"Видях, че на земята са паднали яке и шал. Взех ги и забелязах, че шалът е пропит с кръв. Трябваше веднага да информирам парламента какво се случва при нас в телевизионната кула", спомня си Нийоле Баужите. И днес гласът ѝ трепери, когато разказва за нощта срещу 13 януари 1991 година. В Литва я наричат "кървавата неделя от Вилнюс". Тогава журналисти и служители на телевизията във Вилнюс стават преки свидетели на това как съветски танкове навлизат в литовската столица, десантчици окупират централата на телевизията, а по улиците ехтят изстрели. Това е последният опит на отиващата си съветска власт по насилствен начин да предотврати разпадането на СССР.


Генералният секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов и по-късно президент на СССР, беше направил опит да реформира съветския социализъм с "Перестройка" и "Гласност". Но тъкмо те откриха всички слабости и противоречия на системата и доведоха до силни движения за независимост, особено в балтийските държави Литва, Латвия и Естония, които бяха насила приобщени към СССР от Сталин през 1940 година.


"Тогава за първи път видях убити"
Литовското реформаторско движение, ръководено от Витаутас Ландсбергис, борещо се за независимост от Москва, печели през март 1990 парламентарните избори в Литва.


Началото на края на СССР: "Беше ужасяваща нощ"

© Associated Press


На 11 март 1990 Вилнюс обявява, че напуска състава на СССР и възстановява държавния си суверенитет. Литва е първата от общо 15 републики, които напускат Съветския съюз.


На това съветското ръководство в Москва отговаря с десетмесечна блокада на доставките на бензин и гориво и отправя заплахи за военна намеса.


Два месеца по-рано, на 11 януари, съветските военни в Литва започват да окупират административните сгради на местната власт и комуникационни централи.


Литовският председател на парламента Ландсбергис призовава населението да окаже съпротива и да охранява сградите на парламента, на радиото и телевизията.


На Кремъл очевидно му е било ясно, че разположенито в Литва съветски войски няма да са достатъчни и изпраща във Вилнюс допълнителни войскови части от Псков и поделения на КГБ.


Окупирането на телевизионната кула в литовската столица и на радиото е трябвало да даде началния сигнал за щурма на парламента и арестуването на литовското ръководство.


Датският журналист Флеминг Розе следи събитията около телевизионната кула от стаята си на последния етаж на хотел Lietuva - едно от най-високите здания във Вилнюс. Когато видял придвижващите се военни автомобили из града, взел такси, за да стигне до телевизионната кула. "Там видях много хора, голяма част от тях бяха обзети от страх, някои плачеха, защото в онзи момент бяха разбрали, че съветските войски са успели да пробият преградите и всеки момент ще превземат телевизионната кула. Там за първи път видях убити, бяха изложили труповете на хълма, водещ към кулата", спомня си журналистът.


До щурм на парламента така и не се стига


В Москва никой не очаквал толкова трагично развитие на събитията. Затова от Кремъл така и не дават заповед за щурм на парламента. Това спасява Литва от още по-голямо кръвопролитие. В цял свят са осъдени действията на съветското ръководство, а председателят на Върховния съвет на СССР Борис Елцин още в същия ден отлита за столицата на Естония - Талин. Там се среща с ръководителите на трите балтийски републики, обявили намерението си да напуснат състава на СССР. Елцин им обещава пълната си подкрепа. Опитът сценария от Вилнюс да се повтори в Латвия на 20 януари се проваля изцяло. Все пак щурмът на вътрешното министерство в Рига отнема живота на петима души.


В съседна Литва погребват общо 14 души, загинали по време на съветската атака срещу Вилнюс, сред тях и една жена, премазана от съветски танк. Стотици хиляди литовци се включват в траурната процесия. "Когато ги видях, ми стана ясно, че Литва няма как да бъде превзета от Москва", спомня си датският журналист Флеминг Розе.


Какво се случва с Тарханов, Розе и Баужите?


Владимир Тарханов - единственият руски военнослужещ от Вилнюс, който се противопоставя на заповедта на съветското ръководство за щурм на телевизията в Литва, е принуден от своите военачалници да подаде оставка и е уволнен от военна служба. След разпадането на Съветския Съюз на 25 декември 1991 Владимир Тарханов получава едно от най-високите държавни отличия на Република Литва. Той и жена му остават да живеят в страната - близо до Вилнюс, където Тарханов става учител в едно неделно училище.


Флеминг Розе е известен европейски журналист и борец за свободата на печата. Като част от ръководството на вестник "Юландс Постен", през 2005 той взима решение да се публикуват карикатурите на пророка Мохамед. Затова е задочно осъден на смърт от Ал Кайда.


А Нийоле Баужите, пенсионираната вече служителка на Радиото във Вилнюс, която с колегите си става свидетел на драматичните събития от нощта на 12 срещу 13 януари, казва: "Това беше ужасяваща и незабравима нощ. В спомените си я преживявам отново и отново".

Ключови думи към статията:

Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  А ще доживеем ли края на края .. ?

 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  След като империята на Злото се разпадна Западът направи грешка че остави Русия на самотек. И се стигна до сегашните времена да е дестабилизиращ фактор в света. Да е генератор на фалшиви новини, да се меси в изборите на демократичните страни.
  Трябваше или да я прикоткат , помогнат икономически, приобщят към свободния свят.
  Или да я раздробят до степен да не е заплаха повече.
  Дано някой да се е поучил за следващия разпад?

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7624 Неутрално

  Световните миротворци. Те не търпят, да ги отхвърлят.

 5. 5 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Хайде отново с митовете! Още преди тези събития Горбачов обещава на Буш старши да им даде независимост. Толкова за литовската "съпротива".

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3644 Весело

  Ужасяващо бе за всички архи комундета! Истинска красота!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Разпадът на империята на злото беше грозен , точно като нея самата!!!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3053 Неутрално

  Ако Путин беше начело нямаше да ги пуснат толкова лесно

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Какно щастие, че първо Хрушчов, а после и Брежнев не приеха предложението на Тодор Живков да станем 16-а република на СССР. Още щяхме да сме част от Русия.

 12. 12 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Има ли носталгици?Нека си поплачат. Не е срамно мъж да плаче. Срамно е ако му се разтече грима.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на wci30633533
  wci30633533
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "von_seeckt":

 14. 14 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  И разбира се, вечни благодарности на цар Борис Трети, който не прие предложението на Сталин за договор за взаимопомощ, за който агитираха и българските комунисти. Литва, Латвия и Естония, които го приеха, веднага бяха окупирани от руснаците през 1940.

 15. 15 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  И да припомним за нещо преди тези събития - живата верига на литовци, латвийци и естонци през 1989 за излизане от СССР. Тя беше дълга над 600 километра. Напомняше за пакта Рибентро-Молотов. https://ru.wikipedia.org/wiki/Балтийский_путь

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Впрочем не руските специални части стрелят, а така популярните и на Майдана, и на много други места неизвестни никому снайперисти. Нито един изстрел не са дали руските части.
  А литовците да не се правят на толко божи кравички, Кремъл при революцията са го пазели именно литовските стрелци, и голяма част от репресийте при Ленин и после Сталин са правени именно от литовци и евреи. Те са били най-яростните и са убили много народ.

 19. 19 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Не виждам голяма разлика във външната политика на СССР и на Русия.

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  И разбира се, вечни благодарности на цар Борис Трети, който не прие предложението на Сталин за договор за взаимопомощ, за който агитираха и българските комунисти. Литва, Латвия и Естония, които го приеха, веднага бяха окупирани от руснаците през 1940.
  —цитат от коментар 14 на spiegel


  Заслугата е и на Хитлер, който отказва на Сталид да разреши окупирането на нашето черноморие и създаването на съветски военни бази!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Хайде без тролене
  Не са искали не са ги "респектирали"
  С 300 000 армия в Литва нямат никакъв шанс
  Единственото им предимство е че в СССР на влас те бил двойния агент Горбачов

 22. 22 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Със сигруност няма да повярвате, но си е имало ред, при който се напуска СССР. Пише го и в старата им конституция. Има съюзен договор при влизане, в който е казано как става излизането: задължения, права, срокове, паспорти... Не е ей тъй - сутринта решаваме, а вечерта сме независими. От всички гледни точки е било насилствено откъсване на части от територията на единна държава.
  Ма вие си лайте де, лайте си...

 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Черррна нощ! Небето беше без луна.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 702 Весело

  До коментар [#22] от "Араламбене му е майката":

  Забравих да спомена - в конституцията им не е било предвидено приемане на нови субекти в състава на СССР. Тъй че по полека и с оная приказка там - за шеснайстата република.

 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#10] от "von_seeckt":

  НЕ, благодаря!
  Четете си сАвеЦко- милиционерските сказки сам, може и с кварталната организация на пенсионираните ченгета!!!

 26. 26 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Вилнюс до 1939 е окупиран от поляците град. Върнат е на литовците точно от лошия Сталин след 1945. Същото важи за Лвов и за Украйна.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3541 Весело

  До коментар [#2] от "Таралеж":

  Ами те и помогнаха финансово и технологично всичките им тръбопроводи са построени със западно финансиране, дадоха им сума пари за деактивиране на балистичните ракети.
  Златен дъжд валя над Рассия петнадесет години но всичко откраднаха Нощната хокейна лига и Крадлива Рассия, мисията по превъзпитаване на Рассия е невъзможна!

  klimentm
 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3541 Весело

  До коментар [#28] от "selqnin":

  Ами как иначе като вожда им ВВПутин нарече разпада на ссср най голямата геополитическа катастрофа на 20 век

  klimentm
 31. 31 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Как беше онова?
  Хора, бдете!

 32. 32 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Тогава пред СССР има два пътя да повторят пътя на плюшеното мече Дън Сяо Пин
  Плюшено, плюшено но лично е ликвидирал японски картечни звена по време на войната
  Или да вдигнат бяло знаме Колхозника Горбачов вдигна бялото знаме

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1122 Весело

  Какво е Висшо училище в САЩ по точни науки
  Руски евреи, които се правят на руски, обучават китайци и индийци

 35. 35 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  Разпадането на СССР имаше епохално значение. Най-малкото, защото поправи щетите от незаслуженото преяждане на болшевишката империя от ВСВ.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 36. 36 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Весело ми е, че САЩ се разпада, а Китай и Русия са във възход. Нашите "демократи" ги очаква възмездие. Плачете за Вашингтон, столицата на разврата. За Москва вече има радост и величие.

 37. 37 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 625 Неутрално

  И разбира се, вечни благодарности на цар Борис Трети, който не прие предложението на Сталин за договор за взаимопомощ, за който агитираха и българските комунисти. Литва, Латвия и Естония, които го приеха, веднага бяха окупирани от руснаците през 1940.
  —цитат от коментар 14 на spiegel


  Не са го приели. Мнението им е било без значение - уговорка на т. нар. Хитлер и т. нар. Сталин.

 38. 38 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#5] от "von_seeckt":
  "Хайде отново с митовете! Още преди тези събития Горбачов обещава на Буш старши да им даде независимост. Толкова за литовската "съпротива"."

  Мхм, а тия кадри на руски танкове във Вилнюс, както и на смазани от тях хора са монтаж вероятно.

  https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1132182/occupied-but-not-silenced-january-13-1991-the-night-when-soviets-stormed-lrt #:~:text=Just after midnight, Soviet tanks,protesters that encircle the tower.

 39. 39 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Разпадът на империята на злото беше грозен , точно като нея самата!!!
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  Всъщност благодарение на Горбачов разпадът причини минимални жертви и поражения, така че беше по-скоро жалък отколкото грозен. Всеки друг кремълски лидер преди него щеше да удави нещата в кръв, защото комунистите само така могат.
  Затова Горби е толкова уважаван на Запад и толкова недолюбван от простите мужици, които и до днес си повтарят как ако е стрелял на месо, великата кочина СССР нямало да се разпадне безславно.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 40. 40 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#26] от "von_seeckt":
  "Вилнюс до 1939 е окупиран от поляците град. Върнат е на литовците точно от лошия Сталин след 1945. Същото важи за Лвов и за Украйна."

  Върнат? Имаш предвид окупиран за 50 години, точно както цяла Литва може би?

 41. 41 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#14] от "spiegel":

  И Литва получи Вилнюс като бонус 😉 А след ВСВ е било на косъм да получи и Кьонигсберг. Въобще литовците са действали много хитро. Не далече от Вилнюс е Тракай.Там в замъка има много хубав музей и честно обяснява събитията покрай влизането на Литва в СССР. Ясно им е било на литовците, че влизането е неизбежно и са се постарали максимално добре да го изтъргуват. Латвия и Естония толкоз акъл не са имали.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 42. 42 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Това един вид е намек - спомнете си СССР тогава, гледайте САЩ сега.

 43. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4230 Неутрално

  Има ли носталгици?Нека си поплачат. Не е срамно мъж да плаче. Срамно е ако му се разтече грима.
  —цитат от коментар 12 на K2


  Има, има! Най-носталгичен по времето на СССР е von_seeckt! Но и той не се жертва да живее в Русия, а живее в Германия! Благодарение на българския си паспорт!

 44. 44 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 468 Неутрално

  По повод "разпадането" на СССР. Руската империя е владеела Финландия, Полша, китайския Далечен Изток, Аляска. Именно комунистите дават свобода на Полша и Финландия. След ВСВ не е имало проблем Сталин отново да има китайския Далечен Изток, остров Хокайдо, половин Полша, части от Унгария и Румъния, а и от Българско. А САЩ какво направиха във Виетнам, в Ирак, Афганистан и пр. и пр. Историческата памет на българските "демократи" е до върха на носа им, даже и по-къса.

 45. 45 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Снимчицата на "Литовски военни" - планират защитата на парламента е сладинка, поради несъществуването на литовска армия като организационна структура през 1990, следователно лицата на снимката по никой начин не могат да бъдат "литовски военни".

 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4230 Весело

  До коментар [#36] от "Dimitar Kunev":

  "Весело ми е, че САЩ се разпада, а Китай и Русия са във възход."

  Това са някакви мечти! Русоробски мечти!

  Изгни ли капитализЪма?

 47. 47 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Изгни ли капитализЪма?
  —цитат от коментар 46 на vassilun


  Изгни изгни. Хъхри за последни глътки въздух с пневмоничните си поразени от ковида дробове.

 48. 48 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#32] от "1001":
  "Тогава пред СССР има два пътя да повторят пътя на плюшеното мече Дън Сяо Пин
  Плюшено, плюшено но лично е ликвидирал японски картечни звена по време на войната
  Или да вдигнат бяло знаме Колхозника Горбачов вдигна бялото знаме"


  Теб трябва много да те е заболяло от разпадането на съветската клоака. Да сме живи и здрави да видим още един разпад в близко бъдеще, пък ти все някак ще удавиш мъката :-)

 49. 49 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#36] от "Dimitar Kunev":
  "Весело ми е, че САЩ се разпада, а Китай и Русия са във възход. Нашите "демократи" ги очаква възмездие. Плачете за Вашингтон, столицата на разврата. За Москва вече има радост и величие."

  русия е във възход? Ти да не си прекалил с филийте с вакса за обувки или одеколона?
  Кое и е във възход на русийката, освен износа на проститутки извинявай?

 50. 50 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1428 Весело

  😀Егаси и игнорамуса съм и аз😀! Прочетох заглавието: Началото на края на ссср, и мислех че ще почнат от перестройката (която май раСклати понятията за всичко от 1917 до тогаз)...А тук описват нещо около ТВкулата на една балтийска реСпублика с колко убити?!?

  ДА УТОЧНЯ-всеки убит е трагедия, но в сравнения на събития-броят има значение! Това за разлика он онзи лаф: Един убит е трагедия. Няколко милиона е статистика...

  По смътна памет-в Ромъния свалиха чаушеско с бая повече кютек и човешки жертви. И на Мишка Горбачов му спретнаха преврат (за щастие неуспешен) също с много повече жертви.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 51. 51 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2873 Весело

  Това са някакви мечти! Русоробски мечти!Изгни ли капитализЪма?
  —цитат от коментар 46 на vassilun


  Представяте ли си мечтите им? Колхоз, вмирисани куртки и шинели, партенки, каскета със звездичка за празниците, столова, боб, коч яхния и сутляш, .... Манифестации всеки месец, ленински съботници всяка седмица, ред за боксониера, ред за Ладунга, ....

  нЕкои дрОгарЕ още мечтаят по жизн-а!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 52. 52 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1428 Весело

  Има, има! Най-носталгичен по времето на СССР е von_seeckt! Но и той не се жертва да живее в Русия, а живее в Германия! Благодарение на българския си паспорт!
  —цитат от коментар 43 на vassilun


  Още една отрепка, прагматична😀 Напомня ми една стара реклама на сутиените "Триумф": Да бъдеш СЪС и да се чувстваш БЕЗ😀 Има още няколко подобни отрепки-ЯРОСТНИ КОМУНЯГИ живеещи в Германия, ЮК или САЩ😀 Не СУПЕР а ХИПЕР активни по оплюването на "гнилия запад"😀 От...Западна 'ИврУпа😀

  Което ми напомня виц от соц'а:

  Западняк пие третокачествен скоч и се мръщи-Мирише на дървеница!

  В соц'лагера някой мирише настъпена дървеница и казва, благовейно-мирише ми на скотч (третокачествен...ОК, второкачествена масовка😀)


  До коментар [#43] от "vassilun":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 53. 53 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1428 Весело

  Има, има! Най-носталгичен по времето на СССР е von_seeckt! Но и той не се жертва да живее в Русия, а живее в Германия! Благодарение на българския си паспорт!
  —цитат от коментар 43 на vassilun


  Още една отрепка, прагматична😀 Напомня ми една стара реклама на сутиените "Триумф": Да бъдеш СЪС и да се чувстваш БЕЗ😀 Има още няколко подобни отрепки-ЯРОСТНИ КОМУНЯГИ живеещи в Германия, ЮК или САЩ😀 Не СУПЕР а ХИПЕР активни по оплюването на "гнилия запад"😀 От...Западна 'ИврУпа😀

  Което ми напомня виц от соц'а:

  Западняк пие третокачествен скоч и се мръщи-Мирише на дървеница!

  В соц'лагера някой мирише настъпена дървеница и казва, благовейно-мирише ми на скотч (третокачествен...ОК, второкачествена масовка😀)


  До коментар [#43] от "vassilun":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 54. 54 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1428 Весело

  Изгни ли капитализЪма?

  —цитат от коментар 46 на vassilun
  ------------

  Изгни изгни. Хъхри за последни глътки въздух с пневмоничните си поразени от ковида дробове.
  —цитат от коментар 47 на sablezub


  😀😀😀 Изгни, ИЗГНИ😀😀😀Като онези френски сирена за по над $50/к изгни, и 'секи с пари си ги купува😀 А тези без пари се редят на опашка пред посолствата на кап'талистическите държави за виза😀 Някой да е виждал опашка за визи пред пАсолЬствата на ссср (ОПС, Руссия) северна корея, куба и...Мозабкик?


  До коментар [#47] от "sablezub":


  До коментар [#46] от "vassilun":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 55. 55 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Весело

  Началото на края е когато дори СССР като отключваща дума събира едва 50 коментара. "Кой не скача е червен" умря, да живее началото на края

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1812 Любопитно

  До коментар [#46] от "vassilun":

  "Изгни ли капитализЪма?"

  Съвсем! Щом се налага да се раздават за не знсм кой вече път чекове на всеки американски гражданин.
  Изгнил е, щом стотици хиляди атакуват Конгреса.

  В Русия съм! В Русия съм!
 58. 58 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1828 Любопитно

  Армейски части, десантчици, танкове атакуват цял един град - 14 жертви. Демонстранти влизат в Капитолия - пет. Избити с пищови.
  Много кротки тия руснаци, бре - я си помислете какво щяха да направят танковете срещу привържениците на Тръмпо, ако бяха изкарани!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 59. 59 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#56] от "Веселин Дечев":
  "Гледайте си кочината Вашингтон!"

  Дечев, "кочината" Вашингтон щеше да е несравнимо по-хубава без милионите руснаци дето текат еднопосочно натам всяка година.

  Същото важи и за България между другото. Мелезите полу-руснаци (и самите руснаци) правят по-голям катун и от циганите.

 60. 60 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#58] от "Манчо":
  "Армейски части, десантчици, танкове атакуват цял един град - 14 жертви. Демонстранти влизат в Капитолия - пет. Избити с пищови."

  Абе така, ама още не съм срещнал някой руски поклонник да се засили към русия. Все към Германия, Великобритания, САЩ, че даже и България ги влече.
  Как пък един на се изсели към кочината, ей тъй за цвят, да може да го посочи човек?

 61. 61 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Партенке, кога точно ти беше част от Русия?
  Период?

  За такова скверно дело се иска разрешение от Велики сили:
  ООН, САЩ, Великобритания, Франция...

  Без съмнение, фашистки партенки желаеха СС
  да интегрира всичко възможно:

  Капиталистическия свят ;
  Социалистически лагер ;
  Третия свят... лутащ се между цивилизована демокрация
  и див екстремистки марксизм.

  Суверенни държави, преди и при ООН:
  България, Румъния, Унгария, Полша и т.н.
  Не граничеха и не (което е добре) с империйката на зло
  ссср.

  Как си представлявяш, че Великите сили
  биха допуснали балалайския ви шмекер тарикатлък?
  Копуйкин... Копейкин, все едно, вдигни се в ръце

  До коментар [#11] от "spiegel":

  Какно щастие, че първо Хрушчов, а после и Брежнев не приеха
  предложението на Тодор Живков да станем 16-а република на СССР.

  Още щяхме да сме част от Русия.

 62. 62 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1428 Весело

  До коментар [#46] от "vassilun":"Изгни ли капитализЪма?"Съвсем! Щом се налага да се раздават за не знсм кой вече път чекове на всеки американски гражданин.Изгнил е, щом стотици хиляди атакуват Конгреса.
  —цитат от коментар 57 на Веселин Дечев


  СТОТИЦИ ХИЛЯДИ атакуват Конгреса😀😀😀 Ти на бояришчкист ли си, или традиционалист: Вакса за обувки на филия ляП във фурната (микровълнова за напредналите😀) ЕДва ли си на нещо по скъпо и по качествено, гиди мизерник😀

  А....забравих, ТИ СИ ОТ ОТРЕПКИТЕ ДИГАЩИ ПОЗА ТУК!😀 Една от позите ти беше че си капитан за дълги курсове. Ама така и не реагира на НЯКОЛКОКРАТНИТЕ запитвания к'о означава еди'кой си флаг на кораб. Нещо което "морските" го учат в първата година, и го ползват ЦЯЛ живот😀


  Та... ТИ СИ ОЩЕ ЕДНА ОТРЕПКА😀! Ай' бЕги 'ма докладваш на модераторите, гиди нищожество комплексирано😀!
  До коментар [#57] от "Веселин Дечев":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 63. 63 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2873 Весело

  Изгнил е, щом стотици хиляди атакуват Конгреса.
  —цитат от коментар 57 на Веселин Дечев


  Стотици милиони и даже милиарди е каскет според източниците на сАвеЦкото информ бюро!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Как си личат комундетата-съветчици под статии като тази...

  😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 682 Разстроено

  Смисъл от четене на такива статии, няма! Писане на коментари също! Но четенето на коментари написани от облъчени комунистически субекти е определено "радост и веселба"!

 66. 66 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1428 Весело

  Смисъл от четене на такива статии, няма! Писане на коментари също! Но четенето на коментари написани от облъчени комунистически субекти е определено "радост и веселба"!
  —цитат от коментар 65 на witch_doctor


  За първото не си прав-добре е да ти/ни пропомнят далечното минало. За второто може би си прав, за себе си.

  ЗА ТРЕТОТО си прав 12,476%😀! Е КЪДЕ ИНАЧЕ ЩЕ ПРОЧЕТЕШ ЧЕ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ АТАКУВАЛИ КАПИТОЛА (коментар на търчи'лъжи отрепката с ник ...виж го:

  До коментар [#46] от "vassilun":"Изгни ли капитализЪма?"Съвсем! Щом се налага да се раздават за не знсм кой вече път чекове на всеки американски гражданин.Изгнил е, щом стотици хиляди атакуват Конгреса.
  —цитат от коментар 57 на Веселин Дечев


  За протокола😀


  До коментар [#65] от "witch_doctor":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 67. 67 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1428 Весело

  Смисъл от четене на такива статии, няма! Писане на коментари също! Но четенето на коментари написани от облъчени комунистически субекти е определено "радост и веселба"!
  —цитат от коментар 65 на witch_doctor


  За първото не си прав-добре е да ти/ни пропомнят далечното минало. За второто може би си прав, за себе си.

  ЗА ТРЕТОТО си прав 12,476%😀! Е КЪДЕ ИНАЧЕ ЩЕ ПРОЧЕТЕШ ЧЕ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ АТАКУВАЛИ КАПИТОЛА (коментар на търчи'лъжи отрепката с ник ...виж го:

  До коментар [#46] от "vassilun":"Изгни ли капитализЪма?"Съвсем! Щом се налага да се раздават за не знсм кой вече път чекове на всеки американски гражданин.Изгнил е, щом стотици хиляди атакуват Конгреса.
  —цитат от коментар 57 на Веселин Дечев


  За протокола😀


  До коментар [#65] от "witch_doctor":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 68. 68 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1073 Весело  ...Весело ми е, че САЩ се разпада, а Китай и Русия са във възход.
  —цитат от коментар 36 на Dimitar Kunev
  ...

  И на мен!

  https://pbs.twimg.com/media/ErhelYqWMAAlNDc?format=jpg&name=small

  Имало едно време ссср...
 69. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3570 Разстроено

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  И Русия потръгна, пак, по капиталистически път на развитие.
  След 70-летна пауза.
  Ти си в течение...

  С чекове плаща, или в натура?
  В Америка, вместе, заложихме на чукундур

  До коментар [#57] от "Веселин Дечев":
  До коментар [#46] от "vassilun":

  "Изгни ли капитализЪма?"

  Съвсем! Щом се налага да се раздават за не знсм кой вече път
  чекове на всеки американски гражданин.

  Изгнил е, щом стотици хиляди атакуват Конгреса.

  В Русия съм! В Русия съм!

 70. 70 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1122 Весело

  До коментар [#67] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Заклейми Кушнер като трампист и ще ти повярвам

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1428 Весело

  [quote#68:"citoplast"] ...Весело ми е, че САЩ се разпада, а Китай и Русия са във възход.

  —цитат от коментар 36 на Dimitar Kunev
  ...

  И на мен!

  https://pbs.twimg.com/media/ErhelYqWMAAlNDc?format=jpg&name=small[/quote ]

  Което ми напомня виц от соц'а😀

  Срещат се на чашка Рийгън и Брежнев и споделят нещата как се справят хората в ссср и пиндостан:

  Рйгън-При нас пИчелят $1000 месечно, да свършат месеца са им нужни $800!

  Брежнев пита-а как се справят след това?

  Рийгън-пиячка, комар, и ако надминат приходите задлъжняват! А как при вас?

  Брежнев: За да "свършат месеца" са им нужни 300 рубли, а пИчелят 150-200...понякога 220...

  Рийгън пита-Е, и как се справят?

  Брежнев: Крадят бе, КРАДЯТ 😀😀😀
  До коментар [#68] от "citoplast":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 75. 75 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1428 Весело

  До коментар [#67] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Заклейми Кушнер като трампист и ще ти повярвам
  —цитат от коментар 72 на 1001


  И кой е Кушнер, моля😀?
  До коментар [#73] от "1001":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 76. 76 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Нема страшно. Като се разпадне в Русия, ще го построим в Америка.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 77. 77 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2873 Весело

  Нема страшно. Като се разпадне в Русия, ще го построим в Америка.
  —цитат от коментар 76 на Един вампир броди из Европа


  В Америка не вземат пенЦионирани партийни секретари сричащи руски. Поне МГИМО трябва да сте завършили? И мрънкачите нищо не строят, те наплюват и развалят. Хората се делим на пчели и мухим втората група нищо не може да построи.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 78. 78 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2873 Весело

  Заклейми Кушнер като трампист и ще ти повярвам
  —цитат от коментар 70 на 1001


  Джаванка?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 79. 79 Профил на vkk13
  vkk13
  Рейтинг: 433 Неутрално

  СССР деюре е конфедерация в , която е възможно всяка република да напусне съюза след определена процедура. Дефакто това не е било възможно до промените от 1989-1990 поради тоталитарната власт на комунистическата партия. След демонтажа на тоталитарния режим започва т.н. Парад на суверенитетите, върховните съвети на републиките една по една обявяват независимост, включително и Руската федерация на 24 август 1991. Звучи странно , но създавайки конфедерация от републики на етнически принцип Ленин на практика осигурява сравнително мирно съществуване след разпадането на съветската империя.

 80. 80 Профил на backo
  backo
  Рейтинг: 223 Разстроено

  Балтийските републики са изхвзрлили комуниъма още 90та година, а унас все още половината българи милеят по ония изроден строй.

 81. 81 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  След като империята на Злото се разпадна Западът направи грешка че остави Русия на самотек. И се стигна до сегашните времена да е дестабилизиращ фактор в света. Да е генератор на фалшиви новини, да се меси в изборите на демократичните страни.Трябваше или да я прикоткат , помогнат икономически, приобщят към свободния свят.Или да я раздробят до степен да не е заплаха повече.Дано някой да се е поучил за следващия разпад?
  —цитат от коментар 2 на Таралеж


  Това категорично не е вярно. Буш направи много, за да стане страната стабилна и предсказуема. Достатъчно е да си спомним сделката за плутония и ликвидирането на стратегическите оръжия в новите "републики", както и ликвидацията на уранодобива в бившия соц-лагер (платена от бюджета на САЩ). Уви, Буш не спечели втори мандат, а с идването на демократите на Клинтън, акцентът се измести към екс-Югославия и отношенията с ЕС.

 82. 82 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 840 Весело

  [quote#8:"von_seeckt"][/quote]

  временни бенефициери на привилегии

  Ко речи?А ве не се мъчи с чужди думички,не ти се отдава.То айкюто ти е колкото номера на обувките,ама не пропускаш шанс да се изложиш,а?

 83. 83 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 840 Весело

  До коментар [#27] от "von_seeckt":Вие сте специалист по свирките- североизточните!!!
  —цитат от коментар 28 на selqnin


  Всепризнат майстор на спорта.

 84. 84 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 840 Разстроено

  До коментар [#28] от "selqnin":Ами как иначе като вожда им ВВПутин нарече разпада на ссср най голямата геополитическа катастрофа на 20 век
  —цитат от коментар 30 на klimentm


  А,той и за петрола бръщолевеше глупости как под 80§ барела световната икономика щяла да колапсира.Колапсира само кочината русия.Туй то.

 85. 85 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 840 Весело

  [quote#32:"1001"]Тогава пред СССР има два пътя да повторят пътя на плюшеното мече Дън Сяо ПинПлюшено, плюшено но лично е ликвидирал японски картечни звена по време на войната

  Аре ве?Ти там ли беше?И колко картечни гнезда преброи?Ти си бавен,факт.

 86. 86 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2138 Любопитно

  Какно щастие, че първо Хрушчов, а после и Брежнев не приеха предложението на Тодор Живков да станем 16-а република на СССР. Още щяхме да сме част от Русия.
  —цитат от коментар 11 на spiegel


  Не се коркай Шпигеле Турция работи здраво да ни прииеме като Дунавски вилает! А тази статия в контекста на събитията в САЩ звечи малко нелепо защо ако в момента стане нещо подобно в някой щат да не мислите че ще ги пуснат свободно да се отделят?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 87. 87 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Колхознита Горбачов даже в САЩ не може да заработва денгиОтиде да изнася лекция и го изгониха китайските студенти - предател един път предател винаги на какво ще ни учи
  —цитат от коментар 33 на 1001


  Хайде не си измисляй че в този форум има мноgо хора които живеят в САЩ че и работят в Станфорд. Горбачов изнасяше лекции в Хувър Институт както и Кисинджър, Джордж Шулц и много други известни държавници като гост лектори. И какви Китайски студенти те гонят бе селяк? Станфорд е частен университет и е привилегия да учиш там. Никакви студенти не могат да изгонят гост лектор, ако въобще знаеш какво означава това. На тези лекции ходят преподаватели, хора от академията, рисърчъри, историци, журналисти. Достъпа става с покана и поканите се разиграват на лотария. Какви студенти. Това не са лекции в края на които ти дават контролно или те изпитват, бе кьопек прост. Ти въобще стъпвал ли си в университет? Ти май си мислиш че Горбачов е работил като даскал една година и е висял в учителската стая и разнасял дневника по стаите да изпитва студенти!? Баси тъпака! Да не си завършил СПТУ?

  California Über Alles
 88. 88 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 840 Весело

  Весело ми е, че САЩ се разпада, а Китай и Русия са във възход. Нашите "демократи" ги очаква възмездие. Плачете за Вашингтон, столицата на разврата. За Москва вече има радост и величие.
  —цитат от коментар 36 на Dimitar Kunev


  Ох мали мамо :)По-дебилен комент няма :)
  Те били във "възход".Еми така с тоя възход след 200-300 години може и да стигнат стандарта на живот на Европа и САЩ.Аре успех:)))

 89. 89 Профил на tjh28695849
  tjh28695849
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гражданин":

  Кой край?

 90. 90 Профил на tjh28695849
  tjh28695849
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#19] от "star bastun":

  А виждаш ли разлика на политиката на САЩ между СССР и Русия?

 91. 91 Профил на tjh28695849
  tjh28695849
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#19] от "star bastun":

  А виждаш ли разлика на политиката на САЩ между СССР и Русия?

 92. 92 Профил на tjh28695849
  tjh28695849
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#46] от "vassilun":

  Ще изгние всичко си има начало и край.

 93. 93 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Ако Путин беше начело нямаше да ги пуснат толкова лесно
  —цитат от коментар 9 на blondofil


  Разпадът на СССР е дело на самото КГБ. Изминалите 30 години показаха, че чрез него чекистити получиха цялата власт (политичèска и икономическа) в Русия.
  Така стана и в България,

 94. 94 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 840 Неутрално

  По повод "разпадането" на СССР. Руската империя е владеела Финландия, Полша, китайския Далечен Изток, Аляска. Именно комунистите дават свобода на Полша и Финландия. След ВСВ не е имало проблем Сталин отново да има китайския Далечен Изток, остров Хокайдо, половин Полша, части от Унгария и Румъния, а и от Българско. А САЩ какво направиха във Виетнам, в Ирак, Афганистан и пр. и пр. Историческата памет на българските "демократи" е до върха на носа им, даже и по-къса.
  —цитат от коментар 44 на Dimitar Kunev


  И като е толкова велика защо нямат топла вода в болниците ве,каскет?Пътища няма тотална мизерия и па такива уради като тебе ги рекламират.Я бегай там да живееш.отвратеняк

 95. 95 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 840 Неутрално

  По повод "разпадането" на СССР. Руската империя е владеела Финландия, Полша, китайския Далечен Изток, Аляска. Именно комунистите дават свобода на Полша и Финландия. След ВСВ не е имало проблем Сталин отново да има китайския Далечен Изток, остров Хокайдо, половин Полша, части от Унгария и Румъния, а и от Българско. А САЩ какво направиха във Виетнам, в Ирак, Афганистан и пр. и пр. Историческата памет на българските "демократи" е до върха на носа им, даже и по-къса.
  —цитат от коментар 44 на Dimitar Kunev


  И като е толкова велика защо нямат топла вода в болниците ве,каскет?Пътища няма тотална мизерия и па такива уради като тебе ги рекламират.Я бегай там да живееш.отвратеняк

 96. 96 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  След като империята на Злото се разпадна ....
  —цитат от коментар 2 на Таралеж

  Първата империя СССР се разпадна , сега остава и втората САЩ да се разпадне и може би светът ще излезе от тъмните векове!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 97. 97 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 852 Неутрално

  На ред и руската "федерация", за сега ги крепи газта и петрола, но и това е до време. Тези паразити от както са се пръкнали нищо смислено не са направили като държава, лежат на гърба на другите народи които ги хранят.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 98. 98 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 840 Гневно

  Балтийските републики са изхвзрлили комуниъма още 90та година, а унас все още половината българи милеят по ония изроден строй.
  —цитат от коментар 80 на backo


  Е как не измряха тия изроди ве,трябва да са на 80+.Или новата смяна застъпва?Като хлебарките са мамето им мръсно...

 99. 99 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#5] от "von_seeckt":

  //Още преди тези събития Горбачов обещава на Буш старши да им даде независимост//
  =============
  А Буш му обещава да му праща безплатно пилешки бутчета, известни в Рашнята като "Но́жки Бу́ша", за да не умрат от глад....толкова за Самая "Могучая"!!!

 100. 100 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#96] от "Иван":

  //Първата империя СССР се разпадна , сега остава и втората САЩ да се разпадне и може би светът ще излезе от тъмните векове!//
  ================
  100 г. все чакате изгнилият САЩ да се изгние, а той все по-сладък става. Империята на ЗЛИТЕ има още да се доразпада, Югославия ще е като забавачка, спрямо това което там ще се случи!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK