Американците – един народ, потънал в дългове

Кредитите за покупката на имот са достигнали космическите 10 трилиона долара.

Кредитите за покупката на имот са достигнали космическите 10 трилиона долара.Предоверявайки се на добрите прогнози за работа и икономически ръст, много американци задлъжняха тежко. Все повече от тях не могат да плащат вноските за колата или да погасяват кредитите си. Балонът заплашва да се спука, разказва в."Ди Цайт", цитиран от "Дойче веле".


21 трилиона долара, или 102 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) - на толкова възлизат държавните задължения на САЩ в края на мандата на Доналд Тръмп. По-зле не е било от края на Втората световна война насам. Но и частните дългове на американците са толкова високи, колкото никога преди, започвайки от самия Тръмп, който има 400 милиона долара задължения - значителна сума дори и за милиардер.
При това причината е не само в пандемията, посочва "Ди Цайт". Още преди нея, през четвъртото тримесечие на 2019 година, на всяко американско домакинство са се падали средно по 115 000 долара задължения. И оттогава те са продължили да нарастват: по данни на аналитичния отдел на агенция Moodys, в края на 2020 дължимите суми за наеми достигат до 70 милиарда долара, тъй като милиони домакинства изобщо не са си плащали наемите или са ги плащали частично.


Ренди Коен, който е собственик на заложна къща в Чикаго, казва: "Ковид-19 само изостри това, което се наблюдава отдавна - на американците парите не им стигат". В момента много се търсят заеми срещу заложени вещи. "Хората ни носят телевизори, музикални инструменти, телефони, часовници - всичко ценно, с което разполагат", добавя той.
Пандемията е довела до тежко положение дори и американците с редовни доходи. Голяма част от семействата живеят от заплата до заплата, а месечните им доходи стигат само за покриване на месечните разходи. В случай на нужда почти 40 процента от американците не биха могли да заделят и 400 долара - сочи допитване на Американската централна банка.


Защо не стигат парите?


Голяма част от приходите на американците отиват за изплащането на вече взети дългове - за ипотеката, колата или за следване. Заплатите на средната класа стагнират, а разходите за основните потребности са нараснали през последните десетилетия. Един пример: през пролетта на 2020-а един нов автомобил се е продавал средно за 38 000 долара, а средният годишен доход на домакинство преди пандемията е възлизал на 68 000 долара. От 2009 година насам размерът на кредитите, взети за покупката на автомобили, почти се е удвоил - до 1,3 трилиона долара.


Но най-големият проблем е с кредитите за покупката на имоти, които възлизат на 10 трилиона долара - абсолютен рекорд. В Сан Франциско, например, средната цена на еднофамилна къща е 1,6 милиона долара, но и извън големите градове желанието за придобиване на собствено жилище е все по-трудно изпълнимо, сочат данните на агенциите за недвижими имоти.


За 10 години размерът на кредитите за покупката на автомобил се е удвоил в САЩ.

За 10 години размерът на кредитите за покупката на автомобил се е удвоил в САЩ.


Растат и дълговете за медицинско обслужване. Благодарение на здравната реформа на президента Барак Обама много повече американци са осигурени, но в болниците често трябва да се доплащат хиляди долари, преди застраховката да поеме разходите. Освен това таксите са непосилни за мнозина - едно семейство би трябвало да плаща средно по 1600 долара месечно, което води дотам, че над 170 милиона американци имат неплатени сметки при лекаря или в болницата, както показва проучване от 2019 година.


Американецът дължи средно 6200 долара


Средният американец оперира с четири кредитни карти и има 6 200 долара дългове, сочат данните на аналитичната компания Experian. "Това обстоятелство е съсипващо", отбелязва данъчната консултантка Лусинда Марино, цитирана от "Ди Цайт". "Хората имат чувството, че земята под краката им може да пропадне всеки миг." За много от 20-те милиона души, изгубили работните си места заради пандемията, опасенията стават реалност.


"Тревожни индикации имаше още преди кризата", казва от своя страна икономистът Торстен Слок от "Дойче Банк", цитиран от "Шпигел". Още тогава е станало ясно, че расте делът на хората, които не са в състояние да обслужват кредитите си. Най-вече това важи за по-младите, за хората с ниски доходи, представителите на малцинствата и за нискоквалифицираните, уточнява той. "Потребителите бяха уязвими и преди кризата, но пандемията утежни положението им допълнително", казва Слок.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK