Американците – един народ, потънал в дългове

Кредитите за покупката на имот са достигнали космическите 10 трилиона долара.

Кредитите за покупката на имот са достигнали космическите 10 трилиона долара.Предоверявайки се на добрите прогнози за работа и икономически ръст, много американци задлъжняха тежко. Все повече от тях не могат да плащат вноските за колата или да погасяват кредитите си. Балонът заплашва да се спука, разказва в."Ди Цайт", цитиран от "Дойче веле".


21 трилиона долара, или 102 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) - на толкова възлизат държавните задължения на САЩ в края на мандата на Доналд Тръмп. По-зле не е било от края на Втората световна война насам. Но и частните дългове на американците са толкова високи, колкото никога преди, започвайки от самия Тръмп, който има 400 милиона долара задължения - значителна сума дори и за милиардер.
При това причината е не само в пандемията, посочва "Ди Цайт". Още преди нея, през четвъртото тримесечие на 2019 година, на всяко американско домакинство са се падали средно по 115 000 долара задължения. И оттогава те са продължили да нарастват: по данни на аналитичния отдел на агенция Moodys, в края на 2020 дължимите суми за наеми достигат до 70 милиарда долара, тъй като милиони домакинства изобщо не са си плащали наемите или са ги плащали частично.


Ренди Коен, който е собственик на заложна къща в Чикаго, казва: "Ковид-19 само изостри това, което се наблюдава отдавна - на американците парите не им стигат". В момента много се търсят заеми срещу заложени вещи. "Хората ни носят телевизори, музикални инструменти, телефони, часовници - всичко ценно, с което разполагат", добавя той.
Пандемията е довела до тежко положение дори и американците с редовни доходи. Голяма част от семействата живеят от заплата до заплата, а месечните им доходи стигат само за покриване на месечните разходи. В случай на нужда почти 40 процента от американците не биха могли да заделят и 400 долара - сочи допитване на Американската централна банка.


Защо не стигат парите?


Голяма част от приходите на американците отиват за изплащането на вече взети дългове - за ипотеката, колата или за следване. Заплатите на средната класа стагнират, а разходите за основните потребности са нараснали през последните десетилетия. Един пример: през пролетта на 2020-а един нов автомобил се е продавал средно за 38 000 долара, а средният годишен доход на домакинство преди пандемията е възлизал на 68 000 долара. От 2009 година насам размерът на кредитите, взети за покупката на автомобили, почти се е удвоил - до 1,3 трилиона долара.


Но най-големият проблем е с кредитите за покупката на имоти, които възлизат на 10 трилиона долара - абсолютен рекорд. В Сан Франциско, например, средната цена на еднофамилна къща е 1,6 милиона долара, но и извън големите градове желанието за придобиване на собствено жилище е все по-трудно изпълнимо, сочат данните на агенциите за недвижими имоти.


За 10 години размерът на кредитите за покупката на автомобил се е удвоил в САЩ.

За 10 години размерът на кредитите за покупката на автомобил се е удвоил в САЩ.


Растат и дълговете за медицинско обслужване. Благодарение на здравната реформа на президента Барак Обама много повече американци са осигурени, но в болниците често трябва да се доплащат хиляди долари, преди застраховката да поеме разходите. Освен това таксите са непосилни за мнозина - едно семейство би трябвало да плаща средно по 1600 долара месечно, което води дотам, че над 170 милиона американци имат неплатени сметки при лекаря или в болницата, както показва проучване от 2019 година.


Американецът дължи средно 6200 долара


Средният американец оперира с четири кредитни карти и има 6 200 долара дългове, сочат данните на аналитичната компания Experian. "Това обстоятелство е съсипващо", отбелязва данъчната консултантка Лусинда Марино, цитирана от "Ди Цайт". "Хората имат чувството, че земята под краката им може да пропадне всеки миг." За много от 20-те милиона души, изгубили работните си места заради пандемията, опасенията стават реалност.


"Тревожни индикации имаше още преди кризата", казва от своя страна икономистът Торстен Слок от "Дойче Банк", цитиран от "Шпигел". Още тогава е станало ясно, че расте делът на хората, които не са в състояние да обслужват кредитите си. Най-вече това важи за по-младите, за хората с ниски доходи, представителите на малцинствата и за нискоквалифицираните, уточнява той. "Потребителите бяха уязвими и преди кризата, но пандемията утежни положението им допълнително", казва Слок.

Коментари (107)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Искаха социализъм и го построиха :)

  И това не е от Тръмп, а много преди Тръмп, те и затова го избраха, щото им обещаваше повече и по-високо платени работни места.

  Скоро ще го има и в останалите страни в Западна Европа.

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Тук съм съгласен.
  И решението е само едно, защото те няма да искат да си намалят жизнения стандарт, за да падне част от дълга.
  Решението е войни...

 3. 3 Профил на nzt42649448
  nzt42649448
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Немската държавна пропаганда здраво е захапала Америка, наскоро писаха и как 50 млн. американци гладували заради пандемията. Не, че не е верно, но личи пропагандният стил.

 4. 4 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 355 Весело

  Дневник като сте захванали темата разкажете за плановете на президент Байдън. Консервите във форума ще откачат.
  🙂

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 5. 5 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1219 Весело

  Блазя им на шефовете капиталисти, само те не са в дългове, и стават все по-богати, за сметка на редовия бачкатор.
  Колко "справедлив" строй.
  Безоси, Гейтсове, зиМъсковци, Цукърбъргове и прочее "неуморни и честни" бизнесмени са доволни.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 6. 6 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Ако искаш,да си богат, трябва и да поработиш малко , а не всичко да се произвежда в Китай.

 7. 7 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  https://www.theguardian.com/us-news/2020/jun/23/millions-of-americans-cant-afford-water-bills-rise

  Милиони американци вече трудно/или не могат да плащат сметките си за ВОДА ...
  Помогнете ми да го разбера това? Форумните доларолюбци сигурно имат обяснение.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Весело

  От детството си - по време на противният комунизъм слушам за загниващите САЩ, за падащият долар и за спящите под мостовете хора...
  И въпреки това опашка пред сАвеЦките посолства няма ...чудна работа!

 9. 9 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4834 Неутрално

  Тук в Дневник, в Кариери пишеше човек, който се беше много добре устроил в САЩ, после изведнъж изчезна и някой написа, че е починал и българската диаспора събира средства за погасяване на дълговете му, защото не пускат жена му и децата му да се върнат в България.

 10. 10 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Да ги ожали човек. Задлъжнялостта означава, че си консумирал нещо което не си заработил, в САЩ винаги е било така и на микро и на макро ниво, а тук дори не е отчетен безплатният обяд плащан ежедневно с хартиени долари след края на Бретън Уудската система.
  Има една поговорка "Когато дължиш на банката 1000 $ - това е твой проблем, когато й дължиш милион - това е неин проблем."

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4711 Любопитно

  Цялата им икономика и начин на мислене е базиран на кредити. Налични пари реално няма. Всички живеят на кредит за абсолютно всичко.
  Аз работих и живях няколко години там и съм виждал хора които работят по две/три работи само да могат да плащат кредита за жилище което е на "престижен" адрес. Къщи за милиони долари и като влезеш вътре...празни, нямат пари да ги обзаведат, но пък имат "адреса" Същото е и с колите. Просто така са свикнали и така си живеят от заплата на заплата. Големи къщи, нови коли а банковата сметка е на нула и кредитните карти са на макс.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3039 Неутрално

  https://www.theguardian.com/us-news/2020/jun/23/millions-of-americans-cant-afford-water-bills-rise Милиони американци вече трудно/или не могат да плащат сметките си за ВОДА ...Помогнете ми да го разбера това? Форумните доларолюбци сигурно имат обяснение.
  —цитат от коментар 7 на Taiga


  мда, до 1-2 години рогозин ще стане шеф на тесла и спейс екс. ура!

 13. 13 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Весело

  Още от времената на Хрушчов плача на гроба на САЩ... Вътрвят от зле към по-зле. А ако помните по време на рейгъномиката какъв мор беше...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 14. 14 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4834 Неутрално

  До коментар [#11] от "padrino":

  Гледах едно филмче за южнокорейската група BTS - реалити шоу в Скандинавието, дори билетите за автобуса с кредитни карти, налични не приемат.

 15. 15 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Наскоро имаше един документален филм (английски или американски не си спомням, във всеки случай не "комунистически"). Там се казаха доста любопитни неща за плана Маршал. Оказва се, че той е бил съчетан с жесток настиск и пропаганда за купуване на американски стоки на кредит от населението. Лека, полека американците са научили европейците да живеят на кредит, но явно не в такава степен.
  20 милиарда държавен дълг + още толкова на населението (толкова прави 6200 долара умножено по броя на населението - 330 милиона). Това прави четири пъти брутния вътрешен продукт. Излиза, че, за да си върнат дълговете американците трябва да работят 4 години без да ядат, да не говорим за останалото. Мастити и доморасли икономисти ни уверяват, че няма страшно, САЩ ще си върнат дълговете, защото... е така и не можах да разбера защо. Може би причината е начинът ми на мислене, но как, по дяволите, ако бияча на класа дължи пари за четири години се надявате да ги върне!

  Хората у нас, научени, че преди да похарчиш едни пари трябва да ги спечелиш лека полека си отиват. Какво ще стане после - един Господ знае!

 16. 16 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#6] от "qid44693832":

  "Ако искаш,да си богат, трябва и да поработиш малко , а не всичко да се произвежда в Китай. "

  Проблемът е, че, доколкото знам, в САЩ се работи здраво. Когато, обаче, си хванат в капана на дългове още от баща ти нямаш шанс.

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  Някъде из Г 7 да е различно? Из ЕС? И въобще из "белия свят"? Не ми пука, че средния американец имал хиляди дългове, важното, че средния българин в САЩ е милионер. И акционер в Тесла

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4711 Любопитно

  До коментар [#15] от "grajdanin1":

  Татко (лека му пръст) винаги казваше: " Ако не можеш да си позволиш да купиш нещо в брой, ти не го заслужаваш" Едното изключение бе имота, всичко друго само в брой. Винаги съм следвал този съвет и никога не съм съжалявал. Днешното общество обаче е научено да има "сега", "днес" никой вече не може да чака до утре....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Сега "дойче веле"" , говори като ТРМП, лъжи , митове ...за "къщата на хълма" :)) Тръмп поне се опита да каже ...момчета , повече така не може !!!
  Нещо трябва да направим , например "да стегнем къщата , да почистим , да засадим градината , да купим семена и лопати/мотики" , сега да не даваме акъл и пари за другите Победиха ДРУГИТЕ ..
  "Нищо и няма на къщата, ще сложим ефектно осветление, ще скрием това , ще подсилим цвета на онова"..и толкова !
  Колкото за другите страни .."ние сме родени да даваме акъл и демокрация на другите"!!

 20. 20 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Имам приятели емигрирали в САЩ.

  Без изключение всички живеят доста добре, но никой от тях не е сляпо американизиран и ползват знанията и уменията си, за да живеят живот по-добър от повечето местни.

  В Европа положението е по-добро, всеки може да избере как да живее и как да харчи изкаранаото.

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  " Пандемията е довела до тежко положение дори и американците с редовни доходи. Голяма част от семействата живеят от заплата до заплата, а месечните им доходи стигат само за покриване на месечните разходи. В случай на нужда почти 40 процента от американците не биха могли да заделят и 400 долара - сочи допитване на Американската централна банка."

  Звучи като пропаганда на Кремъл спрямо омразния си враг Америка, но е самата действителност ! И как да бъде другояче, след като Тръмп изля над два трилиона прясно напечатани пари в домакинствата, но това не помага особено ! Точно в другата статия се сочи, че същото се готви да направи и Байдън, пак на гърба на цялата нация, потъваща все повече в спиралата от дългове ! Уви, сходно е положението и в Китай, Япония и други по - големи икономики......

 22. 22 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#15] от "grajdanin1":

  Извинявайте, обърках се с тези милиарди и трилиони. Общата сума на задълженията е 4х10^13 долара.

 23. 23 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Искаха социализъм и го построиха :)И това не е от Тръмп, а много преди Тръмп, те и затова го избраха, щото им обещаваше повече и по-високо платени работни места.Скоро ще го има и в останалите страни в Западна Европа.
  —цитат от коментар 1 на realguru


  Oт Джордж Уокър Буш е наследството с дълговете. При Бил Клинтън икономиката цъфтеше.

 24. 24 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jalis Ironhammer":

  "Дневник като сте захванали темата разкажете за плановете на президент Байдън. Консервите във форума ще откачат."
  ===============
  Следващият материал е тъкмо такъв.

  Еретик
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  Немската държавна пропаганда здраво е захапала Америка, наскоро писаха и как 50 млн. американци гладували заради пандемията. Не, че не е верно, но личи пропагандният стил.
  —цитат от коментар 3 на nzt42649448


  И къде е пропагандата на тази статия на DW!? Просто изнасят статистиката на външния и вътрешния дълг в САЩ, който е колосален като стойност. Освен това са интервюирали няколко американеца засегнати от тази дългова криза. Както и мнението на няколко икономиста.

  П.П.
  Впрочем, трябва да се добави, че външния и вътрешен дълг е колосален не само в САЩ, но и също така и във втората и третата по-големина икономики в света - Китай и Япония. Аз лично не виждам как ще се излезе от тази дългова спирала в която е попаднал света. Всички тези трилиони долари, йени, юани, евро и т.н. се увеличават от години вече, и не се вижда края на това.... освен може би някой хубав ден да бъдат опростени. Кой знае....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#15] от "grajdanin1":

  Повратната точка са били 70-те години. Петролна криза, след това доларът се развързва от частичното златно покритие и започват да се дават кредитни карти на плебса. Оттогава, стагнация на доходите на средната класа и дерегулации на финансовия пазар, където самите кредити се мятат като горещ картоф между финансови институции, и са актив наречен “дериватив”.

 27. 27 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1116 Любопитно

  "Простирай се според чергата" - стара поговорка, много вярна в случая. Аз я разбирам така - да се простирам според моята си черга, а не тази на банката, в която имам сметка примерно. И е прав колегата "падрино" по-горе за парите в брой - колкото съм "изкарал" толкова харча и нямам проблеми, Слава Богу...

 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Весело

  До коментар [#7] от "Taiga":

  Друго си е в Сибир- външна тоалетна при -47 градуса....

 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  До коментар [#18] от "padrino":

  " Татко (лека му пръст) винаги казваше: " Ако не можеш да си позволиш да купиш нещо в брой, ти не го заслужаваш" Едното изключение бе имота, всичко друго само в брой. Винаги съм следвал този съвет и никога не съм съжалявал. Днешното общество обаче е научено да има "сега", "днес" никой вече не може да чака до утре"

  Да, нарича се консуматорски начин на живот - искаш всичко тук и сега ! За дълга.....някой друг ще му мисли после ! Така са потънали всички известни цивилизации в миналото, като гледам и съвременните не са в по - завидна позиция ! Но да уточним - голямата част от тези дългове се пада именно на сделките с недвижими имоти - ясно защо ! В САЩ, специално, бюджета на военните е просто каца без дъно, също така ! Отделно отдавна нямат производството на Америка след ВСВ, а живеят само на кредити ! В същото време виждаме балона с биткойн и останалите криптовалути накъде отива - 30 000 долара за биткойн......Това е пряка заплаха за финансовата стабилност не само на Америка, но и на света......

 30. 30 Профил на qcd31700425
  qcd31700425
  Рейтинг: 0 Весело

  още една статия от типа "храна за гълъби". авторът се опитва политкоректно да внуши на уважаемия читател, че за това кредитно състояние на американеца, е виновен отново Тръмп.

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#14] от "Тsonkooo":

  Е, освен кредитни карти приемат и дебитни карти. :-)

  Но в Швеция и повечето Скандинавски страни е така, там рядко се плаща кеш, повечето пъти електронно - с карта, а може би вече и с телефон. В Китай е основно с телефон.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#6] от "qid44693832":"Ако искаш,да си богат, трябва и да поработиш малко , а не всичко да се произвежда в Китай. "Проблемът е, че, доколкото знам, в САЩ се работи здраво. Когато, обаче, си хванат в капана на дългове още от баща ти нямаш шанс.
  —цитат от коментар 16 на grajdanin1


  Така е, след 2009г безработицата в САЩ е под 3%. Проблема не е в Китай. Проблема дори не е в държавния дълг (той въобще не е много по отношение на БВП, дори си е съвсем нормален). Охолството е проблема. Но да не забравяме и други, пенсионните вноски. Всеки работещ американец при пенсионирането си има натрупани не помалко от 60-70хил.$ (средно е над 100хил.$). Мнозина, от тези пари, си връщат задълженията

 33. 33 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#16] от "grajdanin1":

  "Проблемът е, че, доколкото знам, в САЩ се работи здраво. Когато, обаче, си хванат в капана на дългове още от баща ти нямаш шанс."

  Тука пише: "Американецът дължи средно 6200 долара"
  Толкова пари не са проблем и за мен. Ако обаче ме натоварят с онези 400 милиона на Тръмп, няма да се справя.
  А личните фалити там как са?

  Еретик
 34. 34 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#17] от "дерибеев":

  Само дето ако си в университет в ЕС, после не дължиш стотици хиляди долари. Имаш здравеопазване, което покрива доста неща, без после да ти се иска да си умрял. Знаеш ли колко струва ксанакс там? 0.25мг 100 таблетки - 400$, знаеш ли колко струва у нас, същото лекарство, пак правено от пфайзър - 7 лева. Друг е въпросът, че там вероятно по-лесно ще ти го изпишат, ако тук не бутнеш пари на някого. Харчат 1трлн за военни цели, вместо да се погрижат за здравето на хората. САЩ отдавна е в това положение, но просто богатите там, както и голяма част от средната класа, спокойно държат всички останали над водата, та не мисля, че в нашият живот, ще видим някаква промяна там. Но далеч не всичко е цветя и рози, както някои хора го изкарват.

  Между другото имаме един голям американски клиент, който когато ни гостува, си направи операция на очите, оправи си зъбите и каза, че му е струвало малко под 7к лева всичко, а там нямал да се размине с поне 30к$.

 35. 35 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#20] от "pinoccio":

  "Имам приятели емигрирали в САЩ.
  Без изключение всички живеят доста добре, но никой от тях не е сляпо американизиран и ползват знанията и уменията си, за да живеят живот по-добър от повечето местни."

  Аз също имам приятели и познати. Всички, почти без изключение се справят добре. Може би, защото не са обремени с непосилни дългове и знаят, че едни пари преди да се похарчат.....Освен това всички са много добре квалифицирани и с много добри професии, придобити, е, да не казвам кога, за да не политизирам нещата. Но пък чувам, че на ниско квалифицираните българи картината е доста шарена, за живеещи там животът никак не е лесен.

 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#18] от "padrino":

  И аз съм на този принцип! Досега в живота си съм теглил само веднъж кредит от банката преди 8 години вече, и то беше точно за жилище. Останаха ми още две години да го изплатя. В бъдеще не смятам да взимам отново кредит, а пък за фирмите за бързо кредитиране (микрокредит) в България са много)) да не говорим. Там не съм си и помислял да стъпя. Това за мен са легализирани (законни) лихвари.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на qcd31700425
  qcd31700425
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#8] от "selqnin":

  освен, ако не висиш пред советские посолства постоянно, как може да го знаеш това?

 38. 38 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  До коментар [#11] от "padrino":

  " Цялата им икономика и начин на мислене е базиран на кредити. Налични пари реално няма. Всички живеят на кредит за абсолютно всичко.
  Аз работих и живях няколко години там и съм виждал хора които работят по две/три работи само да могат да плащат кредита за жилище което е на "престижен" адрес. Къщи за милиони долари и като влезеш вътре...празни, нямат пари да ги обзаведат, но пък имат "адреса" Същото е и с колите. Просто така са свикнали и така си живеят от заплата на заплата. Големи къщи, нови коли а банковата сметка е на нула и кредитните карти са на макс"

  Да, това с други думи си е чист фалит и несъстоятелност ! Крепят се на .....печатането на нови долари за трилиони от Фед и създаването на още по - големи дългове - държавни, а след това и частни, но рано или късно и на скачането от дълг в дълг ще му се види края.....

 39. 39 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2982 Весело

  Трябва им един Жан виденов да спретне една хубава хиперинфлацийка ...

  И понеже дълговете им не са във Юани , отиват на кино , а китайските другари ще си имат зелена тоалетна хартия !!!

 40. 40 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  "Американецът дължи средно 6200 долара"

  Това е смешна сума за един американец - едва едва колкото заплатата на жипкаджията или на хвърлящите през балкона финикийски знаци!

 41. 41 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 860 Неутрално

  В крайна сметка американците няма защо да се тревожат, каравани ще има за всички.

 42. 42 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#33] от "Костадин Иванов":

  "Тука пише: "Американецът дължи средно 6200 долара"
  Толкова пари не са проблем и за мен. Ако обаче ме натоварят с онези 400 милиона на Тръмп, няма да се справя. "

  Въпрос на статистика - общият брой пари, разделени на броя на населението, включително деца, клошари, инвалиди, старци. Вашето разсъждения ми напомня на онази французойка, която разплакана отишла при доктора: "Докторе, какво да правя имам три деца, пак съм бременна, а вчера прочетох, че всяко четвърто дете, което се ражда на света е китайче!"

 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  " Растат и дълговете за медицинско обслужване. Благодарение на здравната реформа на президента Барак Обама много повече американци са осигурени, но в болниците често трябва да се доплащат хиляди долари, преди застраховката да поеме разходите. Освен това таксите са непосилни за мнозина - едно семейство би трябвало да плаща средно по 1600 долара месечно, което води дотам, че над 170 милиона американци имат неплатени сметки при лекаря или в болницата, както показва проучване от 2019 година."

  Това е най - отвратителното - дефакто се страхуваш да ползваш здравни услуги, защото осигуровката не ти покрива много пера по тях ! Хората живеят напрегнато, в неизвестност, посягат все повече към антидепресантите, което пък ги разболява още повече и така порочния кръг се затваря.....

 44. 44 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4711 Неутрално

  До коментар [#16] от "grajdanin1":"Проблемът е, че, доколкото знам, в САЩ се работи здраво. Когато, обаче, си хванат в капана на дългове още от баща ти нямаш шанс."Тука пише: "Американецът дължи средно 6200 долара" Толкова пари не са проблем и за мен. Ако обаче ме натоварят с онези 400 милиона на Тръмп, няма да се справя. А личните фалити там как са?
  —цитат от коментар 33 на Костадин Иванов


  Тези 6200 споменати в статията са за КРЕДИТНИ КАРТИ, не ОБЩ дълг....разлика малка но съществена.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 45. 45 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Весело

  До коментар [#37] от "qcd31700425":

  мИтафора, неуважаеми!
  мИтафора!
  Впрочем виждал ли сте някъде в световният информационен поток текст, снимка или видео, който показва колосални опашки пред сАвеЦките посолства?
  Риторичен въпрос!

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Вчера четох една статия за Китай:
  "- Информацията за вътрешната задлъжнялост и дефицита защо притеснява ръководните органи в Китай?

  - Много ги притеснява. Към края на 2020-а става въпрос за около 320% процента дефицит от Брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай. Джак Ма има информация за плащания между хората и банките в размер на над 220 милиарда долара. Това е информацията отпреди няколко месеца. Пак ще кажа, че вътрешната задлъжнялост по последни данни към 2020-а е в рамките на около 315-320% от БВП."

  Цялата статия:https://business.dir.bg/kompanii/kade-e-dzhak-ma-predsedatelyat-na-saveta-za-ikonomicheski-i-diplomaticheski-otnosheniya-s-kitay-pred-dir-bg

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 48. 48 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  " Растат и дълговете за медицинско обслужване. Благодарение на здравната реформа на президента Барак Обама много повече американци са осигурени, но в болниците често трябва да се доплащат хиляди долари, преди застраховката да поеме разходите. Освен това таксите са непосилни за мнозина - едно семейство би трябвало да плаща средно по 1600 долара месечно, което води дотам, че над 170 милиона американци имат неплатени сметки при лекаря или в болницата, както показва проучване от 2019 година."Това е най - отвратителното - дефакто се страхуваш да ползваш здравни услуги, защото осигуровката не ти покрива много пера по тях ! Хората живеят напрегнато, в неизвестност, посягат все повече към антидепресантите, което пък ги разболява още повече и така порочния кръг се затваря.....
  —цитат от коментар 43 на samoedin


  Проблемът е другаде, защо здравните услуги са толкова скъпи?

  Там се крие ключа от бараката.

  Как се получава така че всеки работещ на средна заплата в България може да си позволи да си плати от джоба лечението на зъбите да кажем, но това не може да го направи в САЩ. А па в Турция е още по-евтино.

 49. 49 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Мит и легенда е високото потреблние в САЩ. Като изключим колите и къщите, другото е много пари на вятъра. 8-10 долара за кафе или пластмасов сандвич ... Ми кой е тъп да плаща и задлъжнява, кой му крив? Базовите продукти не са проблем, проблема е че всички искат някой да им сервира и да ги глези, а това е привилегия за богатите. Какъв е тъпия смисъл цял ден да чиситш някому говната и после да опукаш заработеното и да се газорчиш в местния СтарБъкс с 8 кинта за половин литър мляко, дето му викат кафе. И с овърпрайснатото айфонче ... От простотия е всяка беднотия!
  Тъпия човек освен че мисли само за пари, не може и да ги прави и винаги е под кота 0. Акъл не се продава наливен, дет викаше един поет ... :-)

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 50. 50 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Ето и препоръките на Бил Клинтън към Обама, само че кой да слуша:

  Според Бил Клинтън новият президент на САЩ трябва да се ангажира с по-отговорна фискална политика. Това означава стимулиране на производството на територията на САЩ и отпускане на повече пари за изследователски проекти.Клинтън смята, че заеми трябва да се теглят единствено, когато става въпрос за дългосрочни проекти, изискващи огромни средства, като подновяване на инфраструктурата например.“Не е разумно да теглим кредит за всичко. Не може обикновения гражданин да тегли кредит, за да плати вечерята си или да покрие друг заем. Самите граждани трябва да харчат по-разумно. Американците трябва да теглят заеми единствено, когато им трябват за инвестиции”, смята президентът.

 51. 51 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#49] от "misho73":

  Джони Кеш има една песен:"Хари Труман беше президент, кола и бургер струваха 30 цента."

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 52. 52 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#11] от "padrino":

  Така е, отделно колкото по-престижен пост заемаш, толкова повече се нашиваш, вече не може да живееш от "неправилната страна на реката", колата не може да е някаква, костюмите също, детски градини и колежи - също, и т. н.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 53. 53 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 675 Неутрално

  По скоро държавата която изнесе производството си в китай, с все технологиите. Защо се самопростреля не знам

 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Весело

  Ами обяснил съм го като за слабоумни - кратко и ясно; ако не си разбрал, явно си абсолютно дъно и нема смисъл да се занимавам с теб.
  —цитат от коментар 46 на nzt42649448


  Нищо не си обяснил и там е проблема, точно напротив дори ти самия признаваш в коментара, че написаното в статията е вярно. Явно ти си на дъното, стой си там и не се занимавай с мен. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Изобщо не е виновна пандемията. Тя утежни ситуацията, но САЩ като държава и граждани отдавна тънат в огромни дългове. Сапунения мехур се спука през 2008 година и там се разрази небивала ипотечна криза, която се превърна в световна икономическа криза, от която пострада и България, тъй като по това време ЕС не разрешаваше никаква държавна помощ към засегнатите от кризата фирми. Милиони хора останаха без работа, а в България 300 хиляди.

 56. 56 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#5] от "Taiga":

  Хумористеее...........,то щото в твоята матушка Рассия е нещо по различно ли ???Целия ресурс от суровините е в ръцете на една шепа хора, начело с единствения и неповторим товарищ ВВП!!!А рабочий клас маа гащи за едната минимална заплата от 12 792 рубли считано от 01 януари 2021 година!Или това в левове са точно 281,11лв. към курса от деня(15.01.2021).Това ли ти е държава в която социалната справедливост била водеща(това по думите на ВВП от едно интервю по ОРТ).Руския капитализъм е по-див от който и да било западен капитализъм!

 57. 57 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#53] от "rexdog2004":

  "По скоро държавата която изнесе производството си в китай, с все технологиите. Защо се самопростреля не знам"

  Държавата не е изнесла нищо - производството го изнесоха производителите. И е ясно защо - заради евтиния труд. Действието на глобализацията не е еднопосочно. Всички носим маратонки Nike, Adidas, американски и европейски марки, но произведени в Азия. Въпросът е, можете ли вие лично да преживеете със заплатите и 12 часов труд на тези хора.
  Маркс не е на мода, но той е казал много верни неща, включително: "... за 300% доходност няма такова престъпление, което капиталът не би се съгласил да извърши". Камо ли да изнесе производството от собствената си страна в някоя комунистическа.

 58. 58 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  "Американецът дължи средно 6200 долара" Това е смешна сума за един американец - едва едва колкото заплатата на жипкаджията или на хвърлящите през балкона финикийски знаци!
  —цитат от коментар 40 на telqk


  Това е за всеки американец - от пеленаче до пенсионер. За едно семейство с 2 деца се получават 24К. Не е неизплатим дълфо, ама и не е съвсем фасулско да се върне.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 59. 59 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Ако могат да си изплащат дълговете няма проблем, но ако не могат банките са застрашени. Тръмп беше обещал трилиони помощи, но сега с Байдън ще ги видим.

 60. 60 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#49] от "misho73":

  Масовата култура и Холивуд продават илюзии за "звезден" живот на плебса и той затъва още по-стабилно финансово. Средната класа иска да ходи по ресторанти които преди това са били за ъпър-класата, всеки социално слаб е с последния айфон, всяка дебела американка иска скъп диамантен пръстен. Ако все пак си с по-добри доходи, задължително 2-3 европейски коли пред къщата (за предпочитане Мерцедес, Ягуар или Рейндж Ровър).

 61. 61 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#59] от "madridchanin":

  "Тръмп беше обещал трилиони помощи, но сега с Байдън ще ги видим. "

  А откъде Тръмп ще вземе "трилиони помощи". Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия, или старата песен на нов глас.

 62. 62 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Вървим с бодри крачки кълн нова световна война. Тя ще нулира всички дългове. За този, който евентуално оцелее.

 63. 63 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  ТКЗС -- път към повишаване благосъстоянието на трудещите се селяни.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 64. 64 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  "Благодарение на здравната реформа на президента Барак Обама много повече американци са осигурени..."

  Мда.. осигурени са със сериозни такси за лечение, което за сметка на това не е и кой знае колко ефективно.
  Има и много ефективно лечение, ама там числата са в друг порядък.
  Обама каквито каши забърка, може би никой (досега) не е сътворявал.

  Panta rhei....
 65. 65 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Ако могат да си изплащат дълговете няма проблем, но ако не могат банките са застрашени. Тръмп беше обещал трилиони помощи, но сега с Байдън ще ги видим.
  —цитат от коментар 59 на madridchanin


  Байдън обеща малко под 2 трилиона помощи и малко над 4 трилиона нови данъци. Не си чел.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 66. 66 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#15] от "grajdanin1":

  "20 милиарда държавен дълг..."

  Само "леко* да те поправя, над 21 трилиона, което е над 1000 пъти повече, ама ти дерзай. Мани я тая математика, тя е безполезна наука и няма разлика между милиарди и трилиони.

  мурзилка
 67. 67 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Голата Истина никак, никак, ама никак не е политкоректна.
  Америка и нас ще завлече в пропастта, а може и в Ада.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  Вчера четох една статия за Китай:"- Информацията за вътрешната задлъжнялост и дефицита защо притеснява ръководните органи в Китай?- Много ги притеснява. Към края на 2020-а става въпрос за около 320% процента дефицит от Брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай. Джак Ма има информация за плащания между хората и банките в размер на над 220 милиарда долара. Това е информацията отпреди няколко месеца. Пак ще кажа, че вътрешната задлъжнялост по последни данни към 2020-а е в рамките на около 315-320% от БВП."Цялата статия:https://business.dir.bg/kompanii/kade-e-dzhak-ma-predsedatelyat-na-saveta-za-ikonomicheski-i-diplomaticheski-otnosheniya-s-kitay-pred-dir-bg
  —цитат от коментар 47 на proventuss


  Уфффф!
  Тези проценти - 320% - са за ОБЩИЯТ дълг - корпоративен, държавен и на домакинствата!
  И са "експертна оценка" ...

 70. 70 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 942 Весело

  До коментар [#58] от "Николов":

  Средния МЕСЕЧЕН доход на средния американец - от пеленаче до пенсионер е 5250 $. Та е много несериозно, да не кажа смешно, че дълг от 6200 $ на човек - е някакъв проблем.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP _(nominal)_per_capita.
  Допълнително американците притежават активи на стойност 80 трилона долара. Това са 266 666 $ активи на всеки американец от пеленаче до пенсионер.
  Разберете, че е много смешно Ганьо да се притеснява за бедните американци, дето не могат да си платят дълговете :)
  Общо взето това са опорки дето ги бълват руските тролове.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 71. 71 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 942 Весело

  Мит и легенда е високото потреблние в САЩ. Като изключим колите и къщите, другото е много пари на вятъра. 8-10 долара за кафе или пластмасов сандвич ... Ми кой е тъп да плаща и задлъжнява, кой му крив? Базовите продукти не са проблем, проблема е че всички искат някой да им сервира и да ги глези, а това е привилегия за богатите. Какъв е тъпия смисъл цял ден да чиситш някому говната и после да опукаш заработеното и да се газорчиш в местния СтарБъкс с 8 кинта за половин литър мляко, дето му викат кафе. И с овърпрайснатото айфонче ... От простотия е всяка беднотия!Тъпия човек освен че мисли само за пари, не може и да ги прави и винаги е под кота 0. Акъл не се продава наливен, дет викаше един поет ... :-)
  —цитат от коментар 49 на misho73


  Така е оборота им от 21 трилона $ на година го правят от ядене на сандвичи и пиене на "мляко" в Старбакс :), а и да не пропусна - по един айфон :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 72. 72 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3091 Весело

  До коментар [#18] от "padrino":

  Моя дядо казваше: "Ако искаш да си купиш нещо, ще го изгладуваш" - тоест по-скромно ще живееш и ще спестиш. А от един индиец прилагам съвета да купуваш това, което ти върши работа и да не даваш пари за престиж. Добра комбинация се получава.

 73. 73 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4834 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иво":

  Така и казаха, само с карта, може и дебитна.

 74. 74 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#15] от "grajdanin1":Татко (лека му пръст) винаги казваше: " Ако не можеш да си позволиш да купиш нещо в брой, ти не го заслужаваш" Едното изключение бе имота, всичко друго само в брой. Винаги съм следвал този съвет и никога не съм съжалявал. Днешното общество обаче е научено да има "сега", "днес" никой вече не може да чака до утре....
  —цитат от коментар 18 на padrino


  Така разсъждават работниците. Което е о.к. Но целия бизнес, парите които се плащат на работниците за заплати са дошли заеми. Няма как бизнеса да расте бързо , да стане голям без заеми. Кредитите са кръвта на бизнеса. Как без кредите Мъск щеше да направи този милиарден бизнес.
  По добре да имаш кредит 2 000 000 и да изплащаш пентхаус, отколкото да си портиер и да нямаш никакви кредити.
  Или да го кажем по още един начин. По добре ли е да си руснак и Русия да няма почти никакви дългове, а ти да получаваш 450$ средна заплата и 180 $ минимална заплата или да си мамериканец и САЩ да имат 100 % дълг от БВП, но да получаваш 5200 $ средна и минимална 15 $ на час заплата?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 75. 75 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Въпрос на манталитет и преценка. Кредитът е добра възможност за подобряване на жизненото равнище. В най-слабо развитите страни няма дългове.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 77. 77 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3091 Весело

  До коментар [#76] от "nzt42649448":

  Има достатъчно хора, на които трябва да им се каже. Да се теглят кредити за неща, които не са първа необходимост е признак на празен горен етаж.

 78. 78 Профил на qcd31700425
  qcd31700425
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#45] от "selqnin":

  ни сам виждал и обратното - колосални опашки през посолствата на САЩ. Нищо де, важното е да си начешеш езика по любими теми с "фобски" патос.

 79. 79 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#18] от "padrino":Моя дядо казваше: "Ако искаш да си купиш нещо, ще го изгладуваш" - тоест по-скромно ще живееш и ще спестиш. А от един индиец прилагам съвета да купуваш това, което ти върши работа и да не даваш пари за престиж. Добра комбинация се получава.
  —цитат от коментар 72 на Deaddark


  Казали са и са били прави за онова време и онова място.

 80. 80 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#70] от "iak":

  To според статистиката българите имат 58млрд лв на влог.Toест всеки от нас има около 8к+ в сметката си, ако ти вярваш на такива средни данни, то ти си опорката. Средните данни не показват нищо, никога не се показвали, няма и да показват. Просто изглеждат добре, вкл в статия.

 81. 81 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#11] от "padrino":

  "работят по две/три работи само да могат да плащат кредита за жилище което е на "престижен" адрес. Къщи за милиони долари и като влезеш вътре...празни, нямат пари да ги обзаведат, но пък имат "адреса" Същото е и с колите. Просто така са свикнали и така си живеят от заплата на заплата. Големи къщи, нови коли а банковата сметка е на нула и кредитните карти са на макс."
  ===========
  Не наричаме това умно, нали?

  Еретик
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Нещо малко ми се вижда 6200 долара на човек, виж 12-18 000 ми се струва по точната сума. Това без моргиджите де. В Канада гледах преди 5-10 години, дълговете средното бяха 20 000 далара на калпак без моргиджа.
  Там не се бачка толкова много, ма се виси много овертайм зарад парите. И реално от работа в къщи, преспиване и пак на работа. Те това е живота, американската мечта.
  Една моя позната го обяснямаше така - див евреизъм....

 84. 84 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#11] от "padrino":

  А бе това с къщите си има и преимущество. Доста хора са добре с аритметиката. По-скъпа къща, особено в престижен квартал, има цена, която расте доста бързо. За разлика от евтина такава, цената й расте доста по-бавно. Плащаш данък върху печалбата при продажбата само ако я продадеш до 3 години. И трябва да "живееш" там. В смисъл, да имаш адресна регистрация там. След 3 години я продаваш, печалбата покрива разходите по лихвите и поддръжката. И ти остава една доста добра сумичка! Виж с колите си прав. Но има и друго - доста хора карат трошки. А новата кола "издава" престиж, особено важно за бизнесът ти!!
  Има и още нещо - американецът е сноб. Изхвърля доста съвсем годни неща и купува нови. Само защото комшията вече ги има! Верно е, че новото идава с нови технологии, но надали това е причината. Според приятели там, можеш да се обзаведеш доста прилично с изхвърлени неща...
  И за кредитните карти си прав. Там загробията е ужясна. Доста над обикновената инфлация - 24-28% месечна лихва.

 85. 85 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#70] от "iak":To според статистиката българите имат 58млрд лв на влог.Toест всеки от нас има около 8к+ в сметката си, ако ти вярваш на такива средни данни, то ти си опорката. Средните данни не показват нищо, никога не се показвали, няма и да показват. Просто изглеждат добре, вкл в статия.
  —цитат от коментар 80 на chepokalipsis


  Опорка е това, че най-богатата нация на планетата - американците били бедни. При това много елементарна опорка. И не знам какво имаш против статистиката? Средната заплата в Русия е 450 $ - в САЩ 4500 $ Това ти позволява да сравниш доходите в двете страни. Това не значи че всички руснаци или всички американци получават еднакви заплати. Това показва че движението/емиграцията на умните хора е от Русия към САЩ. Средната заплата в България е 663$ и това е доста реална цифра.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 86. 86 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#84] от "charlesdegaulle":

  Това е балон със жилищата, надува се, ма се и пука.Нова кола е не че толко искаш да се тежкариш, а щото е по изгодно. Вземаш е на лизинг и си цакаш едно 300-400 долара. Караш я 5 години и вземаш нова. Зависи и от колата де, ако примерно си взел 4-ри цилиндров Шавролет, то викай ура ако изкара 200 000 без да блокира мотора.
  Ремонта на стара кола е толкова скъп, че като идеш два пъти в сервиз си и платил цената и нямаш сметка да е държиш. Вземаш си нова на лизинг и това е изгодното. То и застраховките също те принуждават.
  Може да се обзаведеш безплатно със стари мебели, и то много свестни, щото хората се местят и ако са на квартира и отиват в друг град, всичко се изнася. Квартирата е оставяш празна.
  Американците не са сноби и са големи скъперници, но мисленето им е вече толкова обработено и в уикенда летат като бесни да купуват нещо на сейл. То и това им е главното развлечение и удоволствие след като цяла седмица си висял на работа по 12 часа. Изхвърля що няма къде да ги държи старите неща. Впрочем в това отношение са много пред нас, ако примерно телевизора работи, ще го изчисти , навие кабелите и ще го сложи пред къщата някой да го вземе и ползва, ако не работи реже кабела.

 87. 87 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 942 Весело

  Нещо малко ми се вижда 6200 долара на човек, виж 12-18 000 ми се струва по точната сума. Това без моргиджите де. В Канада гледах преди 5-10 години, дълговете средното бяха 20 000 далара на калпак без моргиджа.Там не се бачка толкова много, ма се виси много овертайм зарад парите. И реално от работа в къщи, преспиване и пак на работа. Те това е живота, американската мечта.Една моя позната го обяснямаше така - див евреизъм....
  —цитат от коментар 83 на .


  Кажи и на твоята позната да не се бъхти в Канада, ами да ходи в Русия. Там може да не и дават пари, ама пък и тя няма да бачка. Там са още на принципа: ние ги лъжем, че работим, те ни лъжат, че ни плащат :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 88. 88 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 942 Весело

  До коментар [#83] от ".":

  И защо ти се "струва", че дълга трябва да е 12-18 000$, а не ти се "струва" че трябва да е 120-180 000$ :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 89. 89 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#87] от "iak":

  Това къде го пишеш за Русия, се отнася за Канада. В Русия, че и у нас, никой не го интересува имаш ли за ядене и къде да живееш. В Канада, а и изобщо в скандинавските страни, северните, това е невъзможно. Подслон и храна трябва да имаш ако щеш да си млад си,ф як като бик, с 15 професии, ма да не щеш да бачкаш.

 90. 90 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#27] от "geordgeo":

  Има една история. В края на 60-те Де Гол натоварва един кораб с долари (образно казано), праща ги в САЩ и си иска златото, с което са покрити. Оттогава Чичо Сам казва: "никога веч" и отвързва долара от златното му покритие.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#73] от "Тsonkooo":

  Може да е така сега, аз когато бях в Швеция преди 3 години на повечето места още приемаха банкноти (крони).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на nzt42649448
  nzt42649448
  Рейтинг: 8 Любопитно

  [quote#77:"Deaddark"]Да се теглят кредити за неща, които не са първа необходимост е признак на празен горен етаж./quote]
  По-скоро признак на работещи инстинкти за социализиране в обществото и демонстриране на по-големи възможности от реалните, което има своите основания. Възприемай го като вид инвестиция. Това поведение е резултат от милиони години еволюция и се е доказало като успешно, кои сме ние да го осъждаме? Умният подход тука е не да се отхвърля тоя феномен, а да се разбира и да се преценява според конкретната ситуация кое е важно за теб и защо, и кое не.

 95. 95 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#56] от "vincenzo76":

  Минималната заплата в РФ служи за същото, за каквото и в България. Толкова взима само киргизкия мигрант, който мете двора на блока с комуналките. Потърси колкострува общои изплащането на апартамента и всички консумативи в Петербург ( изплащане на ипотеката, смет, интернет, телефони, топрло, вода ). Затова
  им остава и за харчене по островите из топлите морета.

 96. 96 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Американците са загубили много от качествата на старите заселници - много работливи, и много предприемчиви. Това се дължи на преситеното общество.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 631 Весело

  До коментар [#56] от "vincenzo76":Минималната заплата в РФ служи за същото, за каквото и в България. Толкова взима само киргизкия мигрант, който мете двора на блока с комуналките. Потърси колкострува общои изплащането на апартамента и всички консумативи в Петербург ( изплащане на ипотеката, смет, интернет, телефони, топрло, вода ). Затова им остава и за харчене по островите из топлите морета.
  —цитат от коментар 95 на venelingeologia


  70 % от руснаците получават до 25 х. рбл. /275€/, 45 % - до 15 х. рбл. /165 €/. Фокусници.

 99. 99 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#86] от ".":

  Това е балон със жилищата, надува се, ма се и пука.
  =======
  Номера е да уцелиш момента, точно преди да се пукне.....
  Тогава купуваш(жилище)....
  Аз си купих две...... Можех и три, но не ламтя много.....понеже у нас лука е прекалено евтин и достатъчно скъп...

  Bukalemun
 100. 100 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#6] от "qid44693832":

  Ако искаш да си богат, трябва да си монополист като Джеф Безос и парите сами ще те споходят. Монополът си е най-сигурен начин да станеш мултимилиардер

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK