Купуваш кученце и то умира. Може би е от България

Купуваш кученце и то умира. Може би е от България


Всеки ден български развъдници, много от които нелегални, предлагат хиляди малки кученца за продан. Много от тях заминават за Германия. Това, което бъдещите им стопани не знаят - много от кученцата скоро ще умрат, разказва "Дойче веле".


Милиони кученца се пренасят нелегално от Източна Европа, за да се продават в Германия и други държави, където цените за тях са значително по-високи. Животните често са заразени, неимунизирани или с подправени документи, а купувачите в Западна Европа биват лъгани за произхода на четириногите, които много често са от нелегални развъдници в България. А условията в тях обикновено са ужасяващи - животните се използват като машини за разплод, а новородените често тънат в мръсотия и мизерия.


Кучетата нерядко са толкова болни, че умират бързо след продажбата, но трафикантите от "кучешката мафия" печелят невъобразими суми. Както сме писали вече ние от ДВ, според експерти този бизнес междувременно носи печалби, които са сравними с тези от трафика на наркотици.


Купуваш куче, а после от продавачите няма и следа
На бума на този нелегален бизнес в България е посветен и репортаж на кореспондента на АРД в Югоизточна Европа Кристиан Лимперт. Той разказва за битката, която активистите от Организацията за защита на животните "Четири лапи България" водят срещу нелегалните развъдници и продажбите на кучета, но констатира, че българските власти са претоварени и неспособни да се справят с проблема. "Един поглед в интернет показва защо е така - български развъдници предлагат по хиляди малки кученца за продажба ежедневно. Много от тях заминават и за Германия", отбелязва Лимперт.


Последиците от тази търговия са ясни. 26-годишната Лаура Кьолер, която живее в Северна Германия, преди около година решила да закупи куче за своите родители и попаднала на обява в интернет. Кученцето Чико изглеждало много сладко на снимката, цената от 600 евро също била приемлива. Лаура твърди, че цялата обява изглеждала много редовна. След като се свързала с продавача по имейл, ѝ предали кученцето. От радост, че го държи в ръцете си, тя не обърнала внимание на факта, че цялата процедура протекла светкавично.


"Ние сложихме парите на масата и си тръгнахме, но не получихме никакъв договор за продажба, нито имунизационен паспорт, макар че собственичката преди това ни уверяваше, че кучето е ваксинирано и обезпаразитено", спомня си Лаура. Само ден по-късно обаче се наложило кученцето да бъде евтаназирано, защото било нелечимо болно, а от продавачката липсвала всякаква следа. То било заразено с вирус, типичен за кучетата от Източна Европа. Самата Лаура предполага, че зад подобни продажби се крие "кучешката мафия", но се страхува да тръгне по следите ѝ.


Надеждата: новият закон на ЕС


А много от тези следи водят именно към България. Магдалена Пенева от "Четири лапи България" възлага големи надежди на един нов закон, който влиза в сила в ЕС от април тази година. В него е предвидено онлайн-платформите да верифицират всички търговци на животни. Разрешени ще са вече само продажбите на законно регистрирани животни. Пенева се надява, че по този начин ще се сложи бариера пред нелегалната търговия с малки кученца и настоява въпросният европейски закон да се прилага във всички страни членки. "В този случай всички развъдници ще получат индивидуални идентификационни номера и ще бъдат лесно откриваеми. Това ще улесни и достъпа до информации за първоначалния собственик на кучетата", казва тя в репортажа на АРД.


Но това няма да отмени нуждата от контрол, защото, по думите на Пенева, идентификационните номера също се поддават на фалшифициране. Затова тя апелира към съзнанието и чувството за отговорност на онези, които си купуват куче - да избират домашния си любимец само в регистрираните развъдници, защото само тогава човек може да бъде сигурен, че всичко е редовно и животното е здраво.


Преди година от организацията за защита на животните "Четири лапи" изчислиха, че само чрез малките обяви в eBay ежегодно се продават по 2,3 млн. кучета, в повечето случаи от нелегални развъдници. Средната печалба от една подобна продажба е 700 евро. Това означава, че само от продажбите в eBay се печелят по 1,6 милиарда евро годишно!

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Като си купуваш куче от чужбина по интернет, от неизвестен продавач, няма как България да ти е виновна.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1412 Гневно

  Че имаме много кривици е видно, но и, че ни бройкат за щяло и нещяло също е ясно!!!!
  Иначе- просто си купувайте кучета САМО от регистрирани развъдници!

 3. 3 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Купиш си кола от Германия на 60000 км., тя се оказва на 300000 км. и се чупи.

 4. 4 Профил на Помяр
  Помяр
  Рейтинг: 634 Любопитно

  Лееко се намеква да не купуваш, а да осиновяваш, да?

  Българинът е едно изключително неприятно създание.
 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Не купувай, осиновявай!
  Все още има много безпризорни кутрета, а ако си сигурен в собствената си порода, хич не ти пука дали кучето ти е породисто. То е за обич, не за фукня.

 6. 6 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Докато Дойче Веле изпълняват нормата от антибългарски статии - в Северна Македония палят български знамена , и Дневник не го смята за важно да го спомене!

 7. 7 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  А влегалните развъдници не се ли ползват като машини за разплод? Целият бизнес е порочен в основите си.

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  Ако купуваш кола, докарана от Германия, преглежда я механик и не псуваш немците, а доставчика, ако все пак те преметнат.
  Като вземаш куче от България, води ветеринар и не псувай българите.

  Е, тука е модно, но все пак е неправилно.

  Еретик
 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4226 Любопитно

  Да си купиш куче от Ебей???? И как се урежда доставката? Хората съвсем изперкаха вече.... Пак се потвърждава старата приказка: " Докато има балъци, ще има и тарикати"

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 355 Гневно

  Купуването на каквото и да било животно за мен не е по-различно от търговията с хора (роби). Все са живи същества! Лично мнение!

 11. 11 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#9] от "padrino":

  За малките обяви на ebay иде реч. Малко по-различно е.

 12. 12 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1168 Любопитно

  До коментар [#10] от "astra_explorer":

  Включително такива за Гергьов ден или полуприготвени от магазина ли?

 13. 13 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#9] от "padrino":

  Бих те поправил -докато няма съдебна система ще е така.То само тарикати в Бг има.Я виж вожда -тарикат,май всички останали сме балъци.

 14. 14 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Отново антибългарска статия от ДВ, нищо ново. В целия пасквил, няма нито един факт, или описана реална случка. Интервюирали "някой, който споделил". Аз така мога да напиша статия, че някой ми е споделил в Германия, че в редакцията на ДВ има педофили, нацисти, расисти, содимити, геронтофили, некрофили и т.н

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4226 Любопитно

  До коментар [#9] от "padrino":Бих те поправил -докато няма съдебна система ще е така.То само тарикати в Бг има.Я виж вожда -тарикат,май всички останали сме балъци.
  —цитат от коментар 13 на wpo34378687


  Знам, че ще прозвучи малко неприятно, но Вие си го избирате.....за последните 10 години... само отбелязвам.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3671 Весело

  До коментар [#10] от "astra_explorer":

  "Купуването на каквото и да било животно за мен не е по-различно от търговията с хора (роби). Все са живи същества! Лично мнение!"
  ===============
  Какво предлагаш?
  Да се харесат и да се вземат?

  Да се подаряват? Отглеждаш 200 прасета и ги подаряваш на "Орехите"?

  Еретик
 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4226 Любопитно

  До коментар [#9] от "padrino":За малките обяви на ebay иде реч. Малко по-различно е.
  —цитат от коментар 11 на Zippie


  Какви са тези малки обяви? Аз ползвам Ебей от ....25 години, но откровенно не разбирам какво имаш предвид?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4013 Неутрално

  Купиш си кола от Германия на 60000 км., тя се оказва на 300000 км. и се чупи.
  —цитат от коментар 3 на qid44693832


  Купих си кола от Германия (от официален дилър), на около 60 000 км, получих разпечатана сервизната история на колата. При местния дилър на марката ми направиха нова разпечатка, 1:1 с немската.

  заключение: Купувай си кола от официалните дилъри (в Германия, у нас), и почти 80% бъди сигурен, че няма да си прецакан. (за 100% е трудно да се твърди, освен за нова).

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4013 Неутрално

  Купиш си кола от Германия на 60000 км., тя се оказва на 300000 км. и се чупи.
  —цитат от коментар 3 на qid44693832


  Купих си кола от Германия (от официален дилър), на около 60 000 км, получих разпечатана сервизната история на колата. При местния дилър на марката ми направиха нова разпечатка, 1:1 с немската.

  заключение: Купувай си кола от официалните дилъри (в Германия, у нас), и почти 80% бъди сигурен, че няма да си прецакан. (за 100% е трудно да се твърди, освен за нова).

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4013 Неутрално

  ДВ, напишете нещо относно доколко общинските власти се грижат кучетата да бъдат регистрирани, за данъци, за кучешките мръсотии по тротоарите, защо няма санкционирани за мърсуващи домашни любимци?

 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  "Ние сложихме парите на масата и си тръгнахме, но не получихме никакъв договор за продажба, нито имунизационен паспорт, макар че собственичката преди това ни уверяваше, че кучето е ваксинирано и обезпаразитено"
  *
  Да де, ама сте го купили на по-ниска цена и затова не са се "сетили" да поискат договор и паспорт, където се отразяват имунизациите.
  Развъждането на кучета и отглеждането на здрави кученца е скъпо, защото започва със здравето на майката, подбор на подходящ баща, грижи по време на бременността и после грижи за кученцата с добра храна и витамини.
  Всеки си плаща за желанието да мине по-евтино без да се замисля за последствията.

 22. 22 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 657 Неутрално

  "Купуваш кученце и то умира. Може би е от България"

  Някаде по света "медия" плюе по България. Някой в България го препечатва. Може да не е купен.

  И в морето ми е до колене .....................
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Същото като с наркотците и проституцията е - всички по веригата са виновни, от производителите/развъдниците/набиращите момичета, през местните власти, които си затварят очите, централната власт, която си прибира подкупите, регионалните власти при получателите, които не се случват, трафикантите по веригата, до купувачите, заради които всичко се случва. И е много трудно да се спрат такива схеми, от които пряко и непряко се издържат стотици хиляди, че и повече и се въртят много милиарди.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1412 Разстроено

  До коментар [#22] от "БГА Балкан":

  Като държава имаме сериозен проблем с реупутацията.
  Този проблем е от много десетилетия.
  Проблемът е системен.
  Никой не работи по неговото решаване!
  Този текст е просто една малка илюстрация на репутационният ни проблем-.
  Голяма част от хората в Европа ни смята за провалена и разбойническо - измамническа държава....
  За съжаление в голяма степен са прави...

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Купуваш кученце и то умира. Може би е от България
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;

  А може би посредникът е мошеник !
  Фрау Лаура да ни би да си го е получила по пощата кученцето Чико , с Дойче Пост ?
  Дойче Веле дълбаят дъното с тяхната ''мързелива журналистика'' !

 28. 28 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1509 Весело

  Само ден по-късно обаче се наложило кученцето да бъде евтаназирано, защото било нелечимо болно, а от продавачката липсвала всякаква следа. То било заразено с вирус, типичен за кучетата от Източна Европа.
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Типичен източно-европейски вирус значи !!!
  Имаше един такъв китайски вирус , уж беше само за Китай ........

 29. 29 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Той разказва за битката, която активистите от Организацията за защита на животните "Четири лапи България" водят срещу нелегалните развъдници и продажбите на кучета, но констатира, че българските власти са претоварени и неспособни да се справят с проблема.

  Достатъчно е да се каже : констатира, че българските власти са неспособни да се справят с проблема.Претоварени е излишно да се пише.

 30. 30 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Не купувай, осиновявай!Все още има много безпризорни кутрета, а ако си сигурен в собствената си порода, хич не ти пука дали кучето ти е породисто. То е за обич, не за фукня.
  —цитат от коментар 5 на Лелка


  Лелче, ако не знаеш кучетата все още са за и работа. Дали за лов, охрана на хора или животни, за търсене и спасяване и т.н. си требе породисти кучета, които са селектирани през столетията. Един коферман не може да изпълнява задълженията така както едно специално селектирано за тази цел.

 31. 31 Профил на Агент Провокатор
  Агент Провокатор
  Рейтинг: 116 Неутрално

  Купиш си кола от Германия на 60000 км., тя се оказва на 300000 км. и се чупи.
  —цитат от коментар 3 на qid44693832


  Аз затова си купувам само коли от пенсионирани германски вдовици, които ги карат само в неделя, за да идат до гробищата да оставят цветя.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#17] от "padrino":

  Малки обяви, като във вестник. Най-вече за неща втора употреба. Без наддаване, такси и т.н.

  Ето го немския за онагледяване (дано да е достъпен и за теб):
  https://www.ebay-kleinanzeigen.de/

 34. 34 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1509 Весело

  "Ние сложихме парите на масата и си тръгнахме, но не получихме никакъв договор за продажба, нито имунизационен паспорт, макар че собственичката преди това ни уверяваше, че кучето е ваксинирано и обезпаразитено",
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Е, то бива да си безотговорен , но това е чиста проба глупост !
  Като вземаш домашен любимец , трябва да си малко надрасъл питекантропа в социален аспект ! Не получили имунизационен паспорт .......ми къде бляхте ?Вземаш животно вкъщи , поемаш отговорност ....ако си тъп като галош , по-добре си ги гледай отдалече в зоопарка !

 35. 35 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Значи имам породисто женско куче, заплодя го, родят се кученца и няма да имам право да ги продавам през платформите, защото не съм "развъдник"?!? Демек, само бизнесмените ползващи кучетата за разплод, ще "търгуват" с кученца и никой друг! А ако подаря кученцата, как ще съм сигурен, че са ги взели хора, които имат желание да ги гледат добре?!? Подареното обикновено се неглижира, взето ей така, защото е "подарено". Марксистие в ЕС съвсем изтрещяха!

 36. 36 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  " То било заразено с вирус, типичен за кучетата от Източна Европа -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Целият материал е изсмукан от пръстите. Вирус който вилнеел само в Източна Европа. Продавачите печелили средно 700 евро от куче,но се стискали за ваксина ,струваща 10-20 евро,рискувайки то да умре докато го транспортират или броят парите при продажбата.Лаура се сетила да търси кутре от чужбина,но не и дошло на акъла най нормалното-да поиска паспорта му.Хептен ни взеха за канарчета.

 37. 37 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  До коментар [#31] от "Агент Провокатор":

  Аз затова си купувам само коли от пенсионирани германски вдовици, които ги карат само в неделя, за да идат до гробищата да оставят цветя.
  —цитат от коментар 31 на Агент Провокатор


  Сигурен съм, че имате голям избор. Около 99 % от автопарка е такъв. хахах

 38. 38 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Поредната глупава статия .... В България търговията с кучета процъфтява , правят се добри имам познати , които се занимават с това и не съм чул за масов мор по кучетата , ваксинациии се правят , единствената измама е кучето да има някакви примеси .... Най вероятно става въпрос за мошеници , повечето от малцинствата , които лъжат немците.

 39. 39 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  До коментар [#24] от "fpyyh":

  Точно. Ако нямаше купувачи тези нелегални бизнеси няма да съществуват.

 40. 40 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1509 Весело

  Значи имам породисто женско куче, заплодя го, родят се кученца и няма да имам право да ги продавам през платформите, защото не съм "развъдник"?!? Демек, само бизнесмените ползващи кучетата за разплод, ще "търгуват" с кученца и никой друг! А ако подаря кученцата, как ще съм сигурен, че са ги взели хора, които имат желание да ги гледат добре?!? Подареното обикновено се неглижира, взето ей така, защото е "подарено". Марксистие в ЕС съвсем изтрещяха!
  —цитат от коментар 35 на Stargate

  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Марксиситите в ЕС създават същества като Лаура - тъпи че вдлъбнати !
  По-добре , че си отишло кученцето , това семейство щеше зорлем да го умори ........

 41. 41 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 648 Неутрално

  констатира, че българските власти са претоварени и неспособни да се справят с проблема.

  Горките власти живи да ги ожалиш . Те само за едната заплата работят

 42. 42 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  Купуваш си кученце от обява по интернет и съмнителен продавач, без да питаш за никакви документи. Може би си измикяр а може би си нарушил и няколко немски закона.

 43. 43 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Без да оправдавам отвратителната нелегална търговия с животни, мнението ми е, че Лаура и такива като нея искат да минат по тънката лайстна и много добре знаят какво правят, после се правят на ощипани. Всъщност те са тези, които подклаждат незаконната търговия и са точно толкова виновни, колкото и трафикантите.

 44. 44 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Итформацията тук е дълбоко преекспонирана. Вярно, че има кучкарници, които не са официално регистрирани, но първо, те не са много и условията в повечето от тях далеч не са толкова лоши.

  Аз търсих почти една година куче - бордър коли и обиколих доста от тях. Само в един беше мръсотия. Накрая намерих кученце - пак в такъв кучкарник. Кученцето беше в прекрасно здраве и днес е на 2 години. Няма паспорт но е страхотно, отговарящо на всички стандарти за породата. Собственикът на кучкарника хранеше животните с прясно , леко заварено месо, което е далеч за предпочитане пред гранулите. Всички кучета бяха имунизирани и обезпразитени с индивидуални книжки, където това бе отбелязано.

  Пиша това не за да оправдая съществуването на подобни кучкарници. Просто статията е писана от човек, който не ги е виждал, а ги описва като кучешки ад.


 45. 45 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4226 Любопитно

  До коментар [#17] от "padrino":Малки обяви, като във вестник. Най-вече за неща втора употреба. Без наддаване, такси и т.н.Ето го немския за онагледяване (дано да е достъпен и за теб):https://www.ebay-kleinanzeigen.de/
  —цитат от коментар 33 на Zippie


  Ясно, ти пишеш за eBay Local, този формат не е много на почит тук на острова, така, че те го махнаха. Опитаха преди години, но не им се получи и затова купиха Gumtree, което е еквивалента на това което ти имаш предвид.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 46. 46 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2841 Весело

  До коментар [#34] от "stenlyaka":

  +1 Право куме в очи.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#45] от "padrino":

  А, за това не можах да открия английски вариант ... 😉

  Иначе, последният абзац на статията говори само за „малките обяви“. Хубаво нещо са, ама не е като нормалния ebay. В малките обяви рискът от измами не е за подценяване.

 49. 49 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  До коментар [#45] от "padrino":А, за това не можах да открия английски вариант ... 😉Иначе, последният абзац на статията говори само за „малките обяви“. Хубаво нещо са, ама не е като нормалния ebay. В малките обяви рискът от измами не е за подценяване.
  —цитат от коментар 48 на Zippie


  https://www.gumtree.com/

  Притежаван от eBay👍

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 50. 50 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  Госпожа Лаура е търсила евтинкото и е постъпила изключително глупаво, но България не е виновна за това. Сигурна съм, че ако беше осиновила кученце, щеше да си спести и пари, и главоболия. Или поне да беше проучила как точно става покупко-продажбата. Но тя е решила да купи хем "марково", хем да мине тънко. Еми...
  Ето, например, аз неотдавна осинових котка, след като предишната ми почина на преклонната възраст от 19 години. Да, намерих я в интернет, свързах се с организацията, която ѝ търсеше осиновители, говорихме по телефона няколко пъти, пратиха ми 3 страници договор, уточнихме всичко, подписахме договора, дадоха ми ваксинационен паспорт и котката и така. Сега продължаваме да поддържаме връзка и периодично им пращам снимки, за да са сигурни, че котката е добре и се грижим за нея. Те пък поемат задължението по договор, ако нещо стане и не можем повече да я гледаме, да ми помогнат с търсенето на нов дом.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this
 51. 51 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dankol":

  много ясно, не е в тон с правата политика.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 52. 52 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#13] от "wpo34378687":

  да не почвам да ти обяснявам какво е в чужбина - еле италия, полша, хърватия, англия, германия .. тарикати да искаш, и сумите не са 1000-2000 евра. Десетки и стотици хиляди евро една врътка.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 506 Неутрално

  А може би е от германия?

 55. 55 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ...някой ми е споделил в Германия, че в редакцията на ДВ има педофили, нацисти, расисти, содимити, геронтофили, некрофили и т.н
  —цитат от коментар 14 на Darcas


  Ама в редкацията на дойче зеле наистина има педофили и некрофили! Така чух от една жена онзи ден.

 56. 56 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Рано или късно ВСИЧКИ ще се съгласите с мен, че най-най-най-първата задача на нашта преса (поне 99.99% от нея) е да насажда ненавист и омраза към България, Българите и Българското...

  Затова по своята същност най-характерното за нея е отродителството, което е въздигнато за най-най-най-висшата ценност.

 57. 57 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#35] от "Stargate":

  Няма да го заплождаш. Всички трябва да са кастрирани. От такива дето заплождат и после я изхвърлят, я го набутат на някоя баба дето тя го изхвърли са се образували такива върли глутници по села и паланки (и в по-малките градове) дето и вълча глутница страх ще я хване да се разходи. Ще те изпапкат за 20 минути в някоя зимна вечер.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 58. 58 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Ползвам малките обяви на Ибей от доста години и съм купил и продал много неща. Безплатен е за 4 седмици, после, ако нещото не се продаде, се пуска нова обява. В повечето случаи продавачите се застраховат и пишат в обявата, че това е частна продажба и не носят отговорност за настъпили увреди. При оплаквания от купувача може да се пусне оплакване, защото е с регистрация, какво произтича от това, не знам.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 59. 59 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  "Ние сложихме парите на масата и си тръгнахме, но не получихме никакъв договор за продажба, нито имунизационен паспорт, макар че собственичката преди това ни уверяваше, че кучето е ваксинирано и обезпаразитено""

  Ми по принцип човек трябва да гледа преди да купува.
  Още повече че тук не става дума за пералня или телевизор а за живо същество!
  С извинения към госпожата ама докато има телета, ще има и касапи.

  Panta rhei....
 60. 60 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  До коментар [#57] от "bludniq_sin":

  До коментар [#35] от "Stargate":Няма да го заплождаш. Всички трябва да са кастрирани. От такива дето заплождат и после я изхвърлят, я го набутат на някоя баба дето тя го изхвърли са се образували такива върли глутници по села и паланки (и в по-малките градове) дето и вълча глутница страх ще я хване да се разходи. Ще те изпапкат за 20 минути в някоя зимна вечер.
  —цитат от коментар 57 на bludniq_sin


  Видимо НЕ сте наясно със ситуацията, поне не се напъвайте да давате акъл. Обикновено "заплождането" на дворните кучета става без знанието и желанието на стопанина. Обикновено дворните кучета нямат паспорт, нямат ваксини и кученцата им НЕ СЕ ПРОДАВАТ, защото няма кой да ги купи. Това което аз съм описал НЯМА нищо общо с тази ситуация. Говоря за породисти кучета, гледани в домашни условия, които поне веднъж докато станат на 5-6 години е ЗДРАВОСЛОВНО да имат кученца. За изхвърляне на кученцата и дума не може да става.

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Българина от всичко може да изкара пари и после да се изпари. Егати славата, дето сме си извоювали в Европа.

 62. 62 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Хубава работа ама българска?
  Колко ще струва имунизацията на новородено кученце? Даже и да си запазят същата печалба? Вместо за 600 продай го за 700 евро? Но да е здраво!

 63. 63 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 963 Неутрално

  - Булгар! Булгааааааааааааааар!

 64. 64 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Те паспорти фалшифицират, пък за някакво си куче ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK