ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Хиляди болногледачи от Източна Европа без ваксина в Германия?

Хиляди болногледачи от Източна Европа без ваксина в Германия?

© Associated PressПропусна ли Германия хиляди домашни помощници и болногледачи от Източна Европа в своята имунизационна стратегия? Не. Само че заради различни препятствия ваксинирането на много от тях става почти невъзможно, пише "Дойче веле".


"Без ваксини за болногледачите", гласеше заглавието на интервю, дадено от експерта по въпросите на интеграцията Никлас Хардер за вестник "Тагесцайтунг". Сътрудникът на Германския център за изследване на миграцията и интеграцията провежда актуално онлайн проучване сред полски санитари и болногледачи в Германия, както и сред посреднически агенции, набиращи такъв персонал.


Във въпросното интервю Хардер казва, че болногледачите от Източна Европа, които обгрижват възрастни хора, живеещи в жилището или къщата си, не са включени в стратегията на германското правителство за ваксиниране на населението. "Дотук с предимство се ваксинират санитарите и болногледачите в старческите домове в Германия, както и тези от амбулаторните служби", казва експертът и добавя, че групата на останалите болногледачи от Източна Европа, които работят по частните жилища и къщи, трябва без излишна бюрокрация да бъде ваксинирана в изградените имунизационни центрове.
Какви са пречките?


Означава ли това, че хилядите източноевропейци, обгрижващи възрастни и болни германци по домовете им, са били пропуснати в стратегията на германското правителство? Едно нещо е ясно: за да бъдат надеждно защитени от Ковид-19 възрастните хора, които биват обгрижвани у дома, то хората, които се грижат за тях, също трябва да бъдат ваксинирани - подобно на работещите в старческите домове в Германия.


Постоянната комисия по ваксинациите в Германия е включила тези домашни помощници чак в третата категория хора, които трябва да бъдат ваксинирани. "Това не е най-високата приоритетна група, понеже става въпрос за болногледачи, които по правило работят само в едно домакинство, тоест рискът от заразяване при тях не е толкова висок, колкото при персонала на старческите домове и амбулаторните служби", разяснява за ДВ епидемиоложката от Постоянната комисия по ваксинациите Забине Виген-Бонет.


Според наредбата за ваксинациите право на имунизация има всяко лице, което е в "пряк контакт с човек, който се нуждае от грижи и обслужване". Под "лица, които се нуждаят от грижи и обслужване", се имат предвид хората над 70 години, болните от деменция или хората с психически увреждания. В същата високоприоритетна група попадат и хората с предишни заболявания, представляващи висок риск, пациентите с трансплантирани органи и лицата, които имат пряк контакт с бременни жени. А източноевропейските болногледачи имат право да бъдат ваксинирани, ако бъдат заявени за ваксинация от лицето, което те обгрижват вкъщи.


Проблем може да възникне с медицинската осигуровка. Условие за поставянето на ваксина е лицето да е здравно осигурено в Германия. "Повечето болногледачи от Централна и Източна Европа не изпълняват това условие, а това е проблем", казва Фредерик Зеебом от Съюза на домашните болногледачи.


Посреднически агенции, които изпращат болногледачи от Полша на работа в Германия, казват за ДВ, че повечето от наеманите за такава работа са здравно осигурени в родината им и притежават европейска здравноосигурителна карта. Други сключват частни медицински полици, които покриват медицинско обслужване в спешни случаи. "Случва се и някои да си направят здравни осигуровки към някоя от здравните каси в Германия, но тези случаи са много редки", казва Ана Скоп от организацията "Помощ за възрастните хора".


90% от тях работят нелегално в Германия


На практика това означава, че много от чуждите болногледачи, които работят легално в Германия, няма да могат да се ваксинират. Да не говорим за заетите нелегално в сектора. А те според браншовия Съюз на домашните болногледачи са много. Съюзът предполага, че в Германия има близо 700 000 работещи като домашни помощници и болногледачи по частните домове. "Около 90% от тях работят в страната нелегално", казва Фредерик Зеебом.


"От години настояваме за правното регулиране на тази дейност, за да няма нелегален труд", изтъква Зеебом. Но за политиците частното обгрижване на възрастните и болните хора, изглежда, продължава да е тема табу, за която се сещат само в кризисни ситуации. Както се случи тази през миналата пролет, когато заради пандемията беше затворена германско-полската граница. Тогава изведнъж се усети липсата на хиляди полски санитари и болногледачи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK