Кристалина Георгиева към правителствата: Харчете повече и още повече

Кристалина Георгиева към правителствата: Харчете повече и още повече

© Associated PressПолитическите лидери по света трябва да приемат, че се налагат повече разходи за възстановяване на блокираните им икономики, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.


"Много необичайно е за МВФ, но от март нататък ще изляза и ще заявя: "Моля, харчете". Харчете колкото можете и след това похарчете още малко", цитира думите ѝ "Ройтерс".


"Продължавам да съм защитник на фискални политики, защитаващи икономиките от колапс във времена, когато се опитваме да преструктурираме едновременно производството и потреблението", допълни тя пред руския международен икономически форум на името на Егор Гайдар.
Георгиева не спомена никакви икономически прогнози, но в изказването си даде да се рабере, че иска правителствата да увеличат разходите си, както и че международното синхронизиране на мерките е най-доброто за постигане на растеж. В частност тя похвали руската централна банка за монетарната ѝ политика и финансовото министерство за фискалните стимули, което според нея е такъв пример за синхронизиран подход.


Според нея е нужно още международно сътрудничество - подобно на това за бързото създаване на ваксина срещу COVID-19 - и в сфери като цифровия и зелен растеж.


"В МВФ изчислихме, че координираните фискални стимули на Г-20 в зелена инфраструктура - ако бъдат координирани правилно - могат да донесат две трети по-голям ръст, отколкото ако всяка страна действа без да се съобразява с останалите, даде пример Кристалина Георгиева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK