Защо толкова се бави ваксината на "АстраЗенека" и Оксфорд

Защо толкова се бави ваксината на "АстраЗенека" и Оксфорд

© ReutersГовори се, че ваксините няма да стигнат за българските граждани,очакваме като дойде ваксината на "Астра Зенека" - още 4,5 милиона ваксини, коитоще стигнат за още 2.5 милиона български граждани. Първата доставка е 500 000дози, така че няма никаква опасност да не стигнат."


Думите са на премиера Бойко Борисов от 8 януари, но проблемът е, че тя още не е одобрена в Европа и евентуалното съгласие за извънредна употреба може да бъде дадено най-рано на 29 януари. Това съвпада и с обявата на Pfizer за забавяне на доставките за Европа и неизвестността около ваксината на "Янсен" (поделение на Johnson & Johnson), за която още не е подадена молба за одобрение и ако това стане през февруари, както се твърди, първите дози ще са налични през април.


Как се оказа така, че компанията, която обяви готова ваксина седмица след Pfizer и Moderna, подаде молба пред Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) на 12 януари, след като първото съобщение за ваксината е от 23 ноември. За ефективността ѝ се появяват противоречиви твърдения - австралийски учени казаха тази седмица, че тя е 62%, а Клаус Кичутек, ръководителят на германския регулатор за ваксините - институтът "Паул Eрлих", отвърна, че ефективността е "изключителна и чудесна".
Британският регулатор одобри продукта на AstraZeneca и Оксфордския университет и тя се разпространява в страната от 4 януари. но има и критики, че е избързано с решението и се подава противоречива информация за ефективността, произтичаща от факта, че при тестовете случайно на една от групите е дадена половин, а не цяла доза.


Ефективността след първата доза (половн или цяла) е 52.7%, но MHRA казва в свой анализ на участниците в тестовете, че 22 дни след първата пълна доза ефективността е достигнала 73%. Препоръката на регулатора е втората бустерна доза да се поставя между 1 и 3 месеца по-късно, защото в тримесечния интервал се постигала ефективност от до 80%. Това отхвърля първоначалното твърдение на създателите за максимална ефективност от до 90%.


Морган Бомсел от френския Национален център за научни изследвания коментира две седмици след първото съобщение, че "доста въпроси очакват отговори. Оставаме с впечатление, че селективно ни покават данни".


А може би продуктът е много добър, но има проблем с представянето на достатъчно факти пред регулаторите?


Защо толкова се бави ваксината на "АстраЗенека" и Оксфорд

© Reuters


Изглежда, всичко започва на 5 юни, когао изследователи от Оксфорд тихомълком правят промяна в третата, финалната, фаза на тестовете. В анекс към докуменитес гриф "Поверително" те описват, че добавят нова група участници, разказва "Ройтерс".


В тест, обхващащ десетки хиляди участници, корекцията е минимална. Но тя се дължи на грешка с потенциално широки последици - на мнозина от хората във Велкобритания неволно е дадена половин доза. След това те ще получат като останалите втора цяла доза. На 23 ноември учените ще кажат, че не знаят защо точно тази група показва по-висока ефективност от продукта.


Някои експерти продължават да имат въпроси, вклчително доколко дстоверни са данните, както и защо въпросната група с половин първа доза не е включвала хора над 55 години, т.е. възрастните, които са най-застрашени. Pfizer/BioNTech, например, тестваха хиляди над 65 години с ефективност от 94%.


Джон Мур, професор по микробиология и имунология во медицинския колеж Weill Cornell в Ню Йорк, обянява, че трябва по-добре да се разбере как се е развивало тестването от Оксфорд. "Когато академични и корпоративни учени казват различни неща, не създават доверие към това, което правят. Грешка ли е била половината доза, или не?"


"Ройтерс" публикува в края на миналата година разследване, основано на анализ на стотици страници документация от тестовете, както и на разовори с представители на научните и бизнес средите. И заключението е, че отговорността е на Оксфорд, където сами са записали, че става дума за "потенциално погрешно изчисление".


За компания, обещаваща до края на 2021 г. да произведе до 3 милиарда дози от продут, който може драстично да промени кампаниите за ваксиниране, това прави залозите още по-високи.


Защо толкова се бави ваксината на "АстраЗенека" и Оксфорд

© Reuters


Регулаторът MHRA отказва по това време да коментира, защото е в процес на оценка за одобрение на ваксината. Говорител на AstraZeneca препраща въпросите към Оксфорд, които финансират проучванията. От Оксфорд не отговарят подробно, а разпространяват изявление, в което се казва, че тестовете "са проведени съгласно най-стротиге национални, етични и регулаторни изискванията", а "всички протоколи за тестовете и анексите са обект на преглед и одобрение от съответните власти, като цялата информация за безопасността се преглежда редовно".


На 8 декември Оксфорд публикува предварителни данни за тестовете и над 1100 страници съпровождащи документи в научното списане The Lancet. От тях се вижда, казва "Ройтерс", колко сложно е измерването на концентрацията на материалите от векторен вирус и как се е стигнало до разминаването с дозите. Вирусните вектори - в случая е използван безобиден вариант на причинителя на настинка при шимпанзетата - обикновено се създават в биореактори с обем до 2000 литра. Съдържанието след това се филтрира и пречиства в концентрат от активна субстанция от само няколко литра.


"Говорим за биологичен продукт, а не са броене на молви, тухли или някакви обекти с определен размер", обяснява Лучо Ровати, ръководител на италианската ботехнологична компания Rottapharm, опитваща се да създаде друг тип ваксина.


Документите на Оксфорд показват, че през май учените са получили доставката K.0011 от италианската IRBM/Advent - един от подизпълнителите, наети за допълване създаването на собствения продукт. Италианците проверили със собствен тест - quantitative PCR ли qPCR - за определяне количеството вирусен материал. Британците правят собствен анализ с различен метод, основан на спектрофотометрията, т.е. колко ултравиолетова светлина абсорбира вирусният материал в течостта.


Рзултатът е, че пратката е с по-висока концентрация, отколкото показват италианските документи. Оксфорд се доверява на собствения метод, включително защото той с е използва в ранните тестове. Затова е поискано от британския регулатор, който осъществява сихронен надзор, да намали обема на ваксината с пратка K.0011, инжектирана на участниците. Одобрението е дадено, така че регулаторът е наясно още по това време, казва Андрю Полард, ръководителят на тестовете в университета.


Участниците в тестовете, които са получили дози от италианската партида, са показали по-леки от нормално очакваните странични ефекти, като висок температура и отпадналост. Изпълнителният вицепрезидент на AstraZeneca Мене Пангалос каза, че дозата е измерена неправилно. "В крайна сметка това беше половината от дозата", каза той пред Ройтерс. Той нарече грешката "случайност", като се има предвид, че по-късно анализът на данните показа, че половината доза, последвана от бустерна инжекция с пълна доза, е много по-ефективна от две пълни дози. Неотдавна той каза пред Би Би Си: "Няма съмнение, че щяхме да проведем проучването малко по-различно, ако го бяхме правили от нулата. Но в крайна сметка това е, което е."


Паскал Сорио

© Reuters

Паскал Сорио


IRBM / Advent казват за "Ройтерс", че няма проблем с производството на партидата. Компанията заявява, че измерването е "резултат от промяна в метода на тестване", използван за потвърждаване на ефективността на дозата, "след като материалът е изпратен." Документите, публикувани в The Lancet, потвърждават, че грешката е в изследователите от Оксфорд. Един общ емулгатор, полисорбат 80, използван във ваксините за улесняване на смесването, е повлиял на ултравиолетовата светлина, която измерва количеството вирусен материал, според документите. В резултат на това вирусната концентрация на ваксината бива завишена и Оксфорд в крайна сметка прилагат половин доза ваксина, вярвайки, че те са цели дози.


Документите не дават подробен график, нито показват, че Оксфорд е информирал AstraZeneca по това време. Но те показват, че Оксфорд отново се е свързал с британския регулатор, този път търсейки одобрение за промяна на метода му на измерване на използвания от италианците. Както и за да разбере как да продължи процеса на късен етап, който е започнал с участници, получаващи грешни доза. Документите не предоставят пълни подробности за комуникацията между Оксфорд и регулатора.


В началото на юни регулаторът дава зелена светлина да продължат да инжектират хората с половин доза, в опит да запазят възможно най-голям брой тествани и да се опитат да ускорят резултатите, според анализа, публикуван в The Lancet. Регулаторът също така постановява, че Оксфорд трябва да добави друга тестова група, която да получи пълната доза, в съответствие с първоначалния си план за тестване на безопасността и ефикасността на пълните дози.


"Върнахме се и отново го обсъдихме с регулаторите и се съгласихме с тях", каза Полард, главен изследовател на оксфордското проучване.


В крайна сметка, 1367 участници в тестовете - никой от тях над 55 години - получават инжекции по схемата половин доза / пълна доза. Две пълни дози са дадени на 4440 възрастни участници от всички възрастови групи.


MHRA се ръководи от Джун Рейн, лекар, който е обучавал обща медицина в Оксфорд. На уебсайта на университета се вижда, че тя е дарила, изнасяла беседи и е извършвала доброволческа работа за колежа Съмървил в университета, който е завършила. MHRA заяви, че преди да бъде взето каквото и да е решение за ваксината Oxford / AstraZeneca, Рейн "ще гарантира пълна прозрачност" за нейните взаимодействия с Оксфорд като възпитаник. В съобщението се добавя, че "нито една от тези връзки не е от естество, което може да породи конфликт на интереси, изискващ отвод".


Защо толкова се бави ваксината на "АстраЗенека" и Оксфорд

© Reuters


Противоречиви изявления


Заровено в повече от 1100 страници от допълнителни приложения, публикувани в The Lancet, се оказа описание на несъответствието в дозировката - "грешка в изчислението на потентността". Това признание се съдържа в "План за статистически анализ" от Оксфорд и AstraZeneca от 17 ноември. Шест дни по-късно Оксфорд и AstraZeneca обявяват междинните резултати от своите клинични изпитвания във Великобритания и в Бразилия.


"Пробив в университета в Оксфорд по отношение на глобалната ваксина срещу COVID-19", е заглавието на съобщението за пресата в Оксфорд. От AstraZeneca са по-сдържани. "Два различни режима на дозиране демонстрираха ефикасност, като един показа по-добър профил", се посочва в него. В интервюта за резултатите с "Ройтерс" и "Ню Йорк Таймс" Пангалос от AstraZeneca говори за "случайност", "полезна грешка" и "грешка при дозиране".


Но главният изпълнителен директор на фирмата Паскал Сорио заявява пред Bloomberg: "Хората го наричат грешка - това не е грешка." Говорител на AstraZeneca отказа да коментира изявленията за "Ройтерс".


Междувременно двамата учени, водещи разработването на ваксината в Оксфорд - Сара Гилбърт и Ейдриън Хил - допускат, че полудозата не е приложена по погрешка, но и не предоставят доказателства. Гилбърт заявява, че е нормално изследователите да разглеждат различни нива на дозата по време на опити с ваксини. "Това не беше объркване в дозирането", казва тя пред "Файненшъл таймс" в статия, публикувана на 27 ноември. Няколко дни по-късно Хил заявява пред "Ройтерс", че е било съзнателно решение на изследователите да прилагат по-ниска доза. "Имаше известно объркване, което предполагаше, че не сме знаели, че даваме половин доза, когато сме я дали - това наистина не е вярно", казва той.


Гилбърт и Хил заедно имат около 10% дял в частната биотехнологична фирма Vaccitech, която е отделна от Оксфордския университет, според декларация в Companies House, регистър на фирмите в Обединеното кралство от 29 октомври. Според говорителка на Vaccitech, компанията е прехвърлила правата си върху ваксината на изследователския отдел на Оксфордския университет в замяна на част от приходите. "Ако ваксината е успешна, тогава всички акционери и инвеститори в компанията биха могли непряко да се възползват", пише тя в имейл. Хил и Гилбърт не отговарят на подробни въпроси за разследването на "Ройтерс".


Противоречивите обяснения за това какво се е объркало, предизвикаха критики от някои експерти. "Лично мога да кажа, че смятам, че ваксината им е много по-добра от комуникацията им", каза Гуидо Раси, който до ноември беше изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата.


Защо толкова се бави ваксината на "АстраЗенека" и Оксфорд

© Reuters


"Преди всички останали"


Месеци наред ваксината на Оксфорд/AstraZeneca беше представяна от длъжностни лица и в медиите като водеща в глобалната надпревара за производство на ваксина COVID-19. Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок каза на пресконференция през април, че Великобритания е "в челните редици на глобалните усилия" за намиране на ваксина. На 26 юни главният учен на Световната здравна организация Сумия Суминанат заяви на пресконференция, че ваксината на Оксфорд е може би водещият кандидат в света. Пет дни по-късно тогавашният ръководител на британската програма за снабдяване с ваксини Кейт Бингам заяви пред парламентарна комисия: "Оксфорд изпреварва света, тъй като е най-модерната ваксина навсякъде".


Някои оксфордски учени не помогнаха много за охлаждане на ентусиазма. Запитан в същата парламентарна комисия по наука и технологии на 1 юли дали светът ще трябва да се бори през предстоящата зима без ваксина, Гилбърт каза: "Надявам се, че можем да подобрим тези срокове и да се притечем на помощ". В края на юли тя в интервю на уебсайта на Кралското общество по биология тя каза за ваксината Оксфорд/AstraZeneca: "Ако това не помогне, не мисля, че нещо ще сработи".


Основният ѝ партньор по проекта, Хил, беше също толкова оптимистичен. На 15 май той каза пред "Ройтерс", че кандидатът за Оксфорд/AstraZeneca е "почти сигурно най-добрата ваксина за бърз имунен отговор с единична доза."


Той отхвърли като "пълни с неизвестни" ваксините, използващи mRNA технология, като тези на Pfizer/BioNTech и Moderna, които вече публикуваха резултати, показващ и за двата продукта най-малко 94% ефективност в предотвратяване на разболяване от COVID-19. "Защо бихте приели технология за ваксини, която е нова, недоказана, може би бърза за производство, но и скъпа за производство - и никога не е била мащабирана и никога не е била доказана, че защитава от каквото и да било при хората, и да приоритизирате това при глобална извънредна ситуация? " попита той. "Много е странно."


Иън Джоунс, професор по вирусология в британския университет в Рединг, заяви пред "Ройтерс", че изобилието от оптимистични изявления не е от полза за кандидата за ваксина Оксфорд / AstraZeneca.


"Не искам да омаловаавам факта, че всички са работили много усилено и (ваксината) е фундаментално безопасна и солидна", каза той. "Но докладването на резултатите винаги е носело леко националистически тон, което не мисля, че е полезно."

Ключови думи към статията:

Коментари (196)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Май там са по-загрижени за здравето на пациентите си, в дългосрочен план, отколкото за моментната печалба.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Ха ха ха голям майтап. Сега вече опряхте до Sputnik 5, но първо трябва да се наредите на опашката.

 4. 4 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2382 Весело

  Майката на Ева Майдел (Паунова) ли е шеФФ на представителството на Астра Зенека у нас? СлучаЕност?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 5. 5 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#2] от "сосо":

  В Холандия рязко се повишава ефективността от Астра Зенека, но че това се дължи на Sputnik V нито дума

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Май там са по-загрижени за здравето на пациентите си, в дългосрочен план, отколкото за моментната печалба.
  —цитат от коментар 1 на ivanpopov  До коментар [#1] от "ivanpopov":

  Китай днес е казал,че от ваксината на "Пфайзер" са починали 10 000 души. И пита защо този факт се крие.

 7. 7 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Забавянето на ваксините на Астра Зенека притеснява и правителството. Закъсняват и ще дойдат в следващия мандат. А пък щерката на шефката на Зенека за България е евродепутат от ГЕРБ все пак . Поели сме едни ангажименти не купуваме от Пфайзер и Модерна, а пък ...

 8. 8 Профил на nzt42649448
  nzt42649448
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А некой изобщо очаквал ли е да се пуснат безопасни и ефикасни ваксини толкова бързо, че и в огромни количества? Беше пределно ясно, че и втората зима ще е без ваксини. Требваше да си проведат разработките и тестовете нормално и да се готвят за третата, ама пуста алчност.

 9. 9 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Доста подробности са дадени. Има и много липси в статията. Наистина нищо не се споменава за съвместните изследвания със Спутник V. Струва си да се замисли човек, ако е решил да се ваксинира и има избор, дали точно тази ваксина да избере.

 10. 10 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#5] от "madridchanin":

  Хайде, малко по-леко с троленето от рано сутринта. Ваксината на АстраЗенека още не е одобрена от регулатора на ЕС, Холандия започна да ваксинира на 8 януари (кога пък до 17 успяха да видят някакви резултати, че и да отчетат повишена ефективност?). Възможно е да ма такъв ефект, но засега хвалбите идват от директора на института "Гамалея", докато в научните среди продължават въпросителните защо руската ваксина е тествана на толкова малко хора, къде са им научните публикации за нея и как така я одобриха лед втората фаза, при положение, че световният стандарт е три фази с десетки хиляди в последната.

 11. 11 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#8] от "nzt42649448":

  😛Ьа някой ще е без ваксини за други държави този проблем го няма.

 12. 12 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#5] от "madridchanin":

  В Холандия рязко се повишава ефективността от Астра Зенека, но че това се дължи на Sputnik V нито дума
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  😂😂🤣🤣🤣
  Детска градина:))))))

  "Чуждестранен агент"
 13. 13 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Докато пуснат ефикасни ваксини и вирусът ще е овършал целия свят. Тоест от ваксините ползва така и няма да има като цяло.

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#9] от "Manol Nedyalkov":

  https://finance.yahoo.com/news/russias-covid-19-vaccine-110224588.html

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на nzt42649448
  nzt42649448
  Рейтинг: 8 Неутрално

  То най-добре да заразят изкуствено всичко здраво под 50 г. с по една малка доза от вируса, да си изкарат карантината по къщята и да се приключва.

 17. 17 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1675 Весело

  Ние ще минем и без.......свикнали сме да чакаме за всичко !

 18. 18 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Пак заложихме на куца кобила....

 19. 19 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#3] от "madridchanin":

  Сега вече опряхте до Sputnik 5, но първо трябва да се наредите на опашката.
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Каква опашка? Турция отказа, Бразилия също отказа от Sputnik V. Кой още е следващият на опашка за отказ?:))))

  "Чуждестранен агент"
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Любопитно

  Вярно ли е, че нашето правителство е намалило заявката за ваксини на Файзер/Бионтех от 2 500 000 дози на 500 000 дози, за да вземе повече от ваксината на Зенека? И всичко това, защото ваксината на Файзер е с цена около 20 долара, а на Астра-Зенека около 2 долара за доза?

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Много добър матетиал. Надявам се истерясващите на тема кой е шампион по ваксиниране малко да се отрезвят.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2381 Весело

  До коментар [#20] от "сосо":

  Това вие непрекъснато лъжете:))))
  Казах ви вече стига с тези приказки:))))

  ©️ "Бразилският регулатор е върнал искането на Uniao Quimica за регистрация на руската ваксина Sputnik V, тъй като тя не отговаря на минималните критерии, по-специално поради липсата на разрешение за провеждане на третата фаза на клиничните изпитвания, както и във връзка с въпроси, свързани с усъвършенстваните производствени методи, "
  https://www.gov.br/anvisa/pt-br/assuntos/noticias-anvisa/2021/nota-documentos-do-pedido-de-uso-emergencial-da-vacina-sputnik-sao-restituidos

  "Коммерсант" 17.01.2021
  ©️ "Националната агенция за санитарна инспекция на Бразилия отхвърли искането за одобрение на руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V за спешна употреба. Уебсайтът на регулатора посочва, че лекарството не отговаря на минималните критерии за тези цели.
  https://www.kommersant.ru/doc/4652267

  "Чуждестранен агент"
 24. 24 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  "Една жена каза..." Посочете китайския източник на информацията.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Любопитно

  Интересно би било, някой от форумните британци да ”разчопли” дледните части от изказването в края на статията:
  ”че изобилието от оптимистични изявления не е от полза за кандидата за ваксина Оксфорд / AstraZeneca........
  "Но докладването на резултатите винаги е носело леко националистически тон, което не мисля, че е полезно."
  Щото нали ЕС бил такъв и онакъв, отмъщавал си за Брекзита, муден бил и т.н. ....

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":"Една жена каза..." Посочете китайския източник на информацията.
  —цитат от коментар 24 на Hristo Daskalov  До коментар [#24] от "Hristo Daskalov":

  Тоест,ти отричаш смъртните случаи при ВСЯКА ваксина?!

 29. 29 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Астра Зенека се компрометираха вече, но мама е шефка на депутатка от ГРОБ и ше чакаме

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Вярно ли е, че нашето правителство е намалило заявката за ваксини на Файзер/Бионтех от 2 500 000 дози на 500 000 дози, за да вземе повече от ваксината на Зенека? И всичко това, защото ваксината на Файзер е с цена около 20 долара, а на Астра-Зенека около 2 долара за доза?
  —цитат от коментар 21 на mitko11


  Изглежда че е вярно!
  Най-добрата ваксина в света за сега е тази на Pfizer/BioNTech! А най-доброто винаги е най-скъпо!
  Отдавна беше ясно, че едно правителство, което е съумяло да доведе страната си до най-високата смъртност в света, няма как да не докара нови беди и проблеми!

  България трябваше да заложи на Pfizer/BioNTech по начало, без да пренебрегва другите производители. "Правителството" трябваше да поръча два-пъти по голямо количество от тази ваксина.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#15] от "сосо":

  Къде ги четете тия работи, да не е в Оновини...?
  Я дайте линк, нещо...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 34. 34 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#15] от "сосо":

  Къде ги четете тия работи, да не е в Оновини...?
  Я дайте линк, нещо...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Ха ха ха голям майтап. Сега вече опряхте до Sputnik 5, но първо трябва да се наредите на опашката.
  —цитат от коментар 3 на madridchanin


  Руската ваксина не представлява интерес за Европа. Изпитанията на тази ваксина още на са приключили и няма да приключат по-рано от 2022 година. По принцип всичко което идва от Русия е изградено на базата на измамата и лъжата!

  Истинската ваксина дойде от Германия и САЩ!
  Предстои да дойде и лекарството. Също от Германия.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 37. 37 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#28] от "deaf":

  Не, не отричам. Искам само когато се дават данни за нещо, да се посочва източникът на тези данни. Иначе си е чиста спекулация или дезинформация.

 38. 38 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Прочетете тази статия

  https://frognews.bg/novini/daritkova-reshenieto-masovata-vaksinatsiia-astrazeneca-nas-ekspertno-politichesko.html

  и вижте някои данни.

  Според огласените данни доза от ваксината на "AstraZeneca" струва 1,78 евро, на "Johnson & Johnson" - 8,50 долара, на "Sanofi" - 7,56 евро, на "Pfizer" - 12 евро, на "CureVac" - 10 евро, а на "Moderna" - 18 долара, предаде БТА.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Любопитно

  До коментар [#2] от "сосо":В Холандия рязко се повишава ефективността от Астра Зенека, но че това се дължи на Sputnik V нито дума
  —цитат от коментар 5 на madridchanin


  Дайте данни - линк от неруски източник, че в Нидерландия някой рискува с ветеринарната ваксина Спутник 5?

 41. 41 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  БилГейтс е новия Хитлер а СЗО са новите нацисти!
  —цитат от коментар 30 на Deantonio Banderas


  Глупости!
  Това са тъпи теории на конспирацията, които се раждат в Русия!
  Нормалният човек не би им обърнал никакво внимание.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Весело

  До коментар [#6] от "deaf":

  "Китай днес е казал,че от ваксината на "Пфайзер" са починали 10 000 души. И пита защо този факт се крие."

  Това съобщение на агенция ЕЖК ли е?

 43. 44 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  [quote#36:"Рим"]
  —цитат от коментар 39 на Deantonio Banderas
  А лекарство за синдроума на даун от който страдате господине ще има ли[/quote]

  Не се притеснявайте за мен.
  обърнете повече внимание на себе си!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 44. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Любопитно

  До коментар [#9] от "Manol Nedyalkov":

  "Наистина нищо не се споменава за съвместните изследвания със Спутник V. "

  Дайте Вие данни за тези изследвания!

 45. 46 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2231 Весело

  Китай днес е казал,че от ваксината на "Пфайзер" са починали 10 000 души. И пита защо този факт се крие.
  —цитат от коментар 6 на deaf


  Никой не е починал! Това е фалшива информация.
  Не вярвайте на комунисти! Лъжат ви!
  Вирусът изникна точно от мърсотията при китайските комунисти!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 46. 47 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Майката на Ева Майдел (Паунова) ли е шеФФ на представителството на Астра Зенека у нас? СлучаЕност?
  —цитат от коментар 4 на Николай Колев


  Аз първоначално си мислех, че Баце-слънцето е поръчал основно АстраЗенека, защото е най-евитина, а то къде било заровено кучето...

  Лично аз не бих се ваксинирал с ваксина, която показва 60% ефективност на фирма, която очевидно се опитва да манипулира статистиката си.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 47. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 49 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Любопитно

  До коментар [#20] от "сосо":

  "Само в Латинска Америка"

  Защо с руската ваксина се ваксинират хора в чужбина, а не се предпазят от заразата самите руснаци?

  В Русия вчера има нови 24 000 заразени и почти 600 починали! Защо Русия изнася продукт, който може да спаси живота на толкова много руснаци?

 49. 50 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Вярно ли е, че нашето правителство е намалило заявката за ваксини на Файзер/Бионтех от 2 500 000 дози на 500 000 дози, за да вземе повече от ваксината на Зенека? И всичко това, защото ваксината на Файзер е с цена около 20 долара, а на Астра-Зенека около 2 долара за доза?
  —цитат от коментар 21 на mitko11


  Не знам дали е така но има много голяма логика да е истина.Ако някои пусне такава за 20стотинки за която не е сигурно колко е полезна ознай коя ще се купи.
  —цитат от коментар 27 на Deantonio Banderas


  Богопомазаните се ваксинират със скъпата ваксина, народът - с евтината, а останалите 6 милиона антиваксъри си изваждат фалшива бележка от ДжиПи-то, че са се ваксинирали. За какво да се дават грешни пари, които иначе биха могли да се усвоят?

 50. 51 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  Вярно ли е, че нашето правителство е намалило заявката за ваксини на Файзер/Бионтех от 2 500 000 дози на 500 000 дози, за да вземе повече от ваксината на Зенека? И всичко това, защото ваксината на Файзер е с цена около 20 долара, а на Астра-Зенека около 2 долара за доза?
  —цитат от коментар 21 на mitko11


  Предполагам, че е вярно! Прави се за да останат парички за по 50 лева на месец за пенсионерите и да се строят мостове за три дни!

 51. 52 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Вярно ли е, че нашето правителство е намалило заявката за ваксини на Файзер/Бионтех от 2 500 000 дози на 500 000 дози, за да вземе повече от ваксината на Зенека? И всичко това, защото ваксината на Файзер е с цена около 20 долара, а на Астра-Зенека около 2 долара за доза?
  —цитат от коментар 21 на mitko11


  Абсолютно вярно! Също така помага и фактът, че шефът на АстаЗенека в България е майката на видната герберка Ева Майдел... случаенос?

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 52. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 54 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  А китайците представят ли доказателства за че има починали и от какво са починали. Тия дето на първо място пуснаха вируса са съмнителни

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 54. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 56 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#16] от "nzt42649448":

  И ще трябват 1000 стадиона място са заровим бракуваните.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 56. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 58 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":А китайците представят ли доказателства за че има починали и от какво са починали. Тия дето на първо място пуснаха вируса са съмнителни
  —цитат от коментар 54 на bludniq_sin


  http://letmegooglethat.com/?q=pfizer+norway

 58. 59 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Много яки коментарите. Обясняват нагледно, кое защо и как е в Бг. Всички се юрнали да коментират не съдържанието на материала а Русия и Спутник V и някакви имагинерни комисионни (без да правят сметка, че комисионната от 20 евро сигурно е по голяма от комисионната от 2 евро) ...
  А статията дава много поле за размисъл...
  Ама дива поляризация на обществото по партийни линии...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 59. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 61 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#45] от "vassilun":

  Бизнес инсайдър - от 13.01.2021 - Laut Berichten des „Tagesspiegels“ verhandelte Merkel direkt mit Putin über „mögliche Perspektiven der gemeinsamen Impfstoffproduktion“ um Produktionsengpässe in Russland auszugleichen. Zudem will auch das britische Unternehmen Astrazeneca, das bereits einen eigenen Impfstoff entwickelt hat, zukünftig mit den Entwicklern von Sputnik V zusammenarbeiten, wodurch beide Impfstoffe verbessert werden sollen. На кратко - Меркел е провела разговори с Путин за съвместно производство на ваксина. Астразенека ще работят (или работят) с разработчиците на спутник за да подобрят ваксините (спътники тяхната).

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 61. 62 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Защо мразите толкова Русия другарю? Руснаците са наши братя.
  —цитат от коментар 48 на Deantonio Banderas


  Не съм ваш другар! Бъркате ме с някой.
  А руснаците не са мой братя. Те са мой врагове, които са избили десетки хиляди българи по време на комунистическия диктат 1944-1989 година.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 62. 63 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Сега разбирате ли, защо ГЕРБ неистово настояваха за ранна дата за избори? Защото пролетта ще се види провала им във ваксинирането.

 63. 64 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Май Осфорд щяха да са готови до септември.

  https://news.bg/world/astrazeneca-poluchi-ot-sasht-usd1-mlrd-finansirane-za-vaksina-protiv-kovid-19.html
  https://news.bg/world/vaksina-sreshtu-koronavirus-gotova-prez-septemvri.html

  Сигурно са имали предвид септември 2021.

  Експеримента с половината доза е в разрез с всякаква медицинска етика, те си признават, че просто си правят експерименти.
  След като никоя компания не е преминала 3та фаза, това не е ваксина, а биопродукт в процес на по-масово изпитване. Да ни са живи и здрави опитните мишлета, след завършване на 3та фаза - 2023г, ние, хората ще видим статистическите данни от мишлетата и ще направим информиран избор.

 64. 65 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Любопитно

  До коментар [#61] от "bludniq_sin":

  "Меркел е провела разговори с Путин за съвместно производство на ваксина. Астразенека ще работят (или работят) с разработчиците на спутник за да подобрят ваксините (спътники тяхната)."

  И резултатът от разговорите на Меркел с Путин е? Разбрали ли са се германците да се ваксинират с руската ваксина преди да се ваксинират руснаците?

  Работят ли Астра Зенека с руската ваксина? Какви са резултатите?

 65. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 67 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Въпреки ужасния превод на значителна част от източниците, ползвани в статията, основното се свежда до това, че италианската IRBM/Advent е подвела британците, провеждащи тестовото изпитване. Те пък са решили да уравняват прилаганата доза според собствения си метод на измерване на концентрацията на вирусните частици. После се появяват версии, че съзнателно е приложена различна втора доза при част от изследваните и т.н.
  Та, самият факт, че Оксфорд е влязъл в обяснителен режим, е вече в негов минус.
  Както и да е, ако се обобщи цялата информация от статията, май излиза, че ваксината на Оксфорд си е абсолютно върхово научно постижение, което е безопасно за приложение.
  Съвсем друг въпрос е, че ваксините ще са само един от многото фактори (и природни и съзнателно човешко поведение), които заедно ще доведат до глобалното справяне с пандемията.
  А още по-друг е въпросът, че всеки е свободен да избира дали да се ваксинира. И при този свободен избор, резултатът пак ще е същият - не е имало вирус, пандемия от който да е перманентна. И с този ще е така.

 67. 68 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#60] от "Deantonio Banderas":

  Нали си на ясно, че за всяка ваксина ”си има пътник” и съм убеден, че никоя от ваксините няма да фалира. Всяка ще си има естественият регион на влияние и ако някоя стане от 2 на 220 евро, другите с радост ще се предложат за 20 евро на потърпевшите. Няма да има такъв филм, някой да монополизира този пазар. Най малкото китайците и руснаците няма да позволят.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 68. 69 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Претрупана с информация статия, която не дава отговор на прости въпроси.

 69. 70 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#58] от "yavooor":

  Тука говорят за 23ма починали, 13 от които над 80 годишни и предполагат че страничните ефекти - гадене, треска и тн. Са допринесли. Къде има за 10 000 души?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 70. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 73 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#65] от "vassilun":

  Още няма новини. Руснаците трябва да подадат заявление за одобряване на ваксината им в ЕС. Иначе в момента имат поръчки за 1.2 млад ваксини.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 73. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 75 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  Къде го казва бе шибан трол...

 75. 76 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Не разбрах от статията в крайна сметка определена ли е оптималната дозировка?

 76. 77 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Любопитно

  До коментар [#65] от "vassilun":Още няма новини. Руснаците трябва да подадат заявление за одобряване на ваксината им в ЕС. Иначе в момента имат поръчки за 1.2 млад ваксини.
  —цитат от коментар 73 на bludniq_sin


  Добре, де! Отговорете ми на елементарен въпрос: Защо Русия не ваксинира собствените си граждани с предимство, а изнася безаналоговата си ваксина в чужбина? Вчера има 24 000 новозаразени и почти 600 починали от вируса в Русия!

 77. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 80 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 99 Неутрално

  До коментар [#20] от "сосо":"Само в Латинска Америка"Защо с руската ваксина се ваксинират хора в чужбина, а не се предпазят от заразата самите руснаци?В Русия вчера има нови 24 000 заразени и почти 600 починали! Защо Русия изнася продукт, който може да спаси живота на толкова много руснаци?
  —цитат от коментар 49 на vassilun


  И САЩ изнасят ваксини, а при тях заразените и умрелите са много повече.

 80. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 82 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Любопитно

  До коментар [#80] от "Dimiter Monev":

  "И САЩ изнасят ваксини, а при тях заразените и умрелите са много повече."

  Колко ваксини Модерна са изнесени? В България получихме 2 400!

  Ваксините на Пфайзер не са американски, защото се произвеждат в Белгия!

 82. 83 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#77] от "vassilun":

  Това е износ на политическо влияние. Сложна игра е. Всеки го прави под една или друга форма. А иначе руснаците имат към два милиона ваксинирани вече.
  Ето чешки източник за брой ваксинирани. По принцип чешките са безпристрастни и прагматични:
  https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/ockovani-proti-covid-19-v-cr-a-ve-svete-40347810

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 83. 84 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Сигурно са избягали маймуните дето събират от тях вируси за производството и сега ги ловят.

 84. 85 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#71] от "сосо":

  РФПИ назвал недостоверной информацию об отказе от ускоренной регистрации вакцины «Спутник V» в Бразилии фонд" Телеграм СОЛОВЬЁВ
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

  Соловьёв:))))))))))

  Вече дадох ви линк на уебсайта на бразилски регелятор:)
  Ето пак:

  https://www.gov.br/anvisa/pt-br/assuntos/noticias-anvisa/2021/nota-documentos-do-pedido-de-uso-emergencial-da-vacina-sputnik-sao-restituidos

  "Чуждестранен агент"
 85. 86 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  До коментар [#83] от "DDR":

  Да! Русия е между Естония и Литва по брой ваксинирани спрямо населението!

 86. 87 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 930 Любопитно

  До коментар [#3] от "madridchanin":

  Трольо!
  Я раздуй, защо Бразилия се отказа от сПутника?

 87. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 90 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Докато умните се наумуват - лудите се налудуват...

  Ваксината на Астра-Зенека ще си е абсолютно същата, когато ЕС я одобри - разликата е, че Великобритания ще е приключила с ваксинирането (и съответно - с пандемията) много, много по-рано, отколкото на континента.

  Дали е 62%, дали е 70% или 90% - това пак е повече, отколкото стандартно е необходимо на една ваксина да е ефективна като цяло. Противогрипните ваксини например са ефективни около 60%.

 90. 91 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#89] от "сосо":

  Човек руснак съм:))) Не ми трябва гугл ")))))

  "Чуждестранен агент"
 91. 92 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2381 Весело

  До коментар [#89] от "сосо":

  Човек руснак съм:))) Не ми трябва гугл ")))))
  https://www.kommersant.ru/doc/4652267

  "Чуждестранен агент"
 92. 93 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Статията е много интересна, но се концентрира в казуса с половината доза. За мен е от по-съществено да се обърне внимание на друг детайл, а именно детайлите свързани с методологията при определяне на заразените в изследваните съвкупности от участници. Тази методология качествено се различава от методологията, използвана при тестването на ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. Разликата се състои в това, че при тестовете на Oxford/AstraZeneca активно са търсени заразени, в това число и безсимптомни, като са тествани периодично участници, които не са симптоматични. Подобен подход ни позволява да знаем не само, каква е ефикасността на ваксината в предотвратяването на симптоматично и тежко протичане на заболяването, но и в предотвратяване на безсимптомно заболяване. Нещо, което не е налично като информация за другите две ваксини. Разбира се това довежда и до по-ниски проценти на ефикасност, които да се съобщават, а хората се фиксират в тези проценти и ги сравняват без да осъзнават, че сравняват ябълки с круши. От там и този нездрав стремеж да се демонстрират проценти над 90 при положение, че първоначалният стремеж беше да имаме ваксини с над 50% ефикасност.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 93. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 95 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Весело

  До коментар [#88] от "Deantonio Banderas":

  Обикновенно, подобното привлича подобно. Щом все на боклуци си попадал, значи и ти си боклук 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 95. 96 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Интересно би било, някой от форумните британци да ”разчопли” дледните части от изказването в края на статията:”че изобилието от оптимистични изявления не е от полза за кандидата за ваксина Оксфорд / AstraZeneca........ "Но докладването на резултатите винаги е носело леко националистически тон, което не мисля, че е полезно."Щото нали ЕС бил такъв и онакъв, отмъщавал си за Брекзита, муден бил и т.н. ....
  —цитат от коментар 26 на DDR


  Тук е малко по-различно от България и едва ли решенията ще са на 100% подходящи и за нас. Първо думичката "Оксфорд" е изкючително важна за доверието на хората. И не само на острова, но и по колониите. А тук правителството си е поставило за цел да приключи възможно най-скоро имунизацията. Това се налага, защото обещаха да подкрепят бизнеса и го правят. Например сега гласуват 80 милярда паунда подкрепа за летищата. Цената на ваксините е нищожно ниска сравнена с помощите, които се раздават тук. А ако локдауна продължи, скоро и железниците ще искат още, а и много други. Затова бързат да върнат "нормалността" от преди. Всичко това е подкрепено от медиите с "добрите" новини. Някак си новините са насочени към успехи и постижения, а не само черна хроника. Не съм чул някой да е умрял от ваксина или да се е повредил. Аз лично си чакам реда, но едва ли ще има дата за мен преди края на Март. И тук има конспирации, антиваксъри, протести, недоверие, но като цяло това са групи от хора, използвани за постигането на определени политически цели, а не нормалност. Аз лично разсъждавам по следния начин - за моето здраве е много по-добре да НЕ бъда заключен във вкъщи, отколкото евентуалните възможните негативни ефекти от една ваксина. Гледам на ваксината като възможност за промяна. Така са и повечето хора тук и всеки си чака реда.

 96. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 98 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2035 Весело

  Колко много вирусолози под това инфо....
  Почитания за експертите!

  Мараба, С-ДС доносници!
 98. 99 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Любопитно

  До коментар [#86] от "vassilun":

  Е и? Естония и Литва защо нямат по 2 милиона ваксинирани? За Естония това щеше да е цялото население, за Литва 2/3. Къде е проблема на Естония и Литва да ваксинират до сега по 2 милиона от обивателите си?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 99. 100 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 695 Весело

  До коментар [#18] от "Gustav Mahlerov Vienski":

  „Пак заложихме на куца кобила....“
  Ми да, Израел все куца кобила язди...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK