Съдът арестува Навални за 30 дни след заседание директно в полицейския участък

Проправителствени медии се появиха в залата преди да научи за заседанието дори адвокатката на Навални.

© twitter.com/advokatkobzev

Проправителствени медии се появиха в залата преди да научи за заседанието дори адвокатката на Навални.Вместо да отведат задържания снощи при завръщанто му в Русия опозиционер Алексей Навални в съда, властите докараха съдии в полицейския участък в Москва. След по-малко от 5 часа бе одобрено искането на федералната служба за затворите той да остане в ареста за 30 дни до заседанието на съда по друго дело, в което Русия иска за него ефективна присъда затвор.


Представител на министерството на вътрешните работи заяви, че той многократно нарушавал условната си присъда. В действителност Навални нямаше как да се явява редовно в полицията и да се разписва, защото срещу него бе извършено покушение и за лечение бе откаран в Германия със съгласието на руските власти.


Съдебното заседание по делото, известно като "Ив Роше", е насрочено за 29 януари, т.е. след 10 дни.
Адвокатката му Олга Михайлова, която при арестуването нарочно бе отделена от Навални, така и не бе допусната днес до него и получи съобщение за заседанието минута преди началото му. За сметка на тоа няколко проправителствени телевизии вече имаха на място екипи в тясната стаичка.


"Не разбирам какво се случва, преди минута ме изкараха от килията за среща с адвоката ми. А тук се оказва, че върви заседане на съда в район "Химки", камерите снимат, някакви хора издевателстват, докато се разглежда искане на началника на полицията за бъда арестуван", заяви Навални в кратко видео съобщение в "Туитър" профила на говорителката му Кира Ярмиш.


Защо съдът заседава в полицията, защо не сме уведомени, защо не ни дадоха дневния ред на това заседание, каза още Навални.


"Виждал съм много подигавки с правосъдието, но явно онзи дядо в бункера (бел.ред. - то нарича така Владимир Путин) толкова се страхува, че просто демонстративно взривиха и изхвърлиха на боклука Наказателно-процесуалния кодекс. Това е просто невъзможно да се случва. Това е висша степен на беззаконие, не мога да го нарека по друг начин."


Съдът арестува Навални за 30 дни след заседание директно в полицейския участък

© Reuters


Адвокатката му съобщи по-късно, че е поискала отвод на съда, който е бил отхвърлен. Същото е станало и с обжалването на това да се допускат в залата само медиите Life News и Россия-24, за които не е ясно кога са поискали и получили такова разрешение, както и присъствието само на представители на московското МВР, но е и заседанието да е открито за граждани.


"Дадоха ни 50 минути да се запознаем с материалите по делото и за общуване с обвиняемия", допълва Олга Михайлова. По думите ѝ тя няма възможност да разговаря на 4 очи с клиента си и в стаята стоят двама полицаи. "Казват ни, че заседането е открито и е осигурена гласност, но тук никой не може да влезе заради мерките за сигурност - на нас, адвокатите, ни трябваше час и половина, за да влезем. Това е съвършено безпрецедентен случай, не ми е известно когато и да е да се е случвало нещо подобно в полицейски участък."


В понеделник руският външен министър Сергей Лавров заяви, че около Навални на Запад се създавал "изкуствен резонанс" и че Москва не се притеснява за имиджа си. "Вероятно трябва да мислим за това как изглеждаме, но ние не сме дами, отиващи на бал", каза той на годишната си пресконференция.


Малко преди Навални да отпътува за Русия властите в Германия заявиха, че са предали на Москва цялата информация и проби, свързани с отравянето му. Днес Лавлов заяви, че страната му не разполага с никакви веществени доказателства, че известният опозиционер е отровен и че Русия стои зад това, поради което няма основания да се започва наказателно разследване по случая.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK