"Репортери без граници": Не може социалните мрежи да контролират свободата на словото

"Репортери без граници": Не може социалните мрежи да контролират свободата на словото

© Юлия ЛазароваРепортери без граници" (RSF) предлага способи против това технологичните гиганти да имат властта да решават дали акаунтите в социалните медии трябва да бъдат затворени.


"След като пренебрегваше в продължение на четири години фалшивите новини и речта на омразата, които президентът Доналд Тръмп публикуваше като президент на САЩ, Twitter едностранно реши на 8 януари да закрие окончателно акаунта @realDonaldTrump и след това, няколко дни по-късно, 70 000 други акаунта, свързани с конспиративното движение QAnon.


Facebook, Instagram и Twitch също спряха президентските акаунти за неопределен период, докато Amazon след това спря поддръжката на протръмпистката социална медия Parler. Всички тези решения бяха взети от компании от частния сектор без никакъв демократичен или съдебен контрол", отбелязват от организацията.
"Живеем в политическа дистопия", каза генералният секретар на RSF Кристоф Делоар. "Организацията на обществения дебат не трябва да се оставя на пазарните сили или на индивидуалните интереси. Трябва да наложим демократични задължения на водещите дигитални играчи."


"Законите на обществения дебат бяха създавани от парламентите и прилагани от съдии, но сега корпорациите от частния сектор отговарят за това. Техните норми не са определени в демократична рамка със система за контрол и баланс, те не са прозрачни и не можете да ги обжалвате пред който и да е съд."


Кристоф Делоар,

генерален секретар на RSF


През декември еврокомисията предложи проект на Акт за цифровите услуги. Той има за цел да регулира съдържанието, публикувано в платформите. (Подробности - тук).


Но досега нито едно законодателство не е насочено към всички предизвикателства и с оглед на това "Репортери без граници" стартираха Инициативата за информация и демокрация. В рамките ѝ една комисия, състояща се от 25 видни лица от 18 националности, изготви декларация, установяваща общи принципи за глобалното онлайн информационно и комуникационно пространство - алгоритмична прозрачност, плурализъм, идеологически неутрализъм на платформата, забрана на конфликти на интереси и популяризиране на надеждни новини и информация.


Тази декларация вдъхнови Партньорството за информация и демокрация, което бе стартирано по време на Общото събрание на ООН през 2019 г. и към което до момента са се присъединили 38 правителства.


Форумът за информация и демокрация беше създаден през ноември 2019 г. от 11 организации, изследователски центрове и мозъчни тръстове от всички континенти. През ноември 2020 г. той публикува 250 препоръки относно прозрачността на платформата, модерирането на съдържанието, насърчаването на надеждността на информацията и приложенията за съобщения, когато масовото им използване надхвърля границите на частната кореспонденция.


RSF стои и зад инициативата за журналистическо доверие (JTI), която създава набор от машинно четими стандарти, така че алгоритмите на търсачките да дават предпочитание на медиите, които се придържат към журналистическите методи и етика. Тези стандарти, които могат да се използват и от рекламодатели, са резултат от инициатива за саморегулиране, в която организации от цял свят си сътрудничат под егидата на Европейския комитет по стандартизация (CEN).

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Що пък да не може.
  Нали социалните медии са най-големите експерти по социализация.
  Не трябва ли вместо да ги лишаваме от контрол, да ги направим министерство на социалните медии - та те имат най-голяма експертност по темата.

 2. 2 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1824 Любопитно

  "След като пренебрегваше в продължение на четири години фалшивите новини и речта на омразата, които президентът Доналд Тръмп публикуваше като президент на САЩ, Twitter едностранно реши на 8 януари да закрие окончателно акаунта @realDonaldTrump и след това, няколко дни по-късно, 70 000 други акаунта, свързани с конспиративното движение QAnon"

  Това Александрина Гинкова ли го твърди или "Репортери без граници"?

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  Ааа, тея защитават лошия Тръмп - веднага на дръвника :)

  Според мен са се объркали ;)

 4. 4 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Кои са тия, дето казват "не може"? Я бърже да им се затвори достъпа в Facebook, Instagram, Twitter и Twitch, да видят те не може ли!

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5441 Весело

  " Не може социалните мрежи да контролират свободата на словото"

  И във форума често изтриват коментари, но търпим

 6. 6 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 873 Весело

  Проблемът сега е не че бяха затрити акаунтите на бай Дончо, а че след време същото може да се случи и с акаунти принадлежащи на правите сили...
  Затова сега ще гледат да измислят нЕкое законче, което забраня триене на акаунт без решение на комисия в състав:
  баба Нанси
  АОК
  Покахонтас
  Илханчето
  подкрепено с резолюция "Да се затрие" от Камилчето :)))

  Мома, връщай 12 и 12А!
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1803 Разстроено

  За съжаление мрежите, които кой знае защо все още наричат "социални" формират и управляват всичко - критерии, вкус, стил, политика...
  Тъжна история!

 8. 8 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  "...докато Amazon след това спря поддръжката на протръмпистката социална медия Parler"

  Кой ги раздава тия присъди? По какъв начин Парлър е бил протръмпистката социална медия?!? Всеки можеше да си направи акаунт там и да си коментира свободно в рамките на закона и приличието - просто медията не се месеше да ти спуска "правилните" гледни точки.

 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  На това колегата Коба му казваше главозамайване от успехите. Хайде сега комсомолците -- самокритика и разоръжаване пред партията.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на picko
  picko
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Е как да не може - ето на! Да не би в другите медии - вестници, телевизии, радиа, сайтове - да може буквално всеки да говори каквото си иска? Не може. Социалните мрежи са най-свободните медии. Точно затова подхождат отговорно, като се борят с фалшиви новини и реч на омраза.

 11. 11 Профил на Babimu
  Babimu
  Рейтинг: 792 Неутрално

  хем сърби, хем боли. За мен подстрекаването на бунт не е 'свобода на словото'.

 12. 12 Профил на mbs
  mbs
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Когато гигантска власт се съсредоточи в малък брой хора, това никога не е хубаво, дори тези хора да са с привидно добри намерения (особено пък хора като Джак Дорси и Цукер-а).

 13. 13 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 17 Неутрално

  "Репортери без граници" да ходят да мрат. (Имам свободата на словото да кажа това.) Когато човек си направи акаунт в някоя социална мрежа, подписва, че е съгласен с правилата, и ако ги наруши, управата на социалната мрежа има не само право, ами и задължение да го накаже, като това включва и перманентен бан за продължителни или особено тежки нарушения. Това, че Дръмпф го галиха с перце, докато беше президент, не значи, че трябва вечно да го правят. А и трябваше да го накажат много по-рано, понеже е малоумен олигофрен и отдавна се знаеше, че нарушава правилата на Туитър поне.
  Свободата на словото няма нищо, ама НИЩО общо с правото на акаунт в частен сайт. Все едно аз, понеже не ползвам социални мрежи, да се сърдя на Дневник, че ми цензурират някои коментари, нале, и да твърдя, че са ми нарушили свободата на словото. Медиите, за които членовете на "Репортери без граници" работят, на всеки, който си поиска, ли дават платформа?

 14. 14 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Социалните медии до вчера бяха от отговорност и се държаха като ООД-та, днес вече искат хем на хляба мекото, хем на работата лекото - или ще са социални медии от до, или ще да си частни езотерични платформи.

 15. 15 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Откъдето и да го погледнеш сериозно и отговорно , " дългата " ръка на цензурата си е свършила работата срещу неудобен и нежелан политически опонент......Тръмп дали лош , добър или свякакъв друг , се оказа враг и следователно трябваше да бъде унищожен....но , така постъпват уплашените и недостойните , защото срещу казаното или свършеното от Тръмп , тези с дойстойнството можеше да намерят начин да го репликират.....Ефектът , макар и с властта употребен е по-вероятно да се окаже с обратен знак , особено , ако наистина започнат да се вадят компромати....

 16. 16 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  ами не може, но и репортерите без граници не са дефинирали и предложили конкретна методология. не че оправдавам фейсбук и туитър, ама те казваха преди време - дайте ни механизъм и правила, за да можем да го прилагаме. като гледам още прехвърлят през бюрократи и размисли

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2737 Любопитно

  "Форумът за информация и демокрация беше създаден през ноември 2019 г. от 11 организации, изследователски центрове и мозъчни тръстове от всички континенти."

  Тия на каква издръжка са? Да не се окаже, че преживяват от дарения на корпорации ... за овладяване на самовъзникващи "седянки" по форумите?

  "алгоритмите на търсачките да дават предпочитание на медиите, които се придържат към журналистическите методи и етика"

  Това не е ли обезкостване на търсачките - плащаш за реклама на търсачката и те намират по-лесно - без реклама търсачките нямат приходи? Или се търси лицензиране на всеки потребител (прибиране на едни пари от всеки акуант) за да бъде припознат за "мисирка"?

 18. 18 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 380 Неутрално

  "протръмпистката социална медия Parler." - wtf, какъв е този нонсенс?

 19. 19 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  То че не може, не може, ама е факт! Както е факт, че другарите и техните пудели от медиите си позволяват да решават, кое е фалшива новина и кое е конспиративна теория. Та дали социалните медии ще го решават или "репортерите" назначени за да изпълняват пропагандните цели на някого е без особена разлика. Все некачествени и пристрастни решения ще се вземат!

 20. 20 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  никога не търсете инфо от социалните мрежи, търсете инфо от официално публикувани документи

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 21. 21 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1824 Любопитно

  хем сърби, хем боли. За мен подстрекаването на бунт не е 'свобода на словото'.
  —цитат от коментар 11 на Babimu


  Сириозну? Тия долните кога ще ги забраним и изключим?

  https://i1.wp.com/politicallyincorrecthumor.com/wp-content/uploads/2021/01/quotes-pressley-cuomo-newsom-waters-aoc-protesters.jpg?w=485&ssl=1

 22. 22 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 15 Весело

  Може, що да не може.
  Един либерален титан тук във форума обоснова своята позиция по всички въпроси със "здравият разум". Тотално пренебрегна всякакви принципи за свобода, равноправие, прозрачност, равни права за изразяване, прави на мнение...

  Значи стига някой демократ да каже, че се основава на здравия разум и може да оправдае всякакви репресии. Комунистическа им работа :) :) :)

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 23. 23 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 149 Неутрално

  "Репортери без граници": Не може социалните мрежи да контролират свободата на словото.

  След като се случва, значи може и ще може.

  Може би това е опит за императивно заглавие, което да задължи всички задължително да се съобразят с определено мнение/автор. Такива заглавия бяха обичайни за "Работническо дело".

 24. 24 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  тези ли обявиха, че бацко убил журналистка.
  после се отметнаха, но не се извинеха

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  Дойдохте ли на нашия акъл, дето ви повтаряме че си трябва отдел пропаганда към ЦК на БКП

 26. 26 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1196 Весело

  За съжаление мрежите, които кой знае защо все още наричат "социални" формират и управляват всичко - критерии, вкус, стил, политика...Тъжна история!
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  Не винаги съм съгласен с твойте кментри, но в случая си 100% прав, според мен😃

  Преди няколко години видях в българска ТВ едно СТРАХОТНО рекламно клипче: Двама господина излизат от една бирария към задната стена, поздравяват се взаимно с дигане на капа, и чишкат на стената на бирарията. Чува се репортерски глас-Шуменско пиво, първата социална мрежа в България😃

  ОВО е социална мрежа-общуваш без посредници които налагат правила! А ако някой е създал ЧАСТЕН сайт С КОМЕРСИАЛНА ЦЕЛ той има пълното право да налага СВОИ правила на ползващите неговия сайт, колкото и да не ни се 'аресва това.

  И 'мен не ми се 'аресва като в Дневник ме трият като наричам някои анонимници (БЕЗ да ги споменавам поименно) "малоумници" щото...например цвъкат плюсове на онзи Ахмак Лъсни Бастун Гей😃 Ама...щом в дневник са решили че това нарушава ТЯХНИТЕ правила-приемам това, и не си разплитам жилетката😃

  А Днвник са и една крачка напред: Дори и някой да напише в своя коментар "аз съм тъпанар"-ако го наречеш "тъпанар" и цитираш негов коментар в който той сам се дефинира като "тъпанар"-ТРИЯТ коментара😃

  ДА ЖИВЕЙ ЖИВЕЙ ПОЛИТКОРЕКТНОСТТА!😃

  П.С. Да попитам, плахо, познавачите: Смениха ли вече името на оная шотландска масовка "блек енд уайт"😃?
  До коментар [#7] от "selqnin":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 27. 27 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 523 Любопитно

  Имаме едно предложение към *репортерините* - ами направете си СОБСТВЕНА социална мреже и пишете там.
  И вие си решавайте КОЙ И КАКВО да пише там.
  Това е решение на вашия проблем.
  Пари за идеята не искаме.

 28. 28 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  А защо търси гръб от нещо навън ?? Няма ли човек / структура с ТОПКИ да каже ,че ...там има установена либерална фашистка диктатура !

 29. 29 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 404 Неутрално


  "В същото време се забелязва един много интересен феномен – на инстинктивно ниво, явно, българинът гледа да изпрати децата си да учат и живеят на Запад, в онзи Запад, в който, според него, няма демокрация и свобода, има цензура в социалните мрежи, а и въобще, пълно е с гейове и транссексуални, в който върлува световната конспирация и който е пръскан с кемтрейлс, облъчван с пет жи и който, с две думи, е олицетворение на православният ад.

  В същото време съвсем съзнателно не изпраща децата си в една прекрасна страна на Изток, една свободна, богата, развита, демократична и необятна страна, където свободно се диша (и винаги се е дишало), там, където думата “цензура” не съществува, там, където мъжът е мъж, жената-жена, а децата не се знае от кой са, там, където духовното е много над материалното, защото не могат да произведат качествено материално, и където сърцата на хората са огромни, разширени от консумация на алкохол. Там, където президентът е “ бял хетеросексуален православен мъж” и язди мечка, гол до кръста, и лети с жерав."

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 30. 30 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 524 Неутрално

  хем сърби, хем боли. За мен подстрекаването на бунт не е 'свобода на словото'.
  —цитат от коментар 11 на Babimu


  Дай да видим доказателствата за подстрекаването

  'progressives' is the politically correct word for communists
 31. 31 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#10] от "picko":

  "Да не би в другите медии - вестници, телевизии, радиа, сайтове - да може буквално всеки да говори каквото си иска? Не може."

  Именно! Именно!

  Или са ИЗДАТЕЛИ и тогава се подчиняват на всички изисквания отнасящи се до вестници, телевизии, радиа, т.е. отговорни са за всичко, което се появява на сайта/страниците/екрана им.

  Или са само ПРЕДАВАТЕЛИ на информация и се третират като пощенски, телефонни, телеграфни компании, т.е. не носят никаква отговорност какво ще е съдъжанието на писмото или телефонния разговор (те може да са нецензурни, откровена лъжа и т.н.)

  Не може да са и двете неща едновременно.

  Мен ако питаш, трябва да се третират именно като издатели и да си носят пълната отговорност за ВСИЧКО, което се публикува при тях. Как ще го направят при тези големи обеми информация, която се излива при тях ежесекундно, си е тяхна грижа, не моя.

  Не може хем да се възползват от парите на рекламодателите, които са платили за да достигнат до милиардна аудитория и същевременно да се правят на ощипани, когато позволяват на всякакви диктатори и автократи да си публикуват на воля каквото си искат.

 32. 32 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Проблемът не е, че някакви частни компании контролират съдържанието, публикувано в техните сайтове. То, реално погледнато, и медиите в повечето случаи са частни компании. Проблемът е, че човечеството допусна тези частни компании (социалките) да се наложат като информационни канали с огромно влияние, но без абсолютно никакъв контрол върху тях. Стигнахме дотам, че ако нещо не е публикувано в туитър и фейсбук, например, все едно не съществува или не се е случило.
  Впрочем, традиционните медии също имат голяма вина за това. Само погледнете каква част от съдържанието на "Дневник", например, е базирано на това какво някой е написал във фейсбук или туитър. Същото е и в западните медии. Проява на абсолютен мързел и липса на професионализъм.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 33. 33 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1196 Весело

  "В същото време се забелязва един много интересен феномен – на инстинктивно ниво, явно, българинът гледа да изпрати децата си да учат и живеят на Запад, в онзи Запад, в който, според него, няма демокрация и свобода, има цензура в социалните мрежи, а и въобще, пълно е с гейове и транссексуални, в който върлува световната конспирация и който е пръскан с кемтрейлс, облъчван с пет жи и който, с две думи, е олицетворение на православният ад. В същото време съвсем съзнателно не изпраща децата си в една прекрасна страна на Изток, една свободна, богата, развита, демократична и необятна страна, където свободно се диша (и винаги се е дишало), там, където думата “цензура” не съществува, там, където мъжът е мъж, жената-жена, а децата не се знае от кой са, там, където духовното е много над материалното, защото не могат да произведат качествено материално, и където сърцата на хората са огромни, разширени от консумация на алкохол. Там, където президентът е “ бял хетеросексуален православен мъж” и язди мечка, гол до кръста, и лети с жерав."
  —цитат от коментар 29 на Kingpin


  Всички познават вицовете за английския благородник който пита своя слуга: Е, к'ви са тия и що го пра'ят, а слугата отговаря "пе*ераси, милорд!"😃

  Да се опитам да перефразирам твоя коментар в диалог между български чорбаджия и неговия слуга:

  Пита ччорбаджията-що тия 'фъргат кал по гнилия запад и величаят 'АсвАбАдителЬката, ама пращат децата си баш в гнилия запад?

  А слугата отговаря "пИдИра$и, чорбаджи, ЛИЦЕМЕРНИ пИдИра$и"😃

  Шерше ла диферонс😃
  До коментар [#29] от "Kingpin":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 34. 34 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Не може репортери без граници да казват на частни компании как да управляват собствеността си. Всеки техен потребител се е съгласил на техните условия, за да използва тяхната платформа.

 35. 35 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Забелязвам, че хората, включително и много колеги от форума, не правят разлика между ИЗДАТЕЛ на информация и ПРЕДАВАТЕЛ на информация.

  Първото са вестници, телевизии, издателства на книги и списания, радио и т.н.

  Второто са телефонни, пощенски, телеграфни и др. под. компании.

  Вестник ПиК, например, носи пълната отговорност какво е публикувал и може да бъде осъден за дадено съдържание.

  Обаче Виваком няма да носи никаква отговорност, ако аз ти се обадя, нарека те "пачавра", "пияндурник" или друго, и те заплаша, че ще ти подпаля апартамента.

 36. 36 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5894 Неутрално

  "Свобода на словото" напоследък стана доста разтегливо понятие.
  Много разбирачи решиха, че то включва лъжи, обиди, призовки към насилие, заплахи за саморазправа...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 37. 37 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Социалните медии нямат лиценз за медии. Те не са носители на информация, те нямат задължението да проверяват истинността на информацията, но могат да правят на своя глава защитавайки бизнеса си. Ако не са нарушили закон, а изтриването на Тръмп не са, то имат право да защитават бизнеса си както си искат.

 38. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  Не можело ... Ама го правят от сума ти и време ... И само се дрънка, че не можело ...


  Долу в рекичката при Кулашна можеше да се види обърнат и напълно разнебитен влак на Червен кръст.
  Балоун опули очи, особено много го учудиха пръснатите долу в най-различни посоки части на локомотива. Коминът му беше забит в железопътния насип и се подаваше от него като дулото на двайсет и осем сантиметрово оръдие.
  Тази гледка привлече вниманието на пътниците от вагона на Швейк. Най-много се ядоса готвачът Юрайда.
  — Че бива ли да се стреля по влаковете на Червен кръст?
  — То че не бива — не бива, ама може — каза Швейк. — Попадението е много добро. След това всеки ще се извини, че грешката е станата нощно време, когато червеният кръст не е личал. То на тоя свят има много неща, които не бива да се вършат, ама могат да се правят. Въпросът тук е да опиташ дали ще ти се удаде да го направиш, като е забранено ...

 39. 39 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 380 Неутрално

  До коментар [#27] от "tedif":

  ами ето де, хората си направиха - parler - и какво стана, свалиха ги! от play-store, apple-store, сайта им спряха. Puf, it's gone.
  Патетичния ти довод издиша, съответно.

 40. 40 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  абсолютно предозирване и един буламач на мнения и невярни твърдения.БИБИСИ ИСИЕНЕН 4 ГОДИНИ НИ ОБЛЪЧВАТ С ЛЪЖИ,КАК ТРЪМП БИЛ РАСИСТ И ХОМОФОБ-НИТО ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО,НИТО ЕДИН АКТ ИЛИ ДЕЙСТВИЯ.Най-много средства за развитие на колежанските програми за афроамериканците,даже айс кюб-отявлен противник на Тръмп,започна да работи в сътрудничество с неговата администрация.Хомофоб?-доказателства-първи сенатор трансджендър назначен от Тръмп.Бл се развеждал,бил руски агент-а от разсекретените окументи видяхме точно обратнното=Хилъри си е сътрудничилА ,ЗА ДА ВМЕНИ ВИНА НАтРЪМП.Видяхме голи снимки на отявлен човек употребяващ наркотични вещества,син на кандидат президент.Документация за съструдничество с украйснки компании=ЗАПЛАХА ОТ СТРАНА НА ДЖО БАЙДЪН ДА НЕ ОТПУСКА ГРАНТ,АКО Н Е УВОЛНЯТ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР .ВЕЧЕ АРЕСТУВАН ВЪВ ТЕКСАС ЗА ИЗБОРНИ ИЗМАМИ СЪС ЗАПОВЕД ОТ ПРОКУРОР ПАКСТЪН И КАКВО ОЩЕ ИСКАТЕ-САМО ПЕНДИЧАНСКА И СПЕЦЪТ И НЯКАКВА СИ ГИНКОВА-НИКОМУ НЕИЗВЕСТНА ОПРЕДЕЛЯТ БИТИЕТО НИ?Докога ще триете истината

 41. 41 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Политически консултант от Тексас е арестуван за измама с избирателни гласове, след като действията й бяха разкрити в множество видеоклипове на "Проджект Веритас", в които тя призна, че е събирала бюлетини и е била платена да "нагласи гласуването на Байдън".

  Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън обяви ареста на Ракел Родригес в сряда
  .ПЕНДАЧАНСКА КЪДЕ ВИ Е АРИЯТА,ГИНКОВА-ГИНКОБИЛОБАТА ВИ СПИРА МИРОГЛЕДА ЛИ

 42. 42 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Политически консултант от Тексас е арестуван за измама с избирателни гласове, след като действията й бяха разкрити в множество видеоклипове на "Проджект Веритас", в които тя призна, че е събирала бюлетини и е била платена да "нагласи гласуването на Байдън".

  Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън обяви ареста на Ракел Родригес в сряда.
  Е ХАЙДЕ ДЕ ТОЛКОВА ЛИ Е ТРУДНО

 43. 43 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 523 Любопитно

  До коментар [#39] от "grem":
  Изобщо *прутестърите* четете ли какво пишат *не-прутестърите*?
  Върни се най-отгоре и прочети КОИ И КАКВИ са компаниите!
  Те са частни,със съответни собственици!
  Затова пак - РБГ да си направят соствена компания,да си сътворят с нея *социална мрежа* и тогава да правят каквото си искат в нея!

 44. 44 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  вий пък ся... левите които контролират америка, файсбук и холивуд закрили на някой ъкаунта. Това са дребни работи.

  Когато в България бяха левите на власт (бае тошово време) направо ти отваряха ъкаунт в белене ако оспориш изборите.
  Ся ако кажеш, че нямаш довери на изборите по пощата просто те изтриват онлайн. Онези триеха и физически ако не харесаш изборите.

 45. 45 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1771 Весело

  Най-добре ББ да контролира социалните мрежи!

  Той щото е избран демократично. Затова гражданите му имат доверие, че ще решава по-безпристрастно. 🤣🤣🤣

 46. 46 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1078 Весело

  Тия мисирки как тъй допускат, че нещо "не може" и то по отношение на Тръмп, моля ви се.
  Всяко малко мисирче знае, че по отношение на Тръмп (привържениците му по света и у тях и въобще разни фашисти/расисти) всичко може, бива и даже трябва!
  Инак свободата на словото, демокрацията, правата и въобще всичко либерално отива по дяволите!
  Умната, че ще спираме грантове, ей!

  Знанието е сила, информацията - власт
 47. 47 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#42] от "Ivan Rachev":

  Ти пък сега - грантът освен, че ни задължава да публикуваме определени новини също така ни задължава и да НЕ публикуваме други...

 48. 48 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  той и Бойко Борисов лъже всеки ден, но това не пречи на телевизиите и другите медии да му разпространяват лъжите. няма лесно решение. хем да няма алтернативни факти, хем да няма цензура - не искаме да има Министерство на истината като по Оруел. освен да се поставя жълта удивитилна при съмнителни, непроверени, недоказани и непотвърдени твърдения. да се различават най-малкото мненията от фактите.

  Истината ни прави свободни.
 49. 49 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 189 Неутрално

  Фейсбук и Туитър ще се на играят. ТЕЛЕГРАМ набира скорост

 50. 50 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#48] от "Forrest Gump":

  Koй да слага удивителните, модерацията на тутър или оная на ББ ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK