Германия спря строителството на "Северен поток 2"

Германия спря строителството на "Северен поток 2"


Разрешението на германската федерална агенция за морски и хидрографски проучвания (BSH) за строителство на газопровода "Северен поток 2" е замразено заради жалби от природозащитни организации. От BSH потвърдиха, че процедурата заради претенциите на Nabu и Deutsche Umwelthilfe (DUH) от петък, най-малкото на теория означават автоматично спиране действието на удължаването на периода за строителство.


Това разрешение на BSH за строителни работи до края на май 2021 г. бе издадено на 15 януари и е било веднага обжалвано от двете неправителствени организации. Регулаторът съобщи в четвъртък, че операторът на проекта може веднага да поднови работата по него.


Също на 15 януари компанията оператор потвърди пред деловия в."Ханделсблат", че отново се отлага строителството в датския участък. Сега неин представител казва, че полагането на тръбите в този участък може да се поднови в края на януари или началото на февруари.
Участници в проекта подлежат на нови санкции съгласно закона за отбраната на САЩ за новата фискална година. Компании, застрашени от новата забрана, засягаща сертифицирането, започнаха да се оттеглят предварително.


Правителството на германската провинция Мекленбург-Предна Померания излезе с екзотична идея за създаде фондация, която да поеме на свое име потенциално подлежащи на санкции дейности. Става дума за придобиване на части или машини за строителство на газопровода, като така се осигури специализираното оборудване, с което разполагат само шепа компании в света, а то може да не е достъпно за закупуване заради санкциите, каза пред "Дойче веле" говорителка на енергийното министерство на провинцията.


Фондация "Защита на климата и околната среда" се финансира първоначално с около 250 000 евро от бюджета на Мекленбург-Предна Померания. Но строителят на "Северен поток 2" изяви готовност да се включи с първа вноска от 20 милиона евро. Всъщност, парите дават възможност "Газпром" - собственик на тази компания - да се произнася за дейността на фондацията и кой да я ръководи.


Юристи се съмняват, че този подход ще има някакъв ефект, коментира "Дойче веле".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK