Защо завръщането на Навални няма да помогне на руската опозиция

Защо завръщането на Навални няма да помогне на руската опозиция


Алексей Навални е запазена марка. Той е харизматичен, безстрашен, решителен. А и вече е известен далеч извън Русия. Завръщането му обаче няма да помогне на опозицията - коментар за "Дойче веле".Първо добрата новина за противниците на Путин: най-шумният от всички критици на Кремъл се завърна в Русия. Оздравял и пълен с енергия.


Вярно е, че веднага след пристигането си в Москва той беше задържан. Но, първо - става въпрос "само" за предварителен арест (мярка за неотклонение), и второ - Навални има съмишленици, които ще продължат борбата, ако той остане по-дълго време в затвора.
Например борбата за парламентарните избори, които ще се проведат тази година. Стратегията на Навални за "интелигентно гласуване" цели да отклони колкото е възможно повече избиратели от управляващата партия "Единна Русия", за да регистрира тя най-слабия си изборен резултат дотук.


Това може да проработи, както се видя на някои места по време на местните избори миналата година. Като цяло обаче "интелигентното гласуване" няма да промени политическата система в Русия. Нито пък ще направи опозицията по-силна. Защото в Русия няма опозиция. Партиите, за които Навални призовава да се гласува, са само една беззъба псевдо-опозиция. Те са напълно подчинени групировки, които приемат безропотно всички решения на Кремъл. Това няма да се промени и след завръщането на Навални. Което е лошата новина - не само за противниците на Путин.Най-опасният противник на Путин


Алексей Навални е запазена марка. Той е харизматичен, безстрашен, решителен. Освен това вече е достатъчно известен и отвъд границите на Русия. Дори повече: Навални се превърна в най-важния опозиционен политик в Русия. Очевидно в Кремъл се страхуват от него - за това говори силно преувеличената реакция на властите при неговото завръщане в страната.


Десетки полицейски автобуси, стотици служители по сигурността, никакви журналисти: залата за пристигащите пътници на летище Внуково, където Навални първоначално трябваше да кацне, беше заприличала на истинска крепост. Това беше същевременно и демонстрация на сила от държавата спрямо нейния най-непокорен гражданин.


Всичко това звучи много драматично, но в същото време затвърждава образа на бореца. Властта вече няма да може да го описва като "незначителен блогър" или "берлински пациент", както го беше нарекъл говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Впрочем, неговият шеф - Путин - нито веднъж не назова Навални по име.


Руското правосъдие няколко пъти вече имаше шанса да хвърли Навални зад решетките за дълго време. Но не го направи. Както се казва - по указание от Кремъл. Защото това би било твърде голяма "чест" за един "незначителен блогър" - в смисъл, че щеше да му бъде отделено прекалено голямо внимание. И точно това сега се промени - Навални стана прекалено известен и твърде опасен за Путин.


Смел, но сам


Но пък Навални е сам. Защото зад него не стои партия, той не води маси от хора и си остава един самотен смелчага.


Вярно е, че неговите видеа за корумпирани държавни служители са гледани от милиони руснаци. И преди няколко години много негови привърженици, предимно млади хора, последваха призива му да излязат на протести по улици и площади. Но техните протести бяха смазани със сила. Хиляди демонстранти бяха задържани и оттогава систематично биват сплашвани. А една част от тях дори се озоваха в затвора.


Когато в наверечието на завръщането ме в Русия група активисти призоваха в интернет за устройване на масово посрещане на Навални на летището, негови съратници от Москва и Санкт Петербург бяха посетени от полицията. Но и други представители на опозицията бяха заплашвани, че могат да се озоват зад решетките, ако отидат на летището. И на летище Внуково настина имаше десетки задържани. Кремъл си остава един твърде могъщ противник.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK