Това е най-опасният остров в Германия

Това е най-опасният остров в Германия


В условия на строга секретност и най-високо ниво на защита на остров Риймс в Балтийско море учени изследват най-опасните вируси на света. Началото е поставено преди повече от век, разказва "Дойче веле".


Високи огради, бодлива тел, строго контролиран достъп, най-високо ниво на защита: такива са мерките за сигурност на германския остров Риймс в Балтийско море, където се намира институтът "Фридрих Льофлер". Прилича на затвор, но не е: зад стените на това съоръжение учени работят с най-опасните вируси на света.


Само три в целия свят
Строго секретната лаборатория е една от общо три в целия свят, в които най-опасните вируси се тестват върху животни. По-късно тези животни или умират, или биват умъртвявани. Но няма друг начин за изработването на надеждни ваксини, казва пред германската телевизия ZDF Ане Балкема-Бушман, която работи с опасните вируси.


Една от лабораториите на остров Риймс.

Една от лабораториите на остров Риймс.


Ане Балкема-Бушман е и една от малкото научни работници, които имат достъп до най-опасната част от съоръжението - изследователската лаборатория. В нея се влиза само със специално оборудване, което включва няколко слоя облекло, различни видове ръкавици и специален защитен костюм. В лабораторията не е позволено да се влиза сам - винаги с поне още един човек и задължително с оборудване за радиовръзка. И няма как да е иначе, след като в тази лаборатория се работи с едни от най-опасните вируси, сред които вирусите, причиняващи бяс, луда крава или ебола.


Началото


Началото на изследванията на остров Риймс е поставено преди повече от 100 години в германския град Грайфсвалд - от един млад учен на име Фридрих Льофлер. След като завършва медицина, Льофлер започва да изследва бактерии и да се занимава активно с въпроси, свързани с хигиената. По-късно се захваща с обстойни изследвания на болестта шап при животните.


"Тъй като тогава мерките за сигурност не са били така надеждни, в района на неговата дейност нерядко избухвали огнища на зараза", обяснява ръководителят на института проф. Томас Метенлайтер. Затова властите предложили на учения да се премести заедно със своите опитни животни на близкия остров Риймс - тясна ивица земя, вдадена в морето, с размери 1250 на 300 метра. Така през 1910 година бил основан първият в света вирусологичен изследователски институт. Три години по-късно Льофлер бил избран и за ръководител на берлинския институт "Роберт Кох". Днес той е смятан за един от бащите на вирусологията.


450 изследователи


По времето на Льофлер институтът на остров Риймс се състоял от една лаборатория и няколко обора с говеда и прасета. Днес той представлява строго охранявано място, до което "простосмъртният" не може да се доближи. В института работят около 450 изследователи. По времето на ГДР те са били 800, като за разлика от днес повечето от тях живеели на самия остров.


Институтът "Фридрих Льофлер".

Институтът "Фридрих Льофлер".


Днес "Фридрих Льофлер" е институцията, която в Германия отговаря за контрола на инфекциозните болести при животните. На остров Риймс подпомагат и работата по изследването на новия коронавирус. Още през април 2020 в института са проучили кои животински видове могат да се заразяват с вируса и да го пренасят.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Добре беше да се похвалят за КОИ гадости са намерили решения !!! Щото да изколиш кравите, прасетата, козите или пилетата и да ги гориш или заравяш в земята не ми изглежда, като решение.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Добре беше да се похвалят за КОИ гадости са намерили решения !!! Щото да изколиш кравите, прасетата, козите или пилетата и да ги гориш или заравяш в земята не ми изглежда, като решение.

 3. 3 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1075 Весело

  Нямаше да е лошо и китайците да бяха изнесли тяхната лаборатория в Ухан навреме на някой по-див остров. Просто за по-сигурно, че пътят към Ада е обсипан с добри намерения като тези на хер Льофлер, но него все пак са го преместили на острова защото е имало инциденти.

  73! Go Go
 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  До коментар [#3] от "Go Go":

  Същото и за американските био лаборатории в Украйна, Грузия, Казахстан и на други места по света. Ще стигнат ли островите?

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Интересна е и съдбата на самият Грайфсвалд по времето на ВСВ и особено след нея.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  Строго секретната лаборатория е една от общо три в целия свят, в които най-опасните вируси се тестват върху животни. По-късно тези животни или умират, или биват умъртвявани. Но няма друг начин за изработването на надеждни ваксини, казва пред германската телевизия ZDF Ане Балкема-Бушман, която работи с опасните вируси."

  И ваксините срещу Ковид бяха създадени в нито една от тези три лаборатории?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vlado Nikolov":

  я, ушанката знае всики тайни на омразните му амаериканци :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 8. 8 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  "остров... ивица земя, вдадена в морето"

  Новоговорът захапа и географията. :)

 9. 9 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Интересна е и съдбата на самият Грайфсвалд по времето на ВСВ и особено след нея.
  —цитат от коментар 5 на DDR


  Днес там терминира Северен поток.

 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4911 Весело

  "остров... ивица земя, вдадена в морето"Новоговорът захапа и географията. :)
  —цитат от коментар 8 на tamada


  То по тази логика и Несебър трябва да е остров😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Добре беше да се похвалят за КОИ гадости са намерили решения !!! Щото да изколиш кравите, прасетата, козите или пилетата и да ги гориш или заравяш в земята не ми изглежда, като решение.
  —цитат от коментар 1 на 442


  Там само тестват.
  Решенията на проблема се търсят на други места.
  Например в Швеция има едно забутано място на края на цивилизацията, където зимъска производиелите на автомобилни гуми въртят огромни кръгове в снега при минус 40 градуса.

  В миналото на този остров са се занимавали с биологични оръжия под ръководството да Химлер и по-късно Щази.

 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  А по време на Хитлер как е било?

 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6190 Неутрално

  До коментар [#12] от "uq":

  Било е база за разработване и тестване на биологични оръжия.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Да заразяваш умишлено животните и след това да ги трепеш е връх на човешката арогантност. Човека в момента живее така сякаш всичко и всеки на тази планета и в тази вселена му е длъжен. Няма да изкара дълго тази цивилизация по тоя начин.

 15. 15 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 80 Неутрално
 16. 16 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  А по време на Хитлер как е било?
  —цитат от коментар 12 на uq


  Ми било е като навсякъде правени са експерименти върху хора и благодарение на данните от тях науката мръдна напред с три века а не с един.
  И нема АУ и нема МЯУ и сега се правят опити с хора иначе няма как.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  В "най-опасния" остров се намират и най-добрите морски курорти на Германия.

 18. 18 Профил на Miroslav Ivanov
  Miroslav Ivanov
  Рейтинг: 14 Весело

  Строго секретен, пък има статия за него...... :-)

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3735 Весело

  До коментар [#7] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Пише го в медиите, ама чукча е писатель, а не читатель.

 20. 20 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Ето така се избира местоположение за лаборатория, работеща с опасни вируси. На отдалечен остров.
  А не като в Ухан....
  Изпусшнеш някоя епруветка, и край.

 21. 21 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#14] от "Billy Pilgrim":

  Цивилизовани варвари. На това е заприличала цивилизацията ни. Да видим докога.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK