На живо

Коронавирусът по света: Заразените във Франция са най-много от шест седмици (хронология)Дневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук, положението в България следете тук.
Стачка в "Санофи"

Синдикатите във френската фармацевтична компания "Санофи" (Sanofi) организираха днес еднодневна стачка в лабораторията, в която се разработва ваксина срещу COVID-19 и на още няколко места. Протестът е срещу съкращенията, които компанията планира въпреки подема на инвестициите на фона на пандемията, предаде "Асошиейтед прес".


Около 200 служители със синдикални знамена и мегафони се събраха пред входа на просторния научно-изследователски център в Марси-л'Етоал, Централна Франция. Те заявиха, че планираното закриване на стотици работни места в страната би могло да забави борбата с коронавирусната пандемия.


Компанията обяви миналата година, че планира да съкрати 1000 позиции във Франция за три години, за да повиши ефективността на организацията и да се приспособи към еволюцията на заетостта и "залозите от утрешния ден".

Британските лекари искат ваксинации за малцинствата

Водещи британски медици призоваха днес за приоритетно ваксиниране на малцинствените етнически групи в страната, тъй като те са диспропорционално по-силно засегнати от пандемията, предаде ДПА.


"Обезпокоени сме от неотдавнашни проучвания, които показват, че малцинствените общностите от африкански и азиатски произход не само са по-тежко засегнати от коронавируса, но е и по-малко вероятно да приемат да се ваксинират, когато им се предлага", каза пред вестник "Гардиън" Мартин Маршал, председател на Кралския колеж на общопрактикуващите лекари.


Той призова здравното министерство да включи етническата принадлежност като един от приоритетните фактори в програмата за ваксинация. Според него личните лекари могат да използват правото си на лична преценка при определяне на дозите, подходящи за малцинствените общности. Маршал и други експерти призоваха също да се води специална информационна кампания, която да разсейва предубежденията сред тези общности.


"Трябва да им разясняваме, че във ваксината не се съдържат месо и месни продукти, че няма свинско, няма алкохол и че ваксините са одобрени от религиозните лидери и религиозните съвети", каза Хабиб Накви, директор на отдел "Раси и здраве" на Националната здравна служба на Великобритания.

Броят на пациентите, лекувани от COVID-19 в болниците в Ирландия, намаля днес, след вчера беше регистрирано най-високото ниво от началото на пандемията, предаде "Ройтерс".


Значителното увеличение на заразяванията, заплашило да претовари здравната система, започна да намалява. Вчера в ирландските болници имаше 2020 пациенти с COVID-19 - над два пъти повече, отколкото при предишното върхово ниво по време на първата вълна на пандемията през април. Днес броят им намаля с 3 процента до 1954 души, а изписаните пациенти бяха повече от приетите.


Ирландия имаше най-бързо нарастващото ниво на заразяване в Европа в началото на годината, за което роля изигра разхлабването на мерките преди Коледа и разпространението на нова, по-силно заразна разновидност на вируса, открита най-напред в Англия.

ЕС иска ясен график за доставките на ваксини

Необходимо е производителите на ваксини да осигурят ясен график за доставките, заяви днес пред Европейския парламент еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.


Тя съобщи, че "Пфайзер" ще осигури достъп до рамковото споразумение, сключено с Европейската комисия. Кириакидис не посочи срок, в който това ще се случи, нито дали части от договора няма да бъдат предварително заличени.


По нейните думи предстои и други производители да дадат достъп до договорите. Досега това направи само "КюрВак", чиито ваксини все още не са одобрени в ЕС. Евродепутати днес уточниха, че значителни части от документа, достъпен само в секретна канцелария на ЕК, са заличени. ЕП днес единодушно поиска договорите да бъдат разкрити.Необходимо е производителите на ваксини да осигурят ясен график за доставките, заяви днес пред Европейския парламент еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.


Тя съобщи, че "Пфайзер" ще осигури достъп до рамковото споразумение, сключено с Европейската комисия. Кириакидис не посочи срок, в който това ще се случи, нито дали части от договора няма да бъдат предварително заличени.


По нейните думи предстои и други производители да дадат достъп до договорите. Досега това направи само "КюрВак", чиито ваксини все още не са одобрени в ЕС. Евродепутати днес уточниха, че значителни части от документа, достъпен само в секретна канцелария на ЕК, са заличени. ЕП днес единодушно поиска договорите да бъдат разкрити.


Затрудненията днес са свързани с липсата на достатъчно възможности по света за производство на поръчаните количества ваксини, поясни Кириакидис. По нейните думи с очакваното този месец одобрение на трета ваксина в ЕС се осигуряват необходимите количества препарат за имунизирането на всички пълнолетни европейски граждани.
Еврокомисарят отбеляза, че държавите от ЕС нямат право самостоятелно да преговарят за ваксини с производители, с които комисията вече се е договорила. Тя добави, че засега няма окончателни данни дали ваксините действат срещу мутациите на вируса на новата болест.
Затрудненията днес са свързани с липсата на достатъчно възможности по света за производство на поръчаните количества ваксини, поясни Кириакидис. По нейните думи с очакваното този месец одобрение на трета ваксина в ЕС се осигуряват необходимите количества препарат за имунизирането на всички пълнолетни европейски граждани.
Еврокомисарят отбеляза, че държавите от ЕС нямат право самостоятелно да преговарят за ваксини с производители, с които комисията вече се е договорила. Тя добави, че засега няма окончателни данни дали ваксините действат срещу мутациите на вируса на новата болест.

Глобалната криза, породена от COVID-19, ще затрудни допълнително координирането на усилията за опазване на климата. Това се посочва в годишния доклад за глобалните рискове на Световния икономически форум (СИФ).


Икономическа криза, възникнала заради пандемията от новия коронавирус, засилва разликите в равнищата на здравеопазването и доходите, отбелязват експертите на СИФ. Това е организацията, която организира годишните срещи на високо равнище в Давос. В доклада й са анализирани изследвания сред бизнесмени, икономисти и ръководни политици, отбелязва ДПА.


Несигурността и трусовете, които идват от санитарната криза, могат да подкопаят световното сътрудничество, което е необходимо, за да се отговори на предизвикателствата за опазване на климата и околната среда.


От отговорите на 841-те анкетирани става ясно, че необичайните природни явления, неуспехът да се противодейства на климатичните промени и щетите на околната среда, нанасяни от човека, са трите основни глобални риска за следващите 10 години.


Инфекциозните болести и намаляващият брой на видове животни и растения също са сред на-големите рискове, посочени от участниците в изследването.

Палестинските власти очакват първите руски ваксини

Палестинската автономна власт очаква да получи днес първа пратка с 5000 дози от руската ваксина срещу ковид "Спутник V", предаде агенция "Ройтерс", като се позова на израелски представител.


Пратката ще бъде доставена на окупирания Западен бряг от делегат на палестинските власти през Йордания, каза източникът, пожелал анонимност. Той допълни, че внасянето на ваксината е одобрено от израелските здравни власти.


Миналата седмица палестинският министър на здравеопазването издаде разрешително за спешно използване на руската ваксина в палестинските територии.


От 5 март миналата година досега в палестинските територии са регистрирани над 170 000 заразени с коронавирус, а смъртните случаи, свързани с вируса, са 1881, отбелязва ТАСС.

Заразените във Франция са най-много от шест седмици

Броят на новозаразените с коронавирус във Франция за седемдневен период достигна вчера най-високото си равнище от шест седмици и половина насам - 18 270 души, а броят на хората, лекувани от COVID-19 в интензивно отделение, се увеличи до 2800 за първи път от един месец, предаде агенция "Ройтерс".


За разлика от Германия Франция засега не налага трета национална карантина, но от събота полицейският час започва по-рано - в 18 ч., и властите казват, че този начален час ще остане в сила най-малко две седмици, за да се забави разпространението на инфекцията.


Премиерът Жан Кастекс потвърди пред телевизия "Франс 5", че може да бъде въведена нова карантина, ако ситуацията се влоши. Неотдавнашни социологически проучвания сочат, че болшинството от французите смятат, че подобна мярка в крайна сметка ще се окаже необходима.


"Основната ми грижа е да взема правилните решения в правилното време... следим развитието на пандемията ежедневно", заяви Кастекс.


Френските здравни власти регистрираха 3736 новозаразени с коронавирус за последните 24 часа, което е по-малко от отчетените вчера 16 642 случая, но повече от регистрираните миналия понеделник 3582 новозаразени.


Общият брой на случаите на коронавирус във Франция от началото на пандемията е 2 914 725 души, като по този показател страната се нарежда на шесто място в света, отбелязва "Ройтерс".

Калифорния стана първият американски щат с над три милиона потвърдени случая на коронавирус, предадоха "Асошиейтед прес" и ТАСС, като се позоваха на университета "Джонс Хопкинс".


АП отбелязва, че това не е изненадващо, при условие че Калифорния е най-многолюдният американски щат, с население 40 милиона души.


По данни на университета "Джонс Хопкинс" в Калифорния има над 3 милиона и 15 хиляди потвърдени случая на коронавирус. Следват Тексас с повече от 2 милиона и 138 хиляди и Флорида с близо 1 милион и 580 хиляди.

Нов връх заразени в Испания

Испания отчете нов връх на новите случаи с 84 287 заразени за уикенда, починали са 455 души с COVID-19, съобщи снощи здравното министерство, цитирано от ДПА.


Предишния уикенд бяха регистрирани 61 422 нови случая на коронавирус и 401 починали от заразата.


Броят на новозаразените на 100 000 жители за седем дни, така нареченият седмичен темп на разпространение, нарасна до малко под 380. В Германия за сравнение този показател вчера беше 134.


Заради нарастващите от седмици показатели, свързани с пандемията, областите на страната затегнаха мерките срещу разпространението на коронавируса.


Нощният полицейски час бе решено да започва в 22.00 ч. в райони, където досега започваше по-късно, и дори се обсъжда вариантът той да започва в 20.00 ч.

Португалия въведе по-строги мерки

По-строги карантинни правила бяха въведени в Португалия, съобщиха вчера португалските власти в момент, когато разрастването на пандемията отбелязва мрачни рекорди и поставя болниците на предела на възможностите им, предаде агенция "Асошиейтед прес".


Премиерът Антониу Коща заяви, че прекалено много хора са се възползвали от изключенията, предвидени от въведената миналия петък карантината - властите съобщиха, че движението през уикенда е било 70 процента от нормалното.


"Преминаваме през най-сериозната фаза на пандемията" досега, каза Коща, призовавайки хората да спазват правилата. "Сега не е време да намираме вратички в закона", добави той.


Премиерът обяви, че януарските разпродажби в магазините ще бъдат забранени, както и събирания на обществени места, независимо от броя на участниците. Училищата остават отворени, но около тях ще бъдат разположени повече полицаи, за да не позволят на учениците да се събират на групи.


Пътуванията между окръзите ще бъдат забранени през уикендите, а магазините и супермаркетите ще са с намалено работно време.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK