Законно ли е в Русия да те съдят направо в полицейския участък

Законно ли е в Русия да те съдят направо в полицейския участък

© ReutersВ понеделник съдийка от московския район "Химки" изненадващо проведе заседание по искане за арестуване на Алексей Навални директно в полицейския участък, където той бе отведен слез задържането му в неделя на летще "Шереметиево". На адвокатката му бе съобщено броени минути преди началото на заседанието, а Навални каза при появата си, че е бил извикан за среща със своя защитник, а не за дело. Според двамата случилото се е пълна подигравка с Наказателно-процесуалния кодекс на Русия.


А така ли е?


В районния съд в "Химки" обясняват преместването с интереса на медиите (всъщност бяха допуснати само проправителствени телевизии, уведомени преди самия Навални), тъй като нямало да ги допуснат в съдебната палата заради пандемичните ограничения. (Това не е вярно - в други съдилища и в момента се допускат журналисти.)
Отговорът на полицията е друг - съдебното заседание било изнесено, защото Навални нямал нов тест за наличие или отсъствие на коронавирус.


Дали е законно съд да заседава в полицейски участък се оказа сложен въпрос. От една страна, в руския НПК изобщо не се споменават изнесени заседания на съда. От друга, там няма и забрана за подобна практика. Съдът е обвързан не с конкретна сграда, а с т.нар. териториална подсъдност, т.е. че делото трябва да се гледа от съдия, на чиято територия е задържан някой.


Друг руски закон "За съдилищата от общата юрисдикция на Руската федерация" позволява на съдилищата от различно ниво да провеждат своите заседания "в други населени места".


В случая проблемът не е в съда, а в иска.


Навални най-вероятно е задържан напълно незаконно, защото това стана в неделя вечерта в зоната на паспортен контрол на московското летище (преди да му е поствен печат в паспорта, че е влязъл в Русия) по искане на Федералната служба за изпълняване на наказанията (ФСИН) заради нарушаване правилата на условната му присъда от 2014 г. В полицейския участък този срок бе продължен с 30 дни, а делото по този иск изглежда ще бъде на 2 февруари и засега Навални ще лежи в затвора "Матроская тишина".


Всъщност, изискванията по условната му присъда са изтекли на 30 декември 2019 г. с последвало удължаване от една година. Когато Навални е пренесен в кома в Германия през август 2020 г., това става напълно законно, той не пресякъл границата на Русия без разрешение, т.е. и да не се е явявал да се подписва в полицията, това е станало със санкция на властите. Освен това присъдата по т.нар. дело "Ив Роше", за което става дума, е обявена за незаконна от Европейския съд за правата на човека. Министерството на правосъдието на Русия изплати заради това обезщетение на Навални, което е фактическо признаване валидността на това решение от Страсбург.


Основният проблем е в това, че в НПК не се позволява на ФСИН да задържа условно осъдени по решение на самата служба за затворите. Там не е записано също, че условно осъдените са сред тези, на които съдът може да удължи срока на задържане до 30 дни.


А процедурата за разглеждане на мярка за лишаване от свобода трябва напълно да съответства на НПК, в която и сграда да заседава съдът. Това включва и предоставяне предварително на адвокатите да се запознаят с материалите, за да подготвят защитата. В случая с Навални това е нарушено грубо.


Изнесени съдебни заседания в Русия има, но за тях не се води отделна публична статистика. В много случаи до тях се прибягва, когато обвиняемият не е в състояние да присъства в съда, защото е болен (или се прави на такъв).


Любопитно е, че тази практика се регламентира с решение от времената на комунистическия СССР. Това е постановление на Върховния съд на Руската съветска федеративна социалистическа република (РСФСР) от 1967 г. под заглавие "За подобряване организацията на съдебните процеси и повишаване културата на тяхното провеждане от съдилищата на РСФСР".


Този документ все още е в сила. През 1993 г. Върховният съд на Русия просто премахна от заглавието "РСФСР" и то стана постановлене на Върховния съд на Руската федерация. За последен път в него са правени поправки през 2007 г.


Интересното е, че в този текст на първо място се казва, че изнесените съдебни заседания трябва да се провеждат "за възпитателни цели":

 • "Ръководителите и съдиите на висшестоящите съдилища при пътуването по места рядко присъстват на съдебни заседания и не винаги оказват на съдиите нужната помощ за осигуряване на високата възпитателна роля на съдебните процеси; недостатъчно се изучава и разпространява положителният опит."

Тогава обвинявали съдиите, че "на изнесените заседания се разглеждат дела, които изобщо не е целесъобразно да стигат до изслушвания", тъй като съдиите не отчитат "обществената значимост и актуалност на дадено дело, характера на гражданския спор или извършеното престъпление, личността на подсъдимия, ищеца, ответника и други важни обстоятелства".


Затова Върховният съд обърнал внимание на съдилищата да повишат възпитателното действие на процесите на изнесени заседания. Всяко от тях трябва внимателно да се подготви, правилно да се подбират делата за такива процедури (предвид обшествената им значимост и актуалност и др) и да се решават в точно съответствие със закона.


Въпросното изискване за "внимателна подготовка" е по-скоро препоръка на Върховния съд за създаване на съдебна практика без задължителен характер. В този смисъл в набързо организираното заседание в полицията в Москва формално изглежда няма нарушение. Проблемът е със събитията, които го предшестват, коментира рускоезинчото издание "Медуза".

Коментари (129)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3958 Весело

  Ако президентът разпореди, защо не ? Закон е само това, което ханът отсъди за правилно ! Просто и ясно !

 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  В Русия законно е това, което е казал владетеля.

 3. 3 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1892 Весело

  Щом в Русия парламентът приема закон, който освобождава руския президент от отговорност за КРИМИНАЛНИ престъпления, в Русия всичко е законно.

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  За властите, това е въпрос без значение.
  Защото в момента съда е просто изпълнител, на политическаи поръчка.

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  В Русия законно е онова, което нареди "прямая линия" от бункера.

  Навални се опита да го оспори, те се опитаха да го отровят.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4008 Неутрално

  При Путин всичките тези идиотизми са реалност!Диктаторът прави всичко по силите си , за да унищожи опозицията и наличието на свободно мислене!

 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Миииииииииии кой чете МЕДУЗА :))) САЩ харчат годишни 1 мил .долара само за тази структура ,а резултат 0.001 %

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  Хич не ги мисля руснаците. Навални е техен проблем, а не мой.

 9. 9 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 462 Весело

  Абе ние тука вицове ли си разправяме-Русия и законност

 10. 10 Профил на Edge404
  Edge404
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Паханът щом е казал, това е.

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4008 Неутрално

  До коментар [#2] от "stedim":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Казано с други думи Диктаторът

 12. 12 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Правилният нъпрос е не дали е "законно", а дали е "допустимо". За да предизвикаме опищяване на форума, а може би и малко размисъл - да, допустимо е. В държавата Република България - също, при това се практикува често.

 13. 13 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3019 Любопитно

  Щом чекиста-цар казва значи е законо!Можеше примерно един трибунал още на летището да спретне...по сталински образец!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 14. 14 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Русия - единствената страна в света, която защитава своите граждани изключително и само на чужда територия.

 15. 16 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1161 Весело

  Какво значение има къде ще се проведе заседанието?
  Отоплението в участъка може да е по-добро от голямата заседателна зала.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 16. 17 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1361 Весело

  Какво искате?
  Да го съдят в бункера в Новое Огорьово, ли?
  Не е изкарал две седмици в балона!
  (Пък и на Путин му се усилват симптомите на Паркинсона, само от името "Навални"!)

 17. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1725 Разстроено

  В империеята на злото "законно" не съществува, като смислено понятие!
  Съществува само волята на Сатрапа!

 18. 19 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Наблюдаваме колапса на държавността в Русия . Нейното разпадане и преминаване към откровен бандитизъм от страна на властеимащите

 19. 20 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Ако някой се чуди защо затвора се казва "Матроская тишина" да прочете за бунта на матросите срещу Ленин и болшевиките през 1921-ва година, който е смазан жестоко и след него настъпва така наречената "Матроская тишина":
  https://tinyurl.com/yynxwu77

  No Pain No Gain
 20. 21 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#8] от "Vlado Nikolov":

  А ти си наш проблем, защото за теб р00сия е по-важна от България, нали руснако?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 21. 22 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1361 Любопитно

  До коментар [#20] от "Умнокрасив":

  Да не предлагате да го прекръстят на "Навальная тишина"?

 22. 23 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Това е и нашето светло бъдеще с Тиквата и Каскета.

 23. 24 Профил на д-р Гален
  д-р Гален
  Рейтинг: 63 Неутрално

  Във всяка държава има корупция, в САЩ казват на корупцията - лобиране. А Навални се предлага в услуга на запада, очерня РФ, ако беше в сащ -доживотния затвор не ме мърдаше. Затова - арест, подновяване и потвърждение на присъдиите и в затвора в Сибир.

 24. 25 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  Във всяка държава има корупция, в САЩ казват на корупцията - лобиране. А Навални се предлага в услуга на запада, очерня РФ, ако беше в сащ -доживотния затвор не ме мърдаше. Затова - арест, подновяване и потвърждение на присъдиите и в затвора в Сибир.
  —цитат от коментар 24 на д-р Гален


  Сериозно?
  Показването на корупцията на управляващата банда е наказуемо с доживотен затвор?
  Може ли линкче да ми дадеш, че не съм много запознат със законодателството на САЩ.

 25. 26 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Прочетох статията, но си мисля, че независимо от това кое е законно и кое не, резултатът зависи от желанията на авторитарната власт.
  Както и у нас, превръщането на институциите в инструменти-защитници на властта и срастването им с нея, ги превръща в маша. Действа се по усмотрение и тъй като и тези, които са призвани да отсъждат са в кюпа, дори и да има нарушения, няма никакви последици за властта и тези, които са нарушили иначе закона.

 26. 27 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Във всяка държава има корупция, в САЩ казват на корупцията - лобиране. А Навални се предлага в услуга на запада, очерня РФ, ако беше в сащ -доживотния затвор не ме мърдаше. Затова - арест, подновяване и потвърждение на присъдиите и в затвора в Сибир.
  —цитат от коментар 24 на д-р Гален


  В САЩ на корупцията казват "корупция", а на лобирането - "лобиране". Мнението Ви обаче е показателно за мисленето на голяма част от мат'ряла у нас, който действително не прави разлика между понятията

 27. 28 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Какво значение има къде ще се проведе заседанието? Отоплението в участъка може да е по-добро от голямата заседателна зала.
  —цитат от коментар 16 на Taiga


  Това ли Ви е "аргументът" ? :):):)
  Не се учудвам-типично по руски :)

 28. 29 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Не е законно! А сега да попитам платениците в Дневник законно ли е да се вкарат 4 легиона( 20000) войници във Вашингтон за да пазят народните представители от "любовта" на народа?!

 29. 30 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 179 Неутрално

  Както го пише в Библията“
  „Щом Навалний не отива в Съда – Съда отива при Навалний!“

 30. 31 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#24] от "д-р Гален":

  Другарю, 14 конгрес на БКП свърши!!А събудете се.......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 31. 31 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Навални беше съден в полицейското управление под портрета на Г. Ягода.
  T.E. това е типографски плакат и виси на видно място. Полицията и съдилища в Путланд трябва да има и портрети на Берия, Дзержински и Ежов.

  https://leonardo.osnova.io/a3ad231b-a10b-5617-8e91-35fadb49d278/-/preview/400/-/format/webp/

  "Чуждестранен агент"
 32. 33 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 629 Весело

  Берлинският пациент е бита карта, но като нямаш по-силна то с нея трябва и да се играе. Похарчиха го човека, но пък е повод да се вдигне през клиентските медии голям вой, че в Русия има закони, които си ги спазват независимо от външния натиск.

  Who the fuck are you to lecture me?
 33. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1725 Разстроено

  До коментар [#24] от "д-р Гален":

  Достойна за окайване и съжаление е участта да бъдеш рубладжия в Отечеството на Васил Левски!

 34. 35 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1725 Разстроено

  До коментар [#30] от "bib45647808":

  Смирено ви информирам, че богохултвото е смъртен грях!

 35. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2995 Любопитно

  Странно, в Русия съдели? Не е ли като в Гуантамо?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 37 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Джуджа вече окончателно скъса връзката с реалността.
  А бе, тоя да не се е ваксинирал? Тайно? Или се спотайва в бункера?
  Него дали ще го съдят един ден? В бункера, разбира се?

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 37. 38 Профил на Beau Geste
  Beau Geste
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Вашата логика докторе (ако наистина сте такъв) е, че Навални трябва да бъде осъден на доживотен затвор защото очерня РФ, а дали това е така? А ако някой очерня България с доказани снимки, престъпления и вулгарни простащини, с колко години предвиждате да бъде наказан?

 38. 39 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Тва за Русия и законност в едно изречение да го пропуснем, но на мен ми е интересно дали е временна шумотевица колкото да изперат репутацията на Байдън, или путиноидите и соросоидите наистина са се скарали дали ще горим газ или ще охлаждаме атмосферата. Ма не ми се верва.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 39. 40 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#35] от "selqnin":

  Богохулството е грях, само ако си вярващ.
  Като не вярваш в богове, няма и грехове.
  Има хуманност и морал, но това са други категории.
  На който не му се занимава, вярването в Бог е ОК, че е по-лесно.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 40. 41 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#33] от "Cato Minor": "в Русия има закони, които си ги спазват независимо от външния натиск".

  А пък да видиш как си нарушават законите, независимо от чуждия натиск. Така е в страна, която се връща към обичайното си състояние на военен лагер.

 41. 42 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Навални беше съден в полицейското управление под портрета на Г. Ягода. T.E. това е типографски плакат и виси на видно място. Полицията и съдилища в Путланд трябва да има и портрети на Берия, Дзержински и Ежов.https://leonardo.osnova.io/a3ad231b-a10b-5617-8e91-35fadb49d278/-/preview/400/-/format/webp/
  —цитат от коментар 31 на putinxujlo


  В сверкании молний ты стал нам знаком,
  Ежов, зоркоглазый и умный нарком.
  Великого Ленина мудрое слово
  Растило для битвы героя Ежова.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 42. 43 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#33] от "Cato Minor":

  Особено са били спазени законите, когато са ходили да фалшифицират уликите по отряването.
  Ама от къде да знам, може би в руските закони пише че фалшифицирането на улики е ОК.

  Пич, или женското на пич, не ти знам пола, толкова сте жалки с тея лафове за законите в Русия, че се чудя има ли смисъл да ви се обяснява колко сте жалки.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 43. 44 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#42] от "Един вампир броди из Европа":
  Браво, подготвен си за чексист. Очаквай назначение!

 44. 45 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#42] от "Един вампир броди из Европа":Браво, подготвен си за чексист. Очаквай назначение!
  —цитат от коментар 44 на авторът


  Много е далеко Америка, а руснаците си имат достатъчно кадри.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 45. 46 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Във всяка страна по света всичко е възможно до доказване на невинност, макар законите да твърдят точно обратното.

 46. 47 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1161 Весело

  До коментар [#28] от "debruckere":

  Аргумент за какво?
  Разликата между участъка и заседателната зала е само размерът. Решенията и присъдите ги взимат хора, дали ще седят на пейка в парка или в залата, не трябва да е от значение за крайния резултат.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 47. 48 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 629 Весело

  До коментар [#41] от "авторът":

  Закони се нарушават не в една страна. Но е кофти когато те натиснат да си нарушиш законите, за нечий друг кеф. Както стана кога Бойко върна превратаджиите на Ердоганя. Апропо, Тайп бей от край време се опитва да натиска САЩ да му дадат Гюлен, но там нещо не се впечатляват от молбите му, щото си имали закони :)

  Who the fuck are you to lecture me?
 48. 49 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#24] от "д-р Гален":

  "очерня РФ" ?
  Че то има ли накъде повече?
  Не му е лесно на Навални.
  От друга страна .. няма нужда нищо да прави, само да си пази здравето.
  Те на Путлер подлогите вършат другото.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 49. 50 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Явно всичко е демокрация на сила и политически фоервек. Ако това което пише в статията е вярно, след 30 дена Навални ще спечели делото. Аз бях разбрал, че отдавна не се е подписвал, а не както пише, че докато бил в Германия

 50. 51 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#47] от "Taiga":

  Разликата между стола и електрическия стол е във ... електричеството.
  Но и на двете се седи!
  Ти си знаеш какво си, да не ти казвам, че да ме банят.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 51. 52 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Да добавим-законно ли е да разпоредиш приземяване на самолет на друго летище за да ти е по-лесно да арестуваш опонента си ? И отгоре на това да го прикриеш по ватнешки с техн проблем. Деградацията на това общество там е пълна щом като болшенството са ОК с това. Не че в Бг е нещо по-различно.....

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 52. 53 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#16] от "Taiga":

  А ве, Тъга, да те питам, един ден като се гътне джуджето, ще се пльоснеш ли до него в мавзолея от мъка?

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 53. 54 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ebeneezer Goode":

  Не е радостно, че Ви е "весело" , особено на тази тема, но въпреки това Бог ще се бори и за Вашата безсмъртна Душа!

 54. 55 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 303 Неутрално

  През последните няколко години в Русия спряха вече да се крият и започнаха директно да погазват и прекрачват и последните останали граници. Реално за Путин и компания вече не останаха абсолютно никакви граници на благоприличие. Всичко, което се случва в Русия е доведено до такива абсурдни, че дори и заблудените им привърженици се опомниха.
  С идването на власт на Байдън, с подновяването на неограничения добив на петрол в ОПЕК+, с неумолимото настъпване на електрическите коли, с мощното навлизане на европейския пазар на втечнен, азерски, кипърски и израелски газ... остава да видим как Путин и компания ще се гърчат следващите няколко години преди да бъдат изметени от изгладнелите руснаци.

 55. 56 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#14] от "dma12587967":

  Някои и ги отравя зад граница.

 56. 57 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 667 Неутрално

  ТУКА ДА НЕ Е ПО РАЗЛИЧНО ПРИБИРАТ ТЕ ТЕБЕ ДЕЦАТА ТИ И ТОВА ОНОВА СЪСИПВАТ ТИ БИЗНЕСА И ДОКАТО НЕ РАЗКЕШИШ НЕ ТЕ ПУСКАТ ,

 57. 58 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#41] от "авторът":

  Запада прекалява с измиислиците за новичок старчок и т. н. Сами решиха да водят студена война с Русия и сигурно щяха да я спечелят след 10тина години, но сбъркаха фатално с Китай

 58. 59 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#41] от "авторът":

  Запада прекалява с измиислиците за новичок старчок и т. н. Сами решиха да водят студена война с Русия и сигурно щяха да я спечелят след 10тина години, но сбъркаха фатално с Китай

 59. 60 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  Щом в САЩ може,защо да не може и в Русия?

  Комунистите са виновни!
 60. 61 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 796 Разстроено

  До коментар [#54] от "selqnin":

  Лол.
  Може ли да не се бори, като не съм го молил?
  Кой бог, да уточним. Тоя дето си е избрал КГБ-еца, с антенката, за наместник в Русия?
  Или оня, дето е акбар, в името на който ти клъцват гръцмуля за секунда.
  Поне да е някой от по-кротките там, източна Азия е ок.

  Но да видите, че ви влизам в положението, ще пиша, че ми е тъжно.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 61. 62 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1161 Весело

  До коментар [#51] от "Ebeneezer Goode":

  Само където никой не купува ел.стол за да седи на него ...
  Съпоставката ти е меко казано умопомрачително "блестяща".

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 62. 63 Профил на Иван Тронков
  Иван Тронков
  Рейтинг: 8 Весело

  Много ми хареса как другарката Захарова им каза да си гледат собствените държави и да не се мотаят на коня в краката !

 63. 64 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 667 Неутрално

  АСАНДЖ КВО ГО НАПРАВИХА ЕЛИМИНИРАХА ГО ЧРЕЗ ИЗМИСЛЕНИ АРЕСТИ КОЛКО ГОДИНИ СТАНА ВЕЧЕ , ТОЯ ПОНЕ ЩЪКА , ПУСКАТ ГО В ЧУЖБИНА

 64. 65 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#62] от "Taiga":

  Ами ти първи почна: Нямало разлика дали ще го съдят в съда или в полицейския участък.

  Ама да, така е, тази територия, Русия, е толкова сбъркана, че може и да няма разлика.
  Жалко за малцинството нормални хора, които живеят там.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 65. 66 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3790 Весело

  До коментар [#21] от "Чарли Мишкин":

  Оппааа! 😀 Един руснак има проблеми! Смях в залата! 😀 Върни се в Сибир и си трай! 😀

 66. 67 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3243 Весело

  Може! В държава със суспендирана конституция всичко
  може!

  klimentm
 67. 68 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Не е законно! А сега да попитам платениците в Дневник законно ли е да се вкарат 4 легиона( 20000) войници във Вашингтон за да пазят народните представители от "любовта" на народа?!
  —цитат от коментар 29 на nmq25555650


  Типипчно соц.и па руски-като няма аргументи-контраатака :)

  Първо: войниците пазят Конгреса от крайно-десни екстремисти, които не разбраха уж-"мирната" реч на Тръмп и уж-"неподстрекателството"

  Второ: Когато при първия метеж, полицията и охраната на Конгреса не го обгради и не отблъсна екстремистите, такива като Вас се надпреварваха да осмиват американците.

  Трето: В любимата Ви РФ такова нещо няма как да се случи. Спокойно! Там няма независими институции, както е видно и от ареста на Навални, така че каквото каже башията, това

 68. 69 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Както го пише в Библията“„Щом Навалний не отива в Съда – Съда отива при Навалний!“
  —цитат от коментар 30 на bib45647808


  Вие сериозно ли? Така ли разбирате "върховенството на закона"??
  Да не говорим, че това, което се опитвате да кажете, не го пише в Библията, а в Корана!!!

 69. 70 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  "" "Като гледам колко българи искрено недоумяват защо Навални се е върнал в Русия, и веднага се сещам за хъшовете, революционерите зад граница, за Ботевата чета,
  и за изпокрилите се като мишки по къщята си."" ""

  Христо Комарницки

 70. 71 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3019 Весело

  До коментар [#63] от "Иван Тронков":

  Интересно ми е защо не пишете на руски?Като толкова Ви харесва-чемадан-вакзал....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 71. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Не само в Русия, никъде не е законно.

 72. 73 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#63] от "Иван Тронков":
  "Много ми хареса как другарката Захарова им каза да си гледат собствените държави и да не се мотаят на коня в краката !"

  То пък един кон!

 73. 74 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3243 Весело

  До коментар [#59] от "madridchanin":

  И как Запада реши да води студена война? Като анексира Крим или след като нападна Украйна?

  klimentm
 74. 75 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4077 Любопитно

  До коментар [#67] от "klimentm":

  Кога и от коге е "суспендирана" конституцията? Все пак има доста разлика между конституция и закони по изпълнението и. Конституцията от периода на Сталин е много демократична, а тази на САЩ е позволявала робовладелството да съществува 200 години, както и още 100 сегрегацията.

 75. 76 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Не разбрах какъв е проблема къде е проведено съдебното заседание!? Не знам #КОЙ плаща за внушенията, че Навални не е извършил криминално престъпление, а е репресиран, но са толкова елементарни, че чак е обидно да ги четеш.

 76. 77 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3243 Весело

  Портета на Ягода на стената не е случаен!
  По негово време са арестували съдили и разстрелвали на едно и също място за да се ускори “производствения процес”. Това са знаменитите “тройки” съставени от Полиграф Полиграфович и подобни на него мечтаещи за кожена куртка и наган с кобур!

  klimentm
 77. 78 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  До коментар [#65] от "Ebeneezer Goode":
  Нямало разлика дали ще го съдят в съда или в полицейския участък.
  >>> Трябва да се прочете оригиналния текст в рускоезичната медия-опзиционната Медуза, която е базирана в Латвия. В него, без силни емоции, юристи поясняват, че по руските закони Съд не е равно на зданието на съда и подобни тънкости. Накратко, не било противозаконно (според тях ) да бъде съден Навални там, но било незаконно да бъде арестуван след това( ..за 30 дни).В момента Навални се намирал в т.н. Матроска Тишина.
  Навални можело да бъде съден и даже осъден и за държавна измяна(УК РФ Статья 275. Государственная измена), а там наказанията почват от 10 години затвор нагоре.

 78. 79 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 904 Неутрално

  каквото каже Путито това е законно .Ако каже и на муждународната космическа станция ще го съдят-кой може да счупи хатъра на Путито.

 79. 80 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  Не разбрах какъв е проблема къде е проведено съдебното заседание!? Не знам #КОЙ плаща за внушенията, че Навални не е извършил криминално престъпление, а е репресиран, но са толкова елементарни, че чак е обидно да ги четеш.
  —цитат от коментар 76 на svoboden


  Проблема е, че допуснаха само избрани журналисти (останалите не знаеха).
  Проблема е, че не уведомиха ПРЕДВАРИТЕЛНО Навални и адвокатката му, че делото ще се разглежда.
  Проблема е че дадоха само 20 минути на адвокатката му, за да се запознае с претенциите на прокуратурата.
  Проблема е, че не допуснаха странични наблюдатели.

 80. 81 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  До коментар [#75] от "daskal1":

  Обнуляването на президентските мандати, непризнаване на решения на съда извън РФ, създаване на нови органи на властта, същевременно Думата прие безброй нови поправки към същ законодателство противоречащи на конституцията. Такива са онези например за това кое е политическа дейност, чуждестранни агенти, обида на длъжностно лице и още много други

  klimentm
 81. 82 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3243 Весело

  До коментар [#78] от "тулса":

  Другаря Ленин би казал за горното че формално е вярно но по същество е извращение!
  Сериозно казано, едва ли е нужно да му пришиват ново обвинение след като с едно размахване на чукчето могат да направят условната присъда ефективна.

  klimentm
 82. 83 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  В Русия тези,които твърде силно критикуват властта,са пращани в Сибир. В СССР пък направо са разстрелвани с изстрел в тила.
  Дано Путин наложи по-меко наказание на Навални. Примерно,една-две години в затвор с мек режим. Путин "Пуси раят" прати в затвора,та какво остава за Навални...

 83. 84 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  До коментар [#76] от "svoboden":#КОЙ плаща за внушенията, че Навални не е извършил криминално престъпление, а е репресиран...
  >>> Не е репресиран, а засега изолиран, защото явно действията му напоследък се преценяват от руските власти като противоречащи на интересите на Русия. Отделни политици ( като Жириновски) настояват да има ефективна присъда. Интересно ми е какво ще произлезе от предстоящия телефонен разговор на финландския президент с Путин по повод задържането на Навални. Тяхните отношения са почти приятелски и не са се прекъсвали доскоро, но това не попречи на Ниинистьо ( а също на премиерката Марин ) да изразят веднага недоумение и протест
  ......According to Niinistö, this reason does not exist, because Russia allowed Navalny to go to Germany for treatment.
  “Russian President Vladimir Putin also informed me by phone in August that he would be allowed to leave. When he has been released abroad with the express permission of the President, how can it be a violation if he himself returns to Russia himself? ”....
  ......."I have opened the line of Putin. Usually, this opening takes some time before the call itself is made. There is an effort to talk about this as well. ”
  Recently, Niinistö has spoken to Putin twice, in August and New Year. Shortly after Niinistö's first call, Navalnyi was able to leave for Germany.....
  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007746812.html

 84. 85 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Не разбрах какъв е проблема къде е проведено съдебното заседание!
  —цитат от коментар 76 на svoboden

  Имаш ли някакво предположение защо съдът има отделни сгради помещения?
  А това, че си обиден не е аргумент, че си прав.


  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 85. 86 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  До коментар [#82] от "klimentm":
  Другаря Ленин би казал ...
  >>> Кой беше този, че го забравих..:)Не беше ли един, пристигнал в запечатан вагон от Германия да въведе ред и законност в дивата Руска империя?
  Навални може и той да е ...социал демократ като Ленин , но Путин май не прилича много на Николай Втори. Ето я днес жабата къде се е натопила:):
  https://www.gazeta.ru/social/news/2021/01/19/n_15507098.shtml?updated
  Песков рассказал о крещенских купаниях Путина
  Ника Пикекатлет 19.01.202

 86. 87 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3243 Весело

  До коментар [#86] от "тулса":

  Хм, другарката по долу показана как се къпе и кръсти ( от линка ти)
  е много интересна!

  klimentm
 87. 88 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#83] от "deaf":

  Навални не се върна в Русия, за да моли Путин за снизхождение.
  Да си го завре Путин снизхождението.
  Навални дава шанс на руския народ да въстане и да отвоюва свободата си.
  Ако не го направят сега - след десет години ще живеят в диктатура и тоталитаризъм.
  Навални направи избора си. Време е и руският народ да направи своя.

 88. 89 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  До коментар [#88] от "atmanpg":

  Тоталитаризъм означава задължително забрана на частната собственост и прехвърлянето и на държавата. И затваряне на границите на Русия отвътре. Дали Путин или който и да е,е способен да извърши това?

  Моята прогноза е,че руският народ няма да въстане,но Путин ще бъде свален от власт от негови приближени.

 89. 90 Профил на MarekHamsik
  MarekHamsik
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#6] от "bat_plamen":

  аз чета медуза и се и много добре

  MarekHamsik#17
 90. 91 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2705 Неутрално  До коментар [#89] от "deaf":

  Ако руският народ не въстане сега, после ще е късно.
  Чака ги режим, като в Северна Корея и трудови концентрационни лагери.

 91. 92 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#89] от "deaf":

  Това че олигарха Путин ще бъде заменен от олигарха Сечин (например), с нищо няма да промени пътя и посоката на деградация в Русия.

 92. 93 Профил на MarekHamsik
  MarekHamsik
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#89] от "deaf":

  това отдавна е факт - много частна собственост стана държвна - например ЮКОС на Ходорковски или бившата най-влиятелна телевизия НТВ и т. н....
  и затварянето на границите е факт - много категории граждани нямат право на пътуване задс граница, а влизането в Русия в момента е възможно само за много тесен кръг лица и дори и за тях е доста трудно

  MarekHamsik#17
 93. 94 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  До коментар [#92] от "atmanpg":

  Не е така. При диктатурата е важно какъв е диктатора,защото неговият характер,маниер и т.н.,се отразяват пряко на всички от народа. А няма двама еднакви диктатори. И те като всички хора,са различни. Нямам на представа що за човек е Сечин... Може пък да е умен и доброжелателен...

 94. 95 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4077 Весело

  До коментар [#82] от "klimentm":

  Именно, Конституция за пред хората и разпореждания "как обь1чно".

 95. 96 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  До коментар [#93] от "MarekHamsik":

  Хватката на Путин,(тоест на държавата),върху бизнеса и икономиката като цяло,е значително по-слаба в сравнение с времената на СССР. Ако не беше така,стотици хиляди големи и малки руски бизнесмени щяха досега да са избягали от Русия.

  Границите са затворени на Русия заради "пандемията". Ще видим когато отмине китайската настинка,дали Путин ще отвори границите.

  Засега,режимът на Путин може да се определи като жестока и ужасна диктатура,но не и като тоталитарен режим. Ще поживеем и ще видим какво ще се случи по-натам.

 96. 97 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4077 Весело

  До коментар [#86] от "тулса":

  Реално пристигането на Ленин в пломбирания германски вагон е била инициатива на немското военно разузнаване с цел да се внесе хаос в руската армия на фронта, така че там успех е постигнат.
  ПП
  Погледнах мимоходом определенията за "жаба" в речника на Дал. Освен двете позиции от по-горе там е спомената и грозна жена. Никаква политкоректност! :-)

 97. 98 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4008 Неутрално

  До коментар [#13] от "Willy Messerschmitt":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Те комунягите по принцип така я карат!"Има човек-има проблем...............няма човек - няма проблем"!Единственото, което спира Путин да унищожи в буквалния смисъл на думата Навални е световния отзвук!

 98. 99 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  До коментар [#97] от "daskal1":
  Ето още един голям успех на немските интриги през Първата световна война-отстраняването на великия княз Николай Николаевич от командването:
  На пути к победе мы сделали новый большой шаг вперед . Обладающий стальной волей великий князь был отстранен. Царь встал во главе войск...
  — Людендорф Э. «Мои воспоминания о войне 1914 - 1918

 99. 100 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  Щом Путин е казал какво има да се разсъждава. Законът е за глупави държави, без умни управници като Путин и Ердиган които да казват кое как трябва да е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK