Европейците приветстват победата на Байдън, но не вярват в завръщането на Америка

Европейците приветстват победата на Байдън, но не вярват в завръщането на Америка

© ReutersИзбори 2022

Американците имат нов президент, но не и нова страна, и макар повечето европейци да приветстват победата на Джо Байдън на изборите през ноември, не мислят, че той може да помогне за завръщането на САЩ като безспорен световен лидер.


В отношението на европейците към Америка е настъпила огромна промяна - мнозинства в ключови държави от ЕС днес смятат, че американската политическа система е повредена и Европа не може просто така да разчита на САЩ да я защитят. Те са започнали да се отнасят много по-позитивно към системата на ЕС и/или тази на собствената си страна, отколкото към тази на САЩ, и гледат на Берлин, а не на Вашингтон, като най-важния партньор.


Това са част от изводите от мащабно социологиеско проучване по поръчка на Европейския съвет за външна политика, проведено през ноември и декември от агенциите Datapraxis и YouGov сред повече от 15 хиляди души в 11 държави. България не е посочена сред тях. Весела Чернева, зам.-директор на ЕСВП и ръководител на софийския офис на организацията, е сред надзиравалите цялата програма заедно с Джеръми Шапиро.
В официалното съобщение, разпространено от директора на ЕСВП Марк Ленард и Иван Кръстев, ръководител на Центъра за либерални стратегии, се казва още, че от американската слабост се регистрират очевидни геополитически последици - повечето европейци вярват, че до 10 години Китай ще бъде по-силен от Америка и предпочитат страната им да остане неутрална в конфликта между тези две държави. Две трети от анкетираните се обявяват за това ЕС да развива собствен капацитет за отбрана.


Има голям шанс за съживяване на трансатлантическите връзки, но Вашингтон не може да разчита Европа безусловно да следва неговата линия спрямо Китай. Освен това, общественото мнение ще има далеч по-силен ефект върху отношенията и това трябва да се има предвид.


Как са отговорили анкетираните на въпроса "С коя страна е най-важно вашата държава да поддържа добри отношения?" Единствено германците посочват Франция, в червено са избралите САЩ, в синьо - Германия.

Как са отговорили анкетираните на въпроса "С коя страна е най-важно вашата държава да поддържа добри отношения?" Единствено германците посочват Франция, в червено са избралите САЩ, в синьо - Германия.


Покрай войната в Ирак през 2003 г. европейските страни се разделиха по въпроса дали да застанат зад президента Джордж Буш заради ценностите (според прочутата формулировка на Робърт Кейгън американците са от Марс, а европейците - от Венера), но малцина се съмняваха в силата на Америка да оформя света, пишат още Кръстев и Ленард. Точно обратното е в случая с Байдън - мнозина европейци вярват в обещанието му да съживи международните ангажименти на САЩ, но се съмняват в капацитета на тази страна да оформя света.


Трябва да се подчертае, че това разделение не е между европейските държави, а преминава вътре в техните общества. Европа вече не е разделена на "стара" и "нова", както бе през 2003 г., а на четири "племена" според възгледите им за силата в XXI век.


По време на Студената война общественото мнение беше важно, но с второстепенна роля в трансатлантическите отношения, решавани от политическите елити. Тези отношения през третото десетилетие на XXI век се възприемат като много по-малко жизненоважни за Европа и Америка. И поради тази причина са подложени на силно политизиране, допълват авторите.


Европейците приветстват победата на Байдън, но не вярват в завръщането на Америка

© Reuters


Какво показват данните


В 11-те страни, обхванати от допитването, 53% от отговорилите вярват, че изборът на Байдън ще има положителни последици за страните им, а 57% - че ще е от полза за ЕС. Дори в Полша и Унгария, където правителствата и значителна част от населението открито подкрепяха Тръмп, сега повечето хора казват, че изборната му загуба е нещо добро за страните им.


Но в същото време мнозина не вярват, че американците няма да гласуват след 4 години за още един мандат на Доналд Тръмп или някой като него. Като цяло 32% от анкетираните европейци са съгласни, че не може да се има доверие на американците от 2016 г., когато си избраха Тръмп. 27% не са съгласни, но всички останали нямат мнение по въпроса.


Най-ярко изпъкват германците - там 53% са изгубили доверие в преценката на американците кой да ги ръководи. В Полша и Унгария съотношението е обратното - нямат доверие около една пета (20-23%), а все още им имат доверие над една трета (32-36%).


Отговорите (в%) на въпроса "Вярвате ли, че до 10 години Китай ще стане по-силен от САЩ?"

Отговорите (в%) на въпроса "Вярвате ли, че до 10 години Китай ще стане по-силен от САЩ?"


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK