Филм от 2017 г. разкрива шокираща небрежност на вирусолози от Ухан

Филм от 2017 г. разкрива шокираща небрежност на вирусолози от Ухан


Шокираща небрежност на вирусолози от Ухан към силно заразни материали и опасни ситуации - това разкрива документален филм от 2017. Той бе припомнен от една тайванска медия, разказва "Дойче веле".


Пекин отдавна повтаря, че коронавирусът, предизвикал световната пандемия, не е с китайски произход. Той бил внесен от чужбина, навярно по времето на военните тържества през октомври 2019 в Ухан, където беше и първият взрив от инфекции.


Тази теория не може да бъде напълно отхвърлена. В крайна сметка през ноември 2019 в Италия беше регистриран един случай на инфекция с коронавирус, за който се предполага, че може и да е бил първият. В същото време обаче в Китай също е имало вече случаи на заразени хора, но китайското държавно ръководство ги държеше в тайна.
И експертите на Световната здравна организация (СЗО), които след дълго размотаване най-сетне бяха допуснати в страната, поискаха да разгледат данните за тези първи случаи на зараза. Те вече започнаха работа там, но само виртуално, защото бяха поставени в двуседмична карантина и в момента се намират в един хотел в Ухан.


Без ръкавици.

Без ръкавици.


Първоначално експертите на СЗО искаха да посетят и реномирания Институт по вирусология в Ухан, прочул се в цял свят със своите проучвания върху прилепи. В началото на пандемията имаше и съобщения, в които се твърдеше, че именно оттам е тръгнала заразата с агресивния коронавирус. Китайското ръководство обаче неизменно отхвърляше тези информации като "чиста спекулация". В лабораторията действала четвърта степен на биологична сигурност, поради което било невъзможно да се търси някаква връзка с взрива на инфекцията. Затова и посещение на института не бе разрешено.


"Тази професия далеч не е толкова опасна..."


Има обаче един документален филм, излъчен по държавната телевизия CCTV още през 2017 година, който показва колко небрежни са били някои сътрудници на Института по вирусология в Ухан в работата си със силно заразни коронавируси. Малко преди посещението на експертите на СЗО в Китай обаче "Taiwan News" припомни документалния филм, след като китайското държавно ръководство изтри от мрежата всички критики, насочени срещу работата на института в Ухан.


Във филма става дума за група учени около Ши Женгли, позната под прякора "Bat Woman", които проучват произхода на ТОРС. Макар и да са били наясно, че проучваните прилепи евентуално са носители на смъртоносни вируси като ТОРС, някои от учените влизат в една пещера в Юнан без специално защитно облекло. Те разглеждат хванатите прилепи, както и силно заразните им екскременти без ръкавици. Един от изследователите на вирусите разказва дори, че бил ухапан от един прилеп през тънките гумени ръкавици. Той го почувствал като убождане с игла. Въпросният учен дори показва във видеото подутината, появила се на мястото на ухапването. В същия момент дикторски текст зад кадър съобщава, че прилепите могат да пренасят огромно количество активни вируси, сред които и тези на бяс, поради което членовете на научния екип всеки път се ваксинирали срещу бяс преди да тръгнат на изследвания в пещерите.


Документалният филм неволно показва и друго: че мерките за сигурност са били небрежни не само по време на научните експедиции в пещерите, но и в лабораторията. В проучването на взетите проби от Юнан лаборантите носят ръкавици и престилка, но нито един от тях няма специално защитно облекло или предпазна маска на лицето.


Ухапване от прилеп.

Ухапване от прилеп.


А китайската експертка Ши Женгли разказва, че "тази професия далеч не е така опасна, както мнозина предполагат". Макар че прилепите носят много вируси, "опасността от пряка инфекция за човека" в действителност била много малка, поради което "в повечето случаи" били достатъчни обичайните защитни средства.


Няколко важни въпроса


От повторното излъчване на видеото по тайванската телевизия не става ясно кой е "нулевият пациент", нито пък разбираме какъв е отговорът на въпроса за произхода на новия вирус SARS-CoV-2. Филмът обаче показва шокираща небрежност в отношението към силно заразни материали и поставя редица въпроси, чиито отговори биха желали да узнаят и експертите на СЗО. Например дали слабите мерки за защита в лабораторията на Ухан са довели до някоя зараза? И дали ухапаният от прилеп учен е развил някакви симптоми на заболяване? Дали изобщо той е бил изследван за коронавирус и антитела?


Засега остава неясно дали китайските учени ще имат право да разговарят свободно с колегите си от СЗО и да им покажат условията, в които работят. С оглед на бъдещи пандемии обаче би било интересно и важно да се научи повече за произхода на SARS CoV-2.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  То всички китайци изключая кога се изпълняват заповеди под угрозата на разстрел са небрежни. :)

 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Типична социалистическа мърлящина, при която всяка авария се обяснява или с вражеска дейност, или не се обяснява, за нея се мълчи и се потулва, докато бъде заразен целият свят.

 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Почти всичките пандемии, епидемии, зарази и чуми през последните две хилядолетия се пръкват именно в тези географски места, а и в Африка.. Тревожещото е, че по никакъв начин не се поучават от грешките си..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Немърлива работа, която за съжаление донесе лош резултат за всички. Същата им е работа и по замърсяване на въздуха като най-големият замърсител. Ама там ще берем плодовете след 10-20 години.

 5. 5 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1196 Гневно

  Всички гадости са тръгнали оттам - чуми, холери...

 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Ох, какво е сладко! Я как се е оплезило. . . А тази лаборатория не беше ли френско-китайска?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Мърлявщина или предварително изчислена "небрежност"?
  Едва ли ще разберем.

 8. 8 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Лудата докторица, по-известна с прозвището си "Щерката на Дявола" е най-вероятният заподозрян. Тя с екипа и се е врела в пещери, за да бърка в гъзовете на прилепи. Най-вероятно някой от екипа и се е заразил и е пренесъл заразата сред хората. Уседналото население около такива пещери отдавна има имунитет и то не може да разпространи заразата. Трябва някой от далеч да дойде и да се зарази, след което да отиде далеч, за да разпространи заразата, сред без-имунитетно население.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 9. 9 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Дайте един линк да видим този филм.
  Или нямате?

 10. 10 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Ох, какво е сладко! Я как се е оплезило. . . А тази лаборатория не беше ли френско-китайска?
  —цитат от коментар 6 на Един вампир броди из Европа


  По-скоро си беше чисто френскя, която се премести там именно защото във Франция не могат да се случват такива неща.

 11. 11 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Ясно е,че комунистите са се осрали. А сърбите си бият техни ваксини. Добре че, сме в ЕС.

 12. 12 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Мърлявщина или предварително изчислена "небрежност"?Едва ли ще разберем.
  —цитат от коментар 7 на Иван Петров


  Абсолютно! 78 професора, специалисти по теория на хауса са го програмирали. А чипът не бил чип, а чеп.

 13. 13 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Хахаха, Китайци и мърлящина, не може да бъде...

 14. 14 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Ясно е,че комунистите са се осрали. А сърбите си бият техни ваксини. Добре че, сме в ЕС.
  —цитат от коментар 11 на Lazar Petrov


  Това ще го разберем след месец, докато ние чакаме Pfaizer.

 15. 15 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  Ми 4-та степен на сигурност е най-високата доколко знам и имат разрешение за работа с най-опасните вируси. Много малко са в света такива лаборатории.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Може да са икономическа сила, но си остават китайци.

 17. 17 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Дайте един линк да видим този филм.Или нямате?
  —цитат от коментар 9 на yavooor

  Еш го бе подарък за любопитни дечица, и за Ивчо се отнася.

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=848&v=MNkyeUZHUoU&feature=emb_logo

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 18. 18 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 3058 Весело

  Шокираща небрежност на вирусолози от Ухан към силно заразни материали и опасни ситуации - това разкрива документален филм от 2017. Той бе припомнен от една тайванска медия, разказва "Дойче веле".
  _______________________________________________________

  Вярвам на Дойче велле, особено ако Тайван пропомня нещо на Китай, сещайте се ако Македония обвинява България в нещо по история!

 19. 19 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Възможно е и да е небрежност. Една от версиите за поява.

 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4253 Неутрално

  До коментар [#6] от "Един вампир броди из Европа":

  Не, изследванията в лабораторията по вирусология в Ухан се финансираха от САЩ, за което в статията дискретно не се споменава.
  Както не се споменава и за лабораторията във форт Детрик, САЩ, на която бяха наложени санкции през октомври 2019 и която беше закрита през март 2020 именно заради подобна мърлящина при работа със заразени животни.

 21. 21 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 59 Неутрално

  За 9 години, от 2010, Китай е регистрирал 142 вирусни масови инфекции в сайта на СЗО. Спокойно може да се каже, че Китай е на само производител на дрехи, обувки, мебели и пр. но и масов производител на вируси.
  Причината е бедността. Хората извън индустриалния изток на Китай, въпреки програмите за намаляване на бедността са 80% от населението на Китай.
  Те, по традиция, ядат живи животни, което е част от националната народна медицина.
  Така се прочистват от болести. Резултатът е видим в сайна на СЗО.
  Очаквайте нов вирус.
  Поздрави от Китай.

 22. 22 Профил на Georgi Petrov
  Georgi Petrov
  Рейтинг: 152 Неутрално

  До коментар [#6] от "Един вампир броди из Европа":

  Лакомите за кървави пари французи я построиха и толкоз. Китайците я поддържат небрежно и за това докладва американското военно разузнаване още през 2018 година.
  Там през декември изчезва мистериозно една служителка работила с коронавируси.

 23. 23 Профил на Georgi Petrov
  Georgi Petrov
  Рейтинг: 152 Неутрално

  До коментар [#20] от "Patsis":

  Не е вярно! Лабораторията в САЩ беше затворена още през 2014 година от Обама. Той забрани всякакви експерименти с вируси и финансирането на подобни. Обаче Тръмп разреши финансирането на подобни експерименти по настояване на д-р Фаучи.

 24. 24 Профил на Georgi Petrov
  Georgi Petrov
  Рейтинг: 152 Неутрално

  До коментар [#18] от "Dariya Koleva":

  Тайван - Свободен Демократичен Китай! Законен представител на Китайската нация! Най-малко засегнатата от Ковид държава - едва няколко стотин случая. Дължи се до голяма степен на тайванското разузнаване, което беше информирано много преди другите за същността и мащабите на проблема!
  Още около Нова година 2020 тайванците изпратиха доклад до СЗО, но нейният председател - маоистът комунист Тедрос Гебрейесус - отговорен за геноцида на народа на Тиграй, както и за 3 епидемии от холера в Етиопия, отказа да го приеме и разпространи под натиска на Китай. От няколко години СЗО отказва да сътрудничи с Тайван под натиска на Китай.

 25. 25 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 815 Неутрално

  ама чакайте, нали това беше конспиративна теория, сега изведнъж обръщате палачинката, от почти година се знаеше, че е лабораторията в Ухан, просто няма такива случайности и няма такива вируси в природата, които ей така от нищото да се появят за месец....

  -voxy
 26. 26 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 580 Неутрално

  А статия в The Scientist от 2015 г. разкрива как в американски университет са създали вирус, като са комбинирали повърхностен проетеин от коронавирус по прилепите с вируса SARS, за да го направят по-заразен.

  В статията е добавено пояснение от 2020 ч. че тя не доказва, че настоящия САРС-КоВ2 е изкуствено създаден. Така е, но доказва нещо друго - че изкуствени вируси се създават.

  https://www.the-scientist.com/news-opinion/lab-made-coronavirus-triggers-debate-34502

 27. 27 Профил на vpt
  vpt
  Рейтинг: 72 Неутрално

  До коментар [#6] от "Един вампир броди из Европа":Лакомите за кървави пари французи я построиха и толкоз. Китайците я поддържат небрежно и за това докладва американското военно разузнаване още през 2018 година.Там през декември изчезва мистериозно една служителка работила с коронавируси.
  —цитат от коментар 22 на Georgi Petrov


  Да, така е. Ама не военното разузнаване, а екип от американски специалисти пратени в лабораторията предупреждават, че нивото на сугирност е с много пропуски и искат от правителсвото на САЩ няколко милиона за обучаване на китайците и подобряване на сигурността. Правителството на Тръмп отказва.

  Относно французите, нещата са политически. Първоначално те (франсетата) са искали да контролират лабораторията и да обучават на място китайците, които са извъртяли нещата в тяхна полза. Института Пастьор отказва да продължи работа, но под натиск на френското правителсвто лабораторията е доизградена, но без необходимото обучение на китайските учени.

 28. 28 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#9] от "yavooor":

  Дайте един линк да видим този филм.Или нямате?
  —цитат от коментар 9 на yavooor


  Ето!

  https://youtu.be/SfshvyQe5y0

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  За 9 години, от 2010, Китай е регистрирал 142 вирусни масови инфекции в сайта на СЗО. Спокойно може да се каже, че Китай е на само производител на дрехи, обувки, мебели и пр. но и масов производител на вируси. Причината е бедността. Хората извън индустриалния изток на Китай, въпреки програмите за намаляване на бедността са 80% от населението на Китай. Те, по традиция, ядат живи животни, което е част от националната народна медицина.Така се прочистват от болести. Резултатът е видим в сайна на СЗО.Очаквайте нов вирус.Поздрави от Китай.
  —цитат от коментар 21 на koevip


  Това е истината за големите успехи на Китай. Беден в масовата си част народ, който за едната прехрана е готов да работи за жълти стотинки. "Хитростта" на ККП е, че даде някакви ( не знам какви) гаранции на западните инвеститори, склонни към по рискови действия да си изнесат производствата в Китай. Така че те печелят, включително и заради липсата на строги екологични изисквания, печелим и ние, като потребители за по-ниски цени на доста видове стоки.
  Губи китайския народ, губим всички от екологична гледна точка, веднъж заради замърсяването, втори път заради бързото и неикономично разходване на резурсите на земята. Това е балон, който се крепи само на твърдата ръка на др.Си и Ко и остава въпроса кога ще гръмне.

 30. 30 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 471 Неутрално

  https://www.forbes.com/sites/roberthart/2020/12/01/study-suggests-covid-19-was-in-the-us-weeks-earlier-than-thought-before-first-public-cases-in-china/ И сега след като из целия свят върлува Ковид, някак си измежду другото Форбс публикува горната статия. “Study Suggests Covid-19 Was In The U.S. Weeks Earlier Than Thought, Before First Public Cases In China” Оказва се, че в началото на Декември 2019, когато е регистриран първия случай в Китай, в САЩ вече е имало около 4.7 милиона души изкарали или каращи/починали от вируса. Едни са ги писали “вейпъри”, други “непознато респираторно заболяване”, трети просто “грип”.

 31. 31 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 471 Неутрално

  А филм за небрежността на вирусолозите от военната биолаборатория Форт Детрик в САЩ, кога ще изкарат.

  https://wjla.com/news/local/cdc-shut-down-army-germ-lab-health-concerns

  OBSERVATION 1

  Severity level: Serious

  The CDC reported that an individual partially entered a room multiple times without the required respiratory protection while other people in that room were performing procedures with a non-human primate on a necropsy table.

  “This deviation from entity procedures resulted in a respiratory occupational exposure to select agent aerosols,” the CDC wrote.

  The CDC went on to specify that a laboratorian who was not wearing appropriate respiratory protection was seen multiple times “partially entering” a room where non-human primates that were infected with [redacted] were “housed in open caging.” They also observed a laboratorian disposing of waste in a biohazardous waste bin without gloves on.

  И е много интересно с какво са били инфектирани тези примати които са споменати в статията. Може би с антиген на име “[redacted]”

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK