САЩ обвиниха Китай в геноцид срещу уйгурите мюсюлмани

Охрана пред портите на "център за професионална преподготовка" в окръг Хуочен в Синджан на 3 септември 2018 г. близо до границата с Казахстан.

© Reuters

Охрана пред портите на "център за професионална преподготовка" в окръг Хуочен в Синджан на 3 септември 2018 г. близо до границата с Казахстан.Само 24 часа преди да изтече мандатът на президента Доналд Тръмп неговата администрация заяви, че властите в Китай извършват геноцид и престъпления срещу човечеството с репресиите си срещу мюсюлманите от етническата група уйгури в провинция Синджан, заяви държавният секретар Майк Помпео.


Официални лица, раговаряли с репортери по този повод, твърдят, че Помпео е видял "обширно документиране на китайските политики, практики и злоупотреби в Синджан", което го накарало да стигне до извода, че актове на геноцид има поне от март 2017 г. насам.


"След внимателно прочване на наличните факти определих, че КНР под ръководството и контрола на китайската компартия е извършила геноцид срещу уйгурите, които са предимно мюсюлмани, и други етнически и религиозни малцинства в Синджан", се казва в изявлението на държавния секретар. "Вярвам, че този геноцид продължава и в момента и че сме свидетели на систематичен опит уйгурите да бъдат унищожени от китайската партия-държава", цитира думите му "Ройтерс".
Това със сигурност допълнително ще влоши и без това обтегнатите отношения между двете водещи икономики на света, достигнали най-ниското си равнище от десетилетия в последната годнина от управлението на Тръмп, допълва агенцията.

  • Вашингтон рядко прави толкова категорично определение, но то следва оживен дебат в Конгреса и приемането на 27 декември на законодателна мярка, изискваща в рамките на 90 дни администрацията да определи дали трудовите лагери или други предполагаеми престъпления срещу уйгурите и други мюсюлмански малцинства са престъпления срещу човечеството или геноцид.

"Това не е решение, което взехме с лека ръка", казва един от официалните представители на администрацията, разговарял с журналисти. "То премина през продължителен процес и задълбочен анализ. Държавният секретар се спря на това определение (...), защото това е инструмент, който трябва да използваме сега, за да придвижим този жизнено важен случай."


Пекин отхвърля всички обвинения за насилие или злоупотреби в Синджан и определя случватото се там като "центрове за професионална квалификация" с цел ликвидиране на екстремизма и даване на хората на нови умения. Според мнозина става дума за концентрационни лагери, допълва "Ройтерс".


Джо Байдън, който утре ще встъпи в длъжност като нов президент, обяви преди изборите на 3 ноември, че в Синджан се извършва геноцид.


От решението на САЩ не произтичат автоматично някакви наказания, но смисълът е, че държавите трябва да си помислят добре дали да правят бизнес с компании, действащи в Синджан - един от водещите доставчици на памук в света. Миналата седмица САЩ забраниха вноса на продукти от памук и домати от тази китайска провинция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK