Навални разпространи двучасов филм за "двореца на Путин"

За онези, които не знаят руски език - има субтитри на английски, които се активират от бутона СС.
Почти двучасов филм с разследване за "двореца на Путин" в Геленджик на черноморския руски бряг бе разпространен от Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални. Обектът е известен още от 2010 г., след което избухна медиен скандал и комплексът с площ от почти 18 хиляди кв. м. бе закупен от бизнесмена Александър Пономаренко, който обясни, че ще го дострои и превърне в хотелски комплекс.


Сега Навални твърди, че това сложно съоръжение е погълнало 100 милиарда рубли (1.12 млрд. евро по днешния курс на рублата) и въпросната продажба е фиктивна.


Затова и авторите на разследването наричат схемата "най-големият рушвет в света". Филмът е гледан над 3.3 млиона пъти към момента на тази публикация.


Дмитрий Песков, говорител на президента, заяви за Daily Storm, че не е виждал разследването, но че държавният глава не притежава такъв имот. "Не съм запознат с разследването, но мога да кажа, че това е стара песен. Преди много години обяснихме, че Путин няма никакъв дворец в Теленджик", цитира изданието думите му.


Пономаренко бил платил само 350 хиляди долара (хиляда пъти по-малко от сумата, посочвана в медиите) и скоро след това управляваща компания е станало дружество на бизнесмена Николай Шамалов - същият, който е строил преди да научат журналистите за "двореца" върху площ от 68 хектара.


Във филма се разказва, че на тази територия има хеликоптерна площадка, църква, амфитеатър, оранжерия със зимна градина (2500 кв. м), 80-метров мост, тунел в планната за връзка с плажа, в който има стая за дегустиране на вино с панорама към морето.


Околното пространство от 7 хияди хектара принадлежи на контраразузнаването ФСБ, но до 2068 г. било отдадено на фирмата, притежаваща комплекса. Според ФБК единственият смисъл от такава операция е да се създаде буфер около "двореца".


Навални разпространи двучасов филм за "двореца на Путин"

© Стопкадър от филма.


ФСБ не позволява да се лови риба около носа, на който е комплекса. Над територията има зона, забранена за полети и дронове.


Екипът на Навални показва и схема на комплекса, за която твърди, че е получил от един от подизпълнителите, "шашнат и вбесен от разкоша". Планът е сравнен с няколко снимки на интериора от 2011 г. и разследването твърди, че те съответстват на схемата.


В триетажния дворец има басейн, сауни, хамами, спа зона, читалня, зала за пушене на наргиле, кино, изба, казино, 15-ина стаи за гости, като главната е с площ от 260 кв. м.


ФБК твърди, че финансирането идва под формата на фиктивни плащания за наем от компании, свързани с приятели на руския президент, включително държавните "Роснефт" и "Транснефт".


Залата за пушене на наргиле с подиум и пилон за екзотични танци.

© Стопкадър от филма.

Залата за пушене на наргиле с подиум и пилон за екзотични танци.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK