Изненада за САЩ и Русия - 4 "племена" замениха разделението на "стара" и "нова" Европа

Изненада за САЩ и Русия - 4 "племена" замениха разделението на "стара" и "нова" Европа

© ReutersНа 22 януари 2003 г. в интервю на холандски журналист с Доналд Ръмсфелд за задаващото се нахлуване на САЩ в Ирак министърът на отбраната употребява израза "стара Европа", имайки предвид Франция и Германия като нещо различно от бившите комунистически държави, заели проамериканска позиция. По-късно Ръмсфелд уточнява, че искал да каже, "старото НАТО", но духът вече е пуснат от бутилката и изразът толкова е използван, коментиран, критикуван и осмиван, че altes Europa се превръща в дума на годината в Германия за 2003 г.


С това разделение е приключено 17 години по-късно и в отношението си към САЩ европейците са се разделили на четири геополитически "племена". Те дават различна оценка на това доколко функционален е политическият модел в собствената им страна, колко ефективен е американският модел и как виждат различните комбинации от политическа, икономическа и военна мощ в света.


И всяка от тези групи има свои представители във всяка страна от ЕС. А "племето", вярващо в Америка, е най-малобройно.
Това е част от заключенията от социологическо проучване по поръчка на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), проведено през ноември и декември от агенциите Datapraxis и YouGov сред повече от 15 хиляди души в 11 държави (България не е посочена сред тях).


В представянето им авторите на публикацията - директорът на ЕСВП Марк Ленард и Иван Кръстев, ръководител на Центъра за либерални стратегии - казват, че все още има разлики в отношението към САЩ, но те са свързани по-скоро с възприятието за силата на тази страна, отколкото за ценностите. "Докато при инвазията в Ирак повечето европейци смятаха, че континентът им е слаб и Америка е силна, истината е, че сега европейците мислят по-позитивно за себе си и са по-скептични за американската сила и политическа система."Те не заемат страната на САЩ дори когато са запитани трябва ли страната им да подкрепи съюзнка си, ако той има несъгласия с Русия. И влагат особена цел в израза "европейска автономност".

 • Промяната се регистрира от последните две години и процесът не е особено повлиян от провалите на европейски правителства в справянето с пандемията от COVID-19. В 9 от анкетираните 11 държави оценяващите позитивно политическата система на ЕС са се увеличили от 46% а 48% спрямо януари 2019 г. Критикуващите тази система като донякъде или напълно неработеща са намалели от 45% на 43%. Подобрение няма само в Унгария, Нидерландия и Испания. Мнозинството от хората в Южна Европа са недоволни от политическата система а ЕС. Обратното е в Северна Европа (Дания, Швеция, Германия и Нидерландия) и централна Европа (Полша и Унгария), където повечето смятат, че тя функционира.


Оценката на анкетираните за ЕС често изглежда свързана с мнението им за това дали работи за тяхно добро собствената им национална политическа система. В страни като Испания, Италия и Франция има съвпадение в отрицателното отношение и към двете системи. Но в Полша, Португалия и Унгария повечето отговорили казват, че нацоналните им политици и партии не вършат работа, а Брюксел изглежда като някакъв вид спасител от проблемите.


Негативните оценки се засилват, когато стане дума за САЩ - 6 от 10 анкетирани вярват, че американската политическа система е напълно или в някаква степен повредена. Унгарците (56%) и поляците (58%) се открояват с противоположното мнение.Четирите племена


Анализаторите на ЕСВП групират отговорите според това на кого имат най-много доверие участниците в проучването. Така са оформени групите, които се уповават на Америка, на Европа, на Запада или вярват в упадъка на западната демокрация.


In America We Trust е най-малобройната - само 9% от респондентите. Те казват, че САЩ са силна и функционираща демокрация, докато ЕС е разбит и в упадък. Най-многочислени са представителите на това "племе" в Италия (22%), Полша и Франция (по 12%). Като цяло те знаят за проблемите на Америка, но твърдят, че тази страна винаги се е измъквала от кризите и е по-добре позиционирана от Европа да съхрани влиянието си в света. Членовете на тази група традиционно гласуват за популистки десни партии от типа на италианската "Лига", "Форца Италия", "Национален сбор" на Марин льо Пен, Партията на свободата на Геерт Вилдерс, Шведските демократи и датската Нова десница.


In the West We Trust следва с общо 20% от отговорилите на анкетата. Според тях и САЩ, и Европа се развиват добре и са убедени, че политическата и икономическата система на Запада превъзхожда всичко друго в света. Те не се боят толкова, че в бъдеще Китай може да стане водещата геополитическа сила в света, макар че 53% признават, че в следващите десетина години китайската икномика ще изпревари американската. Ако искате най-лесно да срещнете такива хора, отидете в Централна Европа, съветват Иван Кръстев и Марк Ленард. Това са над половината избиратели в Полша и Унгария. Във Франция гласуват за новите либерали на Еманюел Макрон или традиционната десница на Републиканците, за ХДС/ХСС в Германия, за управляващата коалиция (VVD и CDA) в Нидерландия, за Социалдемократите или консервативните либерали Venstre в Дания, "Фидес" в Унгария и т.н. Демографски това е най-младата група (58% са под 50 години), но има национални особености - в Унгария например в нея са хората над 70 и тези на 18-29 години.


In Decline We Trust е група от 29% от отговорилите анкетирани. Според тях и Европа, и Америка са увредени и в упадък, Китай ще надвие Запада като силата, оформяща света (68% казват, че китайците ще са по-мощни от САЩ до 10 години, 32% смятат същото за Русия). Те са геополитически фаталисти и са най-многолюдните групи във Франция (43%), Великобритания (32%), Испания (38%) и Италия (36%). Предимно по-възрастни са (53% са над 50 години), имат пъстри избирателни предпочитания и са склонни да подкрепят партии от двата края на политическия спектър: крайната левица на Жан-Люк Меланшон във Франция, "Алтернатива за Германия" или Левите в Германия и т.н. В това "племе" са и мнозина от разочарованите или неинтересуващи се от политика, тези, които не знаят за кого биха гласували (особено във Франция, Италия и Португалия) или които ще се въздържат от гласуване (Испания и Полша). Във всички анкетирани страни тази група е 36% от тези, които не знаят дали ще гласуват на следващите избори и 36% от възнамеряващите да подкрепят популисти. В никое друго "племе" няма толкова ярко изразена дял от хора с подобна позиция.


Отговорите (в%) на въпроса "Вярвате ли, че до 10 години Китай ще стане по-силен от САЩ?"

Отговорите (в%) на въпроса "Вярвате ли, че до 10 години Китай ще стане по-силен от САЩ?"


In Europe We Trust е най-многолюдната група - 36% от респондентите. Това са хора, смятащи, че Европа е в добро политическо и икономическо здраве, докато Америка тежко боледува. Те идват предимно от проспериращи страни като Дания (60% от всички анкетирани), Германия (53%), Швеция (51%) и Португалия (37%). Образователното им ниво е над средното и гласуват за ХДС/ХСС, Зелените или социалдемократите в Германия, либералите, консерваторите и зелените във Франция, лявоцентристката Демократическа партия, "Пет звезди" или малките проевропейски центристки партии в Италия, за опозицията в Полша като "Гражданска коалиция", Полша 2050 или левицата и т.н. Почти половината (47%) от заявяващите в проучването, че не биха гласували за популисти, са в това "племе".И какво от това


В геополитически план скептичното отношене към САЩ и допускането Китай да станат водеща световна сила може да има чувствително отражение върху трансатрантическите връзки. И очертава четири процеса:


Първо, усеща се движение към някакъв вид автономност на Европа.


Едно от най-стряскащите заключения от проучването е, че поне 60% от анкетираните във всяка държава (средно 67%) вярват, че не могат винаги да разчитат на американците да ги защитават и поради това трябва да се инвестира в европейска отбрана. Интересно е, че цели 74% от британците смятат така, а това е страна, смятана за най-близкият стратегически партньор на Вашингтон в Европа. Също така лбопитно е, че германците са започнали да се придвижват към френската гледна точка за европейска отбранителна интеграция и само 10% в двете страни днес смятат, че се нуждаят от американски гаранции за сигурност, че ще бъдат защитени от военно нахлуване. В Полша обаче на това мнение са 44%.


Второ, Европа не мечтае за завръщане към двуполюсния свят


Това се отнася до противопоставянето САЩ-Китай, но донякъде и за това с Русия. Джо Байдън призовава Европа за общ фронт срещу Китай, за да влияе на възхода на тази страна, но анкетата показва, че европейците не си представят повторение на съюзния модел от съперничеството с бившия СССР. Съмненията на европейците за САЩ, подсилени от тесните нацонални интереси на Доналд Тръмп, водят към това поне половината от анкетираните във всяка от 11-те страни се обявяват за неутралитет в този конфликт. Кръстев и Ленард смятат, че причината е в различните цели на Вашингтон и на Европа (най-вече на Германия) - американците искат да се откъснат от обвързаността с Китай и да сдържат тази държава (най-малкото никога да не постигне военно превъзходство), докато европейците още се надяват, че тя може да бъде върната към система на ясни правила за всички.

 • Нежеланието на европейците да подкрепят САЩ впечатляващо се проявява, когато стане дума за Русия. В нито една от анкетираните държави мнозинството не би заело страната на Вашингтон в спор с Москва. Дори в Полша (36%) и Дания (40%) този дял не надхвърля половината от отговорите. Средният показател за 11-те държави е 23% подкрепа и 59% обявяващи се за неутралитет (45% в Полша и 47% в Дания).


Това вече не е "католическият брак" САЩ-Европа от първата студена война - моногамен и без възможност за развод.Тази ярка метафора използват авторите, за да опишат как след 4 години управление на Доналд Тръмп НАТО изглежда не толкова непоклатим алианс, европейците вече не вярват, че САЩ ще ги защитят и не биха проявили много солидарност с американците, ако страната им бъде въвлечена в конфлит с друга голяма сила. Погледнато от другата страна на Атлантика, екипът на Джо Байдън би разчел в това отсъствие на готовност на европейските общества за съвместна трансатлантическа външна политика.


Трето, в Европа има по-малко сантименталност в отношението към САЩ


Подходът на Тръмп окуражи и други в Европа да бранят по-безцеремонно националните си интереси за сметка на някакъв общ интерес на демократичния Запад. Това е особено видимо в икономическите отношения - за твърдост спрямо Вашингтон настояват 37% от анкетираните в Германия, 48% във Франция, 37% във Великобритания и 42% в Италия. В Полша само 10% са за твърдост спрямо Вашингтон по въпроси като международна търговия, облагане на мултинационални компании и регуларине на цифрови платформи.


Четвърто, доминиращото недоверие променя и отношенията между европейските държави


Щом на САЩ не може да се разчита много, те започват да се вглеждат какво става на континента и дали Берлин не се превръща в новата столица, в която "трябва да се ходи". Германия е посочена като държавата, с която е най-важно съответната страна да има отношения във Франция, Испания, Дания, Нидерландия, Португалия и Унгария, а в Швеция САЩ са само с 1 пункт пред Германия. Само във Великобритания повечето (55%) посочват САЩ, следвана от Полша (45%).


Изненада за САЩ и Русия - 4 "племена" замениха разделението на "стара" и "нова" Европа


В заключение


Докладът на Кръстев и Ленард завършва с няколко препоръки за новия характер на трансатлантическите отношения. Казано накратко, в тях доминира предупреждението, че общественото мнение в Европа клони към неутралитет и всеки опит на европейско правителство да възстанови по-близки отношения с Вашингтон едва ли ще среща особен ентусиазъм.


По-суверенна и автономна Европа не е лозунг за по-голяма роля на Европа в глобалната политика, а се разчита от мнозина европейци като подъдржане на дистанция от сблъсъка САЩ-Китай и по-скоро "авариен изход" от един бъдещ двуполюсен свят и заявка за "ранно пенсиониране" от конкуренцията на великите сили.


В този смисъл, казват авторите, възможно е изводът за Байдън и екипа му да е, че са нужни нови трансатлантически връзки, но това вече не е съюз, достатъчен за оформяне на света.

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Дългата ръка на Кремъл.
  Чудя се “анализаторите” и “експертите” дали са на хонорар от руските служби?
  Или безплатно разпространяват кремълския вирус?

 2. 2 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Дългата ръка на Кремъл.Чудя се “анализаторите” и “експертите” дали са на хонорар от руските служби?Или безплатно разпространяват кремълския вирус?
  —цитат от коментар 1 на Таралеж


  Не мое да се пуашиш. Туй е работа на цар Путя - късия. Но Навальный ще го свали от власт! Вервай!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 3. 3 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Последно прогнозата е, че до седем години Китай ще изпревари САЩ по БВП (номинал, през покупвателна способност ги изпревари преди около 10г.). На практика това означава, че ще могат да ги вкарат в (безсмислена, но неизбежна за американската психология) надпревара във въоражаването и да ги разсипят икономически.
  Когато тежка колесница като Китай набере скорост, не може да бъде спряна. Ето общо взето каква е времевата рамка: САЩ изпреварват ВБ по БВП през 1915. 30г. по-късно вече представляват 50% от БВП в света. Няма да отнеме 30 г. на Китай да вземе диригенстаката палка. Тогава ще има нови съюзи. Сега вече всички се оглеждат за такива.

 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  Европейците май полека проглеждат,че света става много полярен. И в него, всеки трябва да разчита на собствените сили. Е, по - добре късно, отколкото никога. Pax amerikana последва съдбата на третия райх. Малко по - бавно, но също толкова неотклонно. Ще успее ли ЕС да се справи с новите предизвикателства? Искрено се надявам, иначе ще изчезне, като СССР.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Не бе... след новината... дежаву ;)

  Защитниците на "права" Нахални
  правата искат системно жално.

  Налага се системата да брани
  правата си... и гащи:
  с избрани бранници
  против нахлули странници.

  .....

  Сред дълъг текст опьть се крие
  проблема Иван (Кръстев и Русия).
  След дълъг пост в чужбина тоже,
  се върна Алекс.

  Но той може:
  Постави се в ръцете на режима.
  Противодейства срещу зимата.

  Филмира царския палат.
  Качи разкрития в ефира.

  Сдавай властта или ще все сте
  сред "мир" без Мира!

  с Навални... Таралежа Нахални ;)

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  Дългата ръка на Кремъл.
  Чудя се “анализаторите” и “експертите” дали са на хонорар от руските служби?
  Или безплатно разпространяват кремълския вирус?

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Весело

  Лошо лошо. Явно НПО ТАТА не си вършете добре работа или не кихат достатъчно пари за облъчване. Вероятно Тръмп е виновен за това.... Нищо де, сега деди Байдън ще оправи това. 😁😁😁

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Много добре. Нови тлансатлантически връзки. Съживяване на доверието и пр. Което ще го прави Виктория Нюланд. Заместник-външна министърка /зам.държавен секретар по политическите въпроси/. По-известна с репликата "Ма...ната му на Европейския съюз".

 13. 13 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Европеецът Владимир Владимиравич...

  За пореден път доказа в ледена вода... омраза - не.
  Крепко здраве.
  Зимен ритуал, Балкански, от Калофер, "как се прави".

  Сили собствени, добре.
  С колективни, по-добре.

  Затова критик Навални приюти наблизо.
  Дръж враговете изкъсо...

  Така и поляризирани интереси правозащищаващи правозащитника.
  ЕС, НАТО и т.д.

  До коментар [#4] от "Vlado Nikolov":

  Европейците май полека проглеждат,че света става много полярен.
  И в него, всеки трябва да разчита на собствените сили.

 14. 14 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1173 Весело

  "" "След като гласуваха за Тръмп през 2016 г., на американците не може да се има доверие." "".
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  След като гласуваха за Байдън през 2020г., на американците може да се има доверие. 😉

 15. 15 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Любовта към УСА е като нежно цвете. Не се ли полива обилно с пари - умира!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Не е истина европейския съвет за какви глупости харчи парите на данъкоплатците.

  Много хитър
 18. 18 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Партийното чедо Кръстев се разтревожило че новите му господари вече им свършват парите и все по трудно си купуват народна любов.

  Свободата, Санчо...
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Нека следим как всяка от държавите се справя с Ковид 19.
  Едни го постигат с жестока карантина, дисциплина.....
  Други го постигат с наука и технологии.
  Китай може да стане световен лидер ако днес създаде най-доброто лекарство и произведе такива количества за да излекува целия свят.
  Тове би означавало, че Китай е държавата която решава проблемите на света.
  Ако обаче други държави като Индия, Виентам, Малайзия,... изместят китайците от производствените линии, значи няма да е Китай.

  подпис
 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4523 Весело

  До коментар [#17] от "Кум Лисан":

  Наистина, и аз това си помислих...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  Иван Кръстев. А русофилите след него.

  SHADOWS of SOFIA
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Нека следим как всяка от държавите се справя с Ковид 19.Едни го постигат с жестока карантина, дисциплина.....Други го постигат с наука и технологии.
  —цитат от коментар 20 на Иван K

  Особено в САЩ 24 милиона заразени, там науката и технологията са на над световно ниво.

  Свободата, Санчо...
 25. 25 Профил на xyf4464o478
  xyf4464o478
  Рейтинг: 12 Неутрално

  "В представянето им авторите на публикацията - директорът на ЕСВП Марк Ленард и Иван Кръстев, ръководител на Центъра за либерални стратегии ..."

  Това казва всичко. Либералите опитват да внушат, че Тръмп е лош президент, защото европейците били развалили отношението си към Америка заради него. Ами той е американски президент, не европейски - ако защитава американските интереси защо европейците, азиатците и пр. да го харесват? Точно обратното следва да бъде. Щатите не са имали по-успешен и решителен президент от Рейгън насам.

 26. 26 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Обединена Европа е по-силна от всички останали взети заедно, така е било и така ще бъде. И разбира се водкаджите не се броят за европейци.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4223 Весело

  "А "племето", вярващо в Америка, е най-малобройно."

  Подобно на ЕС и в България е така. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Украйнофилка...
  Всъщност, репликата е подслушана малко лекомислено извън контекст.

  Централната Европейска държава иска, но още не е членка на ЕС.
  И Цнтралната Эвразийска иска, но е логично отзад, в чакалнята.

  След разпада на интернационалния ком соц СССР,
  най-ревноститните поддържници на итнерционализма се оказаха,
  необяснимо защо, ревностни пронаци националисти.

  Противно на ЕС, Западни и въобще демократически ценности,
  в "задръжка" плен на Эвразийски.

  Когато Виктория, на Майдана, черпеше украинските граждани с безплатни понички,
  украйно националистически президент Янукович се отврати.
  Взе си златните цукала/чукала и убра в Эвразия.

  Такива са, за съжаление, националистите с пронаци уклон.
  Не щат да реставрират интернационалния СССР.
  Не щат и да влизат в ЕС.

  Бамбашка "свободни" люде.
  Эврази.

  Ей и лидера за либерални стратегии Ванюшка Кръстев,
  обзет от туземно-племенни размишления...

  Что это "либерални стратегии"?
  Либераска пропаганда за либерасти.
  Записки сумашедшего...

  Ама не с перо и мастило, върху хартия.
  Гибридна, модерна и виртуална джуджитална/дигитална
  либерастия...

  До коментар [#12] от "nik_77.":

  Много добре. Нови тлансатлантически връзки. Съживяване на доверието и пр.

  Което ще го прави Виктория Нюланд. Заместник-външна министърка /зам.държавен секретар по политическите въпроси/.
  По-известна с репликата "Ма...ната му на Европейския съюз".

 29. 29 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Неутрално

  В анкетата аз не видях "Нова Европа", само Полша и Унгария.
  А това с "племената" е класика на наукообразното бръщолевене.
  Ама какво им пука - читателите си лаят, хонорарът си върви...

  Знанието е сила, информацията - власт
 30. 30 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#26] от "ck2013":

  Къде го видя това? Европа никога не е била толкова слаба. И проблемът не е в хората от страните членки а в чиновническата брюкслеска клика която се раздува всяка година. Европа изостава технологично драстично от Азия и Америка. Дори руснаците имат разработки на собствен процесор, браузър, търсачка, социални мрежи и тн.

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4223 Любопитно

  "Негативните оценки се засилват, когато стане дума за САЩ - 6 от 10 анкетирани вярват, че американската политическа система е напълно или в някаква степен повредена."

  И аз смятам така. Американската политическа система е повредена на първо място поради абсурдната, архаична и антидемократична президентска изборна система.

  Няма нито една демократична държава на този свят в която президента на страната да се избира от някакви странни хора на име електори. Няма нито една страна в която този, който има събрани по-малко гласове на изборите да бъде избран за президент, както се случи с Тръмпи през 2016 г. и Буш-мена Младши през 2000 г.

  Другата повреда в американската политическа система е, че има само две големи партии, които получават огромни средства от частни компании, докато малките партии в САЩ нямат почти никакво финансиране, те са тотално маргинализирани. Поради липсата на финанси и самите американски медии не им дават нужното внимание (най-вероятно защото нямат достатъчно пари за да си платят за ефирно време).

  В този смисъл според мен в САЩ трябва да се въведат държавни партийни субсидии, както е в много европейски държави, така ще се намали комерсиализацията в американската политика, на малките партии трябва да се дава ефирно време в американската национална телевизия (ако изобщо има такава). Когато дойде време за президентски дебати в тях трябва да участват не само кандидатите на двете големи партии - ДП и РП, но и на малките американски партии (или поне на тези, които имат над 1 % подкрепа събрани на предишните избори.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1227 Весело

  Последно прогнозата е, че до седем години Китай ще изпревари САЩ по БВП (номинал, през покупвателна способност ги изпревари преди около 10г.). На практика това означава, че ще могат да ги вкарат в (безсмислена, но неизбежна за американската психология) надпревара във въоражаването и да ги разсипят икономически. Когато тежка колесница като Китай набере скорост, не може да бъде спряна. Ето общо взето каква е времевата рамка: САЩ изпреварват ВБ по БВП през 1915. 30г. по-късно вече представляват 50% от БВП в света. Няма да отнеме 30 г. на Китай да вземе диригенстаката палка. Тогава ще има нови съюзи. Сега вече всички се оглеждат за такива.
  —цитат от коментар 3 на Nedyalko Lazarov


  Мурзилски съновидения...

 33. 33 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3895 Весело

  Пасва добре на мненията отностно " спирането " на Северен поток-2......

 34. 34 Профил на nia13676377
  nia13676377
  Рейтинг: 92 Неутрално
 35. 35 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  Просто след пада на Източният блок, Запада остана без сериозна противотежест, започна да се занимава с глупости и в много отношения ”пренави пружината”.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 36. 36 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#26] от "ck2013":Къде го видя това? Европа никога не е била толкова слаба. И проблемът не е в хората от страните членки а в чиновническата брюкслеска клика която се раздува всяка година. Европа изостава технологично драстично от Азия и Америка. Дори руснаците имат разработки на собствен процесор, браузър, търсачка, социални мрежи и тн.
  —цитат от коментар 30 на Perry_Mason


  ако дойде моментът Европа пак ще бъде най отгоре, а иначе явно си ниско образован и много далеч от технологии те. Ями кажи с какви маши ги правят тези процесори :)

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 37. 37 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  "Негативните оценки се засилват, когато стане дума за САЩ - 6 от 10 анкетирани вярват, че американската политическа система е напълно или в някаква степен повредена."И аз смятам така. Американската политическа система е повредена на първо място поради абсурдната, архаична и антидемократична президентска изборна система. Няма нито една демократична държава на този свят в която президента на страната да се избира от някакви странни хора на име електори. Няма нито една страна в която този, който има събрани по-малко гласове на изборите да бъде избран за президент, както се случи с Тръмпи през 2016 г. и Буш-мена Младши през 2000 г. Другата повреда в американската политическа система е, че има само две големи партии, които получават огромни средства от частни компании, докато малките партии в САЩ нямат почти никакво финансиране, те са тотално маргинализирани. Поради липсата на финанси и самите американски медии не им дават нужното внимание (най-вероятно защото нямат достатъчно пари за да си платят за ефирно време). В този смисъл според мен в САЩ трябва да се въведат държавни партийни субсидии, както е в много европейски държави, така ще се намали комерсиализацията в американската политика, на малките партии трябва да се дава ефирно време в американската национална телевизия (ако изобщо има такава). Когато дойде време за президентски дебати в тях трябва да участват не само кандидатите на двете големи партии - ДП и РП, но и на малките американски партии (или поне на тези, които имат над 1 % подкрепа събрани на предишните избори.
  —цитат от коментар 31 на Иво


  Има една закономерност когато големи държави имат вътрешни проблеми. Примери много. Когато русия има вътрешни проблеми напада съседите си. Вътрешните проблеми на САЩ пък разпадат империи.

  SHADOWS of SOFIA
 38. 38 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  Е, това се казва интересен анализ!

 39. 39 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  "След като гласуваха за Тръмп през 2016 г., на американците не може да се има доверие."
  =================================
  На американците - не, но на афро-американците може да им се има доверие. Те гласуваха за Байдън.

 40. 40 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nedyalko Lazarov":

  Меренето на БВП в една и съща валута за различни страни не е оптимално, но да се мери общ БВП по попукапателна стойност е още по-безмислено заради методологията на ППП, както и самата концепция. Все пак общият БВП мери икономическа мощ в глобалната икономика, а в глобалната икономика стоките и услугите се търгуват в конкретни цени, а не в ППП. Има повече смисъл да се види БВП в ППП на човек, защото тогава поне дава някаква представа за стадарта на живот на един средностатистически жител на дадената държава. Там обаче любимата на всички путинофили (не знайно защо) народна република е не само зад САЩ, но и зад България. Да не забравяме, че САЩ са 330 милиона, а Китай са 1.4 милиарда. Та дори Китай да изпревари САЩ по номинален БВП, това няма да е някаква драма. Даже по-скоро е интересно, че не се е случило все още. А надминаването като водеща военна сила едва ли ще се случи скоро, ако и изобщо.
  Сравнението на САЩ и ВБ от началото на 20-ти век тук не върви защото населението на САЩ нараства тройно през 20ти век, докато населението на ЮК (Англия, Уелс, Северна Ирландия) нараства с около 50% от 1915 до днес. Отделно, ВБ е била толкова могъща защото е била империя, притежаваща 1/4 от света и общо население на 400 милиона към началото на 20ти век. С ПСВ това бързо започва да се промения и империята влиза в зрелищен период на саморазпад/саморазпускане, а отделно и глобалният икономически ред (златният стандард) изобщо не работят в полза за остатъка от нея.
  Иначе нови съюзи трябва да има, включително общ фронт срещу Китай. Това особено относно краденето на технологии, недопускането до техния пазар, докато получават достъп до пазарите в други страни, т.н. Китай без достъп до крадени технологии не само, че няма да настига САЩ, ами и ще изостава още повече. Точно сега е моментът западът да координира и да не допусне тези да ни се качват повече на главата. Всеки на мястото си.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 41. 41 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4660 Весело

  Дневник четете ли какво публикувате изобщо? Тази статия разбива на Пух и прах пропагандата и цензурата, която тиражирате. Да я сваляте веднага 😄😄😄😄
  —цитат от коментар 5 на Perry_Mason


  Особенно в часта за Великобритания която всички определят като "Троянският кон" на САЩ за Европа....но като гледа човек резултатите Британците са с почти най-негативната оценка към Щатите и в това време Немците са далеч с по-висока оценка към "омразните" Американци....парадокс? 😄😄

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 42. 42 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  Резултат от администрацията на Тръмп (слава Богу само една), който е на хонорар при Путин и олигарсите му.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  На лъжата краката са... къси, гадни и
  не адекватни.

  Посочете една лоша дума на либераста Иван проп Кръстев
  против Тръмп!?

  Или против президентина Путин.
  Или срещу Мадуро.
  Или против (вече) вечен президент на комунистическа ККП Си.
  Или против (отдавна) вечна компарийна династия Ким I, II и III.

  Това са все "лидери" с националистически уклон.
  Всички те (почти всички) изповядваха компартийните идеали за
  Централен Глобален Интерционализм.
  И кяриха в процеса.
  И се отметнаха!

  Всички те изпаднаха в Децентралистични
  Националистически уклони.

  Всички те са либерални либерасти,
  щом е келепир за техни "права"...
  за култ им към личноста (една или друга).

  Нацистият култ към личността на нациста Хитлер
  следва да бъде противопоставян с неотклонна решимост,
  както СССР делаше от 1941 до 1992!

  След което СССР падна.
  Но славно.
  Не като тези

  До коментар [#25] от "xyf44648478":

  "В представянето им
  авторите на публикацията - директорът на ЕСВП Марк Ленард и
  Иван Кръстев, ръководител на Центъра за либерални стратегии ..."

  Това казва всичко. Либералите опитват да внушат, че
  Тръмп е лош президент

 44. 44 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Когато се питаме кога или дали ще се оправим, отговора е лесен.
  Като започнем да коментираме не автора/авторите, не изданието, а текста под който пишем, тогава ще има надежда за оправяне.
  Аз разбирам, че привържениците на Тръмп се дразнят, когато някой "обижда" жълтурко, но ясно се вижда в кои държави той е тачен и къде, меко казано е недолюбван.
  Що се отнся до Китай, вижте днешните новоини: от 1.5млрд има само един починал от Кобид, има-няма 100-на човека заразени, а те строят в бясно темпо изолатор за хиляди хора, въпреки че имат ваксина и ваксинират милиони на ден.
  На кое да вярваме...ясно е, че каквото каже др.Си, това е вярно.
  В Русия видяхме джуджи да се къпе при минус 20 ( да речем че е 100% вярно), но какво ни говори това. Този човек добре се грижи за здравето си и поне към момента очевидно е здрав. Въпроса е това достатъчно ли е, за да управлява добре такава голяма държава, с такива природни ресурси и в същото време Русия да отстъпва по БВП, по стандарт на живот на малки страни като Нидерландия, Норвегия, че дори и Италия. За Япония, която е разположена на едни голи камънаци, без никакви ресурси, дори не става дума.
  Така че да им е жив и здрав джуджи, да се къпе ,язди, кара кънки и камиони, ама не е лошо все пак да обърне внимание и на своите съграждани, ама не по начина на който са го учили в КГБ-то.
  За отношенето ЕС-САЩ се вижда, че върви процес, който отдавна трябваше да е напреднал - съюза не отстъпва много на САЩ и ако нещо пречи нещата да станат по изразителни, то това е разликата в степента на вътрешно съюзяване. САЩ от самото начало и въпреки широките рзличия за отделните щати имат общо ръководство, докато ние се люшкаме насам-натам - не само Орбан или Качински, но и много хора във големи страни като Франция и Италия, дърпат съюза назад. Да не споменаваме страни като Испания и екс-члена на съюза, Великобритания, където има хора, които подбуждат и в някаква степен успяват да генерират вътрешни и вътрешно-съюзни разцепления.
  В крайна сметка всичко зависи от нас, имам предвид като мироглед, като национални и европейски гласоподаватели- каквото си забъркаме, това ще сърбаме.
  Дано не е някакъв китайски булумач.

 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4223 Весело

  "In Europe We Trust е най-многолюдната група - 36% от респондентите. Това са хора, смятащи, че Европа е в добро политическо и икономическо здраве, докато Америка тежко боледува. Те идват предимно от проспериращи страни като Дания (60% от всички анкетирани), Германия (53%), Швеция (51%) и Португалия (37%). Образователното им ниво е над средното и гласуват за ХДС/ХСС, Зелените или социалдемократите в Германия, либералите, консерваторите и зелените във Франция, лявоцентристката Демократическа партия."

  Аз съм от това европейско "племе". :-) ЕС е прекрасен демократичен съюз, има прекрасни принципи като - свобода, демокрация, толерантност, солидарност и върховенство на закона и е прекрасно, че България е част от него!

  P.S. Long live EU!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  До коментар [#25] от "xyf44648478":

  Това е дежурната МАНТРА на "копи пейст" анализатори. Светът се "промени" заради Тръмп !! От една страна Тръмп е глупав, прост...и още 1000 , но той има божествената сила да променя обществата !! :)) Е, тогава защо е .....та..та.,та..?? Тръмп бе изведен от времето в точката на Константин Велики - разлом между различни концепции за развитие на империята. Не му стигна смелост... а можеше да смаже с войска БЛМ през лятото и да прати в затвора поне половината от демократическият елит в затвора за подстрекателство и тероризъм. Сега те правят същото .........и за лидерите на другия лагер вече е ясно, че няма терен за нещо като компромис.

 47. 47 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  До коментар [#12] от "nik_77.":

  Е, ще раздаде няколко курабийки на когото трябва и - готово.

 48. 48 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  До коментар [#13] от "dnevnikar":

  Хм, да! Дръж приятелите си близо, а враговете - още по - близо. Изпитано.

 49. 49 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4083 Весело

  До коментар [#14] от "constatator":

  😀😁😂

 50. 50 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 359 Неутрално

  .Иначе нови съюзи трябва да има, включително общ фронт срещу Китай. Това особено относно краденето на технологии, недопускането до техния пазар, докато получават достъп до пазарите в други страни, т.н. Китай без достъп до крадени технологии не само, че няма да настига САЩ, ами и ще изостава още повече. Точно сега е моментът западът да координира и да не допусне тези да ни се качват повече на главата. Всеки на мястото си.
  —цитат от коментар 40 на deutschwagen


  Тази мантра беше валидна в края на миналия и началото на сегашния век.
  Китай вече е твърдо пръв по патенти.
  Пръв е по инвестициите в наука и е пръв в новите разработки.
  И вече САЩ се опитват да спрат китайската техологична инвазия с антипазарни силови хватки.
  5 G е само един пример.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 51. 51 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#36] от "ck2013":

  Хахахаха, ама си сладур. Назовими европейски браузър, социална мрежа, процесор или голям дейта облак от ранга на aws, MS или Google. Назови ми европейска популярна ОС (без убунтуту - те са англичани и вече вън от ЕС). С гинеколожка на върха, раздава е на пари срещу нищо, и с разни типове от рода на Джамбазки и Вебер, чакай светло бъдеще от СССР 2.

 52. 52 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#40] от "deutschwagen":

  Китай не вреди на света със своето производство. Напротив, прави нещата достъпни за нормалните хора.
  И в същото време вразумява такива като Епъл, които продаваха продукти със 700-800% надценка над себестойността им.
  За света вредно е не китайското производство, а американските глобалистки финансови машинации.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 53. 53 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Аз вярвам в капиталистическата и дясна Америка от 19-ти, и по - голямата част от 20-ти век. Вярвам в Западната цивилизация. Не вярвам на левичари, които постоянно реват, че се борят за демокрация и винаги се изкарват жертви, за които държавата трябва да направи нещо. Не вярвам на политиците, които "продават" права. Вярвам на онези, които предлагат независимост и отговорност.

 54. 54 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  До коментар [#32] от "Димитър Димитров":

  Не. Жестока реалност.

 55. 55 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  In Decline We Trust е група от 29% от отговорилите анкетирани. Според тях и Европа, и Америка са увредени и в упадък.

  Въйй, ма много ве. Що така? :)

 56. 56 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не.
  Не я разбираме...

  Щатската система, под федерална унификация,
  консолидира автономни щатски модове (режими),
  за демократични избори.

  Имаш около 50 самостоятелни щати държави,
  в единна Федерация,
  като всеки щат е със свои донякъде правила.

  Това не е эвразиафро "федерация" имитация
  под лично превъходителство на "Сюлейман" едикойси.

  Не е и ЕС - още далече от федерация.
  В ЕС има Конфедерации, например Швейцария,
  но Швейцария е друго нещо.

  Като, едно време: Американски робовладелски юг ;)
  опълченец против северна Американска демокрация.
  Прогресивна страна, за времето си.

  Не случайно Великият Български Апостол за Свобода Васил Левски
  формулирал указанието:

  Нам трябва демократична мултиетнична държава
  подобно на Швейцарски кантони
  или на Съединени американски щати.

  До коментар [#31] от "Иво":

  "Негативните оценки се засилват, когато стане дума за САЩ - 6 от 10 анкетирани вярват, че американската политическа система е напълно или в някаква степен повредена."

  И аз смятам така. Американската политическа система е повредена на първо място поради
  абсурдната, архаична и антидемократична
  президентска изборна система.

 57. 57 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 995 Весело

  До коментар [#36] от "ck2013":Хахахаха, ама си сладур. Назовими европейски браузър, социална мрежа, процесор или голям дейта облак от ранга на aws, MS или Google. Назови ми европейска популярна ОС (без убунтуту - те са англичани и вече вън от ЕС). С гинеколожка на върха, раздава е на пари срещу нищо, и с разни типове от рода на Джамбазки и Вебер, чакай светло бъдеще от СССР 2.
  —цитат от коментар 51 на Perry_Mason


  ха ха ха - браузър та аз ако седна за две седмици ще ти напиша един бе льольо, както ти казах много си ниско. но явно се сравняваш с тулупите около теб и имаш някакво самочувствие. няма страшно те повечето българи са така.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 58. 58 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  След 4 години Тръмп, това са съвсем обясними сентименти. При всяко положение ЕС ще е по-добре с Америка вместо с Русия и Китай но ..... всеки има право да си решава. Ако европейците искат Китай, ще получат Китай. Ако искат Русия, ще получат Русия.
  Аз съм ОК САЩ да стои далече от тези две страни.

  California Über Alles
 59. 59 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Правилният въпрос би бил "къде бихте се преселили, ако трябваше да напуснете Европа?".

 60. 60 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Толкова много приказки, а може да се каже с няколко думи. САЩ са мразени навсякъде по света, не само в Европа. Вече никой не им се възхищава или тяхното държавно и икономическо устройство и външна политика да служи за светъл пример

 61. 61 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2757 Весело

  ===="племето", вярващо в Америка, е най-малобройно...... ====То тва племе, ако и "субсидиите" му махнат съвсем ще изчезне...

 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Туземен селяшки менталитент на вразийски погани
  Иван Каракачан и др.

  Не е изненада.

  Ссср е в стар конфликт на интереси по онтношение
  Аляска и въобще Америка:

  Ангажимент:
  ще ги стигнем и надминем ;

  Отправна отпорна точка:
  Америка е на ръба на пропастта.

  https://i1.wp.com/ivo.bg/wp-content/uploads/2021/01/a374356f14e11983ea1ef4e97252274f.jpg?ssl=1

  https://ivo.bg/2021/01/19/борисов-изпровожда-путинолюбивия-тр/

  "Изненада за САЩ и Русия - 4 "племена"
  замениха разделението на "стара" и "нова" Европа"

 63. 63 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#50] от "Шехерезадник":

  Бе тя и България ,беше в първите 20-30 държави според соц статистиката и по производство и като човешко развитие и като благосъстояние на матряла.
  Пък то се оказа не съвсем така като падна блока и ссср се разтури.
  Та нямам ама никакво доверие ,ама никакво на данни от държава с комунистически ,автотитарен режим.Да имат постижения и иновации не го отричам но чак да са изпреварили технологично света както го изкарват ,не мога да се съглася.Е времето ще покаже.

 64. 64 Профил на Stefan Guintchev
  Stefan Guintchev
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Последно прогнозата е, че до седем години Китай ще изпревари САЩ по БВП (номинал, през покупвателна способност ги изпревари преди около 10г.). На практика това означава, че ще могат да ги вкарат в (безсмислена, но неизбежна за американската психология) надпревара във въоражаването и да ги разсипят икономически. Когато тежка колесница като Китай набере скорост, не може да бъде спряна. Ето общо взето каква е времевата рамка: САЩ изпреварват ВБ по БВП през 1915. 30г. по-късно вече представляват 50% от БВП в света. Няма да отнеме 30 г. на Китай да вземе диригенстаката палка. Тогава ще има нови съюзи. Сега вече всички се оглеждат за такива.
  —цитат от коментар 3 на Nedyalko Lazarov  Те отново се заеха със строителството на бетонен комунизъм под ръководството
  на великия пожизнен вожд и това ще ги върне назад. Без достатъчно дем. няма
  прогрес.

 65. 65 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Нямам време за анализ, но реалността е, че който е най-добре икономически, той ще управлява света, така че вероятно Китай ще бъде новият център на света за в бъдеще. Европейците трябва да са много наивни да смятат, че само Америка запада, а Европа е в цветущо здраве. Имам предвид огромнята задлъжнялост на европейските държави, като в един момент системата ще рухне под тежестта на дълговете. Достатъчно е една голяма държава да фалира за да повлече и цялата еврозона, а оттам и целия ЕС.

 66. 66 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 644 Неутрално

  на тутраканската селищна система трябва да им кажат как да мислат. Затова са се обадили на бай карабоев. Да разясни малко партийната линия

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 67. 67 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Да.
  Затова либералния стратег Иван Кръстев се върна в евробащина си къща.

  При всичката очевидна непривлекателност,
  остава неясно защо 4 години президента Тръмп
  ограничаваше имиграцията

  До коментар [#60] от "viva13":

  Толкова много приказки, а може да се каже с няколко думи.

  САЩ са мразени навсякъде по света, не само в Европа.
  Вече никой не им се възхищава или тяхното държавно и икономическо устройство и външна политика да служи за светъл пример

 68. 68 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  в един момент системата ще рухне под тежестта на дълговете.
  До коментар [#65] от "pamela":

  Точно в този момент ще избухне ТСВ. И този път буквално всички ще са в играта. Затова е и надпреварата във въоръжаването.

 69. 69 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Абсолютно неадекватно, безсмислено и тенденциозно "изследване" е направил селския ИК. Много нахално се говори за Европа, след като половината от нея не присъства в изследването. Следователно изводите и закл1ченията, направени тук са без всякаква стойност. И защо се прави някакво нелепо внушение с определението "племена"? Искат да ни втълпят колко сме "назад" и надолу от господарите? Развеселяват и голяма част от коментарите на родните велики "анализатори" и разбирачи.

 70. 70 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  Мечтата на москлаите и слугите им, техните тролове усилено работят за това... от години се мешат навсякъде натягайки всяко противоречие което им падне.
  Интересното е, че в България работеха по друг начин, тук бяха единни и твърди, но явно малко по малко почват да ни смятат за европейци и нас - примерно с ковида, подкрепят различни "теории". Може пък да е специфично само за това... все пак Ковида мори и руснаци :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 71. 71 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  САЩ са епицентърът на глобална криза с апокалиптични измерения. По ирония на съдбата, в навечерието на инаугурацията на Байдън, Световният икономически форум публикува доклад за глобалните рискове за 2021 г., който представя ужасно резюме на настоящата ситуация: ...... """"" ...... бедността и неравенството допълнително ще отслаби социалното сближаване и глобалното сътрудничество. Загубите на работа, увеличаващото се разделение, нарушените социални взаимодействия и рязките промени в пазарите могат да доведат до ужасни последици и загубени възможности за голяма част от световното население........""""" и т.н....и т.н.....

 72. 72 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 691 Неутрално

  И за това недоверие в запада особенно при по-възрастните основна вина имат уж про западните медии като дневник. Не само за България в целия запад.

  Вие се занимавате само с атаки по Тръмп, с блокиране на неудобни мнения и политическите ви игрички да очерните ГЕРБ и патриотите.

  Но на никой не му пука и никой не се бори с руската пропаганда и руската хибридна война която убива мозъците на хората. Като тръгнем от вашето сайтче и стигнем до световната корпорация Фейсбук.

  Фейсбук може да блокира тръмпи но руските тролове и сайтовете с фалшиви новини си седят. Всеки ден докладвам руския трол мартин карбовски но не съм видял един път да го блорат поне да ден-два.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Мен ми се струва, че Китай може да е най-лошия вариант за глобален лидер, по-лош и от Русия.

 75. 75 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#71] от "MPetr":

  А за лицемерието нещо казала ли са? :)

  Щото според мен обикновените хора се дразнят много повече от лицемерието и двойните стандарти, отколкото от това колко пари има Бил Гейтс. :)

 76. 76 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#32] от "Димитър Димитров":
  Не изключвам всички това да е вярно. Защото по сметките на световните банки Китай за 30 години е вдигнат 32 пъти (!?) величината на БВП. Ама анти-мурзилките не вярват на банките, а на крадливата
  кака от Фондацията България за Америка (известна и под друго име).

 77. 77 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Както следва и да се очаква от публикация на Иван Кръстев, тя е идеологическа, а не научна. Хипотезата за "четирите племена" е предпоставена имплицитно в структурата на въпросите от анкетата и няма как да не бъде доказана от нея. Логически, това е "порочен кръг", заради това методологически е недопустим в сериозно изследване: естествено не това е било целта. А собствено целта е идеологическа манипулация, евентуално и най-вероятно конюктурно обагрена и заплатена. 😉

  Васил Пенчев
 78. 78 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#11] от "сосо":

  Не знам за какви ни имат ама ти си си придурок. И то от най-жалките. Плувай.

 79. 79 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 848 Неутрално

  "... Тръмп е лош президент, защото европейците били развалили отношението си към Америка заради него. Ами той е американски президент, не европейски - ако защитава американските интереси защо европейците, азиатците и пр. да го харесват? Точно обратното следва да бъде. Щатите не са имали по-успешен и решителен президент от Рейгън насам.
  —цитат от коментар 25 на xyf44648478


  Не мисля че отношението на неамериканците към Щатите се е променило съществено, освен че е изказано по-открито. По-скоро сегашните проценти недоверие са реакция на поведението на Тръмп. Той за първи път (поне аз не си спомням друг преди него) с присъщата си безпардонност обяви че Америка трябва да гледа първо собствените си интереси, а след това останалия свят, като при това искаше европейците да си плащат за отбраната. Не че преди реалната американска политика не беше същата, че и по-брутална (статистиката за военните им конфликти го показва), но сега президентът говореше за нея в прав текст без стандартното лицемерие на политиците.
  Това вероятно е повлияло донякъде на европейците за да изразят по-ясно отношението си.

 80. 80 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#50] от "Шехерезадник":

  Мрежата с 5G не е въпрос на технологии, а на инвестиции. Иначе Qualcomm имат най-много заслуги за създаването на 5G - същите без чиито чипове китайските "технологични гиганти" влизат в екзистенционална криза.
  Да, Китай издават много патенти, но са важни детайлите. Патенти за какво? По-изгодно и по-нужно ли е да се издават патенти в Китай? Каква е националната политика на ККП (например квоти)? Освен това и са 1.4 милиарда население, не разбирам защо трябва да го повтарям непрекъснато и разни червенотиквеничета да се правят, че не са чували.
  Определно и разработват. Но в стремежа си да са глобален играч винаги са разчитали на "технологичния трансфер". Копирането е лесно, разработването на вече съществуващи концепции е нещо друго. До колкото виждам нямат нито един, например, пътнически самолет или модел автомобил, който да пласират в развития свят. Всичко по-сложно, което изнасят е или напълно зависимо от чужди компоненти, или от чужд ноу-хау, или и от двете. Виж, с кейсове за Айфон с "патентован кикстенд" се справят и сами.
  А и продължават да драпат да учат на запад.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 81. 81 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#52] от "Шехерезадник":

  И какви са тези "американски глобалистки финансови машинации"??

  Не съм видял продуктите на Епъл да са поивтеняли, но пак се продават, колкото и да е надценката. Иначе си има и други производители.

  Китай не вреди с производството си, а с краденето на технологии, с фейковете си, с недопускането на останалия сват до своите пазари така както останалите допускат китайците до техните, с по-лошите условия на труд и експлоатацията на работещите (а уж били комунисти), което оскъпява работната ръка в държавите, където здравето на работниците не се игнорира. Да не говорим за фиаското с коронавируса, за който криха колкото можеха (и който странно защо има най-слаб афинитет към азиатците по цял свят, вкл. в САЩ, но това е друга тема).

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 82. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7998 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  Той и Тръмп направи достатъчно.

 83. 83 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  До коментар [#74] от "Ruse_Island":

  русия какво общо има с лидерите, освен че има атомни бомби

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 84. 84 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Брей, как се разпълзяха троловете - сакън некой да не си помисли, че на Матушката не й се дръпна л@йното от падането на Тръмп и победата на здравия разум в Щатите! Това са естествени тенденции и еманципирането на Европа от САЩ е геополитически неизбежно. Ако Европа иска да оцелее - пътят е към СЕЩ, Супер държава с единни пазар, институции и армия от Атлантика до Кавказ.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 85. 85 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Рано е да се погребва империята на Съединениете американски държави. САД има още доста живот пред себе си, просто циклична криза.

 86. 86 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Като им гледам архитектурата в различните щати/без големите мегаполиси/, къщички се нижат, голямо отстояние, широко, удобно за спиране на коли. Горивата евтини, колите големи. Много по-добре от нашата кочина-София, а и от други кочини в Европейския съюз, дето няма къде да спреш да пиеш едно кафе.

 87. 87 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Доста от къщите в провинцията приличат на европееца на фургони, бараки или нещо подобно. В Европа се строи стабилно с тухли и бетон. В Щатите са някакви сглобки. И затова торнадата ги вдигат във въздуха.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 57 Неутрално

  До коментар [#87] от "nik_77.":

  Това точно е и причината Берковица да е толкова популярна дестинация, далеч преди ЛА, Вегас или Ню Йорк...

 90. 90 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  “ След като гласуваха за Тръмп през 2016 г., на американците не може да се има доверие.”
  ——
  На Иванчото Кръстев явно не му пука да са поприкрива поне малко от кого е купен... нито пък за репутация или нещо подобно.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 91. 91 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Тя Берковица, че не е толкова популярна не е. Без лошо чувство, и Берковица да вземеш, къшите са монолитни, стабилни, по на два, че и три етажа. С бетонни основи и тухлен градеж. Така си ги правят в Америка. Вярно, вътре си има всички удобства и пр. Но са от някакви панели и ли нещо подобно. Поне на повечето места. Иначе прави впечатление просторът. Всички с двор/че/ пръснати на огромни площи. Огромна страна. С много площ. Вярно, в Европа е доста нагъчкано.

 92. 92 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 57 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nedyalko Lazarov":

  За 9 години, от 2010 до 2019 Китай изпревари всички производители на вируси в света
  като регистрира в СЗО 124 масови вирусни инфекции, китайско производство.
  Да, вече Китай е първи!!!

  Всичко останало са блянове на болни мозъци.

 93. 93 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 0 Весело

  Нагласите на европейците, особено на младите европейци не са новост. Тръмпанарщината, която показа истинското лице на поне половин Сащ само катализира процесите.

  Имало е и други проучвания по-рано, които показват сходни резултати.

  Гледам някви там ултра десни чекисти "демократи" и всякаква хамириканска паплач налазила да "обяснява" с клишета отпреди 30 години, как дългата ръка на Москва, стои зад еманципацията на Европа или поне осъзнатата част от нея.

  Тръмп засили Сащ доста добре по пързалката, Байдън само ще създава илюзията, че има спирачка.


  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 94. 94 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#57] от "ck2013":

  Ганя, едвам ще си пишеш името за същото време . И не ми се прави на велик програмист щото такива като теб смърдят от далече на безханеност. Дрисльо

 95. 95 Профил на Ivan Nikolov
  Ivan Nikolov
  Рейтинг: 330 Весело

  И аз да дам един жокер; когато китайските университети изместят тези от Бръшлянената лига в щатите и Оксфорд и Кеймбридж в Англия, и руските и арабските богаташи започнат да си съхраняват парите в Русия и Китай,значи западът е изгубил първенствот в света,и е надвила уредба за която правата на човека и либералната парламентарна демокрация са нищо или са я надградили положително.За надграждането ,бъдете спокойни,няма да го видим в нашият живот.

  НЯМАМ БРАТУШКИ И НЕ СЪМ ОСВОБОЖДАВАН
 96. 96 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  “След като гласуваха за Тръмп през 2016 г., на американците не може да се има доверие.”

  Анкета, в която анкетираните отговарят “На идиотски въпроси не отговаряме” (42%), означава едно единствено нещо - идиоти са я правили. А само пълни олигофрени биха са заели да анализират резултати от идиотска анкета с измислици за четири- или друг полигамен племенен съюз.

 97. 97 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2831 Весело

  До коментар [#50] от "Шехерезадник":

  “Тази мантра беше валидна в края на миналия и началото на сегашния век.
  Китай вече е твърдо пръв по патенти. ”

  “Патентната мантра” е от края на 19-ти век. Проблемът не е дали мантрата е стара или грешна, а че невежи се опитват да спекулират с нещо, което не познават.
  Икономически погледното, “патентният успех”, ползата на една страна е нищожна в сравнение със “санкциите” (от война през мита до шпионаж), които обогатили “свръх пазарно” налагащият санкциите.

  А възходът на китайското патентно дело (стартирало от 1980 г., само 500 години по-късно от Европа) ще бъде отчетен, когато китайците почнат да се оплакват като САЩисаните, че другите могат да им “прочетат” патентите ... и да не повтарят техните грешки.

 98. 98 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2831 Весело

  До коментар [#53] от "4okuto":


  “Вярвам на онези, които предлагат независимост и отговорност.”

  Независимост от Бог и закон? Отговорност само пред себе си? Герберите са твърдо “Да”, а търговията с “права”, какъвто е пазара на стоки, услуги и дългове, ще мине в карантиран режим по указанията на НОЩ, вожд или само Баце.

 99. 99 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  Европейците май полека проглеждат,че света става много полярен. И в него, всеки трябва да разчита на собствените сили. Е, по - добре късно, отколкото никога. Pax amerikana последва съдбата на третия райх. Малко по - бавно, но също толкова неотклонно. Ще успее ли ЕС да се справи с новите предизвикателства? Искрено се надявам, иначе ще изчезне, като СССР.
  —цитат от коментар 4 на Vlado Nikolov


  Объркана ти е логиката.
  1. Светът не става по-полярен (това значи разделен на два противоположни позиции), а всеки започва да гледа (да дърпа чергата) най-вече себе си.
  2. Неизвестно защо слагаш на едната страна на везната "Pax amerikana" и третия райх. Със същия успех бих могъл да кажа, че СИВ и СССР последваха съдбата на третия райх. По-правилно е да се каже, че една по една всички икономически системи изграждани през 20 век се разпаднаха, а изглежда те ще бъдат последвани и от военните сдружения от онова време.
  С две думи светът върви към разделение и егоизъм.
  Дали пък това не е последствие на все по-трудното намиране на ресурси, на факта, че земята е все повече и повече изтощена?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 100. 100 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  “ След като гласуваха за Тръмп през 2016 г., на американците не може да се има доверие.”——На Иванчото Кръстев явно не му пука да са поприкрива поне малко от кого е купен... нито пък за репутация или нещо подобно.
  —цитат от коментар 90 на Gretel


  Глупости!
  Логиката на И.К. е абсолютно вярна.
  Тя не е плод на някакво фиктивно руско влияние, каквото се опитваш да пробуташ тук.
  Погледни какво е мнението на хората в бившата Западна Европа.
  Напълно нормална логика на хора толкова грубо отхвърлени от Тръмп.
  Спомни си реакцията в Европа, когато Тръмпи по толкова глупав начин отряза взаимоизгодните политически и икономически връзки с Европа.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK