За държавния секретар на Байдън Турция не се държи като партньор, а Китай е най-големият проблем

За държавния секретар на Байдън Турция не се държи като партньор, а Китай е най-големият проблем

© Associated PressКитай е най-големият проблем пред САЩ, администрацията на Байдън ще иска удължаване на договора СТАРТ с Русия, а Турция е съюзник, но не се държи като такъв. Това бяха основните изказвания на номинирания за държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на изслушването му в Сената снощи.


Нов СТАРТ с Русия


Правителството на Джо Байдън ще положи усилия за удължаването на срока на договора Нов СТАРТ с Русия и ще трябва да реши какъв да бъде срокът на удължението, каза Блинкън. "Ще работим за удължаването на срока на договора. Президентът Байдън ще трябва да вземе решение за това какъв да бъде срокът на удължението", каза Блинкън.


Срокът на договора Нов СТАРТ, по силата на който за САЩ и Русия се въвежда задължението да не разполагат повече от 1550 ядрени бойни глави, изтича на 5 февруари.


Турция не се държи като съюзник
Турция не се държи като съюзник и че Вашингтон ще обмисли дали не са необходими допълнителни санкции срещу Анкара заради придобиването на руски противовъздушни системи, смята Блинкън. Миналия месец Вашингтон наложи дългоочакваните санкции срещу турската отбранителна промишленост заради придобиването от Анкара на противовъздушни системи С-400 от Москва. Покупката бе окачествена от Вашингтон като "голяма грешка".


"Турция е съюзник, който в много отношения не се държи като съюзник, и това е много сериозно предизвикателство за нас"


Антъни Блинкън,

номиниран за държавен секретар на САЩ


"Идеята, че стратегически, така наречен стратегически, наш партньор действа съвместно с нашите най-големи стратегически съперници в Русия е неприемлива", заяви пред сенаторите Блинкън. "Мисля, че имаме нужда да анализираме въздействието на съществуващите санкции и след това да преценим дали има нужда от още."


Две държави и Ерусалим остава столица


САЩ няма да преразглеждат провокиралото противоречия решение на президента Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, изтъкна Блинкън. Американското посолство в Израел ще остане в Ерусалим и няма да бъде преместено в Тел Авив, увери той.


"Президентът и аз сме на едно мнение по този въпрос, а именно, че единственият начин, по който Израел може да гарантира бъдещето си като демократична еврейска държава, палестинците да получат държавата си, която е тяхно право, е така нареченото двудържавно решение", изтъкна Блинкън.


В същото време номинираният за държавен секретар на САЩ Блинкън призна, че в близко бъдеще не е реалистично да се стигне до двудържавното решение и призова израелците и палестинците да се въздържат от едностранни мерки, които биха усложнили допълнително конфликта.


Тръмп беше прав за Китай


Има сериозна основа за двупартийна политика по отношение на Китай, заяви той. Блинкън изтъкна, че президентът Доналд Тръмп е постъпил правилно, като е възприел по-твърд подход по отношение на Китай, но подчерта, че не одобрява всичките му методи. Освен това Блинкън изрази съгласието си с твърдението на правителството на Тръмп, че политиката на китайските власти по отношение на уйгурите в региона Синзцян е геноцид.


Блинкън бе категоричен пред комисията на Сената по външните работи, че Китай безспорно е държавата, която представлява най-голямо предизвикателство на Съединените щати, и че има сериозна основа за двупартийно сътрудничество между републиканците и демократите за изграждането на обща политика по отношение на Пекин.


Подкрепа за Гуайдо във Венецуела


Правителството на Байдън ще продължи да признава лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо за президент на Венецуела. Блинкън заяви пред сенаторите, че правителството на Байдън ще се опита да приложи по-ефективни санкции срещу Венецуела, които ще имат за цел да бъде отстранен от властта президентът социалист Николас Мадуро. Блинкън каза, че новото правителство ще се опита да окаже повече хуманитарна помощ на южноамериканската страна.


"Нуждаем се от ефективна политика, която да възстанови демокрацията във Венецуела, като това започне с произвеждането на свободни и честни избори", подчерта Блинкън.


Изцяло нов подход към Северна Корея


Новото правителство планира цялостно преосмисляне на подхода на САЩ към Северна Корея, като ще се проучват начини за оказване на натиск върху Пхенян с цел севернокорейските лидери да бъдат накарани да седнат на масата за преговори, каза Блинкън. В същото време САЩ ще се опитат да предоставят хуманитарна помощ на Северна Корея.


"Искаме да сме сигурни, че при всичко, което правим, съхраняваме погледа си върху хуманитарната страна на уравнението, а не само върху въпросите на сигурността", каза той. "Мисля, че трябва да преразгледаме и имаме намерение да преразгледаме цялостния подход и политика по отношение на Северна Корея, защото това наистина е сериозен проблем, с който се сблъскват правителство след правителство. И в същото време това е проблем, който не се подобрява, а се влошава", каза още Блинкън.


Номинираният за държавен секретар поясни, че преразглеждането ще се състои в "анализ на това с какви опции разполагаме и какво може да се окаже ефективно с оглед засилването на натиска върху Северна Корея да дойде на масата за преговори, а също така и предприемането на други дипломатически инициативи, които са в рамките на възможното". Блинкън изтъкна, че по въпроса със Северна Корея най-напред ще има консултации със съюзници и партньори, най-вече с Южна Корея и Япония.

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8281 Любопитно

  САЩ партнират ли на Турция в Сирия ?
  А в Либия ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1218 Весело

  Е може ли така да разваля опорките на тръмпистите. Щадете ги поне днеска.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 3. 3 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Тръм показа, че Китай е най-големият проблем с действия. Тези само ще говорят, но ще ги видите какви ще ги свършат.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 4. 4 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Война на Турция с НАТО как ви се вижда?
  Познайте коя ще бъде фронтовата държава.
  Е, Гърция, но на нас ще ни олекне МНОГО от това.

 5. 5 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Цитат:
  а Китай е най-големият проблем

  -----
  Туй го предвидихме,...
  Тръмп водеше активна антикитайска линия и Байдън е поставен в положението да се чуди как да се избегнат въпроси "ЧейБайдън?"
  Ще видим, ще видим...

  ЧейБайдън? :)

 6. 6 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  """'Китай вика е най-големият проблем""""....... обаче през последните четири години държавният дълг на САЩ се е увеличил от 7 трилиона на 21,6 трилиона долара. Нещо повече, разходите за финансиране на този огромен дълг ще нараснат с нарастващия натиск за повишаване на лихвените проценти, за да се предотврати колапс на долара........ Американската финансова олигархия, изправена пред безмилостен спад в глобалното си положение, разполага с ограничени ресурси за подобряване на своите гангренозни социални противоречия....... противодействието на китайските и европейските предизвикателства пред глобалната хегемония на Съединените щати - ще изискват непрекъснати огромни разходи за военни операции. Тези ангажименти ще наложат най-строгите ограничения за наличните социални разходи.........

 7. 7 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Не знам, но Франция, Гърция, Италия и Египет са против Турция. Това може да доведе до война на нашата граница, а ние не се знае какво правителство ще имаме - Маяма и Славчо, или Корнелия и ДПС, или Томислав и FunDuckова

 8. 8 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Без Тръмп по Тръмписки.
  Явно не става дума за личности а за промяна на политика.
  Добре направиха доста хора è не побързаха този път с шампанското.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 9. 9 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2469 Любопитно

  """Увеличението на китайския темп на растеж подхранва геополитическото напрежение...""""
  Ник Биймс (преди 3 часа) ....... https://www.wsws.org/en/articles/2021/01/20/chec-j20.html

 10. 10 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Е това му време беше да се случи, защото Тръмп изцяло беше пуснал Ердоган да се разпищоли понеже фокусът му беше изцяло насочен вътре в Щатите и към собствената му персона. Добре че системата там не позволява на някой да ръководи еднолично...

 11. 11 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Добро решение за Израел. Ще приемат новата столица, но и сигнал че няма да имат картбланш да си правят каквото им щукне. Интересно какъв подход ще приемат срещу СА.
  За Китай и Турция отношението е точно каквото вече бяха заявили предварително. Засега добро впечатление според мен.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 12. 12 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  По отношение на външната политика демократите ще са много по-консервативни отколкото републиканците. А Байдън много добре познава Турция. Ако САЩ се върне към обичайната си политика нищо добро не чака турците.

 13. 13 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#7] от "Славейко":

  Зощо го правиш да сееш страх?
  Един Туит и турците останаха само на Лук а ако пукне Пушка?
  Война за какво и срещу кого?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  " Турция не се държи като съюзник и че Вашингтон ще обмисли дали не са необходими допълнителни санкции срещу Анкара заради придобиването на руски противовъздушни системи, смята Блинкън. Миналия месец Вашингтон наложи дългоочакваните санкции срещу турската отбранителна промишленост заради придобиването от Анкара на противовъздушни системи С-400 от Москва. Покупката бе окачествена от Вашингтон като "голяма грешка"."

  Турция от много години прави само едно единствено нещо в региона - стратегически рекет и войни ! Турция на султана ! Какъв партньор е или може да бъде един скъсал с всякакви реалности сатрап ?

 15. 15 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  Мечката играе според сопата. Ако Байдън започне твърда политика и Ердоган веднага ще клекне. Турция е като глезеното дете на Запада, все ѝ дават и тя все е недоволна. САЩ ако излее парите за въоръжаване, които се излаяха в Турция, в България... Ние досега щяхме да сме на светлинни години. Отделно Турция е в Западният лагер и не са имали комунизъм.
  Ердоган хем иска да се ползва от всички екстри на това, че е в Западният лагер, хем да не споделя ценностите на Запада. Кога яде кифтетата не рева...

 16. 16 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Е, поне за сега проявява приемственост.

 17. 17 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1928 Весело

  До коментар [#13] от "dedoliben":

  Ти продължаваш да вярваш във възпиращата роля на САЩ? Аз повече вярвам в накисващата и препиращата им роля. Готви се за политика без САЩ и с НАТО на хартия.

 18. 18 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 446 Весело

  Т.е. продължават политиката на "лошия" Тръмпи, но ребрандирана :) :) :)

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8281 Любопитно

  До коментар [#14] от "samoedin":

  От 2001 - ва година Турция играе между конфликтите на Великите сили собствена регионална игра с цел, да се превърне в в мини велика сила !
  Виж план 2023, ..........
  Виж план 2053 ........../ Турската държава си поставя за цел да влезе в първата петорка в света, която днес изглежда така: САЩ, Китай, Русия, Франция и Великобритания.

  [email protected]
 20. 20 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2469 Весело

  Цялата Мара втасала у Америка..... са юрнахме да "упраяме" света...... па тея ...па унея....па.....

 21. 21 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Посолството остава в Ерусалим. Успех постигнат от Тръмп. А двудържавното решение е горещ картоф, който ще го премятат до следващите избори, защото е немислима безмислица, само война би решила този конфликт, така че ще се живее с това още дълго време... а и да има за какво да циврят форумните ибрахимки...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 22. 22 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5588 Неутрално

  До коментар [#4] от "Славейко":

  Война на Турция с НАТО? Те първо трябва да излязат от алианса, а това едва ли някога ще се случи.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8281 Любопитно

  До коментар [#14] от "samoedin":

  Виж план 2071 !
  Външнополитическата доктрина на Турция предвижда до 2071-ва страната да стане глобална световна сила, а знамето с полумесеца „да бъде забито по-надалеч от сега”.

  Годината не е избрана случайно – тогава се отбелязват 10 века от историческата битка, при която селджукските турци побеждават византийската армия и проправят път за заселването в Мала Азия.

  [email protected]
 24. 24 Профил на cinqueau
  cinqueau
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Начални приказки за намерения които той счета за добри. Дразнещи неточности. Цитат:
  "САЩ няма да преразглеждат провокиралото противоречия решение на президента Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, изтъкна Блинкън“

  Това не е "решение на президента Доналд Тръмп", това е закон приет от двете камери на Конгреса през 1995г. и ПОДПИСАН от президента Тръмп. Ако "Байдън" преразглежда "провокиралото противоречия решение на президента Доналд Тръмп", то това е е противозаконно. Правилният израз на Блинкън би трябвали да е " В началото няма да внасяме роектозакон за отчяна на закона за …"

 25. 25 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1928 Весело

  До коментар [#22] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ми ако не може, няма да излизат.
  Вие гонете маските, маските, и се пазете да не се заразите, че не знаете какво предстои.

 26. 26 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1928 Весело

  До коментар [#22] от "Незнайко в Слънчевия град":

  При едно НАТО без САЩ Турция ще прави каквото си поиска, без да излиза от НАТО. Сринатите икономически Германия, Франция и Англия няма да могат дори и да искат да си мръднат пръста.

 27. 27 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2469 Любопитно

  Нямаше как да не спомене и Израел...... след като Израелска правозащитна организация обявява Израел за държава на апартейд......... B'Tselem, една от най-известните организации за защита на човешките права в Израел, публикува доклад, в който се посочва, че Израел не е демокрация, а "режим на апартейд"........""""" Докладът на B'Tselem, „Режим на еврейско надмощие от река Йордан до Средиземно море: това е апартейд“, твърди: „Чрез географско, демографско и физическо инженерно пространство режимът дава възможност на евреите да живеят в съседна зона с пълни права , включително самоопределение, докато палестинците живеят в отделни единици и се ползват с по-малко права. Това се квалифицира като режим на апартейд, въпреки че Израел обикновено се разглежда като демокрация, поддържаща временна окупация. """""""" Според международното право апартейдът се счита за престъпление. През 1973 г. Генералната асамблея на ООН призова за ратифициране на Международната конвенция за борба и наказанието на престъплението апартейд, която Римският статут на Международния наказателен съд от 2002 г. определи като нехуманни действия, „извършени в контекста на институционализиран режим на систематично потисничество и господство от една расова група над всяка друга расова група или групи и извършено с намерението да се поддържа този режим. " Нито Израел, нито неговият главен поддръжник САЩ се присъединиха към Римския статут......Хагай Ел-Ад, изпълнителният директор на B'Tselem, каза: „Израел не е демокрация, която има временна окупация. „Това е един режим между река Йордан до Средиземно море и ние трябва да разгледаме пълната картина и да я видим каква е тя: апартейд.“

 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2677 Весело

  До коментар [#15] от "anonim440":
  "САЩ ако излее парите за въоръжаване, които се излаяха в Турция, в България..."

  Ако ни дадат пари за оръжие, ще преправим бойните кораби на платноходки и хеликоптерите на линейки

  подпис
 29. 29 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#23] от "karabastun":

  Не му пречи на Ердоган да си пише каквито иска планове.. Но дали в тях фигурират Египет, Франция, Израел, С. Арабия, да не споменаваме Америка и Русия...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 30. 30 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Забравих и кюрдите

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 31. 31 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Гледам тукашната филантропска агитка вика Турция да се дъриж като България едно време спрямо СССР - т.е. искат Турция да е послушна на САЩ.

  По този начин, въздигайки го като принцип, че трябва да клечиш пред Големия Брат, те оправдават комунягите едно време, което води на мисълта, че самата филантропска агитка са дрти комуняги и техни производни..

 32. 32 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  До коментар [#19] от "karabastun":

  Той планът е хубав, но първо има план "2023 г.", Турция трябва да е в топ 10 по този план, а то тази година се очаква Турция да излезе от топ 20.

 33. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2677 Весело

  До коментар [#27] от "MPetr":
  "Израел не е демокрация, а "режим на апартейд"

  И то апартейд от най-жесток тип:
  - Не позволяват да им поставят бомби в автобусите и убиват всеки който опита;
  - не позволяват да ги улучи ракета изстреляна с хуманитарни намерения.

  подпис
 34. 34 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  До коментар [#28] от "Иван K":

  Е някои ора че намажат яко, ама то и в Турция се краде.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  А те така чакаха да дойде Байдън. Май няма да им се получи, който и да дойде.

 36. 36 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8281 Любопитно

  До коментар [#32] от "anonim440":

  Що, Катар да не им е спрял парите ?

  [email protected]
 37. 37 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  До коментар [#30] от "angevins":

  Които всички ги предадоха, за енти път.

 38. 38 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1781 Весело

  Блинкън заплаши Турция още преди да си е седнал на креслото 😂
  Някой търси ли С-400 ?? Ердо евтино ги дава!

 39. 39 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3935 Любопитно

  Колко време ще е необходимо на новата администрация преди САЩ отново изпратят войски някъде по света за да бъдат "миротворци"???

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 40. 40 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#38] от "half truth":

  За да ги продаде има нужда от разрешение от Москва. Сложна работа. Вариант е но много малко вероятен според мен.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Любопитно

  "Президентът и аз сме на едно мнение по този въпрос, а именно, че единственият начин, по който Израел може да гарантира бъдещето си като демократична еврейска държава, палестинците да получат държавата си, която е тяхно право, е така нареченото двудържавно решение", изтъкна Блинкън."

  Именно, това е и позицията на международната общност, ООН, ЕС и почти всички държави по света за решаването на израело-палестинския конфликт. И разбира се моята позиция също. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2469 Весело

  До коментар [#33] от "Иван K":
  ===="Израел не е демокрация, а "режим на апартейд"...... ==== Ама да не съм го написал аз, само цитирам израелците от B'Tselem, една от най-известните организации за защита на човешките права в Израел, публикуваният им доклад
  .........

 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Любопитно

  "Идеята, че стратегически, така наречен стратегически, наш партньор действа съвместно с нашите най-големи стратегически съперници в Русия е неприемлива", заяви пред сенаторите Блинкън. "Мисля, че имаме нужда да анализираме въздействието на съществуващите санкции и след това да преценим дали има нужда от още."

  Разбира се, че има нужда от още санкции спрямо Турция и режима на тиранина Ердо-ганчо. Сегашните санкции са твърде меки и безрезултатни.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  До коментар [#36] от "karabastun":

  Е причините са комплексни.
  1. Политиката на Ердоган е неадекватна. Все се репчи все се пъчи... Пуберитет дето е с чуство за малоценност и го играе мачо, ама иска всички да му се възхищават... Като вкара в затвора пастор Брансън и отказваше да го пусне. Съдът в Турция явно е в ръцете на Ердоган, което и Ердоган сам призна като каза на САЩ "Вие ни дайте Гюлен и ние ще ви дадем Брансън". На което от САЩ отговориха "Съдът в САЩ е независим и Гюлен не е в затвора, ние не смятаме, че доказателствата срещу него са реални. Ние не можем да екстрадираме невинен човек. Тук е свободна държава". И Еердоган се ядоса и каза, че никога няма да пусне пастор Брансън от затвора. Даже каза "Само през трупа ми!". Тогава обаче Тръмп пусна два туита, че следват санкции срещу Турция, и турската лира се срина. Ердоган уплашен пусна пастора на свобода. Но проблемите пред лирата останаха.
  2. Ковид-19.

 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  До коментар [#38] от "half truth":За да ги продаде има нужда от разрешение от Москва. Сложна работа. Вариант е но много малко вероятен според мен.
  —цитат от коментар 40 на Jalis Ironhammer


  Не само разрешение от Москва трябва! Турция НЕ Е платила на Русия за С-400!

 46. 46 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 4823 Неутрално

  Да така е, въвеждат "племенните" структури.

 47. 47 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Само едно не ми се вързва. Палестинците трябва да имат нова държава според САЩ, но кюрдите не. Каква е разликата? :)

 48. 48 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  До коментар [#47] от "ikod":

  Кюрдите никога не са имали своя държава. Ако искате и циганите в България да имат своя държава?

 49. 49 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  Само едно не ми се вързва. Палестинците трябва да имат нова държава според САЩ, но кюрдите не. Каква е разликата? :)
  —цитат от коментар 47 на ikod


  Геополитическа....за момента.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 50. 50 Профил на cinqueau
  cinqueau
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Рестарт с Русия означава рестарт и дострояване на "Северен поток 2". По време на мандата Обама-Байдън 1&2 (заедно със "силния критик на Русия" Блинкън в Д.Д.) бе стартиран и построен "Северен поток 1". Сега при „Байдън“-Харис + Д.Сек. Блинкън (Обама 3) ще бъде довършен и "Северен поток2".

  Сега се решава как в света създаван от CNN, BBC, .. това да бъде представено, като победа на „Байдън“ или просто да се замълчи, както се мълчеше за погромите на Antifa BLM в американските градове и те престанаха да съществуват в информационното пространство.. Преди година (или две?) на конференцията по сигурността в Мюнхен вицепрезидентът Пенс изтъкна, че "Северен поток 2" създава стратегическа зависимост и опасност за Европа. На конференцията присъстваха Нанси Пелоси (шеф на Конгреса !) и Кери. Те не изнесоха речи, но окуражиха Меркел да се противопостави и тя, след речта на Пенс, си позволи за първи път подигравателен хумор. Заяви че "Северен поток 2" не е политически а чисто икономически проект и че „формулата на молекулата на природния газ е една и съща, независимо от къде идва той“ Сега нищо не пречи тогавашните намерения да се реализират.

 51. 51 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Е може ли така да разваля опорките на тръмпистите. Щадете ги поне днеска.
  —цитат от коментар 2 на Jalis Ironhammer


  С какво се променя политика спрямо Китай? Можеш ли да кажеш конкретно или се намираш на приказка?

  'progressives' is the politically correct word for communists
 52. 52 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  “Турция не се държи като партньор“

  Явно за новата администрация партньорството означава да нямаш собствено мнение и интерес, а само да слушкаш и изпълняваш заръките на Вашингтон.

 53. 53 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Добро решение за Израел. Ще приемат новата столица, но и сигнал че няма да имат картбланш да си правят каквото им щукне. Интересно какъв подход ще приемат срещу СА.За Китай и Турция отношението е точно каквото вече бяха заявили предварително. Засега добро впечатление според мен.
  —цитат от коментар 11 на Jalis Ironhammer


  Не знам как виждаш някаква промяна в отншения към Израел, и Китай или Турция. Нищо, ама нищо не се променя на думи, още по-малко на дела. Тръмпистите са прави - въздух по налягане са демократите

  'progressives' is the politically correct word for communists
 54. 54 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  """САЩ и администрацията на Байдън ще иска удължаване на договора СТАРТ с Русия"""" ....... Обаче в още по-провокативен ход Байдън номинира Виктория Нуланд за заместник-секретар по политическите въпроси, което ще я превърне в третия американски дипломат. Повече от всяка друга фигура в американския външнополитически истеблишмент, името на Нуланд се свързва с наглия гангстеризъм на преврата през 2014 г. в Украйна, при който САЩ и Германия финансираха и подкрепиха фашистки сили за сваляне на проруското правителство на Виктор Янукович и инсталиране прозападен режим........ През 2013 г. Нуланд призна, че САЩ са инвестирали над 5 милиарда долара в украинската опозиция. През 2014 г. изтече записано телефонно обаждане с американския посланик в Украйна Джефри Паят, в което тя заяви „F ** the EU“ и небрежно обсъди американската стратегия за работа с неофашистки сили като партия „Свобода“. През 2019 г. на Нуланд беше забранено да влиза в Русия......

 55. 55 Профил на SoloV
  SoloV
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Нов старт с Русия и Турция не се държи като съюзник....
  Мисля че идват лоши времена за Путин и Ердоган. А с това и за техния верен васал Борисов.

 56. 56 Профил на gazolinerabp
  gazolinerabp
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Нещо за Балканите?
  Нали сме важен кръстопът.

 57. 57 Профил на gazolinerabp
  gazolinerabp
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Не е по темата ама ми прави впечатление че нямат плешиви хора американците на високи позиции. Хем са на възраст повечето.

 58. 58 Профил на SoloV
  SoloV
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Не е по темата ама ми прави впечатление че нямат плешиви хора американците на високи позиции. Хем са на възраст повечето.
  —цитат от коментар 57 на gazolinerabp


  ....и гологлави дебели тюфлеци, които ходят с дънки и жълти пуловери по официални поводи.

 59. 59 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  "Идеята, че стратегически, така наречен стратегически, наш партньор действа съвместно с нашите най-големи стратегически съперници в Русия е неприемлива", заяви пред сенаторите Блинкън. "Мисля, че имаме нужда да анализираме въздействието на съществуващите санкции и след това да преценим дали има нужда от още."Разбира се, че има нужда от още санкции спрямо Турция и режима на тиранина Ердо-ганчо. Сегашните санкции са твърде меки и безрезултатни.
  —цитат от коментар 43 на Иво


  Китаецо И-во,Ердоганчо е слаба ракия,него ще го накажат много лесно,като му спрат финансирането,но и новия държавен секретар признава,че президент Тръмп е прав за твоя крадлив и безкрупулен тоталитарен Китай,начело с твоя комунистически идол, Си Дзинпинчо,крадеца и авторитариста!!!

  shlshlshlshl
 60. 60 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2677 Весело

  До коментар [#42] от "MPetr":
  ""Израел не е демокрация, а "режим на апартейд"...... ==== Ама да не съм го написал аз, само цитирам"

  Ако трябва да избирам, по описаното за Израел, между демокрацията и апартейда избирам апартейда.

  подпис
 61. 61 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Турция има достатъчно козове за да се справи с мандата на Демократите. Кюрдистан отече окончателно в канала. Турция зае Либия и Судан, отваря се Нахичеванският коридор, с Либия си начертаха морска граница и акваторията на Турция се разшири неимоверно (договорът и новите граници са вече регистрирани в ООН), пратиха отново посланик в Израел (реално, отношенията са им отлични), бази в Катар, Сомалия, сега две предстоят в Либия, в Судан (Судан си го купиха миналата година, докато цял свят блееше с Ковид-а, платиха им външния дълг), предстои в Нигер (заедно с минни концесии), да не говорим за масивно военно присъствие в Сирия и Ирак, бази в Кипър, военни в Азербайджан, база даже на Адриатика в Албания - от това по-добре - здраве му кажи! Страхотна политика, Ердоган беше един от малкото лидери в света с директна връзка с Тръмп и през неговият мандат направи максималното за Турция. Козове и разменни монети за пазарлъци има много, но надали, при положение, че Турция е на път да оглави целия Тюркски пояс (с Путин също си поделиха сума ти територии и влияние) и този пояс е предна линия във войната срещу Китай, няма как Америка да притеснява Турция. Освен това, Турция има безрезервната подкрепа на Британия, особено в Кавказ и Средния Изток - на това, Америка няма как да възрази, пък и няма реална причина. Играта на Ердо е перфектна - притиска Иран и това е съпосочно с интересите на Израел и Щатите, Иранците са бесни на Турция за победата в Карабах. Америка има проблем с Иран и това няма общо с Иранските ядрени амбиции. Има ЕДНА причина за безпокойство, а това е сближението на Иран с Китай, като се говори за Китайска морска база в Ормузд, което няма как да стане, понеже в краен случай, Америка ще трябва да отвори война - недопустимо е Китай да присъства в един от седемте най-важни пролива. Всички проливи в света под контрола на Англо-Американците или техни хора (Босфор, Дарданели). Това са ключово важни неща и щом аз ги знам, Турция с нацелена на столетия политика няма как да не знае. Те са центърът на шахматната дъска в световната геополитика. Демократите ще вдигат шум, може на някой друг бюрократ да наложат санкции да не пътува до САЩ, но не само няма да направят нищо реално срещу Турция, но ще продължат в същия дух - Турция да поеме контрол над обширни зони в Северна Африка, части от Близкия Изток и сериозни части от Средния Изток и Централна Азия. Турция има да играе сериозна роля в противопоставянето срещу Китай (което е интерес на целия Тюркски пояс, хилядолетни изконни врагове са им Китайците). Не случайно, Ердоган откри пътя на коприната с първия влак от Истанбул до Пекин, засега през Грузия, после ще е през Нахичеван и ясно показа, че Път на Коприната ще има, но без Китайци по него, а както е било векове наред - изцяло под Тюркски контрол. Освен това, със започването на Карабахската война през Септември, изведнъж в Турция засилиха анти-Китайската реторика, показателно!

 62. 62 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Нещо за Балканите?Нали сме важен кръстопът.
  —цитат от коментар 56 на gazolinerabp


  Фронтова държава казаха, че сме...

 63. 63 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 563 Неутрално

  transvaal - ама работите Вие здраво в Турското посолство не дремете....
  Турция колко заема взе от Чайната? А? Пътят на коприната е и ще си бъде под контрола на Чайната без оглед в коя точка на света ще се разтоварват контейнерите от влаковете, никакъв контрол няма да има тука от никой друг щото Рашата е твърдо с Чайната по тоя въпрос и не виждам къде се бута Турция тука...
  Турцията отдавна мечтае да заеме мястото на Иран във влиянието по БИ ...но не би ...
  Че Иран здраво са опора на Чайната няма съмнение.
  Че Турците ще ги тормозят от САЩ няма съмнение...

 64. 64 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  За Китай да благодарят на Кисинджър. Май още е жив. Негова е идеята да почнат търговия с китайските комунисти,

 65. 65 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Блинкън заплаши Турция още преди да си е седнал на креслото 😂 Някой търси ли С-400 ?? Ердо евтино ги дава!
  —цитат от коментар 38 на half truth


  Четох че преговаря с Русия за втора доставка, но с технология.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#65] от "Корки":

  Четох че преговаря с Русия за втора доставка, но с технология.
  =======
  Водят се преговори за съвместно производство на С 500.

  Bukalemun
 67. 67 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  ....Път на Коприната ще има, но без Китайци...
  —цитат от коментар 61 на transvaal


  Малко прекалено се изказвате.
  Единият край на пътя на коприната може да е в Европа, в Близкия изток, може и в Северна Африка, но другият винаги е в Китай. Без китайците няма да стане.

 68. 68 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#63] от "Tsveta":

  Не се пенете. Китай НИКОГА няма да контролира Пътя на Коприната. Геополитическите размествания (Карабах е най-голямото от Берлинската Стена насам) не са случайни. Далечната визия е за войната с Китай по всички направления.
  Русия НИКОГА няма да бъде с Китай, защото има да пази Сибир! Китайците все повече правят изявления с повод и без повод, даже уж безобидни (групи Китайски туристи наскоро публикуваха фото и видео под надслова Нашият Алтай! (заради което би трябвало с тояги да се изхвърлят обратно в Китай)) изявления, като, видите ли , ами Сибир някога бил бил Китайски и от тоя род!) Сибир е ЗАВОЕВАТЕЛНА ЦЕЛ на Китай и те едвам го прикриват. Русия е наследник на Чингиз Хан и Великите Степни Империи, които от повече от две хилядолетия воюват с Китай. Всички Тюрки са врагове на Китай. Япония е още по-голям изконен враг на Китай. Да не говорим за Индия и Югоизточна Азия. Понеже Китай е доста голям, ще трябват и доста съюзници. Турция е един от важните съюзници. Англосаксите НИКОГА няма да позволят друг освен тях да ръководи света, дори това да е с цената на ядрена война - Америка има целият необходим за това потенциал, могат да смачкат Китай от всяко положение. Деликатността е в това, да се манипулират нещата така, че поразиите да са минимални и ако е възможно - да не се стига до ядрени оръжия. Разбира се, ако изборът е между това да сме роби в Китайския концлагер или да светнат Атомните Гъби, изборът е повече от очевиден в полза на атома. Затова Америка никога няма да се съгласи да подпише неупотреба на ядрено оръжие.
  Що се отнася до Турция, нямате разбиране за нещата, понеже ви промиват мозъците със селективна информация и некачествена пропаганда (още десетилетия преди падането на Берлинската Стена ни ги промиваха с пасквили на Антон Дончев и вместо да учим История, ни преподаваха белетристика с насадени емоционални установки). Ако запомните нещо от моите постове (по-горният пост), ще се изненадате колко съм бил прав, след няколко години. Турция има да играе една много положителна за Европа роля в света. Освен това, мога да ви кажа, понеже моите възгледи не се формират от учебници и ТВ пропаганда, а от реално пребиваване на терен в много страни в света (а живея в ЮАР и пътувам много по работа, контракти и пр.), от първа ръка - Турция е нация в подем. Почти единствена в Европа (защото принадлежат и на Европа и на Азия). Четете Гумилёв за Пасионарность Народов (Малко са хората, така добре разбрали проблемите на Евразия, както това прави Гумилёв, прочетете в Нет-а кой е той и какво е написал. Римляните са казали QUI SCRIBIT, BIS LEGIT , сиреч, който пише трябва да е много чел, та, преди да се изказвате умно, проверете фактите, употребете малко логика и тогава пишете. Защото написаното от мен в по-горния ми коментар ще го видите да се осъществява точно, както съм го написал - фактите и логиката водят еднозначно до тези изводи.

 69. 69 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  До коментар [#66] от "eti mehter":

  "Водят се преговори за съвместно производство на С 500."

  Ако това стане, ще кажете чао на НАТО! Заради С-400 се простихте с Ф-35, което според тебе е добра сделка, нали?

 70. 70 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#67:"мики маус"][/quote]

  Разбира се - Китайците в рамките на Китайските граници. НО - щом пътят напусне Китайските граници, там никакви Китайци няма да пеят. Затова ще има Тюркски пояс от Истанбул до Кореа, в който пояс няма място за Китайци в мениджмента. Англия и Америка харесват това.

 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#12] от "anonim440":

  А Байдън много добре познава Турция. Ако САЩ се върне към обичайната си политика нищо добро не чака турците.
  ========
  В това има и нещо позитивно.....
  Сега поне опасността е видима....
  Само до преди десетина години..... Турция понасяше ударите на един невидим и недоказуем потенциален враг.....който вече няма "мантията"...да не се разпознава...

  Bukalemun
 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#12] от "anonim440":

  А Байдън много добре познава Турция. Ако САЩ се върне към обичайната си политика нищо добро не чака турците.
  ========
  В това има и нещо позитивно.....
  Сега поне опасността е видима....
  Само до преди десетина години..... Турция понасяше ударите на един невидим и недоказуем потенциален враг.....който вече няма "мантията"...да не се разпознава...

  Bukalemun
 73. 73 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#67] от "мики маус":

  На 14 декември беше потеглила втората композиция от Анадола за Китай...с над 40 вагона товар....

  Bukalemun
 74. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#15] от "anonim440":

  САЩ ако излее парите за въоръжаване, които се излаяха в Турция, в България... Ние досега щяхме да сме на светлинни години.
  ========
  Питай Херо Мустафа......защо е така....
  Много пъти съм ти го казвал..... Имаш умението да си намираш правилните първоначални въпроси, но......в последствие зацикляш с неправилните изводи....

  Bukalemun
 75. 75 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1113 Весело

  . Русия НИКОГА няма да бъде с Китай, защото има да пази Сибир!
  —цитат от коментар 68 на transvaal


  Не знам къде ги четете тези работи, но от няколко години и Путин и Си заявяват със задоволство, че отношенията Русия - Китай са в своя пик, както и доверието между тях.

  https://www.globaltimes.cn/page/202101/1211545.shtml

  https://www.google.com/amp/s/amp.scmp.com/news/china/diplomacy/article/3092395/xi-tells-putin-china-and-russia-should-stand-firm-against

  https://www.globaltimes.cn/content/1207188.shtml

 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#69] от "vassilun":

  Е, и...?
  Това всички го знаем.....
  Кажи нещо друго....

  Bukalemun
 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Весело

  До коментар [#59] от "dfjftriktrcdt":

  Гледаш ли, бе мамул.... :)...?
  Предават на живо последната визитка на Тръмп и Мелани....в белия дом.....
  Гледай и се събуди вече с реалностите....
  Кой си отива и кой продължава напред.....

  Bukalemun
 78. 78 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#66] от "eti mehter":"Водят се преговори за съвместно производство на С 500."Ако това стане, ще кажете чао на НАТО! Заради С-400 се простихте с Ф-35, което според тебе е добра сделка, нали?
  —цитат от коментар 69 на vassilun


  НАТО няма как да се лиши от един от най-важните си членове, един от първите 5 по важност. С400 не са реален проблем, защото Гърция навремето купи С300 и никой копче не им каза. Проблемът е, че Турция става все по-самостоятелен играч и на Запад няма да могат да ползват Турция на половин цена, а ще трябва да плащат адекватно, сиренето е с пари и най-важното - ще трябва да говорят с Турция като с равен, а не като с втора категория измекяри, както беше доскоро. Главната цел на Турция с тия ракети е, да ги използват като технологична основа за тяхна подобна система. А много малко са страните със собствено ПВО от такъв ранг. Ето къде ги сърби чепика. Що се отнася до Ф35, трябва да почакаме едни 4-5 години и да видим как ще се развият нещата. Може би Турция наистина ще успее да създаде свой изтребител 5-то поколение. До една година предстои да направят изпитания на свръхзвуков дрон, изцяло техен. Наскоро произведоха първа серия турбини за техния АТАК хеликоптер. Изданието Израел Дефенс много високо оценява последните три модела на дронове, които Турция направи. Аз като очевидец, мога да ви кажа, че имат жиро-стабилизирани прицели с термовизори и целеуказване, лазерна телеметрия и пр. оптоелектроника изцяло тяхна, а в оптоелектрониката има пет-шест препъни-камъка, които се следят в трансферите на оръжие по цял свят, за пример, за да изнасяш управляеми ракети за страни като Либия да речем, трябва всичко в ракетата да е твое - жироскопи, система за управление, система за следене целта и т.н. - един само чип да е вносен, проблемът е голям и санкциите са големи, но, когато правиш всичко от А до Я по дадена система - проблеми нямаш и можеш да продаваш на когото щеш и да изнасяш където щеш (затова и тук в ЮАР има страхотни системи, които носят хубави пари, понеже бидейки изцяло тукашни, могат да се изнасят навсякъде, та, Турция също има това предимство - не зависи от Елбит, Матра-Харис, Сажем или който и да било Западен производител, затова и няма нужда да пита когото и да било - сами решават къде да изнасят, на кого да продават, къде да разполагат бази и пр. Понеже постепенно орязват директните зависимости. Аз им стискам палци, понеже в Либия се биха Турски срещу Китайски дронове и победата на Турците засега е много, много положително явление - в която Африканска страна се настани Турция, Китайците са АУТ! Ако възстановят Османската Империя в Северна Африка, можем само да се радваме - Китайци там няма да има! Много е важно да не се допуска или изгони Китай в тия географски райони - Африка, Близък и Среден Изток, Централна Азия. Турция върши великолепна работа в това отношение, но за свършената работа си има цена - тези зони ще си останат със силно Турско влияние и бая Турски бизнеси. За нас това е великолепно!

 79. 79 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#78] от "transvaal":

  Турция по принцип не е против някакво западно сътрудничество.....
  Но същата Турция иска да търгува и с огромния изток......и който е против това.......проблема е негов....❗

  Bukalemun
 80. 80 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#59] от "dfjftriktrcdt":Гледаш ли, бе мамул.... :)...?Предават на живо последната визитка на Тръмп и Мелани....в белия дом..... Гледай и се събуди вече с реалностите.... Кой си отива и кой продължава напред.....
  —цитат от коментар 77 на eti mehter


  Ти жив ли си бе побългарен тръмпист??Ти не бери грижа на Тръмп,той е политик и бизнесмен от класа,а за твоя пишман ислямис..т...,който се уплаши от думитте на Давутоглу за поредния преврат срещу фалшивата ви държава и втори срещу банкрутчиятая-майстор на гевреци..Хихи...

  shlshlshlshl
 81. 81 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#70] от "transvaal":

  Излезте малко от стереотипите на еднополярния свят и се огледайте наоколо. Идете в Китай, пообиколите и ще видите, че прехвалената Европа е едно село, в което все още единственият плюс е социалното.

  Инициативата “one belt one way” е на китайците, ако не знаеш.
  Символизмът в името също е китайски.

 82. 82 Профил на SoloV
  SoloV
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#81] от "мики маус":

  Не Европа, голямото село е Русия- задния двор на Китай.

 83. 83 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Весело

  До коментар [#67] от "мики маус":
  До коментар [#75] от "мики маус":

  Напълно си прав за това Мики. Трансвала е един от най-радикалните синофоби в този форум и затова редовно ги пише тези глупави и абсурдни мантри по адрес на китайците.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 84. 84 Профил на SoloV
  SoloV
  Рейтинг: 611 Неутрално

  [quote#75:"мики маус"][/quote]

  Може, но само при условие, че Путин е младшият партньор на Си Дзи Пин. В момента Сибир е превърнат в икономически придатък, до степен на полуколония на Китай. Линкове не давам, можеш сам да ги откриеш в интернет стига да имаш очи и желание да ги прочетеш. Точно Русия е тази която има най-много основания да се притеснява от икономическото и военно могъщество на Китай, въпрос на време е да го разбере, но ще бъде късно..

 85. 85 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#70] от "transvaal":Инициативата “one belt one way” е на китайците, ако не знаеш. Символизмът в името също е китайски.
  —цитат от коментар 81 на мики маус


  Именно защото е инициатива на Китайците, ще трябва да се саботира всякакво Китайско влияние. Китай е Враг Номер Едно на нашата цивилизация. Китай е изначално расистка държава и те считат останалите народи за второкачествени създания. Даже измислиха, че Китайците произлизали били от друга маймуна, не от същата, от която останалите хора произлизат. Цялата история на Китай е история на постоянна, бавна експанзия с геноцид или асимилация на покорените народи и раси. Китай е ЕКЗИСТЕНЦИАЛНА заплаха за всички нас и беше крайно време да се започне война срещу Китай по всички линии. Иначе, Китайците са си ОК и моите уважения, но да си седят в техните си граници. Не е приемливо до степен война, Китай да има военна база в Ормузд, както се носят слухове за сближение между Китай и Иран - за такова нещо Иран може да отнесе дебелата тояга (не вярвам на някого да му пука дали или не, Иран ще създаде атомно оръжие със или без такова - всякак е ОК, но Китайци в Ормузд - това не е повод, това е причина за директен удар, съвсем легитимна причина). Пътят на Коприната не е от значение за товарите, които се пренасят - твърде неефективно е - една композиция влачи 40-50 вагона. Един голям кораб, като най-новите на Маерск, качват 18 000 (Осемнадесет Хиляди!) контейнера. Дори при Чингиз Хан, много повече товарооборот с Китай има по море, отколкото по суша. Но, Пътят на Коприната е възможност за Китай да увеличи влиянието си в Сибир, Казахстан и целия Тюркски Пояс, което е АБСОЛЮТНО недопустимо и нито Русия, нито Турция ще позволят подобно нещо. Китайските бизнеси и интереси ще бъдат, те и сега биват изтласкани полека-лека от Турски бизнеси (това го казвам като човек бил няколко пъти из Азербайджан и Казахстан - в тия страни има нарастващо недоверие и неприязън към Китайците, иначе, търговията си върви, стоки за бита - колкото щеш, но на по-високото ниво доста успешно наритват Китайците). Не случайно, Путин и Ердоган имат едно чудесно, бих казал имперско ниво на сътрудничество и подялба на сферите на влияние по един взаимно-изгоден и взаимно-допълващ се начин и главният вектор на това сътрудничество е насочен срещу Китай. Тук някои от форумците са в телешки възторг от уж добрите отношения между Путин и Си - такива моментни състояния е имало през вековете, но фундаменталната враждебност между Русия и Китай е от хилядолетия, понеже Русия е приемник и продължител на Великите Степни Империи (от които Китай страда също от хилядолетия). Това са непримиримо противоположни интереси и Русия трябва да пази Сибир именно от Китайците. Много рядко в Историята, Златната Орда и Синята Орда са имали общ враг. Сега имат и действат заедно. И не е парадокс, а необходимост, жизнена необходимост.

 86. 86 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#70] от "transvaal":Инициативата “one belt one way” е на китайците, ако не знаеш. Символизмът в името също е китайски.
  —цитат от коментар 81 на мики маус


  Ние не желаем Китайски символизми. Нямаме нужда нито от Китайци, нито от техните стоки, нито от тяхно влияние, и никак нямаме нужда Китайци да ни казват какво да правим и как да живеем. Ние можем без Китайци и те да си се оправят сами, у тях си, и въобще да ни се махат от кръгозора. Да се махат и от Африка, а бе въобще - да си седят в Китай. Не ме интересуват. Този начин на виждане ще набира все повече привърженици, тенденциите го показват. Не щем Китайци, толкоз!

 87. 87 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#85] от "transvaal":

  Пийни едно валерианче и излез на чист въздух.

 88. 88 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Весело

  До коментар [#87] от "мики маус":

  Хахаа... като всеки тръмпист и той има лош ден. :-D

  Неговия любимец днес се изнесе от Белия дом. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 89. 89 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Любопитно

  До коментар [#31] от "Аскет":

  🎖️... Много точен коментар...!!!
  Особено форумници като "anonim440".....открито си мечтаят за една такава Турция....
  Но ще си останат само с мечтите.... :)

  Bukalemun
 90. 90 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Любопитно

  До коментар [#31] от "Аскет":

  🎖️... Много точен коментар...!!!
  Особено форумници като "anonim440".....открито си мечтаят за една такава Турция....
  Но ще си останат само с мечтите.... :)

  Bukalemun
 91. 91 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Турция е на път да оглави целия Тюркски пояс (с Путин също си поделиха сума ти територии и влияние) и този пояс е предна линия във войната срещу Китай, няма как Америка да притеснява Турция.
  —цитат от коментар 61 на transvaal


  Адмирации за чудесните постове! Но Тюркски пояс(аз го знам като тюрска дъга) е отстъпил територии на Китай, след разпадането на СССР.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 92. 92 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#18] от "Сър Джон":

  пременил се Илия, пак в тия....

 93. 93 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 739 Весело

  Голям парадокс за плювачите срещу Байдън. Сега ако плюят Байдъна, за Ердоганя ли ще са, или не? Трудно е, трудно е.

 94. 94 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 867 Неутрално

  ""Искаме да сме сигурни, че при всичко, което правим, съхраняваме погледа си върху хуманитарната страна на уравнението, а не само върху въпросите на сигурността", каза той. "Мисля, че трябва да преразгледаме и имаме намерение да преразгледаме цялостния подход и политика по отношение на Северна Корея, защото това наистина е сериозен проблем, с който се сблъскват правителство след правителство. И в същото време това е проблем, който не се подобрява, а се влошава", каза още Блинкън."

  Новият подход явно ще е САЩ да дават годишен данък на Ким (под прикриетието на "хуманитарна помощ") а от Ким ще очакват да не дрънка много оръжие. При Тръмп сделката беше лични срещи и размяна на писма срещу недрънкане на оръжие от страна на Ким.

 95. 95 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Мечката играе според сопата. Ако Байдън започне твърда политика и Ердоган веднага ще клекне.
  —цитат от коментар 15 на anonim440


  Малко е вероятно. Вироглавството е неделима част от политическият имидж на Ердоган. Байдън ще е четвъртият американски президент на когото Ердоган няма да цепи басма. Друг е въпроса, че САЩ могат да сринат турската икономика (ако поискат).

 96. 96 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#95] от "Ехото на Гласът":

  Могат, но нямат интерес. С оглед най-големият световен проблем на следващите десетилетия, а именно - възпиране на Китай и предотвратяване на глобална политическа роля на Китай, Британия и Америка имат еднопосочни интереси с Турция. Напълно еднопосочни. В самия регион, Турция и Израел имат еднопосочни интереси виз-а-ви Иран. Контролът на Северна Африка от страна на Турция е напълно еднопосочен с интересите на Европа, не само като средство да се държат Китайците извън този район, но и като контрол върху нелегалната миграция през морето. Проблемът на Европа е, че Турция се замогна и парично и политически, поради което ще трябва да разговарят на равна нога и няма да могат да дават наклон на Турция, както беше преди десетилетия, обаче, икономическите интереси на Турция са еднопосочни с тези на Германия - милиарди са инвестирани от големите Германски компании. С Франция ще се разберат - предполагам, че интересите на Тотал в Либия не са проблем, просто въпрос на пазарлък. Също има доста синергизъм между Италия и Турция в много различни индустрии (мода, текстил, храни, но по-важното е със самолетостроителя Леонардо, както и с Пиагио, там има сериозни капиталови участия на Турски компании и общи интереси). Аз мисля, че ще има неочаквано за мнозина сближаване между Турция и Европа и ускорени процеси към присъединяване към ЕС, само че, ще се измисли формула, като член с особен статус (подобно на Британския), т.е. безмитно и безвизово, но без Европа да има думата по въпроси като Тюркската Дъга (колегата по-горе е прав, че така именно се нарича), Близко-Източните действия и пр. (Европа нямаше думата по отношение на Отвъдморските Територии на Британия, както няма думата за тези на Франция, всичко това е извън Европа и няма как страна като Австрия да има мнение за това, какво става в Нова Каледония - там си е суверенна Френска територия). Бившите империи е нормално да имат широки зони на влияние и в това отношение е естествено ЕС да няма въздействие върху тях. ЕС има нужда от нов член с голяма икономика, а Турция рано или късно, в близките 3-4 години ще се нареди в клуба на трилионните икономики, което е напълно в интересите на Европа. Пък и е добре, освен Полша и Унгария, в Европа да има още консервативни държави, които да слагат спирачка на разните там джендерски напъни и призиви за полова неутралност - тия разрушителни тенденции визират директно Семейството и една консервативна държава, която открито и категорично пази Семейството е само от полза за Европа.

 97. 97 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#4] от "Славейко":

  И как ще се случи тая война на НАТО с Турция? Ердоган може са е всякакъв, но не е тъп, за да провокира такъв конфликт, защото знае, че ще приключи за дни

 98. 98 Профил на Ivan Nikolov
  Ivan Nikolov
  Рейтинг: 318 Весело

  Много добри намерения!Важно е новата администрация да върне Турция към лоялност и да притисне Русия .Мишките се налудуваха ,ама котаракът веча се събуди ,кой каквото правил ,направил.Не знам дали Байдън е сенилен и какви са му възможностите,ама екипът му е ударен и аз дори лично бих изпрати дарение бисквити на една госпожа ако се наложи.Добре, че се махна оранжевото бебе и цялата му камарила е в неудържим разпад.

  НЯМАМ БРАТУШКИ И НЕ СЪМ ОСВОБОЖДАВАН
 99. 99 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":

  И какви точно бяха тези показателни действия на Тръмп? Търговският дефицит, дето Тръмп го представяше за основен проблем само се увеличи, след което се върна на нивото от 2016 преди да започнат затварянията заради ковид. Начислиха се огромни загуби за американски производители, които бяха субсидирани с федерални средства (а не на стабилния гений), като това е фактор в раздуването на бюджетния дефицит - значително повече като процент от бвп към Септември 2019 в сравнение с този на една Германия през 2009 и 2010 по време на великата рецесия. Уж при най-великата американска икономика в историята. За капак китайците изиграха Тръмп като блокираха мърджъра на Куалком и холандската NXP, ама след като получиха каквото искаха от ZTE през 2018.
  То не става само с инфантилни действия и изблици, както и лепене на мита по картата, включително срещу съюзници и важни партньори срещу един евентуален общ фронт срещу китайските номера. Като говорим са действия, именно в периода 2013-2016 Китай започна да изпитва проблеми и поне от тогава китайската икономика не е като тази в годините преди 2009.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 100. 100 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Могат, но нямат интерес.
  —цитат от коментар 96 на transvaal


  Естествено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK