Унгария нареди да се слага предупреждение на книги с "нетрадиционни роли на пола"

Унгария нареди да се слага предупреждение на книги с "нетрадиционни роли на пола"

© Associated PressПравителството на Унгария нареди на издател да отпечатва предупреждение върху кнгиите, които съдържат "поведение, несъвместимо с традиционните роли на пола".


Правителството заяви, че действието е необходимо, за да се защитят потребителите от заблуда, след като "Лабрис", група от лесбийки, публикува сборник с приказки на име "Страната на чудесата е за всеки", съдържащ истории с гей тематика.


Книгата, чиито автори казват, че е предназначена да научи децата да уважават всички хора, включва приказка за сърна, чието желание да стане елен се сбъдва, и стихотворение за принц, който сключва брак с друг принц. Други истории изобразяват малцинствата в положителна светлина, включително ромите и хората с увреждания. Героинята Снежанка има тъмна кожа.
"Книгата се продава като сборник с приказки, определя се така и е оформена по съответния начин, крие факта, че изобразява поведение, несъвместимо с традиционните роли на пола", се казва в изявление на правителството в Будапеща. Поръчката изисква от "Лабрис" да постави предупреждение върху всички свои книги с такова съдържание, включително "Страната на чудесата е за всеки".


Издателството отвърна, че ще съди правителството заради изискването, което те наричат дискриминационно и противоконституционно.


Миналата година Унгария забрани признаването на транссексуални идентичности в официални документи и измени конституцията, за да декларира, че в едно семейство "бащата е мъж, а майката е жена".


Хомофобската политика на Орбан претърпя неуспех през декември, когато високопоставен депутат от Европейския парламент от неговата партия "Фидес" беше хванат да бяга от "гей оргия" в Брюксел, в нарушение на пандемичните ограничения и притежание на наркотици.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK