Част от британския малък бизнес временно е спряла продажби в Европа

Част от британския малък бизнес временно е спряла продажби в Европа

© Associated PressИзбори 2022

Около една пета от малкия и среден британски бизнес, който изнася за Европейския съюз, временно е спряла продажбите в чужбина поради сложността на новите митнически правила, заяви счетоводна фирма, цитирана от агенция "Ройтерс".


От края на преходния период след Брекзит на 31 декември британските фирми, продаващи стоки на клиенти в ЕС, трябва да попълват митнически декларации и други документи, а има и закъснения при товарните услуги.


UHY Hacker Young съобщиха, че от малко над 100 клиенти, повече от 20% временно са спрели да продават стоки в Европа. "Тези допълнителни разходи и документи могат да бъдат опустошителни за малките и средни предприятия от Обединеното кралство, които разчитат на своята клиентска база в ЕС. Клиентите в ЕС неизбежно ще търсят другаде, ако това означава, че могат да избегнат плащането на разходи за внос", каза Мишел Дейл, старши мениджър в UHY Hacker Young.
Докато британските стоки, продавани в ЕС, не са изправени пред тарифи или квоти, има допълнителни административни разходи от попълването на формуляри и други проверки - така наречените "нетарифни бариери".


Счетоводната къща заяви, че особено предизвикателство са изискванията за "правила за произход", които ограничават броя на чуждестранните компоненти, които могат да бъдат включени в стоки, сглобени във Великобритания за продажба другаде в Европа. През ноември Bank of England изчисли, че британската икономика ще претърпи краткосрочни щети, еквивалентни на 1% от продукцията или 5 милиарда лири през първите три месеца на 2021 г. поради нарушаване на новите правила за границата.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK