Джо Байдън: Да прекратим тази война в Америка, ще водим, като даваме пример

Джо Байдън: Да прекратим тази война в Америка, ще водим, като даваме пример

© ReutersПрезидентът Джо Байдън произнесе след полагането на клетва слово, което мнозна веднага оцениха като нещо, което не е изящна реторика, а е човешко, разбираемо за хората и опитващо да ги сплоти - какъвто е самият 46-и държавен глава ва САЩ. Предлагаме ви словото му.


Това е денят на Америка.


Това е ден на демокрацията, ден на история и надежда, на обновяване и решителност. Чрез изключително изпитание Америка е отново е подложена на тест. И Америка се изправи пред предизвикателството.
Днес празнуваме триумфа не на кандидат, а на кауза, каузата на демокрацията. Хората, волята на хората, е чута и се вслушахме в нея. Отново научихме, че демокрацията е ценна. Демокрацията е крехка. И в този час, приятели, демокрацията надделя.


И така, сега, на тази свещена земя, където само преди няколко дни насилието се опита да разклати самите основи на Капитолия, ние се събираме като една нация под Бога, неделима, за да извършим мирна смяна на властта, както се постъпва повече от два века . Докато гледаме в бъдещето по нашия уникален американски начин, неспокойни, дръзки, оптимисти и вглеждащи се в нацията, която знаем, че можем да бъдем и трябва да бъдем.


Благодаря на предшествениците си от двете партии за присъствието им днес. Благодаря им от сърце. И аз знам - познавам издържливостта на нашата конституция и силата, силата на нашата нация, както го знае президентът Картър, с когото разговарях снощи, който не може да бъде с нас днес, но на когото за цялата му служба.


Току-що положих свещената клетва, която всеки от тези патриоти е положил. Клетвата, положена за първи път от Джордж Вашингтон.


Но американската история не зависи от някого от нас, не от някои от нас, а от всички нас, от нас, хората, които търсят един по-съвършен съюз.Това е велика нация. Ние сме добри хора. И през вековете, през бури и раздори, в мир и във война, стигнахме толкова далеч, но все още ни предстои да извървим дълъг път.


Ще продължим напред бързо и без бавене, тъй като имаме много работа в тази зима на опасности и значителни възможности. Много за ремонт, много за възстановяване, много за излекуване, много за изграждане и много за постигане. Малко хора в историята на нашата нация са били поставяни пред по-големи предизвикателства или в по-трудни времена от днешните.


Вирус, който се появява веднъж на 100 години и безшумно преследва страната. За една година отне толкова животи, колкото Америка е загубила през цялата Втора световна война. Милиони работни места са загубени, стотици хиляди фирми са затворени, чува се вик за расова справедливост, за която се борим 400 години са нещата, които ни вълнуват. Мечтата за справедливост за всички вече няма повече да бъде отлагана.


Самата планета зове за оцеляване. Зов, който не може да бъде по-отчаян ли по-ясен.А сега - и възходът на политически екстремизъм, твърденията за върховенство на белите, вътрешен тероризъм, срещу които трябва да се изправим и ще ги победим.


Джо Байдън: Да прекратим тази война в Америка, ще водим, като даваме пример

© Reuters


За да се преодолеят тези предизвикателства, да се възстанови душата и да се осигури бъдещето на Америка, се изисква много повече от думи. Изисква се най-неуловимото от всички неща в една демокрация - единство. Единство.


В един друг януари - на Нова година през 1863 г., Ейбрахам Линкълн подписал Прокламацията за еманципация (документът с който се поставя началото на премахването на робството в САЩ и към целта на Гражданската война за запазване на съюза се добавя и освобождаването на робите - бел.ред.). Когато поставил подписа, президентът казал: "Ако името ми някога влезе в историята, това ще бъде заради този акт и цялата ми душа е в него".


Днес, в този януарски ден, цялата ми душа е в това: Да събера Америка, да обединим нашия народ, да обединим нацията си. И моля всеки американец да се присъедини към мен в тази кауза.


Обединяваме се за борба с враговете, с които се сблъскваме, с гнява, негодуванието и омразата, екстремизма, беззаконието, насилието, болестите, безработицата и безнадеждността. С единство можем да правим велики неща, важни неща.

 • Можем да поправим грешките. Можем да дадем на хората добри работни места. Можем да учим децата си в безопасни училища. Можем да преодолеем смъртоносния вирус. Можем да възнаградим - да възнаградим работата и да възстановим средната класа и направим здравеопазването сигурно за всички. Можем да постигнем расова справедливост и да направим Америка отново водеща сила за добруването на света.

Знам, че в наши дни говоренето за единство може да звучи за някои като глупава фантазия. Знам, че силите, които ни разделят, са с дълбоки корени и са реални. Но също така знам, че те не са нови. Нашата история е непрекъсната борба между американския идеал, че всички сме създадени равни, и жестоката грозна реалност, че расизмът, страхът, демонизацирането отдавна ни разкъсват.През Гражданска война, Голямата депресия, Световната война, 11 септември, през борба, жертви и неуспехи, нашите по-добри ангели винаги са надделявали. Във всеки от тези моменти достатъчно от нас - достатъчно от нас - се събраха, за да пренесат всички нас, за да продължим напред, и можем да го направим сега.


Историята, вярата и разумът сочат пътя, пътя на единството. Можем да се възприемаме не като противници, а като съседи. Можем да се отнасяме един към друг с достойнство и уважение. Можем да обединим сили, да спрем да си крещим и да охладим страстите. Защото без единство няма мир, само огорчение и ярост.


Няма напредък, само изтощителен гняв. Няма нация, а само състояние на хаос. Това е нашият исторически момент на криза и предизвикателство и единството е начинът да продължим напред. И ние трябва да посрещнем този момент като Съединени американски щати. Ако го направим, гарантирам ви, няма да се провалим. Никога, никога, никога, никога не сме се проваляли в Америка, когато сме действали заедно.


Джо Байдън: Да прекратим тази война в Америка, ще водим, като даваме пример

© Reuters


Така че днес, сега, тук, нека започнем отначало, всички. Да започнем да се изслушаме отново.

 • Чуйте какво казва другият. Вижте се. Покажете уважение един към друг. Политиката не трябва да бъде бушуващ огън, унищожаващ всичко по пътя си. Всяко разногласие не трябва да е причина за тотална война. И трябва да отхвърлим културата, в която самите факти се манипулират и дори се "произвеждат".

Скъпи сънародници, трябва да сме по-различни от всичко това. Америка трябва да бъде по-добра от това и аз вярвам, че Америка е много по-добра. Просто се огледайте. Застанали сме в сянката на купола на Капитолия - както беше споменато по-рано - завършен на фона на Гражданската война, когато самият съюз буквално е висял на косъм. И все пак издържахме. Надделяхме.


Стоим тук и гледаме към пространството, където д-р Кинг говори за мечтата си. Застанали сме тук, където преди 108 години на поредното встъпване в длъжност хиляди протестиращи се опитаха да блокират смели жени, шестващи за правото да гласуват. А днес вписахме клетвата на първата жена в американската история, избрана за толкова висок национален пост, вицепрезидентът Камала Харис.


Не ми казвайте, че нещата не могат да се променят!Застанали сме от тази страна на река Потомак, а отвъд нея е гробището в Арлингтън, където героите, които са дали последната си всеотдайна преданост, почиват във вечен мир. И стоим тук, само дни след като бунтовна тълпа си помисли, че може да използва насилие, за да заглуши волята на хората, да спре работата на нашата демокрация и да ни изгони от тази свещена земя. Това не се случи. Никога няма да се случи. Не и днес. Нито утре. Никога.


Никога. За всички онези, които подкрепиха нашата кампания, съм смирен пред вярата, която ни поверихте. На всички, които не ни подкрепиха, нека кажа: Чуйте ме, докато продължаваме напред. Преценявайте мен, и сърцето ми.


И ако все още не сте съгласни, така да бъде.


Това е демокрацията. Това е Америка. Правото на мирно несъгласие.В рамките на защитните механизми на нашата република това е може би най-голямата сила на тази нация. И все пак ме чуйте ясно, несъгласието не трябва да води до разединение. И това ви обещавам - ще бъда президент на всички американци, на всички американци.


И ви обещавам, че ще се боря толкова силно за онези, които не ме подкрепиха, колкото за онези, които го сториха. Преди много векове св. Августин, светец в моята църква, написа, че хората са множество, определено от общите обекти на тяхната любов. Дефинирани от общите обекти на тяхната любов. Кое е общото, което ние като американци обичаме, което ни определят като американци?


Джо Байдън: Да прекратим тази война в Америка, ще водим, като даваме пример

© Reuters


Мисля, че знаем: възможности, сигурност, свобода, достойнство, уважение, чест и, да, истината. Последните седмици и месеци ни научиха на болезнен урок. Има истина и има лъжи, лъжи, изречени заради власт и в името на печалбата.


Всеки от нас има дълг и отговорност като граждани, като американци и особено като лидери, лидери, които са се ангажирали да почитат нашата конституция и да защитават нашата нация, да защитават истината и да победят лъжите.


Вижте - разбирам, че много от моите сънародници американци гледат към бъдещето със страх и безпокойство. Разбирам, че се притесняват за работата си. Разбирам, както баща ми, че те лежат в леглото и се чудят дали мога да запазя здравното си осигуряване, мога ли да си платя ипотеката. Мислят за семействата си, за това, което се задава. Обещавам ви, разбрах ви.


Но отговорът не е да се затворите, да се оттеглите в борещи се помежду си фракции, като нямате доверие на онези, на които не приличате - не приличат на вас или не се молят по начина, по който го правите, или не научават новините от същия източник като вас. Трябва да прекратим тази негражданска война, която противопоставя червеното срещу синьото, селското срещу градското - селското срещу градското, консервативното срещу либералното.


Можем да направим това, ако отворим душите си, вместо да втвърдим сърцата си.Ако проявим малко толерантност и смирение и ако сме готови да се поставим на мястото на другия човек - както би казала майка ми - само за момент, поставете се в тяхнт положение. Защото животът е такъв: не можете да предвидите какво ще ви стовари съдбата.


Има дни, когато се нуждаете нужда от помощ. Има и други дни, в които ни призовават да подадем ръка. Така трябва да бъде. Това правим един за друг.


И ако постъпваме така, страната ни ще бъде по-силна, по-просперираща, по-готова за бъдещето. И да продължим да не се съгласяваме един с друг. Скъпи американци, в работата, която ни предстои, ще се нуждаем един от друг. Нуждаем се от всичките си сили, за да запазим - да упорстваме през тази мрачна зима. Навлизаме в може би най-трудния и смъртоносен период на вируса.


Трябва да загърбим политиката и накрая да се изправим пред тази пандемия като един народ, един народ. И ви обещавам следното - както е каано в Библията - "Вечер може да влезе плач да пренощува, А на сутринта иде радост." Ще преживеем това заедно. Заедно. Вижте, хора, всички мои колеги, с които служих в Камарата на представителите и в Сената, всички разбираме, че светът гледа, гледа всички нас днес. И така, ето моето послание към хората по света.


Джо Байдън: Да прекратим тази война в Америка, ще водим, като даваме пример

© Reuters


Америка беше подложена на изпитание и ние излязохме по-силни в нейната защита. Ще ремонтираме нашите съюзи и ще се ангажираме със света за пореден път. Не за посрещане на предизвикателствата от вчера, а за днешните и утрешните предизвикателства.


И ще водим не с примера на нашата сила, а със силата да даваме пример. Ще бъдем силен и доверен партньор в името на мира, напредъка и сигурността.


Вижте, всички знаете, че сме преживели толкова много в тази нация. В първия си акт на президент, бих искал да ви помоля да се присъедините към мен в момент на мълчалива молитва, за да си спомним всички онези, които загубихме през последната година от пандемията, тези 400 000 американци - майки, бащи, съпрузи, съпруги, синове, дъщери, приятели, съседи и колеги. Ще ги почетем, като станем хората и нацията, които знаем, че можем и трябва да бъдем. (Моли се.) Амин.


Хора, това е време на изпитание. Изправени сме пред атака срещу нашата демокрация и истината. Бушуващ вирус, нарастваща несправедливост, ударите от системен расизъм, климат в криза... Ролята на Америка в света. Всяко едно от тях би било достатъчно, за да ни предизвика изключително много. Но реалността е, че се изправяме срещу тях всичките накуп. Съхраняването на тази нация с една от най-тежките отговорности, които сме имали. Сега ще бъдем подожени на тест.


Ще се вземем ли в ръце, всички? Време е за дързост, защото има толкова много да се прави. И това е сигурно. Обещавам ви, ще бъдем съдени, вие и аз, по начина, по който решим тези трупащи се една върху друга кризи на нашето време. Въпросът е да се моблизираме достатъчно. Ще овладеем ли този рядко труден момент?


Ще изпълним ли дълга си и ще предадем ли на децата си един нов и по-добър свят? Вярвам, че трябва да го сторим.Сигурен съм, че и вие вярвате. Вярвам, че ще го направим. И когато го направим, ще напишем следващата страхотна глава от историята на Съединените американски щати, американската история, история, която може да звучи като песен, която означава много за мен. Нарича се "Американски химн". И има един стих, който се откроява, поне за мен:

  • "Работата и молитвите на века ни доведоха и до днес. Какво ще оставим на наследниците? Какво ще кажат нашите деца? Нека знам в сърцето си, когато дните ми свършат. Америка, Америка, дадох най-доброто за теб."

Нека добавим нашите собствени усилия и молитви към продължаващата история на нашата велика нация.


Ако сторим това, тогава, когато дните ни свършат, нашите деца и децата на нашите деца ще кажат за нас: Те са дали всичко от себе си, изпълнили са своя дълг, излекували са една разбита земя.


Скъпи сънародници, приключвам със свещена клетва пред Бог и всички вас. Давам ви думата си, винаги ще се съобразявам с вас. Ще защитавам Конституцията. Ще защитя нашата демокрация. Ще защитавам Америка.


И ще дам на всички, всички вас, обещание да правя всичко в служба на вас, като мисля не за власт, а за възможности, не за личните ми щети, а за общественото благо.


И заедно ще напишем американска история на надеждата, а не на страха. На единството, а не на разделението. От светлина, не от тъмнина.История за благоприличие и достойнство, любов и изцеление, величие и доброта.


Нека това е историята, която ни води, историята, която ни вдъхновява, и историята, която в бъдеще да казва, че сме отговорили на призива на историята, че сме били достойни за този момент. Демокрацията и надеждата, истината и справедливостта не умряха по наше време, а процъфтяваха. Америка си осигури свобода у дома и отново се издигна като пътеводна светлина за света. Това е, което дължим на своите предци, един на друг, както и на поколенията, които следват.


И така, с предначертание и решителност, ние се обръщаме към онези, които времето е избрало, крепени от вяра, водени от убеждение и отдадени един на друг и страната, която обичаме с цялото си сърце.


Нека Бог да благослови Америка и Бог да защити нашите войски. Благодаря ти, Америка.


Преводът, заглавието и акцентите в текста са на "Дневник".

Ключови думи към статията:

Коментари (139)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 505 Неутрално
 2. 2 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Много приказки за нищо

 3. 3 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Добродушен и мъдър човек. България има нужда от такъв президент на САЩ.

 4. 4 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Много добра реч. Да се надяваме, че Америка ще възвърне имиджа си като стълб на демокрацията. А което е добре за Америка, е добре и за България.

 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3116 Неутрално


  Това е начинът Америка наистина да стане велика отново.

 6. 6 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 682 Неутрално

  "Джо Байдън: Да прекратим тази война в Америка, ще водим, като даваме пример"

  Едва ли

  И в морето ми е до колене .....................
 7. 7 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Честит ни нов началник! Не участваме в избора, но сме зависими силно.

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  До коментар [#4] от "GreenEyes":

  .... А което е добре за Америка, е добре и за България.
  —цитат от коментар 4 на GreenEyes


  Господ дава, ама в кошара не вкарва. Американците си свършиха работата. На 4 април и ние трябва да си свършим нашата.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  Сериозно лицемерие :)

  Човекът е във властта от 1972 година, цели 48 години, с 3 повече от комунизма в Източна Европа. :)

  Да не говорим че беше 8 години и вице. :)

  Къде спа че не ги прави тези неща. :)

  Отговорът е беше зает да лобира щата Делауер заедно с неговия град да стане нещо като офшорна зона. :)

  https://eu.northjersey.com/story/news/columnists/christopher-maag/2020/11/13/joe-biden-wilmington-delaware-hub-secrets/6225673002/

 11. 11 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Гледах го по CNN Turk пряко с превод в ефир. Доста неуверен президент. Начина му на говорене не убеждава.

 12. 12 Профил на Kahles
  Kahles
  Рейтинг: 200 Неутрално

  "Darkness cannot drive out darkness, only light can do that. Hate cannot drive out hate, only love can do that." — Dr. Martin Luther King Jr.

  Godspeed, President Biden! God bless you and God bless the United States of America!

 13. 13 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Човекът има предвид да прекрати войната по най логичния ,от субективна гледна точка, подход - чрез безусловна победа.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  Още малко новини за офшорните истории, а човека иска да оставя по-добро бъдеще за децата, ама не казва кои - то ясно - неговите. :)

  Хем са стари публикации, много преди Тръмп да се появи на сцената.

  https://www.forbes.com/sites/travisbrown/2012/10/12/why-vice-president-bidens-delaware-is-a-big-taxing-deal/?sh=28f5fdf1598e

  https://www.theglobalist.com/bidens-delaware-making-swiss-banking-look-hyper-clean/

 16. 16 Профил на четири
  четири
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Познат, предсказуем, с голям политически опит, с голям чисто човешки опит...да се надяваме, че ще успее поне отчасти да поправи бедите , които тръмп стовари а всички!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Много думи.

  Нищо конкретно.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3116 Весело

  До коментар [#10] от "realguru":
  До коментар [#11] от "anonim440":
  До коментар [#15] от "realguru":

  Левичарите тръмпанари в България осиротяха.

 24. 24 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#10] от "realguru":

  Човекът е във властта от 1972 година, цели 48 години, с 3 повече от комунизма в Източна Европа. :)

  Да не говорим че беше 8 години и вице. :)

  Къде спа че не ги прави тези неща. :)
  ..................
  Абе, подробности , хи, хи
  Глей как дежурните лилави активисти са побързали да ударят по една шпатула.
  Заработват за активни борци срещу "ТИРАНА ТРЪМП" и "ТИРАНА БОРИСОВ".
  Мчи, тъй се прави.

 25. 25 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  На по-достъпен език: 1. нови данъци и безмилостна инфлация 2. военни авантюри 3. политика на 'инклузивност', която ще досъсипе критериите за качество и лиши кадърните хора от шансове

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Типичната дълга мазна пледоария на псевдолибералния новоговор,пълна с кухи напарфюнирани фрази, които не значат нищо. Тръмп беше кратък и ясен - ще върнем производството в САЩ, ще спрем миграцията, ще стопим безработицата.И го направи. Този мазник сега е избълвал тонове общи лафове, знаейки, че нищо няма да направи, защото неолибералния икономически модел се е скапал напълно и освен да натрупат още колосални дългове, нищо не могат да направят. .
  —цитат от коментар 17 на Литекс се преименува на ЦСКА минус София  До коментар [#17] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  +++

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ще върнем България в Европа":Добродушен и мъдър човек. България има нужда от такъв президент на САЩ._________________________________________За България е без значение как ще се казва или от коя партия президента на ФАЩ. Толкова сме малки и незначителни
  —цитат от коментар 21 на nkk81


  Малки сме, но ни командват.

 29. 29 Профил на itg37646182
  itg37646182
  Рейтинг: 0 Весело

  Рушнячетата плачат, че американците са отново заедно и по-силни.....

 30. 30 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Какъв пример ще дават пишмандемократите, като те и техните медии водиха непримирима войа 4 години. Сега спечелиха вшастта и изведнъж, ама защо да воюваме, дай да се прегръщаме. Баси наглите хора! Болшевики сър!

 31. 31
  хитрушко
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 32. 32 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#28] от "Dimiter Monev":
  Малки сме, но ни командват.
  _____________________________________________
  Сефте?
  От 1940 г ни командват германци, руснаци, мириканци

 33. 33 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  Цитат:
  Трябва да прекратим тази негражданска война, която противопоставя червеното срещу синьото, селското срещу градското, консервативното срещу либералното.

  -----
  Чак се притесних от формулировката "негражданска война", затова потърсих оригинала и ще си позволя, колкото и да ми са оскъдни знанията по английски, да предеда.

  Оригиналът - We must end this uncivil war that pits red against blue, rural versus urban, conservative versus liberal.

  Обикновено нашта преса с въодушевление употребява чуждици, тук издънката е НЕДОПУСТИМА, според мен.

  В дадения случай, трува ми се, следва това uncivil war да се преведе като НЕЦИВИЛИЗОВАНА война - т.е. просташко противопоставяне, а да съм по ясен.

  Смисълът за мен, и така бих го превел, е нецивилизована война, а още по-дипломатично (и съответстващо на времето) нецивилизовано противопоставяне.

  -------
  заб. спомням си едно време нашта соц-пропаганда беше превела някакво обръщение ли, реч ли, на Рейгън - че САЩ щели били да водят АГРЕСИВНА външна политика, като всъщност агресивна би следвало да се преведе като НАСТЪПАТЕЛНА (бойка, енергична) външна политика.

 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Неутрално

  Добри мисли, дано някои от претендиращите за проодъжници на демократцията във форума чуят и разберат казаното, колкото да им е трудно да се променят.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Най-после нормално политическо говорене с нормални тези, спокоен тон, без екзалтации, истерии и крясъци!!!

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  "...с когото разговарях снощи, който не може да бъде с нас днес, но на когото за цялата му служба."
  "Работата и молитвите на века..."
  ---------------------------------------------
  Наложително е! Наемете си коректор/редактор/преводач час по-скоро...
  Има още много недомислия, постнал съм само две...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 40. 40 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Прави впечатление , че няма и дума за външната политика. Само две-три отнесени изречения. Липсват обичайте слова за " приятели" , "партньори" , "врагове" ...

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на itg37646182
  itg37646182
  Рейтинг: 0 Весело

  То се вижда, че само рушнячетата беснеят от една обединена Америка....

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 732 Неутрално

  И ще водим не с примера на нашата сила, а със силата да даваме пример.

  Не, не! Не превеждайте както дявола чете евангелието!

  "Let’s lead not just through the example of our power but through the power of our example."

  Нека не водим само с примера на нашата сила, а със силата на нашия пример.

  Ключовата дума е "just". "Само". Значи "example of our power" е на първо място, а виж "power of our example" - на второ. Или "силата на нашия пример" просто е добавено за красивото словце.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  До коментар [#35] от "Stargate":

  До коментар [#8] от "Един препатил":Имате предвид да фалшифицирате изборите ли?
  —цитат от коментар 35 на Stargate


  Охо-о, ама вие още отсега ли почнахте с оправданията?

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Влиза в мандата си като изборен измамник.
  Опозориха страната с изборни пощенски куриози, цензура и забрана на несъгласие.
  Полага клетвена реч пред празна площадка, под прикритието на 25 хилядна армия!
  Армия дошла да го пази от народа, който ще управлява.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 49. 49 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1029 Весело

  До коментар [#16] от "МОСКВИЧ":

  Кои беди точно е стоварил Тръмп, Москвич?

  Sic transit gloria mundi
 50. 50 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  До коментар [#48] от "Шехерезадник":

  Знаете ли каква хубава луна е изгряла? Защо не излезете да си виете срещу нея?

 51. 51 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  Байдън беше фокусиран върху обединението на нацията в речта си. И това е добре.
  Добре е да се даде шанс на заблудените, на вярващите че Трамп и Путин са партньори в борбата срещу сатаната и педофилска мрежа, на заблудените че 400 хиляди жертви от вируса в Америка са нищо, че два милиона по света са нищо, на заблудените повярвали че расовата омраза ще им помогне финансово, че климатичната заплаха за земята е измислена.
  Нека им дадем шанс.
  Но е добре да дадем и урок!
  Урок на опиталите се да унищожат американската и световна демокрация.
  Урок достатъчно добър че да не си помислят пак преди се опитат отново.

 52. 52 Профил на itg37646182
  itg37646182
  Рейтинг: 0 Весело

  Една напълно нормална реч, без крясъци "Тоя е виновен, оня е виновен!", за разлика от един самовлюбен дебил преди това.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Джоузеф Байдън - по-добрият избор за Америка.
  А днес Доналд Тръмп загуби политическата си власт. В 12:00, по време на инагурацията на Джо Байдън, Тръмп отлетя към Мар-а-Лаго, където градската общност не го иска за съсед. Странно е, че 70 милиона души гласуваха за него на последните избори, но малката общност на Мар-а-Лаго не иска да го вижда. Интересна страна е Америка.
  Представете си Борисов, който утре се прибира в Банкя и никой да не иска да му каже - Добър ден!
  Не е лесно да се разбере и как след загубени или спечелени битки, те винаги ви говорят за победа на демокрацията. Докато тук, където „народът е мъдър“ и резултатите са видими, с подкрепата от 20% на изборите управлява криминал, който трябваше да е зад решетките след изтегли служителите на покойния Ваньо Танов от фабриката на починалия малко преди него - Мишо Бирата.

  На нас ни липсва опит за демокрация и няма да го получим от празната тръба или пълните чекмеджета на Борисов, нито от експертите на Радев като Борислав Цеков.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 737 Весело

  До коментар [#33] от "Аскет":

  Каскет , къде ще кацне самолета на Тръмп утре ?
  а. Внуково
  б. Домодедово
  в. Шереметьево

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на itg37646182
  itg37646182
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Подписани са вече първите укази - САЩ се връща в Светвната Здравна Организация, В Парижкото споразумение. Честито на рушнячетата, които все искаха разединени САЩ и света.

 59. 59 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  До коментар [#20] от "Kahles":

  Както пише в една велика книга - "ще има плач и скърцане със зъби".
  А иначе помня истерията ,която беше обхванала другарите, когато бе избран Рейгън за президент. Тогава ролята на троловете се изпълняваше от агитпропите, които по телевизия , радио , вестници и събрания истерично ревяха как Рейгън бил прост, каубой-дивак, изкуфял старец, нямащ нищо общо с реалността, неуравновесен войнолюбец,който всеки момент ще изстреля ядрени ракети. Вадеха негови лапсуси, гафове, гримаси представящи го за идиот. Този филм вече сме го гледали и знаем как свършва.

 60. 60 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  До коментар [#51] от "Таралеж":

  Пак ли ти бе. Колко човека умряха по света миналата година? И даваш ли си сметка колко от вас лежат на вашата съвест, щото вие със паниката, стреса, психясването убихте хората. Затворихте ги по домовете, прецакахте им имунната система, съсипахте им здравето, не им давахте да дишат чист въздух. Вие сте за затвор. За мижавия вирус експертите отдавна се изказаха, вече смъртността е по малко от 0.2 процента, "мерките" убиват хората не кашлицата.

 61. 61 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  Да пожелаем здраве и ползотворно президенстване на Джо Байдън!

  -----------
  Превъртях набързо мероприятието...

  Ще споделя следните впечатления.

  1) Байдън много правилна осанка има, просто на неговата възраст е забележително. Вярно, ако залитнем, може и да са му турнали корсет, но действително има добър гръбначен стълб, което е предпоставка за устойчиво здраве.

  2) В обратен смисъл - га Гага говореше с Барак - ми тя много изгърбена, горкана, на 34 години (току що проверих) - срамота!

  3) И с тая корона - наистина е ужаст! Да обявяват края, че наистина е толкова неприятно хората да ходят с маски, вкл. и по такива официални мероприятия.

  -----------
  Иначе сме нащрек!

  Ако филантропската преса започне да фали Байдън, ние ще го връщаме в реалността.
  Ако филантропската преса започне да го хули - ние, КАТО един, ще го защитаваме!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  До коментар [#58] от "itg37646182":

  Тя щото СЗО е със страшно реноме последната година :)

 64. 64 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1668 Весело

  Както е добре известно, демократите глобалисти създадоха и заразиха цивилизования свят с Корона вирус. Започнаха биологична война! Само и само да превземат властта във Вашингтон.
  Да видим сега след като тероризираха цялата планета и си постигнаха целта, дали ще спрат биологичната война.
  Или ще спасяват планетата от излишните седем милиарда човека...
  ?

 65. 65 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1510 Весело

  До коментар [#14] от "AzDebil":

  Стремежа непременно и самоцелно да бъдат "оригинални" е направил доста хора смешни и неуместни...
  Току що станаха с един повече!!!

 66. 66 Профил на itg37646182
  itg37646182
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Хвърлих по едно око набързо на статията, все клиширани общи приказки. Щял да обединява, щял да сплотява, трънки, половината Америка никога няма да го приеме тоя галош за президент. Очертават се тежки и размирни времена за щатите с много слаб президент, който други ще му дърпат конците. Е, статуквото поне е доволно.
  —цитат от коментар 55 на Billy Pilgrim


  "Благодаря на предшествениците от двете партии". Звучи много по-добре от "Буааааа, буааа, буааа, някой други ми е виновен, буа, буа... "

 67. 67 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  До коментар [#54] от "Ще върнем България в Европа":

  ....Представете си Борисов, който утре се прибира в Банкя и никой да не иска да му каже - Добър ден!....
  —цитат от коментар 54 на Ще върнем България в Европа


  Какъв "Добър ден", той по-скоро ще се разходи по Графа отколкото да се мерне в Банкя! Защо мислите, че се пресели в резиденцията в Бояна?

  А за другото естествено сте прав.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Ето това е добра реч. Помните ли Тръмп какви дивоптии приказваше през 2016-та? Много е показателна реакцията на Джордж У. Буш докато слушал Тръмп - "Това са някакви откачени глупости." Много правилно.

  Ерата Тръмп си отива, много негови последователи са разочаровани (и дори отвратени) от помилванията, които раздаде все едно са бонбони. Да не говорим за разочарованиетоп, че си замина (след хилядите конспиративни теории как ще се случи чудо и някак си ще остане президент чрез ултра-тайна поправка в конституцията или нещо подобно).

 70. 70 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  До коментар [#20] от "Kahles":Както пише в една велика книга - "ще има плач и скърцане със зъби".А иначе помня истерията ,която беше обхванала другарите, когато бе избран Рейгън за президент. Тогава ролята на троловете се изпълняваше от агитпропите, които по телевизия , радио , вестници и събрания истерично ревяха как Рейгън бил прост, каубой-дивак, изкуфял старец, нямащ нищо общо с реалността, неуравновесен войнолюбец,който всеки момент ще изстреля ядрени ракети. Вадеха негови лапсуси, гафове, гримаси представящи го за идиот. Този филм вече сме го гледали и знаем как свършва.
  —цитат от коментар 59 на antonio_vivaldi


  Не ме четеш!
  Няма такова нещо...

  Трилиони пъти го низпославах - преди Тръмп най-храченият (най-храченият) президент на САЩ от американските (американските) СМИ беше Рейгън.

  Трилиони пъти съм спускал и това - как Рейгън бъзикаше непогрешимата филантропска преса, която ДЕНОНОЩНО се заяждаше с него.

  Прилагам следното доказателство!
  https://www.youtube.com/watch?v=-LfXL0d5WM0

 71. 71 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1510 Весело

  До коментар [#35] от "Stargate":

  Смирено Ви моля да уведомите Върховният съд за документите, с които очевидно несъмнено разполагате, доказващи "фалшифицирането" на изборите, защото хората там ги търсиха доста усърдно и не успяха да ги открият...

 72. 72 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1668 Весело

  До коментар [#65] от "selqnin":

  Ами честито, щом следващия си ти. Пожелавам ти и последващи класирания в тази общност.
  :)

 73. 73 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Тръмп е вече на бунището на историята!

  Честито на новия президент на САЩ, Джо Байдън!
  Честито на американците!
  Честито на целия демократичен свят!

 74. 74 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1668 Весело

  До коментар [#73] от "sbaleev":

  Правилно! САЩ отново са ценностен символ и непреходен пример за подражание как се манипулират избори.
  Демокрация от нов тип.
  Демокрация на "избраните".
  :)

 75. 75 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  До коментар [#46] от "Един препатил":

  Охо-о, ама вие още отсега ли почнахте с оправданията?
  —цитат от коментар 46 на Един препатил


  Какви оправдания?!?

 76. 76 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  До коментар [#71] от "selqnin":

  До коментар [#35] от "Stargate":Смирено Ви моля да уведомите Върховният съд за документите, с които очевидно несъмнено разполагате, доказващи "фалшифицирането" на изборите, защото хората там ги търсиха доста усърдно и не успяха да ги открият...
  —цитат от коментар 71 на selqnin


  аха, толкова усърдно ги търсиха, ама само на думи. :-) Само вие още, не сте разбрали какво стана. Язък ви за политологията!

 77. 77 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1151 Весело

  Не можеш да спориш с емоционални хора, емоционално привързани към политическите си виждания :)))

  Тях само болката и глада ги лекува :)) Затова ви пожелавам да научите уроците си по трудния начин :))

  Спестете си усилията за по важни неща. Нека си ловят левите десните в САЩ, може и някои лагери за превъзпитаване да се появят, неиронично :))) Ще видим :))) ПО забавно ще ми е да гледам вас как и дали ви се е променило мнението :)))

  Вива ла президенте ел Байдън :))) (Калашници гърмят във фона оп пардон М-16-ки)

 78. 78 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1668 Весело

  До коментар [#68] от "Kingpin":

  Дай Бог, сега Тръмп да бъде съден. Шоуто ще е хотресаващо.
  Ще се вадят кирливи ризи като от двете страни. Терабайти компрометиращ материал. И за двете страни.
  И най-важното - няма да могат "правилните" журналисти и "свободни" социални мрежи да приложат цензура.
  Дай Бог демократите да се вкарат сами в това.
  Амин!

 79. 79 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Дай Боже да стане, както го казва в речта!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 80. 80 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Бойко, виждаш ли как се прави. Така се лъжат хора, а не като тебе - магистрали, турски газ и пр....

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  Хммн, старческата дименция на Байдън се изпари в небитието на оранжево червената северноаьиатски мараня! Форумният северноаьиатски слугинаж в партер!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 83. 83 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#80] от "themtrx":

  Ех Бойко да притежаваше цяла планета като Байдън...:)
  А то само парче земя от нея.
  Няма къде да се разгърне....
  :)

 84. 84 Профил на Lara Ivanova
  Lara Ivanova
  Рейтинг: 102 Весело

  Samo Demokratite mogat da napraviat tolkova finna politika..Bravo i 4estito na noviat président!
  4 avril da kajem na dobar pat na Boiko i da svali sinjata vrazka zachtoto ja opetni....2022 na dobar pat i na Makron s 4ernata vrazka na diktaturata....Krasiv e sinijat tsviat kogato e 4ist.

 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Любопитно

  До коментар [#82] от "Realist":

  Интересно.....
  В момента.....само във Вашингтон има повече американски войници отколкото в цяла Сирия....
  А иначе, да....прав си.....
  Байдън +Covid 19 +пощенски услуги...е > от Тръмп.... :)

  Bukalemun
 86. 86 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Ето го президента на щатите, честито на печелившите
  https://twitter.com/funghonjason/status/1344144741059887104

  -voxy
 87. 87 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Гледам по-нагоре много възхитени от речите, типични шарани, Байдън говори едно, а прави съвсем друго, какво обединение като самия той каза, че предпочита Тръмп да не е на встъпването му в длъжност, типичен политик лицемер.

  -voxy
 88. 88 Профил на SerenaLipuma
  SerenaLipuma
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Като реч от соца 1:1. Да живей! Кич, трици със захар и лозунги за светлото бъдеще.

 89. 89 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  До коментар [#54] от "Ще върнем България в Европа":


  « ... управлява криминал, който трябваше да е зад решетките ... «


  « Народ от овце, избра правителство от вълци «

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 90. 90 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Тръмп е вече на бунището на историята!Честито на новия президент на САЩ, Джо Байдън!Честито на американците!Честито на целия демократичен свят!
  —цитат от коментар 73 на sbaleev  ++++++
  Да, Америка изправи ръст и путьо-тръмпанарите изплакаха !
  Това да се чува, това да се чува !

  PS . Хавайчо, извинявай, за плагиата .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 91. 91 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Честита победа на президента от мен.

 92. 92 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3371 Неутрално

  Дано не си въобрази, че хората гласуваха за него щото много го харесват. Простомного мразят това което Тръмп направи с короната.

 93. 93 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3193 Любопитно

  Хубава реч, но това с речите....
  По делата ще ги познаете. Ще изчакаме и ще видим. Да не бързаме.

 94. 94 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Чудесни думи. Тръмпанарите квичат. Вкарайте Доналд Дък в затвора

 95. 95 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  Няма как човек, спечелил властта чрез повсеместни измами, да обедини Америка! По-зле ще става, по-добре няма да става! Забележете каква е първата стъпка на демократите. Грижа за бедните? Грижа за болните? НЕ! Да прокарат джендър идеологията в законодателството! И как ще обединят американците тогава? Които в огромното си болшенство са християни, ценящи семейството, напук на холивудските филми!
  И за по-голяма яснота- Тръмп въобще не става за президент! Просто не е истина как американците се вкараха в тая дупка! Всяка империя до сега се е проваляла от ояждане! И тая натам върви!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 96. 96 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Байдън има съдбата да бъде велик президент. И не защото е много кадърен, много ляв или много мъдър. Велик президент щеше да е всеки след клоуна Тръмп. Достатъчно е само да бъде нормален.

 97. 97 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Какво нормално човешко щастие е отново да видим кадърни и разсъждаващи хора начело на тази велика държава от която до голяма степен зависи демокрацията и нормалността на света. Истинско удоволстие е видиш как лъжата престава да бъде наричана истина, а медиите престават да бъдат наричани враг на народа. Клоунадата свърши и светът отново е на правилният път. Национализмът и отричането на науката бяха пратени на тавана, а клоунадният фашизъм поне за 4 години ще е в почивка.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 98. 98 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Тръмп който беше обещал да "пресуши блатото" извади от затвора всичките си съратници вкарани там от собственото му правителство за корупционни схеми, държавно предателство и лъжесвиделство. Чудесна атестация за принципи и намерения.

  А Лейди Гага беше царствена!

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 99. 99 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Блатото или САЩ ...засега "блатото". Тотален провал , Клинтън спеше , Байдън имаш на моменти влизаше в друга реалност . Всичко пред 1000 души , проверени по 10 пъти - 25 000 армия , бодлива тел , снайпери , дронове , ограждания ... А, речта бе за МИР :)

 100. 100 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Не съм гледал американски медии, ама Фокс и републиканците почнаха ли вече да държат отговорен Байдън за всеки случай на Ковид19?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK