Q в Германия: Отричат пандемията, боготворят Тръмп и обвиняват евреите

Q в Германия: Отричат пандемията, боготворят Тръмп и обвиняват евреите


Според тях светът се управлява от педофилски елити, подкупни медии и алчни бизнесмени. Те отричат пандемията, боготворят Тръмп и обвиняват евреите. Журналистическо разследване на ДВ по следите на QAnon в Германия.


"Пред Капитолия те се борят ЗА ВСИЧКИ НАС! КОЛКО СМЕЛИ ХОРА! БЛАГОДАРЯЯЯЯЯ". Съобщението е последвано от три сърца.


Денят е 6 януари 2021 година. В Германия часът е 19:31.
"Дойче веле" от месеци наблюдава групата "Q Patrioten 24!!" в приложението "Телеграм". В нея съобщения си обменят запалени фенове на Тръмп в Германия. Те са уверени, че техният идол е бил измамен по време на президентските избори в САЩ през ноември. Кои са виновниците? За тях е ясно: Педофилиският политически език, медиите, разпространяващи фалшиви новини (Fake News Media, както ги нарича и самият Тръмп), и корумпираните икономически лидери. Тези убеждения синтезират ядрото на конспиративната теория QAnon.


Най-популярните теми: Тръмп, пандемията и ваксините


По време на сблъсъците във Вашингтон от 6 януари в групата "Q Patrioten 24!!" с еуфория се разпространяват снимки и видеоклипове от събитието. "Народът иска Тръмп, а не Байдън!", четем в съобщенията.


След новината, че четирима души са загубили живота си по време на щурма на Конгреса, в групата настава тишина. Към обед на следващия ден обаче се споделя аудиопослание - 17 минути размишления по темата, без нито нотка на съжаление. Мъж, чието име е известно на ДВ, говори със споен и дълбок глас. Псевдонимът му в групата е Connectis, в реалния живот навярно е изпълнителен директор на фирма за недвижими имоти близо до Берлин. Connectis е сред администраторите и най-активните участници в чата. Той говори за "кулминация" и "финал". Твърди, че Джо Байдън никога няма да стане президент, защото ще го спрат патриоти, "каквито има и сред военните".


"Q Patrioten 24!!" не е сред най-големите групи в "Телеграм", обединяващи последователи на QAnon в Германия, но за сметка на това нейните 2700 членове са изключително активни. Само в последните три дни преди публикуването на това разследване на ДВ групата е нараснала с още 100 последователи. Кои са темите, които ги вълнуват най-много? Освен Доналд Тръмп и изборите в САЩ в центъра на вниманието им е пандемията (те я отричат) и кампанията по ваксиниране, срещу която също се борят. В групата се срещат и прояви на антисемитизъм.


Протест в Берлин срещу ограниченията заради коронавируса.

Протест в Берлин срещу ограниченията заради коронавируса.


Снимките и видеоклиповете, споделяни в "Q Patrioten 24!!", показват, че част от членовете ѝ участват в протестите срещу мерките за ограничаване на пандемията, включително и в опита за щурмуване на Райхстага в края на август 2020 г.


QAnon набира все повече привърженици и в Германия


Последователите на тази конспиративна теория растат на брой. В "Q Patrioten 24!!" се споделя съдържание от над 300 други подобни групи в "Телеграм". Сред членовете ѝ откриваме бизнесмени, банкови служители, актьори и духовни учители. Популярни десни инфлуенсъри в Германия и застъпници на конспиративни теории също са споделяли публикации от групата. Сред тях е и Ева Херман, бивша водеща на новините в обществената телевизия ARD.


Преди 2020 г. последователите на QAnon в Германия бяха по-скоро нишов феномен. В момента обаче германската общност е най-голямата извън английски говорещия свят. "Пандемията създаде такава несигурност, каквато повечето хора никога не са преживявали. Конспиративните разкази предлагат необходимото им усещане за контрол и осъзнаване", обяснява Симоне Рафаел от фондация "Амадеу Антонио". Особено привлекателна е възможността всеки да допринесе и донапасне теорията, казва още тя. Приложението "Телеграм" е изключително подходяща платформа за комуникация, тъй като в него дори екстремните мнения много рядко се наказват.


Един от най-големите германски канали на QAnon в "Телеграм" към средата на март 2020 г. имаше около 21 хиляди абонати. Днес те са почти 164 хиляди. Фондация "Амадеу Антонио" смята, че последователите на тази теория в Германия в момента са около 150 хиляди, а тенденцията върви нагоре.


Q в Германия: Отричат пандемията, боготворят Тръмп и обвиняват евреите


На въпрос на ДВ от Федералната служба за защита на конституцията отговарят, че не разполагат със статистика за точния брой. Има "голям брой уебсайтове, блогове и канали в YouTube, чийто обхват не може да бъде измерен нито количествено, нито качествено", казва говорителка на германското вътрешно разузнаване.


Кой е Q?


Последователите на QAnon са убедени, че се борят срещу злото. Зад всичко стои феноменът Q, който според тях е високопоставен служител в Министерството на енергетиката на САЩ и има директен достъп до Доналд Тръмп. От 2017 г. той публикува в интернет криптирани съобщения, т.нар. Q-Drops ("Q-капки"), които вече наброяват близо 5000. За поддръжниците на QAnon-теорията те са като пасажи от религиозна книга, които трябва детайлно да се анализират. От 8 декември насам Q не се е появявал в мрежата.


След щурма срещу Капитолия някои от членовете на "Q Patrioten 24!!" изглеждат разколебани. Но в групата това не се толерира: "Или си патриот, или предател. Сега основата на пирамидата ще бъде съборена. Всичко върви по план!"


На 16 януари Connectis публикувано последното си до този момент (19.01) аудиосъобщение. "На 20-и или около 20-и" нещата ще "поемат по своя път". Военните във Вашингтон могат да "арестуват Байдън и да се погрижат всичко да премине гладко". Според Connectis накрая Тръмп ще излезе победител. "От моя гледна точка няма друга възможност."


ДВ се свърза по телефона и писмено с мъжа, който стои зад псевдонима, за да му зададе въпроси за QAnon и ролята му в групата. По телефона той звучеше видимо изненадан и поиска въпросите писмено. След като те му бяха изпратени, ДВ така и не получи отговор.


През 2019 г. изтече вътрешен документ на ФБР, в който се говори за QAnon като за вътрешна терористична заплаха с потенциал за насилие. И до днес обаче американските сили за сигурност не са огласили официално становище по въпроса. В Германия QAnon също не е обект на наблюдение от страна на службите. Те все още не са предприели тази стъпка, въпреки че членовете на движението отправят директни призиви за насилие. "Продължавате ли да мислите, че без насилие можете да съборите системата", пита един от членовете на "Q Patrioten 24!!". "В една "война" трябва да се дават и жертви", четем още в съобщението му.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK