Поаро на 100 - детективът бежанец, който очарова британците

Поаро на 100 - детективът бежанец, който очарова британците

© agathachristie.comПреди сто години Агата Кристи запозна британските читатели с дребен мъж с безупречно поддържани мустаци, който с помощта на своите "малки сиви клетки" се оказа много добър в разкриването на престъпления. Този човек, разбира се, беше Еркюл Поаро, който дебютира в първия роман на Кристи "Аферата в Стайлс" (The Mysterious Affair at Styles), публикуван през октомври 1920 г. в САЩ и на 21 януари 1921 г. в Обединеното кралство.


Аферата в Стайлс (ново издание)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Въпреки че е вероятно вторият по известност детектив в британската култура (след Шерлок Холмс), Поаро изобщо не е британец, а бежанец. Идвайки в Англия като част от група белгийци, прогонени от Първата световна война, произходът му е от Брюксел. Пишейки за този пенсиониран белгийски полицай, решаващ казуси в Обединеното кралство и по целия свят, Кристи успя да покаже (а понякога и да се подиграва) сложността на това какво е да си англичанин, както и връзката му с континентална Европа.


На пръв поглед романите на Кристи приличат на носталгично отстъпление към пасторалното английско имение с голяма къща. Те могат да бъдат разчетени като някакво обръщане навътре заради акцента върху затворените стаи и подробно описаните планове на етажите на грандиозни сгради. Но подобни впечатления са подвеждащи.


Убийство в Ориент експрес
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Отварянето на граници, както буквални, така и интелектуални, оформя Англия на Кристи. Познанията й за работата на европейските мислители дава предимство на детектива. Когато английски детектив, подобно на Шерлок Холмс, търси външни доказателства, които могат да бъдат анализирани, Поаро решава случая, като осъзнава скритите последици от поведението на хората - включително неговото собствено. Фройдистката насоченост на Поаро към психологията на заподозрените му позволява да види, че простите грешки и грешки на езика или някоя изтървана дума могат да скрият по-дълбоки значения. В "Аферата в Стайлс" се разкрива решаваща улика, когато Поаро осъзнава значението на собствения си почти несъзнаван инстинкт за подреждане.
В света на Кристи типичният английски здрав разум на полицаите не е достатъчен, за да разгадае мистерията. Вместо това континентална теория хвърля светлина върху това, което се крие под повърхността.


Друга запазена марка на Поаро е как се мъчи да намери правилната английска дума или идиом. В "Аферата в Стайлс" той дори неправилно цитира Хамлет. И все пак би било грешка да се четат тези моменти като прости грешки. Вместо това Поаро съзнателно играе ролята на "забавния чужденец", използвайки затруднения с езика, за да обезоръжи заподозрените и да приспи страховете, че може да бъдеш заподозрян (как може такава комична фигура да бъде толкова голям детектив?). В известните сцени, където Поаро обяснява истината, неговият английски става значително по-гладък. Така Поаро представлява аутсайдера, перфектно позициониран да прозре английските измами.


Успехът на "забавния чужденец" пред нищо не подозиращия англичанин подсилва едно по-обирно изследване на английското от Кристи в нейните книги.


Азбучни убийства (Ново издание)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Поаро е ентусиазиран поклонник на Англия. В "Убийството на Роджър Акройд" той коментира, че Англия е "много красива, нали?" Но този ентусиазъм невинаги предизвиква същото чувство у другите. Показателно е, че в романите и адаптациите за Поаро той често е бъркат с французин. В "Роджър Акройд" той е представен като изглеждащ "точно като комично описание на французин". Но в жанр, който изисква внимание към детайлите, шегата е за сметка на един особено затворен в себе си вид "англичанство" - на онези, които не могат да направят разлика между французите и белгийците.


По същия начин, както отбелязва литературоведът Алисън Лайт, популярността на Поаро съвпада с разрастването на пътуванията и все по-честото възприемане на англичаните като туристи в чужбина. Няколко от най-известните случаи на Поаро се случват различни видове транспорт и на екзотични места, като "Смъртта на Нил" или "Убийство в Ориент експрес". Независимо, че англичаните в тези истории може да са в чужбина, класовите отношения от родината им все още успяват да се разгърнат, където и да са. Англия ги следва и тази вътрешно ориентирана "английскост" се задълбочава.


13 за късмет
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Кристи може и да се подиграва на Англия и "англичанството", но тя успя да завладее сърцата на британските читатели с дребния си, умен белгиец. Поаро е бил толкова обичан от читателите, че Кристи е написала 33 романа, две пиеси и повече от 50 разказа за него между 1921 и 1975 г. Адаптацията на ITV на много от тези истории продължи 25 години (1989- 2013) и сега също се смята за класика на британската телевизия. Малко измислени детективи са имали късмета пълните им приключения да бъдат адаптирани за екрана. В тази връзка Поаро категорично може да претендира, че е най-обичаният британски детектив.


Авторът е преподавател по английска литература в Университета на Портсмут.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Завесата е наистина велика, като за финал.

 2. 2 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Пак с простите манипулации на Дневничето. Явно много дължат всекидневно да ни промиват мозъците, че бежанците са нещо много хубаво. А в случая даже става дума за един измислен персонаж само на хартия.

 3. 3 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Като дете изчетох всички книги с Поаро по няколко пъти. Обичам го!

 4. 4 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2030 Весело

  Познавам такъв белгиец тука в България. Понякога твърди, че е бежанец, но каквото и да каже, все не му вярвам, защото е белгиец и не знам дали говори сериозно. Само като му кажа, че е белгиец, скача и се обижда сериозно. Белгийци в Белгия били такива като българите, ми разправя.

 5. 5 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2030 Весело

  До коментар [#2] от "rumen_s":

  Персонажът като типаж :)

 6. 6 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Айде пак с пропагандата Поаро бил бежанец, няма ли да намерите някой дядо от Конго, чче щастието да е пълно ..... За разлика от Поаро, който е измислен герой имаме истински такъв от живият живот Хитлер също е бежанец , принуден е да бяга от провинциална Австрия , където не му оценят таланта на художник, после знае как го разви .... Сталин също можем да го пишем мигрант дете на роби -крепостни селяни , бягащ от гнета....

 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  Руснаците се възхищават на Христо Грозев , който откри убийците на Навални и го оприличават на Еркюл Поаро и Шерлок Холмс.

 8. 8 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 633 Неутрално

  "Явно много дължат всекидневно да ни промиват мозъците, че бежанците са нещо много хубаво. А в случая даже става дума за един измислен персонаж само на хартия."

  Правят ни на глупаци.

  "Регулирането на словото е опасна идея, която не е съвместима с принципите на свободното общество." - Рон Пол
 9. 9 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1009 Весело

  До всички дето толкова много мразят бежанците:

  Какво предпочитате? Да сте наследници на едни бежанци от средна Азия преди около 1300 годин или на великите местни траки, които обаче са си провели една хубава автоасимилация просто защото не са успели да организират собствена държава, достатъчно силна за да устои на бежанците?

  73! Go Go
 10. 10 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Белгия е известна с Поаро, шоколада, пържените картофки и комиксите.
  И кланетата в Конго. Друго не се сещам.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 11. 11 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Поаро определено не е най-обичания английски детектив дори само заради простата причина, че е белгиец и си остава чужденец в Англия до последния разказ.

  Виждал съм поне 3 различни големи продукции изцяло базирани на Холмс в последните 15 години и нито една нова базирана на Поаро.

  Не, че имам нещо против Поаро или Кристи . Класика в жанра, няма какво да се говори.

  Но най-обичания английски детектив не е.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 12. 12 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#2] от "rumen_s":

  Статията е писана от англичанин за англичани. Това трябва да се има предвид при четенето и това е интересно. Как се припознахме точно ние за адресати и защо не ми стана много ясно.

 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Поаро е бежанец само в началото, когато авторката го въвежда в книгите си. След войната живеещите в други държави вече не са бежанци, а "expats" както ги наричат англоговорящите.
  В разказите на Кристи има и много други чужденци, както положителни, така и отрицателни герои. Нейната цел не е била да пише политкоректни романи и разкази, а да засили интереса на читателите, въвеждайки необичайни герои.
  Кристи е феминистка, но в добрия смисъл на думата. С нейния интелектуален потенциал и успехите си като писателка е в пълното си право да смята, че жените заслужават по-добро признание от обществото и по-добри възможности за развитие. Можем да предположим, че мис Марпъл е нейното интелектуално копие в книгите й.


 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  "детективът - бежанец"- кой ги измисля тези.....неумности?

 15. 15 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#9] от "Go Go":

  Исторически доста ти бяга фактологията , до толкова ти бяга , че пишеш неистини ..... но да приемем , че се е случило така както пишеш, ами ти се самоопровергаваш , защото твърдиш колко е хубаво да се приемат бежанци и мигранти , които в крайна сметка ще асимилират местното население и ще наложат собствената си култура... Освен , ако за теб изчезването на българите не е хубаво нещо...Сяега ще кажеш , ама ние така или иначе на там сме тръгнали , да вероятно и до там ще се достигне след стотина години предвид демографските процеси , но защо да го правим насила този процес приемайки бежанци...

 16. 16 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 742 Неутрално

  "детективът - бежанец"- кой ги измисля тези.....неумности?
  —цитат от коментар 14 на selqnin


  твоите либерални приятели...

 17. 17 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1280 Весело

  Да наричаш Поаро бежанец, в днешния смисъл на думата е същото като да наречеш Икар - космонавт, пак според днешните разбирания. Нелепо е. Трябва ли да обяснявам защо?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Един от примерите когато филмите са сто пъти по-добри от книгата по която са създадени. Агата Кристи е средно ниво писател.

 19. 19 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 506 Весело

  Кристофър Питард от The Conversation, сигурен ли сте, че освен бежанец Поаро не е бил и 1/3 афроамериканец или поне гей или транс?

  Само бежанец - много постно, не е съвсем в новия политкоректен дух.:) :) :)

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 20. 20 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Най-много чета Раймънд Чандлър и Марлоу, после Поаро. На първо място бих поставил "Загадката на Енд Хаус", а най-доброто от Агата, според мен, е " Белият кон", където Поаро не участва, и " Хотел "Бъртрам". "Десет малки негърчета" съм я чел като дете през 60-те и повече не съм я пипвал. Агата Кристи е велика майсторка на кримито, скоро гледах един филм за загадъчното и изчезване за десетина дни след като разбира, че мъжът и и изневерява, развода и, много готина интерпретация.

 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2568 Весело

  До коментар [#19] от "Сър Джон":

  Хм, очаквам и това да се напише, че Поаро е гей: не е женен, няма интимна партньорка, а негов приятел е капитан Хейстингс. Или поне скрит гей, защото тогавашното общество не толерира подобни изяви.
  От политкоректниците всякакви интерпретации могат да се очакват. какви ли идиотски интерпретации ни очакват в следващите екранизации?

 22. 22 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  До коментар [#14] от "selqnin":

  Ми така де да се види колко е полезно да си на "бежанци".
  Лек опит за подготовка на електората.

  Panta rhei....
 23. 23 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5129 Весело

  При нас е обратното засега , повече бягат оттук , отколкото се връщат с известно малцинствено изключение......но , пък си нямаме нито Агата , нито Поаро.....

 24. 24 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1762 Весело

  [quote#10:"proventuss"]Белгия е известна с Поаро, шоколада, пържените картофки и комиксите.И кланетата в Конго. Друго не се сещам.[/quote
  До коментар [#10] от "proventuss":
  Педофилите, Белгия е световноизвестна люпилня на педофили.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 25. 25 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1762 Весело

  Хм, очаквам и това да се напише, че Поаро е гей: не е женен, няма интимна партньорка, а негов приятел е капитан Хейстингс.
  До коментар [#21] от "pamela":
  Не си спомням в кой филм беше, но излезе тезата, че Винето и Олд Шетърхенд са гейове.


  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK