Делото срещу Тръмп в Сената започва след две седмици

Делото срещу Тръмп в Сената започва след две седмици

© ReutersЛидерите на Сената във Вашингтон се споразумяха делото срещу бившия президент Доналд Тръмп по обвинение в подстрекателство към бунт срещу законната власт да бъде отложено с две седмици. По този начин се дава възможност горната камара на федералния парламент да обсъжда кандидатирути на президента Джо Байдън за министерски и ключови постове в регулаторите, закони и спешни стимули за икономиката. Така и екипът на Тръмп ще има повече време да подготви защитата му.


Лидерът на новото мнозинство на демократите сенатори Чък Шумър заяви, че процедурата срещу Тръмп ще започне след 8 януари и този срок бе приветстват от лидера на републиканското малцинство Мич Макконъл, който искаше това да стане в средата на февруари.


Никога досега в америанската история президент не е бил подлаган на продължаване на процедурата на импийчмънт от долната камара в горната, след като той вече не е на поста си. Но има прецеденти за други висши служители, така че се смята, че няма противоречие с Конституцията.
В понеделник, 25 янари, Камарата на представителите формално ще връчи на Сената решението си, че Тръмп е виновен и мотивите защо трябва да бъде съден. В следващите дни има процедури, свързани с отговори на защитата на бившия президент по обвинението, обяснение как ще се действа в Сената, нов отговор на защитата и т.н.


За осъждане в Сената се изисква одобрение на две трети от членовете му. Понеже сегашният му състав е разделен точно наполовина, на демократите ще е нужна подкрепата и на 17 от републиканците. Към момента е известно, че има няколко сенатори републиканци, готови да гласуват срещу Тръмп, но тепърва ще се разбере дали и колко ще се присъединят към тях.


Сенатът може да гласува след това и решение, забраняващо на Тръмп да се кандидатира за изборна длъжност и да заема пост в управлението. За това е нужно обикновено мнозинство. Не е съвсем ясно дали за такъв ход е нужно преди това Сенатът да е признал Тръмп за виновен, или той може да бъде направен неависимо от това.


Социологическо проучване за "Ройтерс" на агенция "Ипсос" показа в петък, че минимално мнозинство от американците са за това Тръмп да бъде осъден и отстранен от политиката и управлението. Продължава дълбокото разделение по партийни симпатии - "за" са 90% от демократити и под 20% от републиканците.


Погледите са насочени към това какво ще направи Макконъл, който е една от най-влиятелните фигури в Републиканската партия. Тази седмица той каза, че тълпата, шурмувала Капитолия на 6 януари, е била "захранвана с лъжи" и "провокирана от президента и други влиятелни хора".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK