Имиграционният план на Байдън може да е рискован за демократите

Имиграционният план на Байдън може да е рискован за демократите

© Associated PressПрезидентът на САЩ Джо Байдън се сблъсква с политическия риск, който върви с големите амбиции. При едно от първите си действия като държавен глава миналата седмица той предложи широкообхватна реформа на имиграционната система, която ще осигури път към американско гражданство на приблизително 11 милиона души, които пребивават в САЩ незаконно.


Мерките предвиждат също отмяна на някои знакови твърдолинейни политически решения на президента Доналд Тръмп, в това число предприетият при неговото управление опит да бъде прекратен съществуващият защитен от закона статут на много американци, дошли в страната като деца, а също и репресивните мерки срещу правилата за придобиване на право на убежище.


Тъкмо за такъв вид политика копнеят отдавна много активисти в САЩ от латиноамерикански произход, особено след твърдия подход през ерата на Тръмп. Но тя трябва да се съревновава с другите знакови законодателни инициативи на Байдън, включително плана на стойност 1.9 трилиона долара за борба с коронавируса, инфраструктурния пакет за поощряване на зелената енергия и въвеждането на "публична опция" за разширяване обхвата на здравното застраховане.
В най-добрия случай приемането на такъв обширен комплекс от законодателни мерки ще бъде трудно. Но при толкова минимална разлика в съотношението на силите в Конгреса това може да се окаже и невъзможно. Поради тази причина хората в САЩ от


латиноамерикански произход, най-бързо растящата електорална група в страната,


се опасяват, че Байдън и лидерите в Конгреса може да сключат такива споразумения, които да отслабят прекалено много крайния продукт или изобщо да не приемат нищо.


"Не може всичко да се изчерпи само с това в Конгреса да бъде внесен някакъв визионерски законопроект, законопроект послание, с който после да не се случи нищо", каза Мариелена Инкапие, ръководител на Националния център по имиграционно право, който представлява имигрантите с ниски доходи. "Има очакване те да изпълнят обещанията си; Байдън освен това сега има мандат да води проимигрантска политика, без да се обяснява на никого, и е длъжен да го направи, същото важи и за демократите."


Ако хората от латиноамерикански произход се почувстват измамени, политическите последици от това за демократите може да бъдат дългосрочни. На миналогодишните избори имаше няколко сигнала, че въпреки усилията на демократите да изградят мултирасова коалиция, може би има риск за подкрепата на латино избирателите.


Още отпреди някои активисти на тази общност гледаха скептично на връзките на Байдън с бившия президент Барак Обама, който беше наричан "върховния главнодепортиращ" заради рекордния брой имигранти отпратени от страната при управлението му. На миналогодишните първични избори


Бърни Сандърс от Върмонт победи Байдън в Невада и Калифорния,


което послужи като ранен барометър за нагласите сред избирателите от латиноамерикански произход.


В надпреварата срещу Тръмп новият президент на САЩ събра 63 процента от гласовете в тази електорална група, а Тръмп - 35 на сто, показва "АП Вот Каст", социологическо проучване сред над 110 000 избиратели в цялата страна. Но в някои колебаещи се щати като Невада Тръмп скъсява тази разлика и освен това той получава подкрепа от мъжете от латиноамерикански произход, 39 процента от които са гласували за него, при 33 на сто сред жените от тази група.


Байдън стана първият кандидат за президент от демократите от 1996 г., победил в Аризона, което донякъде се дължеше и на силната подкрепа на мексиканоамериканските организации, противопоставящи се на водената от десетилетия от Републиканската партия строга политика по въпроса за имиграцията. Но той загуби във Флорида заради по-слабо представяне в щатския окръг с най-голямото испаноезично население, Маями-Дейд, където


антисоциалистическото послание на кампанията на Тръмп намери по-голям отзвук


сред избирателите от кубински и венецуелски произход.


Байдън не спечели и в Тексас, въпреки че вицепрезидентът Камала Харис отдели ценно предизборно време в самия край на кампанията специално на този щат. В крайна сметка те загубиха в някои слабо населени, но за сметка на това силно мексиканоамерикански окръзи по границата с Мексико, където един от основните работодатели са правоохранителните органи, а политиката на Републиканската партия на нулева толерантност към имиграцията среща значителен отглас.


За демократите от Камарата на представителите също имаше предупредителни знаци, защото те загубиха четири места от Калифорния и две в Южна Флорида, а в Тексас не взеха нито едно. С оглед на отразения от националното преброяване на населението в САЩ значителен демографски прираст на испаноезичното население, още преди междинните избори догодина във Флорида и Тексас може да бъдат обособени нови избирателни райони, което прави за демкратите още по-неотложно да се справят с този проблем.


Тази неотложност не е убягнала на Байдън. Месеци наред той е уверявал в лични срещи защитниците на имиграцията, че въпросът за реформите в тази сфера ще бъде най-отгоре в списъка с приоритетите му. Като вицепрезидент той беше свидетел как правителството на Обама използваше по-големите по онова време мнозинства на демократите в Конгреса, за да ускори приемането на законопроект с финансови стимули срещу последиците от финансовата криза и знаковия за него закон за здравеопазването, но не и на имиграционната реформа.


"За нас значи толкова много това, че новият президент предложи визионерска имиграционна реформа не във втория, не в третия, а още в първия си ден на поста. Не година по-късно", каза сенаторът демократ Боб Менендес от Ню Джърси, един от водещите поддръжници на пакета от законодателни мерки на Байдън в камарата си.


Менендес през 2013 г. беше един от авторите на двупартиен план за имиграцията, внесен от така наречената група сенатори "Бандата на осмината", който обаче впоследствие не мина. След това Обама прибегна до правомощията си в изпълнителната власт и предложи узаконяване на статута на милиони млади имигранти.


Президентът Джордж Буш-младши също предложи пакет от имиграционни реформи, чиято цел беше да увеличи подкрепата за републиканците сред латино избирателите в навечерието на изборите през 2008 г., но и той в крайна сметка не мина в Конгреса.


Менендес призна, че за да стигне изобщо най-новият законопроект за имиграцията до пленарна зала, ще са нужни гласовете на поне десет сенатори от републиканците, тъй като изискуемият праг за разглеждането му е 60 гласа. В тази връзка демократът заяви, че "не си прави никакви илюзии", че ще бъде лесно.


Бившият конгресмен от Камарата на представителите Карлос Курбело, умерен републиканец, заяви, че Байдън може и да срещне някаква подкрепа сред Републиканската партия, но накрая ще трябва да направи сериозни отстъпки.


"Много републиканци се безпокоят за първичните избори", каза Курбело. Той допълни, че заради подкрепата на Тръмп и привържениците му за репресивните мерки срещу имиграцията въпросът "съдържа политически риск за републиканците".


Курбело обаче изрази и мнение, че самите демократи може да отблъснат твърдото си ядро избиратели, ако започнат да създават впечатлението, че приоритизират нуждите на незаконно пребиваващите в САЩ за сметка на тези на изпитващите сериозни трудности в момента американски граждани; по този начин "те ще създадат и впечатление сред колебаещите се и независимите избиратели, че прекаляват".


Не може да се каже, че сред демократите винаги е имало всеобщ консенсус в подкрепа на имиграционна реформа, защото според някои от тях това може да доведе до наплив на евтина работна ръка, който да е в ущърб на американските работници. Затова и някои сенатори от демократите на времето обединиха сили с републиканците и заедно потопиха законопроекта на Буш.


Самите избиратели от латиноамерикански произход обаче все още не са забравили някои минали провали по този въпрос, за които те в по-голяма степен винят демократите, отколкото републиканците.


Чък Роча, ръководител на политическия комитет за действие "Нуестро", който похарчи 4 милиона долара за предизборна реклама на Байдън в Аризона, заяви, че макар и испаноезичните избиратели традиционно да подкрепят демократите, той е забелязал тенденция през изминалото десетилетие все повече от тях да се регистрират като независими или безпартийни избиратели. Тези избиратели все още могат да бъдат върнати, каза той, но само ако хората от латиноамерикански произход видят истинска промяна по важни въпроси като имиграцията, "дори и тя да е постепенна".


"Те трябва да свършат нещо, ако искат да спрат загубата на латиноамерикански избиратели и да обърнат тенденцията", каза Роча, който отговаряше за агитацията сред тази електорална група на предизборната кампания за президент на Сандърс. "Трябва да направят всичко по силите си да върнат тези избиратели." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тоя ще се окаже братчето на Меркел..
  Да питат германците колко са щастливи след инвазията на милиони неуки араби и мързеливи африканци, преди да повторят грешката на комсомолката

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Мисля, че узаконяването на незаконните "рибарски селища" и други незаконни постройки у нас е много по-опасно, отколкото измислянето на алгоритъм за тези незаконно пребиваващи, немалка част от които не са престъпници, както се опитват да ги представят крайните фенове на Д.Т.

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  "приблизително 11 милиона души, които пребивават в САЩ незаконно."

  Предния път като са давали гражданство не нелегалните са мислели че са само 3 милиона, ама се оказали близо 10 - 3 пъти повече от очакваното. :)

  Сега сигурно са поне 30-35 милиона.

  Един хубав ден САЩ ще замязат на нещо средно между Африка и Латинска Америка - да сме по-точни Бразилия. :)

 4. 4 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Всяка идея на Байдън е рискована! Страна ръководена от Байдън и Пелоси не е много далече от Зимбабве...

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Бе 11 милиона са си 11 милиона!
  А за останалото си има Агитпроп, който да обЯсни на мат'ряла и Цензура, която да не допусне сумнение в обяснението.

  Особено когато сега вся Власть е советам - Президентство, Сенат и Конгрес.

 7. 7 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  През 1945 г. белите са 90% от населението на САЩ и икономиката им е 50% от световната. Сега белите са все още малко над 70%, но средната им възраст е 58г., докато на малцинствата е 27 г. Прогнозата е, че след 23 г белите ще бъдат малцинство в САЩ. Вероятно това ще стане по-скоро. Най-вероятно страната тогава ще стане нещо средно между Мексико и Бразилия. Защото не местото прави хората, а хората правят местото.

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  "която ще осигури път към американско гражданство на приблизително 11 милиона души, които пребивават в САЩ незаконно."
  Не бих си позволил да живея незаконно на територията на чужда държава.
  Не искам на наша територия да живеят нелегални.
  Узаконяването на незаконното е победа на нахалството над закона.
  Но....това ще узакони 11 милиона избиратели.

  Еретик
 9. 9 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 530 Неутрално

  В САЩ промяната на етническия състав е необратима. Това рано или късно (зависи с какво темпо ще прииждат варварите или ще се плодят) ще превърне Щатите в държава от латино-африкански тип. Това неизбежно минава през гражданска война, която ще обособи щати в които ще живеят само бели.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 10. 10 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  “ наплив на евтина работна ръка, който да е в ущърб на американските работници.”
  ——
  Ущърб? Не си спомням да съм виждала някога бяла чистачка ... или бял градинар. Виж, бял чистач на басейн - да.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  До коментар [#3] от "realguru":

  Ако 35 милиона за 4 години получат САЩско гражданство - републиканците няма вкарат президент в Белия дом поне още 100 години !

  [email protected]
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. Надолу по наклонената плоскост. Безвъзвратно.

  Гутуранците, Свинарска дръмка, рeka Рибиньe, градището Костадин, Левческото, Свариме жито. Рибник си праиме. Лебове месиме – е и един „Pогат“ леб.
 14. 14 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 124 Неутрално

  Всяка идея на Байдън е рискована! ...
  —цитат от коментар 4 на byrd


  Най-големия джумбиш ще настане когато Бай Дан забрани шистовия добив на газ.
  Скоро ще е!

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3859 Любопитно

  Очертава се поредното масово легализиране!Сигурно администрацията на Байдън иска хем да ги узакони, хем да излязат на бяло и да плащат данъци , хем родата / в САЩ и навън/ да си отдъхне!

 16. До коментар [#10] от "Gretel":

  Рано или късно крепостните вземат сопата. Да видим в Европа коя държава ще си избере управляващ мюсюлманин.

  Гутуранците, Свинарска дръмка, рeka Рибиньe, градището Костадин, Левческото, Свариме жито. Рибник си праиме. Лебове месиме – е и един „Pогат“ леб.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4259 Любопитно

  "приблизително 11 милиона души, които пребивават в САЩ незаконно."Предния път като са давали гражданство не нелегалните са мислели че са само 3 милиона, ама се оказали близо 10 - 3 пъти повече от очакваното. :)Сега сигурно са поне 30-35 милиона.Един хубав ден САЩ ще замязат на нещо средно между Африка и Латинска Америка - да сме по-точни Бразилия. :)
  —цитат от коментар 3 на realguru


  Когато живях там преди 12 години се говореше още тогава, че са в рамките на 25/27 милиона, от тогава до сега аз бих казал, че са по скоро 35/40 милиона.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 450 Весело

  Играта на демократите е ясна - да направим граждани едни 11 милиона нелегални, за да гласуват за нас. Това е част от политиката на Байдън America Last. Няма да им се получи обаче.


 20. Демократите измислят нови начини да наранят, унижат, обезценят политическите си опоненти. Уверете се, че никога повече няма да си намерят работа. Хвърлете ги в затвора. Разрушете живота им. Да не остане жив тръмпист.

  Гутуранците, Свинарска дръмка, рeka Рибиньe, градището Костадин, Левческото, Свариме жито. Рибник си праиме. Лебове месиме – е и един „Pогат“ леб.
 21. 21 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Браво на Байдън :)) Единадесет са обявени , а става дума за 16 милиона...Мииииииии трябва да се прикачи с белите ...., толкова години тъпчат черни ,идианци , латиноси.....време е нещата да са ОБРАТНИ :)

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#7] от "Nedyalko Lazarov":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Това са необратими тенденции!

 23. 23 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 832 Весело

  Никнейм - Джо "Популиста" Байдън.
  Вече започна да удря гъза в тавана в колосалните си епични идеи и проекти.
  Да му мислят американците и да не гласуват със задника си облъчен от "правилните" медии , а със главата си на следващите избори.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 24. 24 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Най-големия джумбиш ще настане когато Бай Дан забрани шистовия добив на газ.
  Скоро ще е!
  —цитат от коментар 14 на bib45647808


  Някъде мярнах, че един от първите Укази на Байдън било да спре Северен поток...

  Но не гадния руско-европски Северен поток, а демократичния Канадски Северен поток (т.е. от Канада към САЩ), което май довело до скърцане на зъби в по-северната част на Северна Америка...

  Моля пребиваващите в Канадско да потвърдят или да отрекат.

 25. 25 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  Според мен Байдън направи грешка. Той трябваше да остави решения, свързани с имиграционната политика за края на мандата си, или най-малкто след година две, а не да захапва този щекотлив проблем още в първите няколко дни на управлението си. Така дава храна на републиканците, чийто основен рефрен е, че Байдън иска да съсипе начина на живот на американците. Има къде по-важни неща за решаване.

  Пазете се от доносника vesolr
 26. 26 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 450 Весело

  Чудя се толкова ли са зле в левицата? Байдън от пет дни е президент и трябваше да се захване с най-важните неща: икономиката и ковид кризата. Вместо това още в първия си ден спира петролопровод и унищожава над 10 хиляди работни места, подписва укази за трансджендъри в училищния спорт и дава приоритет на нелегални имигранти пред собствените си граждани. А за ковид каза, че в следващите месеци няма какво да се направи и нещата ще бъдат зле. Много странно, нали имаше план да спира вируса?

 27. 27 Профил на azw49646119
  azw49646119
  Рейтинг: 0 Весело
 28. 28 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#24] от "Аскет":

  60 000 работни места по-малко и по-малко енергийна независимост за САЩ. И 35% по-малко БВП за Ню Мексико.
  https://tinyurl.com/yb2lzfe7
  Има слухове, че се вдигат цените

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 29. 30 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Клатят САЩ, клатят Русия...
  Дано не започнат да клатят и НАШИЯ ЕС...

  Да видим къде ще му излезе краят...

 30. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  "При едно от първите си действия като държавен глава миналата седмица той предложи широкообхватна реформа на имиграционната система, която ще осигури път към американско гражданство на приблизително 11 милиона души, които пребивават в САЩ незаконно."
  *
  Едно от основните принципи на правото е, че не могат да се получават облаги от нарушаването на законите, защото това подкопава реда и върховенството на закона.
  Така демократите рушат основите на правовата държава с политическа цел.

 31. 32 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Демократите копаят гроб на САЩ. Латинизирането на тази държава ще я дръпне надолу. В гоненето на гласове на избиратели хора като г.н Бойдън не разбират , че с това си действие ще ликвидират държавата която е световен лидер. И тя е такава , точно защото в нея латиноамериканците са били малцинство. Ако това не беше така днес нямаше да правим разлика между САЩ и Мексико. Впрочем подобен процес тече и в Европа.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 32. 33 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  що пък да е рискован. Нали така си попълват електоратя.

  Panta rhei....
 33. 34 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело
 34. 35 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#29] от "MPetr":

  Объркал е президентите. Заради ерекция импийчнаха Бил Клинтън.

 35. 36 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Да обобщим дискусията...

  В скоро време се очаква северната граница на Латинска Америка да мине по границата САЩ - Канада...

 36. 37 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  До коментар [#24] от "Аскет":

  Практически е ЗАБРАНЕН , прекратени са безплатните добиви , и това ще коства на фирмите вече непосилни федерални данъци :) Нали зелена сделка , това онова ..

 37. 38 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#31] от "pamela":

  Точно така. Но при тях, като привърженици на марксизма, важи правилото, че целта оправдава средствата.

 38. 39 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#26] от "Black Hawk":

  Много по-зле е отколкото нормален човек може да си го представи.

 39. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. До коментар [#34] от "MPetr":

  Това са хора, които стават още по-злобни, когато печелят.

  Гутуранците, Свинарска дръмка, рeka Рибиньe, градището Костадин, Левческото, Свариме жито. Рибник си праиме. Лебове месиме – е и един „Pогат“ леб.
 41. 42 Профил на azw49646119
  azw49646119
  Рейтинг: 0 Весело

  Рушнячетата все погребват САЩ от 70 години, пък всички рушнячета там искат да отидат.

 42. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Много странно, нали имаше план да спира вируса?
  —цитат от коментар 26 на Black Hawk


  Имаше, ама това беше преди изборите :)

  След изборите няма план. :)

  То това да не е Тръмп дето си спазваше обещанията. Сега сме в нормалния политически режим - "Обещавахме едно преди изборите, па си правим каквото знаем след тях". Демек - емигранти, залени сделки и ЛГТБ-та

 43. 44 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Байдън в прав текст си каза, че латиносите са по-умни от черните. И е прав - 1/3 от латиносите гласуваха за Тръмп, докато при черните бяха само 10%. Демократите раздават гражданство на всеки, за когото мислят, че би гласувал за тях. Може и да им излязат криви сметките накрая.

 44. До коментар [#42] от "azw49646119":

  Освен латиноси, черни от Африка и мюсюлмани никой друг се не е запътил в тази затънала в проблеми държава. Даже на нашите роми не им пука за САЩ.


  Жалка история.

  Гутуранците, Свинарска дръмка, рeka Рибиньe, градището Костадин, Левческото, Свариме жито. Рибник си праиме. Лебове месиме – е и един „Pогат“ леб.
 45. 46 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  По смешна държава от САЩ, май няма друга вече.....

 46. 47 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Една от големите илюзии в американската политика спрямо имиграцията е, че латинос са супер въодушевени от идването на други латинос. Те традиционно гласуват за демократи основно заради парите, които последните им дават. 39% е много висок процент за републикански кандидат. Везните се накланят от родените в САЩ латинос с незаконно пребиваващи родители и близки роднини. А иначе латинос са толкова за идването на още латинос, колкото българите са за идване на други българи. А що се отнася до салвадорци и хондурасци дори още по-малко.

 47. 48 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1516 Весело

  В Невада 39% от мачовците латинуси гласували за Тръмп. Ха хаа... търсят си майстора

 48. 49 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Сега ще натискат лихвата на долу и ще сринат долара до 3 -4 месеца, защото ако я дигнат ще отворят яка дупка в бюджета (250-300 милиарда поне) и бедна им е фантазията......

 49. 50 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Два дни четохме стихотворения и на третия започнахме с оправданията.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 50. 51 Профил на azw49646119
  azw49646119
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#42] от "azw49646119":Освен латиноси, черни от Африка и мюсюлмани никой друг се не е запътил в тази затънала в проблеми държава. Даже на нашите роми не им пука за САЩ.Жалка история.
  —цитат от коментар 45 на Wornoxmaniak свален от Дневник поради недостатъчна политическа коректност


  какво си се запритеснявал тогава за нея? Глей си Хабаровск на Амур и пей, сърце....

 51. 52 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#19] от "Black Hawk":

  Е, то ти ръсеше прокоби, че Тръмп ще бъде преизбран, ама не ти се получи...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 52. 53 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":

  Да ама тогава САЩ няма да съществува ще фалира или ще се разцепи! Ще бъде надмината от Китай, Русия, че може би и от Индия! Не може да си навърха ако само печаташ пари!

 53. 54 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#52] от "vesolr":

  Слабо, гирлянда, слабо. Опитай пак.
  Например да коментираш нещо по същество. Ама тогава трябват аргументи, пък така ти става прекалено сложно.

 54. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  До коментар [#46] от "MPetr":

  А, има , има, Русия например.

 55. 56 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Истинските уай супримаси са демократите... колкото и парадоксално да звучи. В поведението им прозира убеждението, че латиносите за някакви полуидиоти. А истината е, че те са избягали от страните си защото искат уредения живот на САЩ. С идването на още утайка от старите им родини това ще се промени.
  Така че, всеки който виджда риск в поведението на Байдън има право. Защото, за разлика от европейските "мигранти" и нашите роми, голяма част от старите латиноамерикански имигранти са се вписали абсолютно перфектно в обществото. Разбира се, винаги ще има гета на маргинали - независимо дали са бяли, латино- или афроамерикански маргинали.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 56. 57 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Нека Нелигитимния да наблъска САЩ с некачествено население, ама така да ги наблъска, че да дават за пример Колумбия и Хондурас като държави с по-малка престъпност от САЩ. Чудят се защо латиносите завиват към републиканците. Ами нали са избягали от такива кочини, на които САЩ започва да прилича.

 57. 58 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  До коментар [#10] от "Gretel":

  Хората не са запознати с реалностите в САЩ. Мой приятел, собственик на овощни градини от хиляди хектари, наема на работа само латиноси, местните не идват да работят в горещината на полето или дъжда. Реалността е, че селското стопанство в САЩ, особено зеленчукопроизводството и овощарството са загинали без тези работници. Подобна е ситуацията в хотелиерския бизнес, та дори строителството.
  Латиностите, или "мексиканците", както обобщаваме за тях, са трудолюбиви хора със семейни ценности. Е, имат си и те "черни овжи", но кой ги няма - пример и сред българите има "специалисти" източващи пари или крадящи лични данни за продан.

  Нека обърна внимание на един друг въпрос - финансовия свързан с имиграционното оформяне. Нещо в предложенията за натурализация в 8-годишен срок, за което.
  Нека да пресметнем за едно 4-членно семейство по реда на процедурата:

  1. Получаване на валидна виза за пребиваване - $799-$1880 долара на 1 член на семейството х 4 + грубо 6, 000 до 8,000 долара. Нека не забравяме, че повечето нелегални имигранти не могат да попълнят документите на английски и ще им трябва адвокатска помощ, нещо което ще добави поне едно 10,000 долара ако са в САЩ.
  2. Получаване на "зелена карта" - таксите сумарно са 2,485 долара на човек, плюс 3,500-4,000 долара за адвокат. Да предположим че има добър човек -адвокат който ще се съгласи да направи документите за 10 хилади за семейството (изключителен случай), или на този етап за 4-членното семейство разходът е 20,000 - 25,000.
  3. Подаване на документи за гражданство 5 години след получаване на зелената карта. Таксата е $595 долара на човек + 80 долара за пръстови отпечатаци, или грубо 2,800 долара само за такси, плюс скромното 10-12 хиляди за адвокат за подаване на петицията за семейството, нека да е 15,000.
  Хайде сега да пресметнем разходите - най-малко около 50,000 - 60,000 долара на семейство.

 58. 59 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#13] от "Wornoxmaniak свален от Дневник поради недостатъчна политическа коректност":

  Нормалността е по-силна от всеки "либерален" закон. Насилствено уравняване опитаха да правят комунистите и с провалиха, преди тях много, много други "идеологии". Защото под прикритието на всьо равно (само се майтапя с тоя израз!) винаги се посочва някакъв враг на Равните - я кулаците, я евреите, я белите хетерусексеални ХОРА (защото да си необратна жена също става трудно - ще ти лепнат етикета "карън"). Чавечеството прежимяло много байдън-майдънци и много "неолиберални" революции. Пък после всичко си идва на мястото - обществото се изчиства от маргиналите бързо или бавно. Всяка империя залязва, когато елита се помисли и си повярва, че е логоравен. А отгоре на всичко за да говорим за империя трябва да минат над 1000 години. САЩ (и Русия) колкото и да се величатя са едва в началото на това условие - САЩ иманяма 200 години история, а Русия като регионална сила също толкова.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 59. 60 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  До коментар [#55] от "Роси":
  =====По смешна държава от САЩ, май няма друга вече.....===== """""Орегон е създал фонд за подпомагане САМО на чернокожите COVID-19""""..... Фондът за грижи в Орегон беше уреден от държавните служители на Демократическата партия през юли 2020 г. и резервира 62 милиона щатски долара от 200 милиона, заделени от спешния съвет на законодателния орган на Орегон, за да предостави помощ на малкия бизнес, засегнат от пандемията.  Фонда декларира, че е предназначен за „чернокожи хора, притежавани от чернокожи фирми и организации, базирани в и на черни общности“ и осигурява до 3000 долара на семейство и 100 000 долара на бизнес. Средствата за облекчение бяха част от 1,4 милиарда долара, които щатът Орегон получи от федералния Закон за грижите миналата пролет.......... А в Русия не знам как е и кое е смешно, не ги следя много........ https://www.wsws.org/en/articles/2021/01/21/oreg-j21.html

 60. 61 Профил на azw49646119
  azw49646119
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Абе Тръмп много тих нещо.. Дали не замисля въстание?

 61. 62 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 582 Неутрално

  “ наплив на евтина работна ръка, който да е в ущърб на американските работници.”——Ущърб? Не си спомням да съм виждала някога бяла чистачка ... или бял градинар.
  —цитат от коментар 10 на Gretel


  Скоро и черни няма да ведиш...

 62. 63 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Любопитно

  Нещо почитателите на Байдън много са намалели?

  Байдън е поклонник на зелената измам, подписа връщане на САЩ към Парижкото споразумение. Това ще струва много работни места и нисък стабдарт на живот.

  Ако досега средният американец му трябваха 3 работни места, за да оцелее, в бъдеще ще трябва да работи на 4!

 63. 64 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  [quote#17:"noa58655259"][/quote]
  Разликата идва вероятно от методиката. В повечето форми за самоидентификация хиспаникс могат да се броят отделно или като бели. Това винаги е САМОидентификация. За 2019 ако се броят само бели (кокейжън), тогава процентът е този, който казваш. На официалната страница Сенсус 2019 той е 60.1%. Но какъвто и да е, въпрос на 10-15-20 г е белите да са само едно от малцинствата.

 64. 65 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#58] от "daskal1":

  “ Хората не са запознати с реалностите в САЩ.“
  ——
  Което ич не им пречи да си имат собствено мнение за сичко ... и може би дори им помага

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 65. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 67 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2551 Весело

  До коментар [#54] от "Black Hawk":

  Коментирам де, качеството на прогнозите ти. То със злоба и пожелания само не става, требе и аргументи. Как е, харесва ли ти втория мандат на Тръмп за сега?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 67. 68 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#10] от "Gretel":Латиностите, или "мексиканците", както обобщаваме за тях, са трудолюбиви хора със семейни ценности.
  —цитат от коментар 58 на daskal1


  Абсолютно, 99% от тези хора са по-ниски от тревата и не правят нищо, за да привлекат вниманието на полицията, единствено искат да си работят и да помагат на семейството си. Но за тръмпистите те са им виновни за проблемите, взели са им хляба, щото те горките много са искали да работят на полето, ама "лошите" латиноси дошли и им взели мястото.
  Сега ще се притоплят старите манджи - за Кервана, за милионите имигранти докарани с кораби да гласуват за ДП и т.н.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 68. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK