Служители на "Гугъл" от цял свят сформират профсъюз

Служители на "Гугъл" от цял свят сформират профсъюз

© Associated PressСлужители на "Гугъл" (Google) от цял свят сформират синдикален съюз, седмици след като над 200 души персонал на гиганта в онлайн търсенето и на други филиали на компанията майка "Алфабет" (Alphabet Inc) учредиха синдикат за офисите в САЩ и Канада, предаде агенция "Ройтерс".


Alpha Global е създаден в координация с профсъюзната федерация UNI Global Union, която представлява около 20 милиона работници в световен мащаб и включва синдикати от страни като САЩ, Германия, Швейцария, Швеция и Великобритания.


"Проблемите в "Алфабет", както и създадените от "Алфабет" не се свеждат до една държава и трябва да бъдат решавани на глобално равнище", заяви генералният секретар на UNI Кристи Хофман.
"Гугъл" бе атакувана от американския регулатор на труда, който обвини компанията в незаконни разпити на няколко работници, които след това са били уволнени заради протестите си срещу политиките на компанията и заради опит за организиране на профсъюз. Компанията е уверена, че е действала в рамките на закона.


"Нашите шефове са си сътрудничили с репресивни правителства по целия свят. Разработвали са технологии за изкуствен интелект за Министерството на отбраната и са се възползвали от реклами на група за омраза", писаха преди седмици американските работници на компанията в текст за в. "Ню Йорк таймс". "Съвсем наскоро Тимнит Гебру, водеща изследователка на изкуствен интелект и една от малкото чернокожи жени в своята област, заяви, че е била уволнена заради работата си в борбата с пристрастията. Нарушението ѝ? Провела е изследвания, критични към мащабните модели на изкуствения интелект и към съществуващото многообразие и усилията за включване. В отговор хиляди наши колеги се обединиха, за да поискат обяснение."


"Ние сме работниците, изградили "Алфабет". Пишем код, чистим офиси, сервираме храна, караме автобуси, тестваме самоуправляващи се автомобили и правим всичко необходимо, за да поддържаме този бегемот. Присъединили сме се към "Алфабет", защото искахме да изградим технология, която да подобрява света. И все пак, отново и отново, ръководителите на компанията поставят печалбите пред нашите опасения. Ние се обединяваме - временни служители, доставчици, изпълнители и служители на пълен работен ден - за да създадем единен глас на работниците. Искаме "Алфабет" да бъде компания, в която работниците имат съществена дума в решенията, които засягат нас и обществата, в които живеем.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK