Путин препоръча забрана публично да се приравняват ролите на СССР и нацистите във войната

Путин препоръча забрана публично да се приравняват ролите на СССР и нацистите във войната

© ReutersВладимир Путин е препоръчал да се подготви законопроект за забрана на публичното отъждествяване ролите на СССР нацистка Германия във Втората световна война. Това трябва да стане до юли да се внесе в дневния ред на пролетната сесия на Държавната Дума, съобщи Кремъл.


Съобщенето е от събота, а поръчението е към Вячеслав Володин - един от най-приближените на руския президент и настоящ председател на долната камара на руския парламент.


Това се е случило на заседанието на Съвета по култра и изкуство. В подготовката на законопроекта трябва да участва и Руският организационен комитет "Победа" - съвещателен орган за патритичното възпитание и отношенията с ветераните, на който председател е самият Путин.
Не е ясно какво се има предвид под "отъждествяване". Текстът трябва да бъде поправка към закона "За увековечаване Победата на светския наод във Великата Отечествена война 1941-195 година". През лятото се навършват 80 години от нахлуването на нацистка Германия в СССР по-малко от две години, след като Адолф Хитлер и Йосиф Сталин си разделят с тайни протоколи и карти независима Полша и зони на влияние в Източна Европа.


Мнозина историци смятат, че Пактът за ненападение от август 1939 г. е изиграл ключова роля за развързване ръцете на Хитлер да започне Втората световна война на 1 септември същата година с атака срещу Полша. Миналата година Путин публикува обширна статия, в която отправи обвинения към Запада, че всъщност именно той е виновен за войната, защото позволил сливането - и на практика анексирането - на Австрия през март 1938 г. и особено Мюнхенското споразумение от септември същата година, довело до анексирането на части от Чехословакия.


Депутатът Алексей Журавльов предложи миналата година да се забрани в Наказателния кодекс на Русия приравняването на болшевизма с нацицма и да се обвинява СССР за разпалването на войната. Правителството не го подкрепи и посочи, че това вече попада под текста, забраняващ реабилитането на нацизма.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK