Merck се отказа от изработване на ваксина, ще се фокусира върху лечение на Covid-19

Merck се отказа от изработване на ваксина, ще се фокусира върху лечение на Covid-19

© Associated PressАмериканският фармацевтичен гигант Merck & Co. обяви, че прекратява опитите си да изработи ваксина срещу коронавируса, след като предварителните данни от тестовете са показали, че имуният отговор не съответства на този при боледували или на предизвикан от одобрените ваксини.


Вместо това специалистите ѝ ще се съсредоточат върху средства за лечение на заболяването.


Компанията има дълга история на успешни ваксни и използва традиционни технологии за отслабване на вируса като V590 (заета от вксината ѝ срещу ебола) и V591 (основана на използвана в Европа ваксина срещу дребна шарка).
Но резултатите се забавиха и едва към края на 2020 г. приключи набирането на доброволци за първа фаза на тестването. По това време Pfizer и Moderna вече оформяха своите окончателни данни, за да кандидатстват за одобрение от регулаторите. Предварителните резултати от първата фаза на Merck се появиха през януари и показват, че V590 и V591 предизвикват създаването на по-малко антитела от ваксините на конкурентите или от естествената реакция на организма на боледуващи от коронавируса.


Johnson & Johnson все още е в състезанието и се очаква скоро да публикува данни за ефективността на ваксината си и да кандидатства за спешо одобрение. Но особеното при разработката на Merck и партньора им International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) е, че тя трябваше да се поставя с една доза. Оттеглянето е неприятна новина, защото се разчиташе през 2021 г. да бъдат предложени на пазара повече варианти на ваксина и да се намали зависимостта и дефицитът, обикновено създавани в ситуация с много малко производители.


Сега лаборатории и производствени мощности на Merck може да бъдат пренасочени към MK-7110 - кандидат за лекарство. То е комплесно и сложно за производство в голям мащаб, но предварителните данни показвали при интравенозна терапия значително подобряване на вероятността и скоростта за бързо възстановяване от тежко и критично състояние, в което се налага обдишване с кислород.


Пълните данни от тестовете се очакват през първото тримесечие, а при одобрение медикаментът може да достигне пациенти в САЩ в средата на годината. Правителството се съгласи да плати 365 милиона долара за 60-100 хиляди дози.


Друг медакамент за Covid-19 на компанията е "молнупиравир", открит от учени от Emory University. В съобщение на компанията се казва, че с партньора Ridgeback Biotherapeutics очакват предварителни данни за ефективността му през първото тримесечие и приключване на изследванията през май. Молнупиравир ще е за хора с лека форма на заболването и ще се приема 5 дни по 2 капсули.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK