Нов проблем с ваксините - спор за дозите заради специални спринцовки

Нов проблем с ваксините - спор за дозите заради специални спринцовки

© ReutersКомпанията Pfizer планира да доставя по-малък брой флакони в сравнение с първите пратки на ваксината си, след като в регулаторите в САЩ и ЕС позволиха от всяко шишенце да се изтеглят 6 дози, а не 5, както препоръчва производителят, твърди "Ню Йорк таймс". Европейската комисия също се договори за 5 дози от флакон, но скоро след това лекарственият регулатор промени изчислението на 6 дози при употребата на специални спринцовки, напомни "Ройтерс".


Това означава, че всяка страна трябва бързо да се снабди с подходящите игли и спринцовки, за да ваксинира шести човек от всеки флакон. Както и да си изясни какво всъщност плаща.


Проблемът е от началото на януари, но в ЕС вече предизвиква сериозно напрежение и днес Швеция е спряла да плаща на Pfizer, докато Европейската комисия не внесе яснота колко дози всъщност има в един флакон, съобщи в. "Дагенс Нюхетер". "Това е неприемливо. Ако една страна има възможности да изтегля само 5 дози, на практика се оказва, че за една и съща цена получава по-малко", казва пред изданието Рихард Бергстрьом, националният координатор за ваксинирането.
"Ню Йорк таймс" припомня, че компанията успешно е лобирала пред американския регулатор FDA за тази промяна в листовката с инструкции. "Ройтерс" съобщи миналата седмица, че ЕС спешно опитва да изясни има ли, къде и колко е голям дефицитът на специалните спринцовки и игли. За проблема през последните дни съобщиха още "Файненшъл таймс" и "Вашингтон пост".


Става дума за спринцовки с т.нар. малък мъртъв обем и иглите за тях. Те са с конструкция драстично намаляваща - над 40 пъти - количеството течност, което остава в иглата след изтласкване докрай буталото на спринцовката.


Значителна е разликата на оставащото в иглата количество според това какъв вид се използва

Значителна е разликата на оставащото в иглата количество според това какъв вид се използва


Този продукт е нишов и Becton Dickinson and Co - най-големият доставчик на спринцовки в света, заяви за "Ройтерс", че са започнали да увеличават производството си преди месеци, когато още не се е знаело за връзката между точно тези спринцовки и дозите, които могат да се изтеглят от флакон. Но договорът на компанията с правителството на САЩ например е за 286 милиона бройки, от които само 40 милиона са за специалния вид, и новата фабрика (тя ще заработи през юли) е за друг тип спринцовки и игли, казва директор по комуникациите.


В опит да помогне BioNTech - германският партньор на Pfizer, обяви в петък, че разполагат с 50 милиона броя от специалните игли и сега ти продават на изпадналите в затруднение страни по света, без компанията да печели от това.

 • В САЩ разпращат комплекти с 6 спринцовки, от които три са с малък мъртъв обем. Говорителка на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) казва за "Ройтерс", че в новите комплекти повечето спринцовки ще са от този тип. (Комбинирането на ваксините с нужното оборудване се прави в страната от McKesson Corp., от която властите купуват готовите комплекти.)

От Becton Dickinson казват, че обсъждат с властите вариант да предоставят предварително напълнени спринцовки - познато решение, премахващо нуждата от флакони, но неподходящо за суперстудените продукти на Pfizer и Moderna. Вашингтон има договори и с други компании, но засега не е ясно дали те могат да предоставят повече специални спринцовки.


Не е ясно дали има нарушение на договорите за доставка, защото те са за брой ваксини, а не за флакони. От друга страна, макар части от договорите да са поверителни заради търговска тайна, се твърди, че отговорността за спринцовките, иглите, латексовите ръкавици и изобщо продуктите, свързани със самата процедура за ваксиниране, е на отделните държави.


Компанията "ще изпълни ангажиментите си за доставки в съответствие със съществуващите договорености, основани на доставени дози, а не на флакони".


Ейми Роуз,

вицепрезидент на Pfizer за глобалните комуникации


Но "Ню Йорк таймс" напомня, че на някои места медиците в САЩ трудно изтеглят шеста доза, а с новата регулация се засилва натискът над всички да "изцедят" такава доза от флакона. Договорените за САЩ до месец март са 100 млн. дози и Pfizer може да настоява, че е доставила точно толкова. Но реално при поставянето да са ваксинирани по-малко хора според това дали медиците имат подходящите игли за шеста доза от флакон. Според Pfizer тази специфика трябва да важи за вече сключените договори, допълва изданието.


България е договорила 1 милион дози до края на юли, от които 9750 броя бяха доставени в края на декември 2020 г., т.е. преди решението на ЕМА за шеста доза от флакон в самото начало на 2021 г. След това може да се окаже, че вместо очакваните 198 хиляди флакона (с по 5 дози всеки), производителят е изпратил 165 хиляди (пресметнати по 6 дози), позовавайки се на договора и регулатора. Разликата е от 33 хиляди флакона срещу една и съща платена сума.


Малко над 14 хиляди дози пристигнаха в началото на тази седмица и "Дневник" изпрати въпроси на здравното министерство за изясняване в колко флакона са те и дали за поставянето им на медиците се дават въпросните спринцовки и игли с малък мъртъв обем.

 • Ако българските здравни власти не са организирали повсеместно снабдяване със спринцовки и игли за изтегляне на шеста доза и продължат с по 5 дози от 165 хиляди флакона, това може да означава около 82 хиляди души по-малко ваксинирани от планираното (и още близо 1 милион евро за купуване на допълнителни дози за тях, ако се пресмята според неофициалните твърдения за цената на Pfizer).

Възниква и въпрос какво е имала предвид Pfizer, когато обяви, че временно ограничава бройките, които доставя в Европа, за да адаптира производството си и да го увеличи от 1.3 на 2 млрд. дози тази година. С корекцията от 5 на 6 дози се оказва, че е възможно това увеличение в значителна степен да бъде просто техническо - броят произведени флакони става само малко по-голям.


Възможността за 6 - а в някои случаи дори и 7 - дози бе установена през декември и компанията веднага е започнала да лобира пред FDA да промени израз в разрешителното за ваксината, като изрично впише, че флаконът съдържа 6 дози. Това е продължило седмици наред и според "Ню Йорк таймс" в един момент ръководители на Pfizer започнали остро да критикуват властите, че толкова се бавят с одобряването на промяната, която може да има важни последици за общественото здраве.


На 6 януари регулаторът на САЩ внесе промяната в инструкцията към медиците. На 8 януари го направи ЕМА - регулаторът на ЕС. Същият ход предприе Световната здравна организация.


Нов проблем с ваксините - спор за дозите заради специални спринцовки


Така се направи опит да се въведе ред в ситуация, в която някои медици бяха принудени да изхвърлят от ценната ваксина, защото нямаше формално одобрение да изтеглят доза, която не е описана нито от производителя, нито от регулатора.


Но има малка разлика - в САЩ е записано че "може", а в Европа - че "трябва" да се използва определен тип игли и спринцовки за изтегляне на шеста доза. Иначе в регулациите от двете страни на Атлантика се предупреждава, че с обикновена игла шеста доза може да не бъде получена.


Част от актуализираната брошура на ЕМА за ваксината "Комирнати", в която се говори за 6 дози и че трябва да се използва точно определени спринцовки и игли, за да се постига това от един флакон...

Част от актуализираната брошура на ЕМА за ваксината "Комирнати", в която се говори за 6 дози и че трябва да се използва точно определени спринцовки и игли, за да се постига това от един флакон...


... и същият пасаж в листовката на FDA

... и същият пасаж в листовката на FDA


В ЕС и САЩ изрично е записано, че ако във флакона остане количество, което не достига за още една доза, то не може да се допълва с ваксина от друг флакон и трябва да се изхвърли.


Мястото в американската инструкция, където се посочва флакон с остатък от ваксината да се изхвърля

Мястото в американската инструкция, където се посочва флакон с остатък от ваксината да се изхвърля


Сабин Стордьор, която отговаря за кампанията за ваксиниране в Белгия, каза за вестник "Соар", че имат проблем и е трябвало да замразят уведомяването на хора от списъка за ваксиниране, след като се е оказало, че Pfizer изпраща по-малко флакони и "това е свързано с шестата доза".

 • "Ню Йорк таймс" твърди, че FDA е одобрила листовка с текст "до 6 дози" от флакон (тази по-гъвкава формулировка е в момента в инструкцията на Центъра за контрол и превенция на заболяванията CDC), но Pfizer продължили да настояват да е записано еднозначно "6 дози". Както и да се промени изразът за нужните игли, но властите се усъмнили, че в страната има достатъчно количество от този вид, за да ги фиксират твърдо като задължителен атрибут. Федералните здравни органи ги успокоили, че над 70% от обектите им използват такива игли и че остатъкът може лесно да бъдат доставен или произведен.

Pfizer и федералното правителство във Вашингтон са се споразумели, че ще проследяват кои места получават игли, спринцовки и друго оборудване за изтегляне на шеста доза. Местата без такива средства няма да бъдат таксувани от компанията за тази допълнителна доза, която медиците там няма как да изтеглят, разказва източник на "Ню Йорк таймс".


Нов проблем с ваксините - спор за дозите заради специални спринцовки

© Reuters


В петък Ройтерс" разказа, че държавите от ЕС спешно се опиват да си осигурят специалните спринцовки, включително за да не плащат допълнително. "За страните е налице вероятност да плащат за 6 дози от флакон, независимо дали медиците им могат да изтеглят шеста", пише агенцията.


Официални лица и служители от здравните власти в Германия и Франция посочиха, че заради технически затруднения не успяват да постигнат повече от 5 дози и предупреждават за недостиг на специалните спринцовки.


Миналата седмица на заседание на здравните министри Белгия предупреди за вероятност от блокирани доставки на тези спринцовки и игли, когато започне разпращането на пратки на Pfizer с десетки и стотици хиляди флакони, казва източник на "Ройтерс", присъствал на събирането.


В момента няма недостиг, но и няма достатъчо спринцовки за масово ваксиниране.


говорителка на здравното министертво на Литва,

пред "Ройтерс"


Страната е част от схемата на ЕС за колективни покупки, но "нещо, което сега не е проблем, може лесно да се превърне утре в много голям проблем", допълва говорителката.


Неин колега в Европейската комисия казва, че е договорено с няколко компании да се доставят стотици милиони от тези специални спринцовки и игли, но не може да посочи кога ще започнат тези доставки.


От Moderna казват, че says във всеки флакон поставят 10 дози, но представители на здравните власти в щата Ню Йорк твърдят, че медиците могат да изтеглят и 11-а доза, съобщи "Ройтерс".

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Айде ново 20, а в Изрел как е, тия не мрънкат и си ваксинират

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  Ако се сетят, че едно семейство може да се ваксинира с една игла и спринцовка ще спечелят ОЩЕ милиони.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Туй бетер сапунка стана :)

  Ако се беше случило в България, местните умно-красиви щяха да реват колко калпави били местните управленци. Ама сега не реват колко калпави били брюкселските бюрократи. :)

 4. 4 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 434 Неутрално

  как е възможно да имаме сериозен проблем, а кашата да става все по-нелепа...

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Неутрално

  Баси драмата...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Абе... стана хептен циганска работа с тия ваксини. Шефчетата се наваксинираха, сега иде алъш-вериша за простолюдието, дето е без връзки...

 7. 7 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 963 Неутрално

  как е възможно да имаме сериозен проблем, а кашата да става все по-нелепа...
  —цитат от коментар 4 на невеж


  Питай БоЕко, той вечеря с Фон Де Лайен, хапва "Сахер" с Вебер и се изповяда за Мата Хари на Туск

 8. 8 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1285 Любопитно

  имам един въпрос ако ваксината ти дава шанса да се разболееш и да го прекараш по-леко след 5-6 месеца колкото дават срок на "имунитета"не направиш още един курс какво правим зимата на 2021 и следващата и по следващата и така ????

  Тази ваксина е като противогрипната нея ли правиш всеки сезон няма файда ;/

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 9. 9 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Ваксинация + съветска власт ...

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5053 Весело

  Сега и специалисти по спринцовки ни правят

 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#4] от "невеж":

  > как е възможно да имаме сериозен проблем, а кашата да става все по-нелепа.

  Колега той проблема е другаде, в тия дето забъркаха кашата.

  કટાક્ષ
 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#8] от "MititU":

  > какво правим зимата на 2021 и следващата и по следващата

  Нарича се абонамент.

  Абонирате се да ви 'сертифицират' периодично - примерно на всеки 4 месеца.

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1680 Разстроено

  Ако този нелеп абсурд не беше толкова трагичен, щеше да е една изключително добра комедия.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#10] от "pet_fire":

  Абе кво сте се вторачили всички в тия спринцочки и милилитри. Имате ли контрол какво е останало във флакончето от което смучат със спринцовката ?

  Примерно някоя по-отракана мед сестра, отваря флакончето, отлива една трета за свой хора, долива с физиологичен разтвор и после боцка наред с най-модерните спринцовки дето не дават никаква фира.

  На маймуни ви правят.

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1778 Весело

  До коментар [#6] от "Инженер Раул Викторов":

  Мога да си осигуря ваксина, но въпреки всичко не искам :)))) Ако ще и да ми плащат да си сложа пак не бих :))

 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ramon Asvalda":

  Колега, въпросът е дали човек има право да избира.

  Ако има ваксини за всички, и ти е позволено да решаваш дали искаш да се включиш или не - това е ок. Личен избор.

  Ако има хора дето много исках да се ваксинират, обаче няма ваксини за тях - това не е ок.

  કટાક્ષ
 17. 17 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ан Он":
  То тва е ясно, но мен ме гложди въпросът за сертификата в какъв вид ще е. Аз мисля, че най-евтино и достъпно за показване ще е ушна марка ( кат на говедата). За тез дет искат да са по-така може и на носа - пиърсинг един вид рийш ли.

 18. 18 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  Ева ти и кашата. Чакаме и още по-специалните сприновки за повече дози :))

 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#17] от "Гарван":

  На първо четене не е лошо да заместим картончето с което се хвалеше МинЗдрав-а с нещо по-практично - което не можеш да забравиш или загубиш.

  Може би като да започнем с татуировка на QR code-a.

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ан Он":

  Прекалено много си внушаваш ,че медиците правят кой каквото се сети , точно обратното е , ако се разболееш евентуално след ваксина ,могат да ти вземат проба и да се докаже липсата на антитела ,така проверяваха и деца ,които се бяха разболяли от морбили ,оказа се ,че са отчетени ,имат ваксинация морбили по докумени ,а дефакто нямаха антитела ,което доведе до вземане лекарските права на лекари в тези райони , същото беше и в чужбина ,така че ,никой няма да си рискува дипломата и професията ,заради едно ваксиниране ,който иска се ваксинира ,който не , да си носи кръста и опастностите от бъдеща зараза .

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#8] от "MititU":

  Вече се работи над проблема
  https://www.yahoo.com/finance/news/moderna-ceo-us-needs-to-prepare-for-fall-covid-19-resurgence-202434869.html

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  В нашата страна можем да ползваме т нар мантувки ,за правене на Манту ,които са разграфени за 1 мл и спокойно можеш да отделиш 0.3 мл ,така че да се получат 6 дози .

 23. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#17] от "Гарван":

  А според мен, за да може да се проследи и контролира производството и разпространението на елексира (и да се избекнат сценарии като този в коментар 14), би било най-добре да се добави в субстанцията някакво допълнително средство за осигуряване на целостта на сертификата - примерно някакви нано-ботове.

  Така като те боцнат с поредната доза, можеш да минеш покрай контролния апарат и да провериш дали това дето са ти инжектирали идва директно от производителя. (Както сега в големите магазини можеш да провериш цената по етикета).

  Ама не знам обществото що така се дърпа от съвременните технологии...

  કટાક્ષ
 24. 24 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#20] от "edin drugii":

  > Прекалено много си внушаваш

  Колега аз съм стъпил здраво на земята. Тия дето си внушат разни неща са други хора.

  Да ви изровя ли един пример от миналата седмица дето една медицинска сестра беше откраднала дебитните карти на починал човек и беше ходила да 'дръпне' малко пари от банкомата?

  કટાક્ષ
 25. 25 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ан Он":
  Тва е много хай-тек. Минцифая ще се затрудни с четенето. Требе нещо по-конвенционално. Аз не отстъпвам от ушните марки. Тествано при всекакви условия от овце, крави и свинье.

 26. 26 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1285 Любопитно

  До коментар [#21] от "дерибеев":

  ъхи тази година е южно Африкански после ще дойде виатнамски после индииски и т.н:D:D:D

  Германия: Ваксината на AstraZeneca показва само 8% ефективност при възрастните

  08:14 16
  Ваксината може да бъде одобрена от европейския орган EMA само за употреба на лица до 65 години, пишат медии
  малко инфо за другите от който сме поръчали НАЙ-МНОГО :D:D:D:D


  https://www.investor.bg/analizi/91/a/germaniia-vaksinata-na-astrazeneca-pokazva-samo-8-efektivnost-pri-vyzrastnite-320611/

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 27. 27 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1605 Весело

  До коментар [#17] от "Гарван":

  А защо не татуировка на задника?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 28. 28 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално
 29. 29 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#20] от "edin drugii":

  ето ви и по-пресен случай:

  https://czpz.org/jurisprudence/14190-2021-01-11-12-03-24

  56-годишна санитарка от COVID отделението на УМБАЛ в Стара Загора беше задържана по подозрение, че е теглила суми от дебитната карта на пациент, който впоследствие е починал от болестта, съобщава bTV.

  કટાક્ષ
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Весело

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Във фолклора му казват "Пернишка трагедия".

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#25] от "Гарван":

  > Аз не отстъпвам от ушните марки. Тествано при всекакви условия от овце, крави и свинье.

  Добре, съгласих се с вас - нека да започнем с увърдена и изпробвана технология.

  Все пак ситуацията е сериозна, не е време за експерименти.

  કટાક્ષ
 32. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Весело

  До коментар [#27] от "mitko11":

  Понеже ще заприлича на прайд света

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 33. 33 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#27] от "mitko11":

  > А защо не татуировка на задника?

  Тази идея също звучи привлекателно. Можем експериментално да я изпробваме първо на лица от женски пол на възраст между 19 и 22 години и да видим дали върши работа.

  કટાક્ષ
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Весело

  До коментар [#24] от "Ан Он":

  На баща ми му откраднаха халката в болницата когато почина.
  После много патиха.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Весело

  До коментар [#24] от "Ан Он":

  На баща ми му откраднаха халката в болницата когато почина.
  После много патиха.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Весело

  До коментар [#26] от "MititU":

  Затова се наложи спешно всички да "разширят" производство

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#27] от "mitko11":
  Всичко може естествено, но се съмнявам, че някои другари ще почнат да злоупотребяват с показването и. А и сме в нотфал и трябва бързо и изпитано решение.

 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Весело

  До коментар [#36] от "дерибеев":

  В Габрово сигурно вече произвеждат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#34] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Е малко 'отливане' от супер ценната (и недостъпна) субстанция ще е много по-трудно за проследяване.

  А при цялата медийна пропаганда, и платежоспособни клиенти лесно ще се намерят...

  કટાક્ષ
 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Весело

  До коментар [#38] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Добро попадение

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1885 Весело

  'обяви в петък, че разполагат с 50 милиона броя от специалните игли и сега ти продават на изпадналите в затруднение страни по света, без компанията да печели от това."
  ??? Това дори да е истина, няма как да го повярвам.
  Ще се окаже че те работят само и единствено за полза роду :)

  Panta rhei....
 42. 42 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  имам един въпрос ако ваксината ти дава шанса да се разболееш и да го прекараш по-леко след 5-6 месеца колкото дават срок на "имунитета"не направиш още един курс какво правим зимата на 2021 и следващата и по следващата и така ????Тази ваксина е като противогрипната нея ли правиш всеки сезон няма файда ;/
  —цитат от коментар 8 на MititU


  Др Банцел от Модерна обяви, че тяхната ваксина лови и южноафриканския, но 6 пъти по - слабо. Ше се наложи да си удряме по 6 дози. Освен това др Банцел каза, че Ковидя ше си остане навеки (то не че и преди не го е имало)

  https://finance.yahoo.com/news/coronavirus-is-going-to-stay-with-us-forever-moderna-ceo-224622557.html

  Запасявайте се със тоалетна хартия.

 43. 43 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1885 Весело

  "В момента няма недостиг, но и няма достатъчо спринцовки за масово ваксиниране."

  Тука уважаеми съфорумци загубих и ума и дума....
  Явно калинковизацията навсякъде завладява света.

  Panta rhei....
 44. 44 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#41] от "Molossian":

  Примерче от действителността - продаваш едно флаконче за 100 евро - като 5 дози по 20 евро. И после се 'оказва' че може да се изсмуче доза за още един човек и това същото флаконче вече го продаваш за 120 евро - щото вече дозите в това същото флаконче вече са повече.

  કટાક્ષ
 45. 45 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1319 Весело

  Dickinson казват, че обсъждат с властите вариант да предоставят предварително напълнени с спринцовки - познато решение, премахващо нуждата от флакони"
  Ето начи колко е мъдър" нашия Мефодиевич: Не че не забатачи снабдяването с ваксини, ами чека хитро да си му дадат спринцовки та да ги разфърля от жипката на благодарното природонаселение да си ги боцка който както намери за добре и да го благославя"

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ан Он": И на тва му се намира колаят лесно , просто трябва да се върнем 30на години назад. Както оцветяваха бензинът, така ще вкарат и оцветител във ваксината.

 48. 48 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Другарите “европейци” надминах по корупция и бившия СССР с това решение на EMA, което очевидно е допуснало в противоречие на договора и указанията на производителя да впишат на същия флакон 6 вместо 5 дози. Разбира се, пеоиВодитешят не е пропуснал да се възползва от това решение ба европейския регулаторен орган и е намалил доставките като по този начин се е освободил от отговорността да достави уговоренире бройки. Интересно ми е дали договорените от нацистка Германия на идиотката фон Лайър на тъмно и отделно от бройките А останалите държави са 5 или 6 дози на флакона.

 49. 49 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#47] от "Гарван":

  > Както оцветяваха бензинът, така ще вкарат и оцветител във ваксината.

  Трудно ми се вижда. Особено с проверките на сертификата на вече инжектираната субстанция.

  કટાક્ષ
 50. 50 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#46] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  > и колко са подготвени с подходящите спринцовки

  Плащаш по 6 дози на флаконче, боцкаш с дебелите игли, пък кво стане.

  Нали е 'безплатно' и 'доброволно', не може да имаме претенции.

  કટાક્ષ
 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Ако нещо има да се обърква, в България ще е най-объркано.

 52. 52 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1285 Любопитно

  До коментар [#26] от "MititU":Затова се наложи спешно всички да "разширят" производство
  —цитат от коментар 36 на дерибеев


  нали и аз като знам че имам сигурен приход и добра печалба за години напред ще го разширя не ми ще го направя на 25 часа на ден и като почнат и консумативи да произвеждам "препоръчани"само за моята стока ще избия рибата :D:D:DD:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 53. 53 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  И чипа явно са го направили доста мъничък.
  Та да го наврът в мъничката игличка.
  Евалла бе Гейтс! Ашколсун бе Бил!

 54. 54 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 983 Весело

  Айде ново 20, а в Изрел как е, тия не мрънкат и си ваксинират
  —цитат от коментар 1 на nij50393132


  Преди няколко дена споменаха този "проблем" (в кавички щото НЕ Е проблем) та да споделя как е: От всяко флаконче вадят по 5 дози, но НЕ изхвърлят флакончето. После веднъж на 2-3 часа преливат няколко флалончета в едно и го ползват докато ударят 5те дози. Това щото тук натискат за максимално бързо ваксинирване, не гледат да спестят 15-20 % ползвайки 6 дози от едно флаконче, ама последната може не винаги да е пълната доза. То за ваксините платиха тройно ($60) та не гледат дребните неща.

  И още нещо: Към 15-16 почват да пускат СМСи към тези които имат по късен час или такъв за утре и да ги канят-ако искат да дойдат след час два. ОБАЧЕ при условие че потвърждават пристигането си, и с предупреждение че ако не дойдат-губят определеният им от преди час/ден. И всеки си прави сметката: Ако мога-идвам, ако не мога-не идвам.

  На мен така ми подраниха два (ДВА) пъти първата ваксина: В четвъртък ме питаха ПО ТЕЛЕФОНА дали искам петък в 19;00 (това след като почнал шабатът) и в петък в 16;00 ме питаха ПАК по телефона дали искам да подраня. Е, подраних разбира се, та ми остана време и до синагогата да отида след това😀😀😀 МАЙТАААААААП, в синагога не съм стъпвал от бая години😀😀😀
  До коментар [#1] от "nij50393132":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 55. 55 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Измислени драми!
  В България ваксинират по 18 човека дневно. С новата игла колко ще станат? 19?
  Защо плащаме на Пфайзер, Астра Зенека и другите мародери, след като ваксини няма?
  Няма!

 56. 56 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#55] от "yavooor":

  Ние директно от това
  https://www.segabg.com/hot/razrabotchik-na-novichok-napravi-lekarstvo-sreshtu-covid-19

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 57. 57 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1285 Любопитно

  До коментар [#54] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  кажи честно и с един тампон отопвате 10 "шишенца"за седма доза :D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 58. 58 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1285 Весело

  До коментар [#55] от "yavooor":Ние директно от товаhttps://www.segabg.com/hot/razrabotchik-na-novichok-napravi-lekarstvo-sreshtu-covid-19
  —цитат от коментар 56 на дерибеев


  ми да ваксинираха Навални с него ония се оплаква неблагодарник :D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 59. 59 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Цитат:
  Нов проблем с ваксините - спор за дозите заради специални спринцовки

  ----------
  Стендал (май!?) бил казал: "нито ден без ред*!", филантропската пропаганда кара с девиз: "Нито ден без истерия"...
  И понеже определящата истерия е свързана с Проекта Корона, то ежедневните истерии са свързани с нея...

  Предполагам на дневен ред е истерията с памучетата (тампончетата) след биенето на ваксината...

  Няма да се изненадам, ако ни сполетят и други истерии - как да се действа с вече употребените шишенца, спринцовки, тампончета, марли и пр. и пр. до пълното, окончателно и необратимо подлудяване на населението по света и у нас...

  ------
  заб.* написан ред

 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Прави са че спринцовките са специални, пратически не се усеща убождането (при "Модерна").

 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Весело

  До коментар [#54] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Значи при вас ползват практиката на българските бармани, от 5 бутилки водка оставени да се "изцеждат" винаги се набират 100 грама.:-)
  ПП
  Аз те попитах как си с ваксинирането, но за full disclosure минах през първата доза с "Модерна", никаква по-сериозна реакция като болки и т.н. Една приятелка лекарка каза че при втората ваксинация имала 24 часа по-висока температура, но толкоз.

 62. 62 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 631 Любопитно

  Това ми напомня едно време за лентите за фотоапарати. Стандартно 36 пози, но в зависимост от модела апарат, марката лента и уменията за зареждане може да се изцедят още между 2 до 4 пози. Някои марки пък за същото количество лента директно си рекламираха 36+2 пози.

  Само дето сега става въпрос за живота на договора и за многомилионни договори.

  С други думи фармацевтичната компания е предвидила фира, но сега ще иска фирата да ѝ се заплаща.

  @)----,--'--
 63. 63 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Както винаги, всичко свързано с фалшивия вирус е пълни глупости!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 64. 64 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#1] от "nij50393132":

  "Айде ново 20"

  Нема ново 20 - от 8 януари 2021 г. е проблема. Ей тук
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/01/18/4164400_koronavirusut_v_bulgariia_broiat_na_horata_v_bolnica/

  сме спорили Ан Он за македонските пословици:
  ""Както се казва в една македонста пословица - 'пет за шест'."

  ЕМЕА-йска е:
  https://www.ema.europa.eu/en/news/extra-dose-vials-comirnaty-covid-19-vaccine
  Шест дози във флакон:
  News 08/01/2021
  "In order to extract six doses from a single vial, low dead-volume syringes and/or needles should be used. The low dead-volume syringe and needle combination should have a dead volume of no more than 35 microliters. If standard syringes and needles are used, there may not be enough of the vaccine to extract a sixth dose from a vial.

  If the amount of vaccine remaining in the vial after the fifth dose cannot provide a full dose (0.3 ml), the healthcare professional must discard the vial and its contents. There should be no pooling from multiple vials to make up a full dose, and any unused vaccine should be discarded 6 hours after dilution. Further information on all the steps for using Comirnaty is available in the updated product information."
  Грубо казано, требе да се очаква около 13.9% фира (5х5 микролитра на 180 микролитра ваксина във флакона). Но при нас фирата ще е отрицателна - от 15760 дози успяваме да ваксинираме 18000 души."

  Моята експертност има гранични стойности, в случая обеми. Нямам идея как във флакон от 2 мл се събират 2.25 мл разтвор (към 0.45 мл "ваксина" се добавя 1.8 мл физиологичен разтвор). Съответно, не мога да позная дали в изтеглените със спринцовката 0.3 мл разтвор се съдържат необходимите 0.075 мл ваксина или нещо артисва ...във флакона.

 65. 65 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ан Он":

  А искаш ли да ти изброя колко много пациенти загинаха поради простотията си да се събират с роднини и приятели и да честват празници ,а здравната система харчи милиарди за тяхното лечение ,дали е оправдан този разход за хора ,които нарочно не са спазвали правила и са се заразили и още ,дали не е кражба на обществен ресурс за милиарди ,да се лекуват в бъдеще всички заразени след отказ от ваксина против ковид ,при все ,че вече при милиони ваксинирани няма категорични доказателства ,че някой умрял или е увреден от ваксина , време е всеки да си носи отговорността и да си плаща , това не е ли същото като кражбата от кредитната карта на някой , не е сестра ,а проста санитарка и ще си понесе отговорност .

 66. 66 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Аз да питам какво направиха депутатите от ГЕРБ в ЕП, а също и Ал Йо и Джамбазки, няма само Радан Кънев и Елена Йончева да защитават интересите ни, а другите да си пият кафето и да си чакат тлъстите заплати.

 67. 67 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Истината е че корумпиранире френско-германски политически елити се изпокараха кой да вземе парите от тази най-мащабна поръчка на ваксини и затова всичко се провали. Французите лобираха за френски фирми, които така и не успяха да произведат продукт, а германците за Бионтех, която обаче влезе в съдружие с гиганта Файзер и стана достатъчно силна да отказва услуги на политическите елити. Единствено, което Германия успя да извоюва е 30 млн. допълнителни за собствено ползване бройки извън договорените от ЕК за останалите членове на ЕС. След това всичко е ясно. European Medicines Agency установи, че не може да се пребори с Файзер за изпълнение на договора и затова промени дозите от 5 на шест. Така при договорени дози за 500 млн. или около 100 млн флакона Файзер всъщност ще достави около 83 млн., а останалите 17 млн ще може да ги продаде на международния пазар.

 68. 68 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#65] от "edin drugii":

  > колко много пациенти загинаха поради простотията си

  Колега, с риск да прозучи грубо, бих казал че тези хора 'поради простотията си' са спомогнали дългосрочно за разтоварването както на българската здравна система, така и на българската пенсионна система. Тоест на всички нас.

  કટાક્ષ
 69. 69 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Никакви грижи, нали за Израил няма проблем?

 70. 70 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Тия ваксини станаха за смях, само дето тоя смях го плащаме прескъпо

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK