Графика на деня: Колко милиарда обеща Борисов за икономиката през 2020 г. според Moody's

Графика на деня: Колко милиарда обеща Борисов за икономиката през 2020 г. според Moody's

© Правителствена информационна пресслужбаФискалната подкрепа за икономиката от правителството на Бойко Борисов през 2020 г. е била не повече от 4% от БВП на България през предходната 2019 г., съобщи рейтинговата агенция "Муудис" (Moody's). Още толкова са кредитните гаранции от държавата за облекчаване удара от пандемията и излизане от икономическата криза.


В реални измерения това - според агенцията - се равнява на около 4 млрд. лв. под формата на пряка помощ, данъчни облекчения и отложени събирания. Кредитните гаранции са за същата сума.


Графика на деня: Колко милиарда обеща Борисов за икономиката през 2020 г. според Moody's
Данните са от доклад на Moody's, анализиращ как са реагирали правителствата в Централна и Източна Европа (без балтийските републики), членки на ЕС, на икономическите последици от COVID-19. Изчислението се основава и на данните, които разпространяват българските власти, МВФ и ОИСР. Друг е въпросът дали и кога тези милиарди реално достигат бизнеса и кой точно бизнес.


Анализът показва, че най-много подкрепа е заявило правителството на Чехия - общо 20% от БВП, но пряка фискална помощ е отпуснала Унгария - 7% от БВП. Най-слаби са показателите на Румъния, но обяснението е, че страната е влязла в кризата с голям дефицит - единствената страна от ЕС, срещу която Европейската комисия започна процедура по този повод.


Според Moody's през миналата година икономиката на България се е свила с по-малко от 4% от БВП.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK