С помощ от Китай - ето как се справят сърбите

С помощ от Китай - ето как се справят сърбите

© Associated PressВаксинациите в Сърбия вървят с пълна сила - в близо 200 имунизационни центъра из страната вече са ваксинирани над 172 хил. души. Това е възможно само благодарение на помощ отвън. Но не от ЕС, а от Китай, пише Миодраг Сорич за "Дойче веле".


Стотици възрастни хора търпеливо чакат пред имунизационния център в Панаирното градче в Белград. Всички те са се регистрирали онлайн. Докато ги извикат, може да минат и часове. А когато дойде редът им, медицинските сестри ги отвеждат към кабинките за ваксинация, които са близо 40. Там им поставят инжекциите - предимно с ваксината на китайската компания Sinopharm. Тази ваксина е по-евтина в сравнение с препаратите на Biontech/Pfizer или на Moderna. Съответно обаче и ефикасността ѝ е по-ниска: около 75-80%, по данни от приложението ѝ в Китай, Бахрейн и Перу.


"Най-добра е ваксината, с която разполагаме", казва Мария Обрадович, министърка на публичната администрация, която е дошла да се ваксинира в Панаирното градче - един от общо близо 200 имунизационни центъра в Сърбия. Според нея на ден могат да бъдат ваксинирани по 35 хил. души. До неделя вечерта общият брой на ваксинираните в Сърбия възлиза вече на 172 хил.. А премиерката Ана Бърнабич беше първата - тя се подложи на ваксинация още в края на декември.


"Спасителят на нацията" Вучич
Лично президентът Александър Вучич посрещна китайската ваксина на летището в Белград и изрази пред камерите голямата си благодарност към Пекин. В сръбските медии, които в мнозинството си подкрепят властта, Вучич се представя като спасител на нацията, като неуморен ръководител, който денонощно преговаря с правителства и служби по цял свят, за да осигури на народа си необходимите ваксини.


Същите тези медии обаче избягват да информират за изостаналата медицинска инфраструктура. Пропускат и факта, че много от гражданите не вярват на официалната статистика за разпространението на заразата: официално в седеммилионна Сърбия са се заразили общо 384 хил. души, а жертвите на COVID-19 са 3886. Мнозина сърби не вярват и на предпазните мерки, затова из града много хора не носят маски - за разлика от чакащите за ваксина в Панаирното градче.


Президентът Вучич дори вече обещава, че ще бъдат построени фабрики за собствено производство на ваксината - както беше по югославско време. Проправителствените медии съобщават, че съответната техника ще пристигне от Москва. Сърбия възнамерява да произвежда руската ваксина "Спутник V", а докато изгради съответните капацитети, Русия ще ѝ достави стотици хиляди дози от препарата.


"В очите на сърбите Китай вече изпреварва ЕС"


"Китай постигна голям имиджов удар с доставката на ваксини в Сърбия", казва политологът Якса Скекич. Той обяснява, че през изминалите седмици до сърбите са достигнали едва няколко хиляди дози от препарата на Biontech/Pfizer, тъй че хората вероятно си казват "Ами да, приятел в нужда се познава". "Правителствата в Пекин и в Москва правят политика с помощта на своите ваксини. Същевременно европейците дълго преговарят помежду си, пък трябва да взимат предвид и икономическите аргументи", казва Скекич.


В интервю за ДВ друг сръбски анализатор коментира случващото се по същия начин. Даниел Пантич смята, че в очите на сърбите Китай вече изпреварва европейците. "В тази криза става дума за оцеляване и ние се нуждаем от помощ. Помощта обаче идва не от Запада, а от Русия и Китай", обяснява Пантич. Някои наблюдатели смятат, че сръбските власти нарочно засилват това впечатление, за да притиснат ЕС и да ускорят членството на страната.


В тази ситуация Китай си изгражда образ на "приятел в нужда", който не поучава сърбите по въпросите на демокрацията и правовата държава, а гледа да помогне, смята Пантич. Той припомня, че Пекин води същата политика и с ангажимента си към инфраструктурни проекти в Югоизточна Европа. Тези усилия дават резултат, твърди политологът и изтъква, че все повече млади сърби учат китайски, а надеждата, че страната скоро ще влезе в ЕС, постепенно чезне. Пантич припомня и това, че Сърбия нямаше никакъв проблем да подпише споразумение с Евразийския икономически съюз и добавя, че други държави в региона също обръщат поглед на изток. Дори членката на ЕС Унгария, както и Турция, разчитат на помощ от Русия и Китай в борбата си срещу пандемия, казва политологът.


Сърбия не планира нов локдаун


На територията на Западните Балкани ваксинацията досега е започнала само в Сърбия и Албания. Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Северна Македония все още чакат доставки на по-сериозни количества ваксина.


Междувременно в Сърбия бе регистриран първият случай на мутацията от Великобритания. Тя е установена при една жена, пътувала със самолет от Лондон до Белград. Въпреки риска сръбското правителство не планира нов локдаун. Ресторантите, кафенетата и моловете остават отворени.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK