Кремъл за "двореца на Путин": собственост е на предприемачи, не можем да кажем кои

Кремъл за "двореца на Путин": собственост е на предприемачи, не можем да кажем кои

© Стопкадър от филма.Дворецът в Геленджик, който двучасов филм на Фонда за борба с корупцията на опозиционера Алексей Навални свърза с руския президент Владимир Путин, е собственост на предприемачи, но разгласяването на имената им би било некоректно.


Това каза прессекретарят на Путин Дмитрий Песков 24 часа след като държавният глава се разграничи от внушителното имение на стойност приблизително 1.12 млрд. евро.


За шест дни "Дворецът на Путин: Историята на най-големия рушвет" е гледан рекордните 91 млн. пъти само в канала на Навални. Вчера Путин обясни, че "нищо от показаното в този филм" не е притежавано от него или близките му.
"Дворецът" е известен от десетилетие и Песков вече е опровергавал твърдения, че е построен именно за Путин. В разследването не се говори за документална собственост на руския президент и журналисти обърнаха внимание на това след коментара на Путин, но Песков не се съгласи с думите, че "в това разследване се твърди, че това е дворец на Путин, строил се е за Путин и т.н.".


Днес, попитан отново известно ли е на Кремъл на кого принадлежи този обект, той обяснява:


"Очевидно е, че собствениците са предприемачи. Действително това е голям обект, добре известен е в Геленджик. И един или неколцина, пряко или опосредствано, владеят този обект. Но, съгласете се, навярно Кремъл няма никакво право да разгласява имената на собствениците. Не смятаме и да го правим. Би било некоректно." 


Дмитрий Песков,

прессекретар на президента Владимир Путин


Става дума за комплекс, 39 пъти по-голям от Монако, на три етажа, с басейн, сауни, хамами, СПА зона, казино, кино, обширни стаи за гости и дори изба (за която Путин дори се пошегува, че би използвал, ако някой ден напусне поста). Според разследването околностите са предадени на контраразузнавателната служба ФСБ и то не допуска нито риболов, нито полети на самолети и дронове в района.


Коментарът на Песков за работата на ФСБ и на Федералната служба за охрана в района е, че тези въпроси са в компетенцията именно на двете институции и президентството ги е пренасочило към тях. След коментара за интереса на милиони интернет потребители към темата и въпроса дали Кремъл е готов да дава уточнения за двореца, за да удовлетвори обществения интерес, Песков обясни, че в такъв случай би трябвало държавата да се бърка в частна собственост. "Как си го представяте? Това е невъзможно!"


"Подобни на терористи"


Филмът бе публикуван в канала на Навални няколко дни след като той бе задържан при кацане в Москва след петмесечен престой в Берлин. Той бе транспортиран в чужбина след отравянето му с нервнопарилитично вещество от групата "Новичок" - заключение на три европейски лаборатории, което Кремъл оспорва. Заради станалото с Навални имаше многохилядни протести в цяла Русия на 23 януари, а над 3700 души бяха задържани. Свикани са и нови демонстрации за тази неделя.


Вчера Путин каза, че всички имат право да изразяват възгледите си, но само в рамките на законодателството. Песков, попитан защо няма диалог между протестиращите и властите, обясни, че има много случаи, когато несъгласните с действията на властите "се прикриват зад жени и деца". "Тези, които провокират децата и се прикриват, са подобни на терористи", обясни той, имайки предвид участието на непълнолетни (всъщност далеч не основната част от всички излезли на улицата) в демонстрациите. Над 300 от задържаните в събота са на възраст под 18 години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK