Невидима отрова: боклукът, който всеки носи в джоба си

Невидима отрова: боклукът, който всеки носи в джоба си

© Associated PressДва милиарда тона - толкова боклук произвежда човечеството за една година. Но най-опасният не е този, който изхвърляме с битовите отпадъци. Всеки от нас го носи в джоба си. И по-точно - в смартфона или домашния лаптоп, разказва "Дойче веле".


Всяка година светът произвежда около два милиарда тона отпадъци. Но това е само боклукът, който се вижда. Всеки, който иска да живее екосъобразно, следвайки максимата за "нула отпадъци", трябва да гледа не само в собствения си кош за боклук.


Повечето отпадъци са невидими за потребителите
По-голямата част от световните отпадъци възникват в процеса на производство на нещата, които купуваме - в добива на суровини и енергия, необходима за производствените процеси, както и в транспорта.


В особена степен това важи за всичко, което е свързано с електрониката. В тази сфера световното сметище расте най-бързо и там се генерира по-голямата част от невидимия боклук. "По-голямата част от замърсяването и генерирането на отпадъци от електронни устройства се случват много преди потребителите да се доберат до тях", казва Джош Лепавски, професор по география в Мемориалния университет в Нюфаундленд, Канада, и автор на книга за глобалното въздействие на производството на дигитални технологии.


Производството на електроника е свързано с опасни химикали, парникови газове и използване на вода. Повечето от тях са напълно невидими и трудни за разбиране за обикновения потребител. Електрониката се състои от множество компоненти, които обикновено се набавят и произвеждат на различни места по света, преди да бъдат сглобени на съвсем друго място.


Благородни метали за електронните устройства


Типичният смартфон например може да съдържа до 62 различни метала. Безбройните малки компоненти на един iPhone включват злато, сребро и паладий.


Според проучване на шведската асоциация за управление и рециклиране на отпадъци Avfall Sverige невидимите отпадъци, нужни за производството на един стандартен смартфон и един 3-килограмов лаптоп, тежат съответно 86 и 1200 килограма.


Лаптопите и смартфоните далеч надхвърлят всички други продукти в това проучване като говеждото, което генерира четири килограма боклук за един килограм месо, или памучните панталони, които генерират 25 килограма боклук.


Контрол на добива на суровини


Благородните метали за нашите смартфони, които произлизат предимно от Азия, Африка и Австралия, първо трябва да бъдат извлечени. По време на този процес, както и на транспортирането и обработката им, се отделя прах, който съдържа вредни метали и химикали и попада във въздуха и водоизточниците.


Без нужния контрол тези токсични компоненти могат да замърсят подземните води, да проникнат в долините и реките, да навредят на почвата, растенията и животните и да застрашат човешкото здраве.


Това не означава непременно, че добивът на тези благородни метали е вреден за околната среда, казва Салим Али, професор по енергетика и околна среда в Университета в Делауеър, САЩ. "Предизвикателството е да се организира добивът по такъв начин, че да не се навреди на околната среда", казва той.


Сглобяването на електрически уреди също генерира големи количества отпадъци - и много от тях са токсични. Например газовете, използвани при производството на електронни компоненти, като флуорирани парникови газове, използвани за монитори, "много от които са значително по-вредни от въглеродния диоксид", казва Лепавски.


Проследяването и контролът са предизвикателство


Днес повечето електроника се произвежда в Китай, Хонконг, САЩ и страни от Югоизточна Азия. Проследяването на невидими отпадъци също е трудно, тъй като много съвременни продукти, особено електрониката, имат дълги и сложни вериги за доставки.


Американската компания Apple публикува списък със своите 200 най-важни доставчици, базирани в 27 различни държави. Но по-голямата част от доставчиците са разположени на места, където няма публично достъпни регистри, в които да се проследи отделянето на токсични замърсители.


В световен мащаб в момента само 17.4 процента от всички електронни устройства, които вече не се използват, се събират и рециклират. Но дори тези устройства да бъдат рециклирани на 100 процента успешно, това няма да промени замърсяването и отпадъците от тяхното производство, особено при минните отпадъци, обяснява Лепавски.


Производството с нулеви емисии не решава всички проблеми


Apple се ангажира да стане CO2 неутрален до 2030 г. и наскоро отговори на нарастващите опасения за електронните отпадъци, като вече не включва слушалки и зарядни устройства при всеки продаден мобилен телефон. Американската компания също така обеща да използва повече рециклирани материали в производството си.


Професорът по машинно инженерство Жао има да допълни още нещо: "Смартфонът може да е вече остарял само след няколко години. Това прави повторното използване и рециклирането почти невъзможно." Технологичните компании трябва да печелят пари и това води до негативни последици за околната среда.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  Всичко е ясно. Много хора ползват планетата. Вече влиза в сила планът за редукция и намаляване на потреблението. КОВИД 19 е само началото.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  Безразборното пренаселване на планетата и войната всеки да живее и да консумира всичко възможно ,да пътува постоянно и да консумира безразборно води до неминуеми унищожаване на природата и нищо не може да спре този процес , естествения подбор ще разреши всички проблеми на планетата Земя .

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Съвестта ми е чиста - предал съм за рециклиране 100% от електронните и електрически отпадъци, ко4то съм произвел до момента!

 4. 4 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  "Apple се ангажира да стане CO2 неутрален до 2030 г. и наскоро отговори на нарастващите опасения за електронните отпадъци, като вече не включва слушалки и зарядни устройства при всеки продаден мобилен телефон. Американската компания също така обеща да използва повече рециклирани материали в производството си."

  Само дето хората си ги купуват отделно и пак същата работа, даже и по-зле.
  До 2030 г... Apple може вече и да ги няма. След 2014 г. продажбите на смартфоните им вървят надолу.

  Анатема на комунизма!
 5. 5 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4094 Разстроено

  Много, сериозен въпрос , защото сме малка държава и не сме се особено захванали с почистването на всичко.....От дома , поне батерии и електроника следва да се оставят на подходящи места ( за второто направо са кът , а с тях разполагат лица от малцинствената група , поради бедност.....), Общините , биха се раздвижили и осъщетвят контрол върху всякаква дейност изхвърляща отпадъци......Министерствата , там заинтевревсоваността е под въпрос.....

 6. 6 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Тук става въпрос да не се купува безразборно техника - защото при производството на три кила техника се отделят тон и двеста кила боклук.

 7. 7 Профил на sa6ka_grey
  sa6ka_grey
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Говорят за джобни малки уредчета дето се събират в джоба или раница и вече има екологичен проблем с тяхното производство и след това като нарекоха в статията ''невидимите отпадъци'',а какво ли ще се случи когато Тесли и други електромобили ще минат своя жизнения цикъл. Май екото на тез джаджи леко е преувеличено.

  Ако мразиш себе си, ти ще мразиш и останалите
 8. 8 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1452 Весело

  До коментар [#3] от "selqnin":

  "Съвестта ми е чиста"

  И на мене, не съм клал лично прасето чиято гръбна сланина ям, светец един вид :)

  Facing Worlds
 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  ДВ да дадат пример, да се откажат от телефони, компютри и др. и да ползват пишещи машини. Или още по-добре само паче пера, мастило с 100% натурални съставки и рециклирана хартия, която след това да може да се ползва в тоалетната като едно време Работническо Дело. :)

 10. 10 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5760 Неутрално

  Само за това не ми бяха вменявали чувство за вина.

 11. 11 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5760 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Ти ползваш ли планетата?

 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Нещата поевтиняват, консумацията се увеличава.
  А прекомерната консумация е рязане на клона на който сме седнали. Земята!
  Два начина има за намаляне на ненужната консумация.
  Първият е самосъзнанието че всяка нужна или ненужна покупка реже клонът. И самоограничаването. Което може би го могат не повече от 10% от хората.
  Вторият начин е включване на стойността за рецеклиране и замърсяването от производството в цената на всяко нещо. Това ще вдигне цената на продуктите и намали темпа на рязане на клона.

 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Трогате е как Дойче веле се бори да защитава интересите точно на България! Безкористно, от любов....

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  "Съвестта ми е чиста - предал съм за рециклиране 100% от електронните и електрически отпадъци, ко4то съм произвел до момента!"
  ===========
  Произвел, или ползвал?
  Щото ако си производител, си продал и нататък не знаеш....
  Освен ако сам не произвеждаш, ползавш, предаваш...
  Аз нищо не съм предал. Харизал съм старите в работещо състояние - да ги ползват до последната възможна секунда.

  Еретик
 15. 15 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Какъв е броя на автомобилите и другите превозни средства използващи гумени колела? Къде отиват микроскопичните частици гума, които се отделят при износването им и какво става с тях?

 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  "Съвестта ми е чиста - предал съм за рециклиране 100% от електронните и електрически отпадъци, ко4то съм произвел до момента!"
  ===========
  Извинявай, не отчетох думата отпадъци. То е кофти написано, но и аз трябваше да се съобразя.
  Ползвал си, отпаданали , предал....

  Еретик
 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2168 Весело

  До коментар [#6] от "Deaddark":

  Ние на село познаваме всички букви и макар с известно интелектуално усилие се справяме успешно с четенето и разбирането на писан текст!

 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2168 Весело

  До коментар [#14] от "Костадин Иванов":

  След като съм ползвал електронни и електрически устройства, които вече не стават за използване и са преминали в категорията "отпадък" съм ги предал за рецикиране.
  Така достатъчно ясен и обстоятелствен ли съм дори за Вас?!

 19. 19 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#12] от "Таралеж":
  Има и трети: земята загива поради свръх потребление, алчност и простотия...

 20. 20 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#11] от "Alarmstufe: Rot":

  "Ти ползваш ли планетата?"

  Да, ползвам я. Обаче не се възпроизвеждам безконтролно и след мен няма да останат повече хора, които да я "ползват". А като гледам роднините около мен, даже ще станат по-малко следващото поколение.

 21. 21 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Причина за аварията във Варна било неравното дъно представете си. Моме Калино.

 22. 22 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Преди над 20 години имаше пазар в софийският квартал Панчарево. Подобно на тогава други пазари вятъра носеше на свобода найлонови торбички и други боклуци.
  Тогава, преди 20 години, боклуците се събираха и се изхвърляха на свободна площ извън града, минах веднъж с кола покрай нея. Всичко летеше на свобода, понеже от колите за боклук просто се изсипваше.

  Сега със сигурност се е променило, след влизането на България в ЕС. По някое време четох, че открили завод за изгаряне на отпадъци край София. При последното ми идване януари тази година ми се стори що годе чисто. Аз слезнах на спирка "Искърско шосе", там наблизо има цигански блокове и пред тях беше много мръсно, направих си снимки за личната ми колекция. Иначе там в парка, пред циганските блокове от другата страна на улицата 100 метра извън, ми се стори чисто, има хубава църква.
  Бях още на метростанция "Сердика", не бях идвал тука от над 17 години, разгледах центъра и съдебната палата. Българският парламент май са го преместили в предишната централа на БСП. Където беше преди парламента в близост до Софийският Университет заради липса на време не можех да фотографирам, бях се запътил натам, но времето беше малко.

  Тъпо намирам в София системата с билетите с метрото в София. Ако си купя за 1,60лв билет за метрото, то той важи 30 мин. след покупката за прехвърляния към друга линия на метрото, иначе баркода става невалиден, Ако си купя дневната карта за всички линии за София за 4 лв., на всяка метростанция, в която влизам, дневният билет трябва да се презавери от персонала или иначе баркода е невалиден. При мен се случи рано сутрин в неделя в 5 часа да липсва човек в кабинките.
  Примерно в Мюнхен за ползване на метрото се купува дневна карта, която без всякакво презаверяване си важи за деня, отпечатан върху нея. Метрото в Мюнхен го намирам за най-удобно от всички тествани досега, имат и най-бърз достъп от повърхостта към тях.

  Es muß Geld fließen!
 23. 23 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Големият грях на съвременния човек, е неговата прекомерна гордост. До такама степен се има за ВЕЛИК, че всичко съизмерва със себе си. Въобразил си е, че може да създаде собствен Рай. До такава степен се е самозабравил, че вече не се кланя на фалшиви идоли, а сам себе си е възмеличал като Идол-Бог. От това самозабравяни идват и подобните теорийки, които споменаваш. Вече няма Бог, който да наказва и видиш ли всичките злини, неспособността да живеев в Рай на този свят намира магическият отговор: пречи ни Сорос, Путин, Тръмп или някаква тайна мистериозна организация от рептили.
  За чий му е на някой толкова овластен, че да контролира световните правителства да си играе на шикалки и да "намалява" населението с грипоподобен вирус? Или какъвто и да е подобен похват. Давам ти елементарен пример: Китай за 50 години ограничи раждаемостта единствено със страг данъчен закон за второ дете.... Е, тоя Световен господар с невиждана власт що не черпи от челния опит на другарите китайци? Така за едно поколение ще си реши проблемът без масов мор и ристк будните форумци да го разкрият.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 24. 24 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Говорят за джобни малки уредчета дето се събират в джоба или раница и вече има екологичен проблем с тяхното производство и след това като нарекоха в статията ''невидимите отпадъци'',а какво ли ще се случи когато Тесли и други електромобили ще минат своя жизнения цикъл. Май екото на тез джаджи леко е преувеличено.
  —цитат от коментар 7 на sa6ka_grey


  Рециклирането на теслите не е по-неекологично, от рециклиране на друг автомобил. Освен това са с по-голям ресурс - единственото, което се поврежда при тях е батерията. Като за батериите вече има няколко нови технологии, със значителни екологични подобрения. Като нямаш какво да напишеш, не го пиши ...

 25. 25 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  естествения подбор ще разреши всички проблеми на планетата Земя .
  —цитат от коментар 2 на edin drugii


  Да, но човекът ще е губещият вид при естествения подбор.

 26. 26 Профил на sa6ka_grey
  sa6ka_grey
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Като за батериите вече има няколко нови технологии, със значителни екологични подобрения. Като нямаш какво да напишеш, не го пиши ...
  —цитат от коментар 24 на Гражданин


  Гражданин-таварищ,извенете,че ви засегнах емблемата на прогреса във вид на таратайката Тесла. Възможно всичките Граждани ползващи тези невероятни возила да са стриктни и ще си рециклират автомобилите си на подходящи за това места,ама знаейки народопсихологията е малко вероянто да става( гниещи трошляци можете да видите аболютно на всякъде),а след 10-20 години тез електрички ще са толкоз цени колкото и некаква Жигула бред блока в младост.
  Но всъщност тука също се говореше ,че при самото производство се генерира тъй наречения ''невидимия отпадък'',както се пише горе !! Ето и цитат даже--

  Според проучване на шведската асоциация за управление и рециклиране на отпадъци Avfall Sverige невидимите отпадъци, нужни за производството на един стандартен смартфон и един 3-килограмов лаптоп, тежат съответно 86 и 1200 килограма.

  ТРИ КИЛОГРАМОВ лаптоп регенерира 1200 килограма ОТПАДЪК. Като познавач можете ли да споделите колко килограма електроника има в една Тесла.

  Ако мразиш себе си, ти ще мразиш и останалите
 27. 27 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":


  Съвестта ми е чиста - предал съм за рециклиране 100% от електронните и електрически отпадъци, ко4то съм произвел до момента!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Съвестта ми е чиста...
  ???
  Колтанът, в смартфона или лаптопа ти е в съотношение 1 милиграм колтан за 100 литра кръв, пролята в Конго; Руанда или Уганда...
  Всички сме длъжници!

 28. 28 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Да, но човекът ще е губещият вид при естествения подбор.
  —цитат от коментар 25 на PisnaMi

  Ми тогава... след нас и потоп... Така де, нали нЕма за кога да пазим чисто и спретнато.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7650 Неутрално

  Цялата държава е покрита със сметища и боклуци, от върха, до низините.

 30. 30 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#18] от "selqnin":

  И къде точно си ги "предал"? Хванал си трамвая и с 20 кила електронен отпадък си отишъл до фирма за рециклиране ли?
  Знаеш ли, че за вноса на електроника (а и на каквото и да е) плащаш такса за рециклирането и по договор с такава фирма.
  Тоест плащаш и повече не им виждаш очите. Докато не се препълнят складовете на търговците с отпадък и не видиш поредния мургав с количка да им го носи на крака.
  Следва пилеене и замърсяване от този отпадък.
  Сега пък аз ясен ли съм?

 31. 31 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Затова ще се държим старите лаптопи и смартфони по шкафовете и чекмеджетата и няма да ги изхвърляме 😜

 32. 32 Профил на Ufo
  Ufo
  Рейтинг: 47 Неутрално

  Така де. А Тесла е “зелен” автомобил...Батерията на модел С тежи почти 0.5 тон

 33. 33 Профил на Ufo
  Ufo
  Рейтинг: 47 Неутрално

  Така де. А Тесла е “зелен” автомобил...Батерията на модел С тежи почти 0.5 тон

 34. 34 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Всичко е вярно! Сега остава във фермата да се разпредели, кои ще са "равни" и ще консумират равно малко и кои "по-равни" и ще консумират поравно много.

 35. 35 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Същото е и със соларните панели. Уж правят зелен ток, но при производството им се отделят много отпадъци, и то наистина вредни, а не като безцветния безмирисен газ СО2, който е нарочен за най-върлия враг на Тутраканската селищна система.
  Редките метали, които са нужни за производство на електроника, се добиват из разни екзотични местенца по земята в отворени мини, подобни на нашите в Марица-Изток, ама там няма еко-регулации и копаят на спокойствие. Инак на нас потребителите съвестта ни чиста, както някои писаха по-горе.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK