Поколението на Грета Тунберг е най-притеснено от промените в климата

Поколението на Грета Тунберг е най-притеснено от промените в климата

© Associated PressПоколението на екоактивистката Грета Тунберг е по-загрижено за климата от поколението на своите родители и баби и дядовци, показва публикувано днес допитване за глобалното затопляне на Оксфордския университет и ООН, цитирано от агенция "Ройтерс".


Анкетата използва въпросници в онлайн игри като Angry Birds, за да получи отговори от по-труднодостижими групи, включително от хора, които не са навършили възраст за гласуване. В допитването са отговорили над 1.2 милиона души в 50 държави, което го прави най-голямата анкета по въпросите на климатичните промени.


Близо 70 процента от анкетираните на възраст под 18 години смятат, че климатичните промени са спешен глобален проблем. При хората на възраст над 60 години това мнение се споделя от 58 процента от анкетираните. Сред всички запитани така мислят 64 процента.
Най-силно е това схващане във Великобритания и Италия с по 81 процента, които смятат, че климатичните промени са наболял проблем.


Най-популярната политика в тази област е съхраняването на горите и земите, което се подкрепя от 54 процента от запитаните. Най-малко популярно е насърчаването на хранителни режими с растителна храна.


Анкетата идва във важен момент за правителствата, които планират финансови стимули за възстановяване от предизвиканата от COVID-19 икономическа криза, каза Каси Флин от Програмата за развитие на ООН. Статистическата грешка в анкетата е 2 процента./ БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK