Глобалните парични трансфери от емигранти може да се възстановят по-бързо от очакваното

България, Сърбия и Румъния са в категорията на държави, където 4 до 10% от брутния вътрешен продукт идват от такива постъпления от чужбина за 2019 г.

България, Сърбия и Румъния са в категорията на държави, където 4 до 10% от брутния вътрешен продукт идват от такива постъпления от чужбина за 2019 г.Паричните трансфери от мигранти в чужбина могат да се възстановят до нивата преди пандемията, а не да намалеят тази година и така да засегнат развиващите се страни, както смята Световната банка.


Това сочи доклад на Oxford Economics. В него няма раздели и точни данни за конкретни държави (и съответно за България), но в карта в доклада България, Сърбия и Румъния са в категорията на държави, където 4 до 10% от брутния вътрешен продукт идват от такива постъпления от чужбина за 2019 г.


За същата година постъпленията са в размер от 2 до 4 млрд. долара (по-малко, отколкото в Сърбия, Северна Македония, Гърция и Албания).
Паричните преводи, важен източник на външно финансиране за страните с ниски и средни доходи, не се сринаха колкото първоначално се очакваше заради пандемията. В някои икономики те дори се увеличиха - например в Мексико, Салвадор, Кения, Пакистан, Бангладеш, Филипините и Шри Ланка.


Остава обаче висока несигурността какво ще стане с паричните преводи, се казва в поръчания от "Уестърн Юниън" доклад. Напредналите икономики същевременно се възстановяват и ако търсенето на средства от развиващите се икономики остане високо, ефективността на паричните преводи през 2021 г. може дори да се върне на нивата преди пандемията.


"Кризите увеличават решителността на хората да предоставят подкрепа на хората, на които държат. Когато настъпят трудни времена в развиващите се икономики, изпращащите парични преводи стават работници от първа линия на икономическата сигурност," каза Хикмет Ерсек, президент и главен изпълнителен директор на "Уестърн Юниън", в изявление заедно с доклада. "В мащабната задача за възстановяване на развиващите се страни в следпандемичния свят милиони от тези, които реагират бързо, ще продължат да се засилват."В доклада се добавя обаче, че паричните преводи също могат да намаляват заради възможността по неофициални канали да се изпращат повече пари, докато границите започват да се отварят отново и ако спадът в запасите от работници мигранти през 2020 г. продължи.


През октомври Световната банка ревизира прогнозния си спад в потоците към страните с ниски и средни доходи до 7% при 19.7% по-рано, но прогнозира още 7.5% спад през 2021 г. Паричните преводи към тази група страни са нараснали с 4.3% през 2019 г.


Икономиките на двайсетте държави, водещи по приток на имигранти, ще се възстановят силно тази година, се казва още в доклада. Отбелязва се, че нов голям спад в потоците на паричните преводи през 2021 г. би предполагал необичайно рязко отклонение от икономическите тенденции, отбелязва докладът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  За България това са най-големите чуждестранни инвеститори.
  Следват перачите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  За България това са най-големите чуждестранни инвеститори.
  Следват перачите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Дай списък на създадени предприятия от тези инвеститори и колко работят там при какви условия. Стегни се, не падай на нивото на червен другар или вдигай удобна топка на ГЕРБ. Избройте поне десет рентабилни инвестиции от средно ниво, че да има поне за какви да се хванем.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Да няма някакъв форум Давос? Странно защо ли не е за отразяване

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#3] от "Deaddark":

  Чудовищната му и титанична експертиза от десетилетният му "опит" на световните фондови борси просто не му позволява да слезе на толкова "ниско ниво" за да Ви обяснява "очевидни" неща....
  Нали знаете, че комунистите фактите, логиката и истината не ги интересуват - те са любители на пропагандата - тип "аврора"!!!

 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4086 Любопитно

  А вчера някой хора КРЕЩЯХА как тези които живеяр извън България не били Българи и нямали право да гласуват например (мен не ме бройте) А сега изведнъж западни "провокации" БВПто било до 10%....интересно е дали някой от тези умници ще се изкаже сега да обясни те колко % допринасят към същото това БВП?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":

  Британците защо плащат на ЕС граждани да се изнасят?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":

  Нека да гласуват, но само тези, които са в ЕС , САЩ, Канада. А другите (знаем кои) гласуват изкривено, под диктат.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#3] от "Deaddark":

  Свежите валутни постъпления движат икономиката. Дано поне това ти е известно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 736 Неутрално

  За България това са най-големите чуждестранни инвеститори.Следват перачите.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Монетата има две страни. България губи годишно по 10 милиарда лева от липсата на икономическите мигранти, защото те не дават добавена стойност на държавата, която ги е родила, образовала и лекувала.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 11. 11 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Дано ти е известен и процента в икономиката на въпросните валутни постъпления - много е мижав, не може да се сравнява който и да е немски хипермаркет само с единия му обект. Все едно аз като почерпя тайфата да се пуша инвеститор. Капка е морето е инвестиционната полза от прашните отвън пари. Освен тези на които ги пращат, ползата за останалите клони към нула. Нямам нищо против хората е чужбина да помагат на свои у нас, ни това не трябва да се експлоатира като вид инвестиция - защото от инвестицията се очаква възвращаемост и реинвестиране, не да си платиш жизнените разходи.

 12. 12 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  пращаните - ще го спирам пак аутокорект-а.

 13. 13 Профил на ДрънкалУтУ
  ДрънкалУтУ
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Как да им обясниш че с тези суми се купуват продукти и услуги създадени от български предприятия - с други думи подпомагат се работни места.
  Плащат се данъци на имоти и коли, ДДС от консумацията, винетки от пътуване - с тия пари се плащат пенсии и заплати на държавни служители
  Има хора които са спестявали и са се върнали в България откривайки собствен бизнес ( 4 семейства мои познати като минимум)
  4 до 10 % от БВП е голяма сума , но на плюещите спецове по всичкознание им е все тая .

  Мани мани...
 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4086 Любопитно

  До коментар [#6] от "padrino":Британците защо плащат на ЕС граждани да се изнасят?
  —цитат от коментар 7 на дерибеев


  Е??????

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  До коментар [#14] от "padrino":

  https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/velikobritaniya-dava-pari-na-grazhdanite-na-es-za-da-napusnat-stranata

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2792 Весело

  До коментар [#13] от "ДрънкалУтУ":

  Най-големият инвеститор сал с 4-10 процента БВП - математика за първи клас. И БВП не е мерител, ' щото е с натрупване - врътни един милион през десет банки и вече имаш десет милиона БВП, квази пари. Семеен бизнес имат една пета поне от останалите у нас. Поне ми е ясно за под опашката на коня, щом с 4 процента БВП се става най-големия инвеститор, с 3 процента се взема властта с 330 депутата - 90 отгоре всички досега. Отива Ганьо да пие кафе за 50 стотинки и иска порцелан, мрамор, сервитьорка в скута и да му пеят на уше - така два часа. Дал 4 процента е общия кюп, претендира че е дал най-голямата част. Сигурно с 4 процента акции ще иска да е ГИД.

 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4086 Любопитно  Това е нещо ново за мен, но след като прочетох статията ми е ясно за какво става въпрос. Мисля, че си обърнал внимание за кои "европейци" става въпрос. Това са хора които "не са чули" за статута на уседналост и т.н. С други думи Фсичкото Сиганин което не знае една дума английски и ходи и проси по улиците.😂 Те берачите на ягоди изкарват чисто толкова за месец през лятото. Това беше програма (както е упоменато в статията) за страни от третия свят. Най-веюе Африканци, сега са я разширили за "европейци".
  Няма нормален юовек който ще се изнесе от острова заради 2000 паунда. Тук ако си на МИНИМАЛНА заплата изкарваш чисто 1350 на месец след всички данъци и такси. За чий *уй ти е да се изнасяш?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#13] от "ДрънкалУтУ":

  За тях това кото не е от герб е от сатаната.Мисловно ниво. Няма спасение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#17] от "padrino":

  +++, иначе хубава тема щеше да се заформи, ама след статията за троловете много се пазят

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Да гласуват не им осигуряваме условия, но парите са друга работа.

 21. 21 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2792 Весело

  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, за пореден път неаргументирани изказвания и то лесно доказуеми че са грешни. Но с теб не се спори с аргументи, а с лозунги - затова те оставям в компанията на другарите от ГЕРБ. Там се надъхвайте кой по-по-най голям ще го извади - лозунг, де.

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#21] от "Deaddark":

  Ти си този без аргументите. Цяло село знае само герб и ти не знаете. Данните са от БНБ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#21] от "Deaddark":

  Ти си този без аргументите. Цяло село знае само герб и ти не знаете. Данните са от БНБ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2792 Весело

  До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Първо - БВП не е мерило; второ - 4%-та не са най-много от 100%-та, а са едва една двайсет и пета; трето - въпросните пари, пращани от чужбина не са инвестиции.

  Ето ти железни аргументи. И понеже дори да има нещо насреща, ти няма как да го знаеш - постни пак някой лозунг против ГЕРБ. Няма как да не се сетя за статията за троловете и руските тролове, скрити като уж дЕсиденти - ти толкова си им вдигал в*шките на герберските тролове, като им вдигаш топката да те оборят с лекота - че трябва да ти дадат тролпенсия поне една МРЗ. Такива, като теб, целят да скарат противнците на ГЕРБ у нас, с тези в чужбина - но удряте на камък - нищо против нямам българите извън България и няма да имам - колкото и гербтролове, като теб снахо, да се опитвате да разединявате в името на властта. Как го тролите - в чужбина са най-добрите, тука сме останали само мръшляци на тяхно подаяние, а с контратрол профилите - в чужбина са се изнесли мишките, които нямат право на глас, тук сме останали истинските българи и нЕма ни нареждат от запад (само от североизток). Колко сте предсказуеми, не е истина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK