Журналист, активист, патриот - разследване свърза "отровителите на Навални" с 3 убийства

Журналист, активист, патриот - разследване свърза "отровителите на Навални" с 3 убийства

© Associated PressИма поне три случая, в които съвпаденията на пътуванията на агенти от групата от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), свързана с отравянето на опозиционера Алексей Навални, говорят за участието им в убийства.


Това сочи разследване на руското издание The Insider и разследващата група Bellingcat.


Новият епизод на работата, която двете издания заедно с други партньори публикуваха миналата година за отравянето на Навални, разказва за успешни опити за убийство. Мотивите и начините се различават, както и жертвите (не само активист и журналисти, но и системни фигури, открито критикуващи Навални). Единственото, което не се променя, е групата служители на ФСБ, към която са се присъединили и сътрудници на Службата за защита на конституционния ред към ФСБ, известна с преследване на политически активисти.


Журналистът
Пример е Тимур Куашев, който на 31 юли 2014 г., вместо да отиде на театър, за да гледа майка си в роля, се качва в колата след посещение на двама непознати, оставяйки документи и мобилен телефон, сякаш излиза само за малко. Ден по-късно тялото му е намерено в селище в покрайнините на Налчик, където живее. Официалната причина за смъртта на 26-годишния Куашев, по чието лице има следи от насилие, е остра коронарна недостатъчност. По-късно баща му открива, че всички камери в района изненадващо са били изключени. Разказва, че Тимур Куашев е открит без ключ - изглежда, убийците са влизали в дома и предполага, че са търсели флашка, която иначе била включена в компютъра, а сега не можела да се открие.


Дни преди убийството, на 13 юли, в Налчик е Константин Кудрявцев. Именно с него разговаря Навални, за да получи публикуваното на запис с признание за покушението, мислейки, че дава отчет на помощник на началника на Съвета за национална сигурност на Русия Николай Патрушев. Освен Кудрявцев на 22 юли там пристига още един от екипа "отровители" - Иван Осипов, на 29 юли - още двама, Денис Мачикин и Роман Матюшин. Всички те имат обратни билети за 30 юли (без Осипов, който лети на 31-ви). След това всички променят датите на билетите си, тъй като, изглежда, планът се променя. Убийството е на 31 юли, всички летят на същата дата, без Осипов, който презаверява билета си за 1 септември.


Според журналиста Максим Шевченко, който познава и Тимур Куашев, и баща му, журналистът е убит заради активното отразяване на процес за метеж в Налчик, завършил с присъда за убийство, което не е извършено (но властта е имала нужда от показния, според журналиста, процес, за да докаже връзки с "Ал Кайда"). Заради работата си той е получавал множество заплахи.


Активистът


Руслан Магомедрагимов от района на Махачкала е намерен мъртъв на 24 март 2015 г. Активистът от общественото регионално движение "Единство" е намерен в крайморски парк след обяд, а колата му - на няколкостотин метра от мястото. На мястото липсват два от трите му телефона и видеорегистратор, в колата са открити и чужди обувки. Официалната версия е удушаване, но няма следи от насилие; близки твърдят, че на врата му видели две точки като от убождане със спринцовка (нещо нетипично за местните силови структури и престъпни групи).


Иван Осипов каца два пъти в Махачкала през януари 2015 г. От 11 до 16 март там е Кудрявцев, на 20 март във Владикавказ (на 4 часа път с кола от Каспийск, града на Магомедрагимов) пристига отново Осипов и след два дни се връща в Москва.


Активистът защитава правата на лезгинския народ и с тях - идеята за обединение на лезгинците в Русия и Азербайджан чрез създаване на автономен "Лезгистан". Дори такава безобидна организация може да се разглежда от ФСБ като "враждебна", тъй като нерядко службата реагира агресивно на организации, насърчаващи идеите за "национална автономия". Година след това убийство е намерен мъртъв и председателят на организацията Назим Гаджиев (но в дома си); в този случай обаче в града не пристига никой от "групата на Навални".


Патриотът


Никита Исаев, лидер на движение "Новая Россия", умира във влак между Тамбов и Москва на 16 ноември 2019 г. Малко преди пътуването лидерът на партия "Справедлива Русия" Сергей Миронов го назначава за съветник по регионално развитие.


Помощник и партньор на Исаев, Алина Жестовская става свидетел на смъртта му. Разказва, че отишъл до тоалетната и, връщайки се, се превил. Помислила, че някой го е намушкал в стомаха. Но "той казва: "Натровил съм се, натровил съм се, изглежда." Не могъл да каже нищо повече, не го държали и краката. Пулсът му се не усеща, зениците не реагират, пръстите и устните му посиняват. Повиканият кондуктор не може да помогне, до следващото възможно място за спиране има около час. На гарата, където спира влакът, е потвърдена смъртта му. Тялото е кремирано преди да дойдат резултатите от експертизата, а официалната диагноза е сърдечен пристъп. Тази версия започва да повтаря и Жестовская с твърдението, че който овори противното, само си прави пиар.


И тук в базите данни, с които работят Bellingcat и The Insider, има седем съвпадения на групата на ФСБ и маршрута на Исаев и дати на посещения преди смъртта му. В групата са били Алкей Александров и Иван Осипов, заедно с още няколко агенти от ФСБ - Александър Самофал, Викор Кравченко и Михаил Тихонов.


В Тамбов, изглежда, всички те са ползвали чужди имена - техните не се намират в нито една база данни, но метаданните от един от телефоните им сочат, че въпросният агент е бил в Тамбов на 1 ноември 2019 г.


Разликата между Исаев и другите двама е, че той е близък с Кремъл, появява се по държавни канали и критикува Навални, общува и с "дясната ръка" на т. нар. Готвач на президента Владимир Путин Евгений Пригожин. Негови близки обаче си спомнят, че от юни 2019 г. той обсъждал възможността да изведе семействоти с в чужбина. Негови близки твърдят, че преди смъртта се опитвал да се избави от Жестовская (с която се запознал в друг влак и която бързо поела някои негови задължения и започнала да контролира графика му) с мисълта, че тя е "закачена" за него. Как обаче той може да е неудобен на ФСБ, е загадка; появява се и хипотезата, че освен с администрацията на президента той е сътрудничил и на външното разузнаване и че нещо в дейсвията му е разтълкувано като предателство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK