Колко струват новините? Според "Гугъл" и "Фейсбук", и много, и малко

Австралийският премиер Скот Морисън.

© Associated Press

Австралийският премиер Скот Морисън.Google и Facebook са са готови да предприемат драстични действия срещу Австралия - в ожесточен спор с правителството, който се следи навсякъде по света.


Австралия планира приемането на закон, който би принудил интернет гигантите да плащат на издателите на новини, задето показват връзки към сайтовете им.


Google няма да има "реален избор", освен да изключи австралийските потребители изцяло от водещата си търсачка, каза управляващият директор на компанията Мел Силва пред американския Сенат.
Представителите на Facebook заявиха на същото изслушване, че ще премахнат връзките към новинарски статии от фийда на австралийските потребители.


Канбера не показва признаци на отстъпление. Министър-председателят Скот Морисън казва, че няма да реагират на заплахи.


Какво става в Австралия


Все още неприетият закон предвижда технологичните гиганти да договарят плащания с местни издатели и телевизионни оператори за съдържание, включено в резултатите от търсенето или новинарските фийдове. Ако не могат да сключат сделка, арбитър, назначен от правителството, ще реши цената.


"Заедно с неуправляемия финансов и оперативен риск, ако тази версия на Кодекса стане закон, това няма да ни даде истински избор, освен да спрем достъпа до Google Search в Австралия", каза Мел Силва, управляващ директор за Австралия и Нова Зеландия.


Коментарите на Google предизвикаха остър упрек от австралийския премиер Скот Морисън, който заяви, че страната определя какви са правилата за "нещата, които можете да правите в Австралия".


Правителството на Съединените щати поиска миналата седмица от Австралия да се откаже от предложените закони, които имат широка политическа подкрепа, и предложи вместо това да се следва доброволен кодекс.


Колко струват новините


Facebook твърди, че новините имат малка реална стойност за бизнеса ѝ. Компанията не печели пари от новини директно и твърди, че по-малко от 5% от показваното в нюзфийда на средностатистическия австралийски потребител се състои от връзки към австралийски новини.


Но е трудно това да бъде потвърдено и чрез други източници, отбелязва в нарочен анализ агенция "Ройтерс". През 2020 г. Докладът за цифровите новини на Университета на Канбера установи, че около 52% от австралийците се информират чрез социалните медии и броят им нараства. Facebook също така може да се похвали с инвестициите си в новини чрез сделки с издатели и чрез създаването на нови продукти като Facebook News.


Google също казва, че печели малко пари от новини, като в същото време инвестира сериозно в новинарски продукти като News Showcase.


Макар връзките към новини да не водят до преки доходи за Facebook или Google, и двете компании явно виждат присъствието им като важен аспект от това да държат аудиторията си ангажирана.


Въпреки че и двете компании са готови да плащат пари на издателите на новини, те искат да сключват сделки при свои условия. Но Google и Facebook са две от най-големите и най-печеливши компании в историята - и всяка притежава много по-голяма сила за договаряне от всеки издател. Австралийският закон има за цел да премахне този дисбаланс.


Той обаче е прекалено систематичен за тях. Те биха предпочели да изберат търговски споразумения, а не да бъдат обвързани от универсален набор от арбитражни правила.


Google и Facebook доминират съответно в уеб търсенето и социалните медии както и другите големи американски монополи от миналото: железопътният транспорт през 19 век, след това петролът и по-късно телекомуникациите през 20-ти. За всички тези монополи се наложи да бъде създадено законодателство, което да ги регулира в интерес на обществото, припомня "Ройтерс".


Междувременно в Европа...Търсачката "Гугъл" (Google) и френската обединение за медиите се споразумяха наскоро как американският технологичен гигант да плаща на издателите на новини за онлайн съдържание. Този ход проправя пътя за индивидуални лицензионни споразумения за френски издания.


Собственикът на Google - "Алфабет" (Alphabet), и Alliance de la presse d'information générale (APIG) посочват в изявление, че рамката включва критерии като дневния обем на публикациите, месечния интернет трафик и "принос към политическата и обща информация". Досега Google е подписала лицензионни споразумения само с няколко издания във Франция, включително влиятелните национални ежедневници Le Monde и Le Figaro.


Сделката е след месеци на пазарлъци между Google, френски издатели и новинарски агенции за това как да прилагат обновени правила на ЕС за авторското право, които позволяват на издателите да изискват такса от онлайн платформи, показващи откъси от техните новини.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK