Европа търси общ език с "все по-млад и по-богат" партньор

Европа търси общ език с "все по-млад и по-богат" партньор

© Associated PressНищо не насърчава брака по сметка както общ враг. Това направи Китай с ЕС и Индия - отношенията им никога не са били лесни, а търговските преговори са в застой, но втората най-многолюдна страна търси начини за надмощие над азиатския си съсед и настроенията се промениха, пише "Политико".


Брюксел сключи инвестиционно споразумение с Пекин, вместо да избере американския подход на конфронтация, и това не поражда радост в Ню Делхи. Има обаче знаци, че Европа е по-склонна да се доближи до Индия, отколкото през последните няколко години.


Среща на високо ниво между еврокомисаря за търговията Валдис Домбровскис и индийския министър за търговията Пиюш Гоял се очаква по-късно тази седмица, след като бе отложена. Целта е да се положат основите за подновяване както на търговските преговори, така и за среща на върха между индийския премиер Нарендра Моди и 27-те лидери на ЕС в Порто - първа подобна в историята.


Възможности
За Португалия отношенията ЕС - Индия са приоритет. Португалският посланик в ЕС Нуно Бриту включи като част от основните нужди на страната, председател на Съвета на Европейския съюз до юни, укрепване на "най-голямата демокрация на света".


Потенциалните икономически ползи от сделка за свободна търговия са очевидни - ЕС е един от най-големите търговски партньори на Индия, наравно със САЩ и пред Китай. Такова споразумение може да донесе още 8 млрд. евро според наскоро публикувано изследване на eвропарламента.


Според Геерт Буржоа, евродепутата с основна роля в търговските отношения с Индия, Ню Делхи е партньор мечта. "Все се подмладява и забогатява. Потенциалът за растеж е огромен."


Пандемията само подхрани интересите и на двете страни в икономически план - ЕС търси начини да диверсифицира зависимостта си от Китай, а Индия се позиционира като солидна алтернатива за инвестиции.


"(Към) онези, които искат да преместят производството към други географски райони, имаме послание - Индия е сериозна в искането този път да стане"q казва за "Политико" индийският посланик в ЕС Сантош Джа. Посланикът е заявявал това и друг път пред европейски политици и бизнесмени - Индия смята за национален приоритет от 2014 г. инициативата "Направено в Индия" за противопоставяне на Китай като световен център на производство.


"Антикитайският му намек също така отразява степента, в която подновяването на търговските преговори между Брюксел и Ню Делхи не е само въпрос на икономика. Политическо е," пише "Политико" и цитира Джа: "Отношенията между ЕС и Индия не може просто да стоят на един крак. Връзката ще е по-силна, ако стои на два крака - икономически и геополитически."


Двете демокрации вече имат "силна спойка" и "споделят ценностите на свободата и върховенството на закона". Събеседници на "Политико" обаче обясняват, че няма начин да не се посочи Китай като движеща сила - така дори инвестиционното споразумение с Пекин не може да помрачи европейско-индийския флирт. Ню Делхи разбира и че вътре в ЕС има опозиция по темата и не се очаква сделката да се подпише скоро.


Костелив орех


Индия същевременно е труден партньор - говорител на Европейската комисия охлади страстите за разговора в петък, макар да добави, че има потенциал да се създадат добри условия за срещата на върха през май.


Високите мита и изисквания за местно съдържание в продуктите са костеливи орехи за всеки, който иска да е търговски партньор на Индия. Стандартите за условия на труда и околна среда в страната също може да са проблем за Брюксел. Опитите на ЕС да наложи на страната с население 1.4 млрд. норми за екология или защита на личните данни ще се сблъскат със съпротива. Ню Делхи опитва да стане "самодостатъчна", докато протекционизмът се задълбочава - Индия се изтегли от постигната през ноември азиатско-тихокеанска сделка на 15 държави от страх, че пазарът ще бъде залят с евтини китайски стоки.


Предстои да се види какви са амбициите на Индия и ЕС - предстоящите контакти ще го покажат. Индия обаче не е отворена за пазарна либерализация и ако иска задълбочаване с Европа, ще трябва да "покаже, че е сериозна за достъпа до пазара (си)", смята Луиза Сантош, която отговаря за международните отношения в лобистката група BusinessEurope. Първият приоритет според нея трябва да е постигане на инвестиционно споразумение.


Индия все пак твърди че иска да стигне и по-далеч. Според посланик Джа страната му не се стреми към протекционизъм - той оприличава ставащото на европейската "политическа автономия" и на опит да се "изгради капацитет, за да се създаде възможност Индия да допринесе за по-голямото глобално добро, за да е по-добре интегрирана в глобалната икономика".

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Това е много добра идея!

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Лека полека ЕС се завръща към доказани ценности от миналото а именно, че брак по сметка си е жива проституция.

 3. 3 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  Индия има 1800 долара БВП на човек от населението. За сравнение на България е 10 000 долара-6 пъти повече. Има ужасяваща мизерия и бедност.За сметка на това до няколко години ще станат най-многолюдната държава в света.
  Като гледам индийците в България какво представляват ясно е за какво става въпрос.

 4. 4 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Ами не е лошо най-малкото Китай да имат едно на ум ,че не са незаменими.А и въпреки голямата бедност в страната все пак на 1,4 милиарда има стотици хиляди милионери.
  Тоест и като пазар никак не е лоша Индия.

 5. 5 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Да не се забравя, че индийците могат да бъдат ме по-малки националисти от китайците! Но са за предпочитане!

 6. 6 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  Само да не стане от трън на глог. Китай и те бяха млад и богат партньор - богат на евтин робски труд и на липса на синдикати и еколози. Сега Китай ги рита в д-то като конкурент, че май и ги изпреварва. Остава Индия да я направят втори Китай и съвсем да затворят западната цивилизация. Айде може и Бирма след Индия. Дай му на олигарха евтин робски труд и ще продаде и децата си, пък и чуждите.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  Само да не забравят Пакистан, защото са незаобиколим фактор. А така също и Великобритания.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1607 Весело

  Я виж...започнали са да поумняват значи.....ама,не всички !

 9. 9 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Не е достатъчно да търсим общ език с Индия.Требе да поканим и 100 милиона индийци да се заселят в ЕС.🐵

  Много съм прост
 10. 10 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Според мен общия език го намерихме преди година и нещо, което само потвърждава правилото, че който търси - намира.
  Важното е разговорът да продължи колкото се може по-дълго, за да не се налага да започваме нов.
  Маскенбалът приключи, господа офицери.

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour.
 11. 11 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Значи може да се насочват огромни пари на корпорациите към Китай и Индия с активната подкрепа на Брюксел ,а за собствените си членки на изток в ЕС не им пука как я карат.Браво ,най-важна е печалбата на спонсорите на европейските елити!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Индия е един от бъдещите центрове на геополитическите процеси!
  Природните и човешките им ресурси дават огромни възможности!

 16. 16 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Европа всесто да търси този и онзи за съюзник да си сяда на четирибуквието и да започва отнова да работи. С това изнасяне на производство, вкарване на евтини стоки от азия Европа се самоубива. постепенно забравя да прави това, КОЕТО Я НАПРАВИ ВОДЕЩА В СВЕТА ПРЕЗ 19 И НАЧАЛОТО НА 20-ТИ ВЕК!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Индия е един от бъдещите центрове на геополитическите процеси!Природните и човешките им ресурси дават огромни възможности!
  —цитат от коментар 15 на selqnin


  Преди всичко човешките.Индийците са колосални пичове.🐵

  Много съм прост
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  "Индия обаче не е отворена за пазарна либерализация и ако иска задълбочаване с Европа, ще трябва да "покаже, че е сериозна за достъпа до пазара (си)", смята Луиза Сантош, която отговаря за международните отношения в лобистката група BusinessEurope. Първият приоритет според нея трябва да е постигане на инвестиционно споразумение."

  Именно, точно това трябва да направи Индия първо, а след това вече може и да се подпише инвестиционно споразумение между ЕС и Индия. Подобно споразумение вече имаме с Китай.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  Лека полека ЕС се завръща към доказани ценности от миналото а именно, че брак по сметка си е жива проституция.
  —цитат от коментар 2 на telqk


  А в същото време се смееха на Британците за тесните им връзки с Индия....ех как се променя света. С всеки ден ЕС си плюват в лицето повече и повече. Интересно ми е само защо не вкарат тези усилия за инвестиция в самата Европа, в България например. Инвестиционна сделка с Китай, разговори с Индия което неминуемо ще вкара и Пакистан в сферата..... О времена, О нрави😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  Само да не стане от трън на глог. Китай и те бяха млад и богат партньор - богат на евтин робски труд и на липса на синдикати и еколози. Сега Китай ги рита в д-то като конкурент, че май и ги изпреварва. Остава Индия да я направят втори Китай и съвсем да затворят западната цивилизация. Айде може и Бирма след Индия. Дай му на олигарха евтин робски труд и ще продаде и децата си, пък и чуждите.
  —цитат от коментар 6 на Deaddark


  А да не забравяме и новата звезда в небосклона която усложливо не се споменава...ВИЕТНАМ. В последните години те толкова дръпнаха напред, че просто не е истина. Самсунг например си пренесоха цялото производство от Китай при тях.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 24. 24 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  Двете демокрации вече имат "силна спойка" и "споделят ценностите на свободата и върховенството на закона"

  Това трябваше да се случи още преди 10 години. Индия наистита е най-голямата демокрация в света. Индия никога не е била империя. Населението няма имперски традиции.
  Докато съседните страни на Индия - например Япония помним какво причиниха на света. Сега трябва да се опазим от навдигащата се Китайска империя.

  подпис
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  "Индия обаче не е отворена за пазарна либерализация и ако иска задълбочаване с Европа, ще трябва да "покаже, че е сериозна за достъпа до пазара (си)", смята Луиза Сантош, която отговаря за международните отношения в лобистката група BusinessEurope. Първият приоритет според нея трябва да е постигане на инвестиционно споразумение."Именно, точно това трябва да направи Индия първо, а след това вече може и да се подпише инвестиционно споразумение между ЕС и Индия. Подобно споразумение вече имаме с Китай.
  —цитат от коментар 19 на Иво


  И това как е по-добре за Европа и ЕС? Още изнасяне на производства ИЗВЪН Европа ще помогне как точно? Индия имат по добра КОСМИЧЕСКА програма от Европа, може би те ще дойдат да построят космодрум в България или накъде в Германия, за да създадат работни места за Европейците?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  До коментар [#26] от "padrino":

  Падрино, ние имаме различни виждания за икономическото развитие. Аз лично подкрепям глобализацията и отворената (либерална) икономика. Разбира се, тук трябва да добавя също, че трябва да има и реципрочност в подобни инвестиционни споразумения. Ако ли не, те трябва временно да се замразят докато не се изчистят проблемите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 298 Гневно

  До коментар [#4] от "стефан иванов":

  Не просто да имат едно наум, а направо да го разберат по гадния начин. Всички ще им берем ядовете с тоя вирус, който пуснаха, още десетилетие поне!

 29. 29 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 298 Гневно

  Ако трябва да избирам между Индия и Китай винаги избирам Иран, но след Иран, да, определено Индия!

 30. 30 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  До коментар [#26] от "padrino":Падрино, ние имаме различни виждания за икономическото развитие. Аз лично подкрепям глобализацията и отворената (либерална) икономика. Разбира се, тук трябва да добавя също, че трябва да има и реципрочност в подобни инвестиционни споразумения. Ако ли не, те трябва временно да се замразят докато не се изчистят проблемите.
  —цитат от коментар 27 на Иво


  Всеки има абсолютното право на собствено мнение. Аз не споря за това. Акцента на моето питане бе факта, че ЕС постоянно тръбят как те искат Европа да бъде водеща и т.н. Как искат да помагат на ЕС държавите, а в същото това време изнасят инвестициите ОТ Европа навън и превръщат Европа от бивша индустриална сила в консуматор без собствено производство зависеща от тези които бяха "врагове" до скоро. Както винаги съм споделял политиката на ЕС е коренно различна от лозунгите които издигат постоянно. ЕС гражданите, никак не печелят от това, ама никак. Губят се работни места, закриват се производства и после се изнасят навън. И как това помага на Европа?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 31. 31 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#27] от "Иво":

  А как подкрепяш неравенството в условията на труд - нормално ли е да са много по-неблагоприятни в едната част на глобалната икономика, че да са добре шепа олигарси? Уж против диктаторите, ала май само да им вземат робите.

 32. 32 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Весело

  До коментар [#30] от "padrino":

  Колега, индийците ще работят за същите пари и при същите условия, като европейците. Просто индийците са повече работници. И заводите в Индия ще спазват екологичните евростандарти.

 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  В света на дипломацията и международните отношения, баланс е нужен и от полза.
  Изнасянето на производства в Азия, в случа с Индия, би трябвало да е с мярка, защото откъсването на производството от науката в съответните области, може да нанесе неприятни последствия. Отделно от всичко това, възникват и социални пследици. Все по-големи маси от по-слабо образовани хора ще остават без работа и изнасянето на производствата ще усили този процес и както се вижда и от наличния опит, това води включително до вандализъм.
  Няма лесни решения....

 34. 34 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#26] от "padrino":

  Това е коментар на човек без познания по икономика. Защото освен да се грижиш за работните места, което е анти пазарна политика трябва и да произвеждаш/продаваш нещо за да се храниш. Глада е по силен от тока. Когато американски фирми произвеждат в Китай, поради по евтиния труд стоките им ще са доста по-евтини от европейски стоки произведени в Европа. И всички ще предпочетат да купят американското. Т.е. това значи глад в Европа.
  Това първо и второ, китайската заплата е вече колкото българската, т.е. висока за азиатския регион, та изобщо не е лошо европейците да осигурят по-добри условия за европейския бизнес в Индия.
  Трето - за разлика от Китай и САЩ търговията е жизнено важна за Европа, защото ние не разполагаме с природни ресурси. Ядем от това което продадем на световния пазар. Само една германия има 2/3 от китайския износ и почти колкото американския. Европа като цяло е най-големия износител в света.

  Та нещата не са толкова простички колкото изглеждат. Забраняваш на фирмите на изнасят производства и готово. Това е най-сигурният и бърз път към мизерията.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 35. 35 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#21] от "padrino":

  Така е защото при вас проституцията е легализирана, докато в бойколандия официално забранена освен политическата.

 36. 36 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Ако трябва да избирам между Индия и Китай винаги избирам Иран, но след Иран, да, определено Индия!
  —цитат от коментар 29 на Славейко


  Глупаво. Иранския пазар е една десета от индийския.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 37. 37 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Определено в сектора на ИТ индустрията, ЕС би могъл да се споразуми с Индия. Бенгалуру и Мумбай стават все по-големи ИТ градове. Аз лично съм работил с индийци, в началото е много трудно да свикнеш с техния силен акцент но се свиква. По-любезни като цяло са от китайците и са работливи. Нека се абстракираме от останалите клишета за бедност тъй като тук става въпрос единствено за бизнеса а не как изглежда един град или какви традиции има.

 38. 38 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4125 Весело

  До коментар [#30] от "padrino":Колега, индийците ще работят за същите пари и при същите условия, като европейците. Просто индийците са повече работници. И заводите в Индия ще спазват екологичните евростандарти.
  —цитат от коментар 32 на Deaddark


  И следвайки екологичните принципи, ще товарят цялото производство предназначено за Европа на зелени камиони, в зелени контейнери и ще ги пращат на 7/8 хиляди километра пътуване ползвайки зелен дизел, за радост на Европейските потребители😁

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 39. 39 Профил на Н. Колев
  Н. Колев
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Хората наистина не се учат от грешките си - да избягаш от Китай в Индия е малоумно, предпоставките за същите проблеми са налице, а има и допълнителни "екстри".
  Който е имал бизнес отношения с индийски компании даже няма нужда от подобни разсъждения - първосигналното впечатление е достатъчно демотивиращно (най-меко казано).

 40. 40 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3606 Весело

  До коментар [#39] от "Н. Колев":

  Имаше един разказ на Станислав Лем за царя, който по погрешка създал дракон, който изял половината лена и после изказал претенции за царството му." Как да се справя със змея?" - попитал царят своя стар суперкомпютър. "Лесна работа! Аз ще създам друг змей, по-голям от този!" "Хубаво, ами ако после и той ми поиска царството?"

 41. 41 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мусаши":

  Нищо не ти е ясно. Индия се развива и за разлика от България не почива на стари лаври. Да видим след 10 г с колко ще нарастнал БВП на Индия и с колко на България. И какъв пазар предлагал Индия спрямо България, затова всички компании се натискат за Индия и Китай - там е бъдещето.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 42. 42 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Да замениш китайци с индийци е като на строеж вместо винкел - с дървен кол да го заместиш.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 43. 43 Профил на .
  .
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Ако на Португалия толко и липсват индийци, да им заемем там 200-300 хиляди по спешност. То и португалците са цъфнали и вързали, и те са на изкуствено дишане и даже за техните хора не могат да се грижат.

 44. 44 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#18] от "Шакир Зулов":

  ПО ПРИНЦИП пишеш колосални глупости :))) Вероятно, просто се забавляваш по форумите, като тролиш.

 45. 45 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 665 Весело

  България трябва активно да подкрепя партньорските отношения с Индия!

  При отсъствието на Великобритания, страната ни може да се превърне в истински мост, благодарение на своето също подмладяващо се и забогатяващо индобългарско население (= перфектен партньор) и опита ни с индобългарските нрави и търговски практики!

  Трябва да бъдем проактивни - да предложим на Делхи откриване на индийски културни центрове в индобългарските квартали. Така пресичаме и ислямизацията им под контрола на ДПС.

  Също така, веднага да бъдат издирени и мобилизирани Даниела Кънева и Симеон Идакиев и да бъде пратени към субконтинента.

 46. 46 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Сравненията с Китай не са по същество. Индия е федерална държава със значителна децентрализация, и освен това с демократини избори и пазарна икономика. Китай е тоталитарна държава с оргомни финансови възможности и технологична мощ. Трябва да се притесняваме много повече от Китай отколкото от Индия. Руските тролове ще твърдят обратното, за да сеят съмнение в добрата идея да си диверсифицираш икономическите отношения.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  "Индия смята за национален приоритет от 2014 г. инициативата "Направено в Индия" за противопоставяне на Китай като световен център на производство."
  Досега китайски боклуци, от сега нататък-индийски.

 48. 48 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#39] от "Н. Колев":

  Имал съм взаимоотношения и с индийски и с китайски компании.
  Ми впечатленията ми са че приказките за това че циганите са дошли от Индия са напълно достоверни.
  Имат и свестни хорица, но като процент спрямо другите са направо нищожни.

  Panta rhei....
 49. 49 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1004 Весело

  Хората наистина не се учат от грешките си - да избягаш от Китай в Индия е малоумно, предпоставките за същите проблеми са налице, а има и допълнителни "екстри".Който е имал бизнес отношения с индийски компании даже няма нужда от подобни разсъждения - първосигналното впечатление е достатъчно демотивиращно (най-меко казано).
  —цитат от коментар 39 на Н. Колев


  Малоумно е ако стоиш на компютъра и си бъркаш в носа. Ако си шеф на някоя европейска фирма и се опитваш да създадеш продукт, които да е по-конкурентен от американски, китайски и японски аналози и имаш възможност да произвеждаш в Индия по-евтино отколкото в Китай ще скачаш от радост. Европа(ние) от това се храни. Половината от брутния ни продукт е износ, 80% от който за Европа, която прави продукти за износ.
  Мобилните телефони на Сименс се произвеждаха в Европа и фалираха.
  Разбира се няма как да знам дали не си руски трол. На тях са им пуснати опрки да защитават Китай, на когото Русия била малката сестричка :)
  А според мен руснаците са в основното меню на китайците.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 50. 50 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1004 Весело

  Русия на границата с Китай се чувства по зле отколкото Полша на границата с Русия.
  Все пак руснаците са 4 пъти повече от поляците, а китайците са 10 пъти повече от руснаците. А китайците не са европейци. Мачкат когато може и както може. Не случайно Си накара Путин да го чака 24 часа преди да го приеме :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  Всеки има абсолютното право на собствено мнение. Аз не споря за това. Акцента на моето питане бе факта, че ЕС постоянно тръбят как те искат Европа да бъде водеща и т.н. Как искат да помагат на ЕС държавите, а в същото това време изнасят инвестициите ОТ Европа навън и превръщат Европа от бивша индустриална сила в консуматор без собствено производство зависеща от тези които бяха "врагове" до скоро. Както винаги съм споделял политиката на ЕС е коренно различна от лозунгите които издигат постоянно. ЕС гражданите, никак не печелят от това, ама никак. Губят се работни места, закриват се производства и после се изнасят навън. И как това помага на Европа?
  —цитат от коментар 30 на padrino


  Не мисля, че е точно така. Въпросното споразумение между Китай и ЕС за инвестициите има положителни страни, както за европейците (и европейските компании), така и за китайците. За какво точно става въпрос можеш да прочетеш тук:

  Акценти в сделката

  - Отваряне на китайския пазар: подобрен достъп в индустрии, включително услуги за въздушен транспорт, където изискванията за съвместни предприятия относно компютърните системи за резервации се премахват, и нови възможности в сектори, включително чисти превозни средства, облачни услуги, финансови услуги и здраве;

  - Китайски държавни предприятия: Пекин поема ангажимент за недискриминация, когато държавните предприятия са купувачи на услуги;

  - Китайски субсидии: Предвижда се повишена прозрачност, особено за услугите;

  - Китайският принудителен трансфер на технологии е забранен.

  Въпреки че споразумението до голяма степен ангажира ЕС да запази относителната си отвореност към китайските инвеститори, според европейски служител сделката предлага по-голям достъп на инвеститорите до енергийните пазари на едро и дребно (но без платформи за търговия) и пазарите на възобновяеми енергийни източници на блока."

  Повече подробности тук:
  https://www.bloombergtv.bg/a/8-novini-ot-sveta/86964-es-i-kitay-dogovoriha-investitsionnoto-sporazumenie

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  До коментар [#31] от "Deaddark":

  Неравенството в условията на труда между ЕС и Китай действително съществуват. И тези неравенства трябва да се преодолеят с течение на времето, така, че работниците в Китай да имат същите трудови права, каквито имаме ние тук в ЕС.

  Това е моето мнение, подкрепям обикновените работници, а не олигарсите, които са им шефове.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#52] от "Иво":

  Да делиш обществото на "олигарси" и "работници" е комунистическо/руско мислене.
  В белите държави става дума за бизнеса и бизнесмените, който създават благата за обществото. Държавите създават условия за бизнеса, а това че работниците имат права е трета тема. Нито Мъск, нито Джобс, Гейтс, Брин или другите богати бизнесмени са олигарси. Те са богати защото са подобрили живота на обществото, а не са го ограбили.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 54. 54 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Весело

  До коментар [#49] от "iak":

  Кое му е по-евтино то на производството в Индия - суровините ли са други, продуктите ли, хората по-малко ли ядат, производствените отпадъци ли изчезват в черна дупка, транспорта до Европа ли е по-евтин? Не знам дали си руски трол, но те имат такива опорки - олигарсите им да живеят охолно в Европа и САЩ, докато работниците им в третия свят се гърбят от работа и мизерстват. Утре, както си стоиш пред компютъра и си бъркаш в носа, някой олигарх ще реши че си не ужен в неговото имение и ще ти бие шута в Индия, да живееш в коптор без кенеф и чиста вода и да му произвеждаш ангария, 'щото наема за коптора и паницата червива леща на ден ще ти стопят цялата заплата.

 55. 55 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#54] от "Deaddark":

  1. В Китай работят за 1000$ на месец, а в Индия за 10 $ на месец.
  2. Получаваш достъп до огромен пазар - 1400 милиона души.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 56. 56 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#54] от "Deaddark":

  Говорите за САЩ и Европа, а мислите за Русия. В западния свят няма "олигарси", който се опитват да "одерат работящие". Има бизнесмени които правят бизнес спазвайки законите, включително правата на работниците. Това за което пишете го има в Русия и България.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 57. 57 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Весело

  До коментар [#53] от "iak":

  Не слагай Гейтс до Джобс, Брин, Цукърбърг, Безос и подобни - до Мъск може.
  А олигарси съществуват - руски (Абрамович), китайски (Джак Ма), има и индийски (Тата). Ако целта е да има и Европейски - не, благодаря - не искам ЕС да свали стандарта до нивото на Индия, Китай, Русия. Който иска да бачка за обидно заплащане правейки "бизнесмена" си богат - чантата, пътеките и в Индия.

 58. 58 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#53] от "iak":Не слагай Гейтс до Джобс, Брин, Цукърбърг, Безос и подобни - до Мъск може
  —цитат от коментар 57 на Deaddark

  Мъск е официален враг на Русия нали ? хахахахах Защото каза че е по-добре да създадеш една ракета от нулата, отколкото да правиш бизне с руснаци нали ?

  До коментар [#53] от "iak":А олигарси съществуват - руски (Абрамович), китайски (Джак Ма), има и индийски (Тата). Ако целта е да има и Европейски - не, благодаря - не искам ЕС да свали стандарта до нивото на Индия, Китай, Русия. Който иска да бачка за обидно заплащане правейки "бизнесмена" си богат - чантата, пътеките и в Индия.
  —цитат от коментар 57 на Deaddark


  Били обяснил, как ще се получат европейски олигарси, като европейските фирми работят в Индия (Русия, Китай) - произвеждат и продават или ако индийците продават нещо в Европа. Пак ти казвам говориш за Европа, ама с руско самосъзнание.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 59. 59 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#56] от "iak":

  Изброй ми западни бизнесмени, които плащат на работниците в Индия и Китай толкова, колкото на работниците си на запад. После условията на труд да са същите. Защото ако извиваш ръцете на някой, потънал в мизерия с 10 докара месечна заплата, за да изкяриш шепа пробити долари отгоре - ти си си олигарх. Същото важи и за мизерните условия на труд и производственото замърсяване. Защото ако строиш завод в Индия заради евтиния робски труд, липсата на екологичен контрол и убитата от местния диктатор конкуренция - то поздравления - ти си сто процентов олигарх.

  Олигарх означава срастване на бизнес с държавна власт с цел превръщане на работниците и служителите в безправни роби с минимум заплащане, да не умрат от глад, че да няма разходи за попълване местата на умрелите.

 60. 60 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#58] от "iak":

  Березовски почтен английски бизнесмен ли беше в Лондон, а не е само той. Вместо руските олигарси да ги затварят на запад, те ще им следват модела в Индия.

 61. 61 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#59] от "Deaddark":

  Това са пълни глупости.
  1. Първо говорех, че това което прави ЕС е добре за нас за Европа. Никъде не съм говорил за индийските работници.
  2. Заплатите не се дават по желание, а според пазара на труда. В Индия 10 $ на месец плащат и самите индийци, толкова струва труда там. В България струва 700$ на месец. Това че в Германия плащат по 5000$ (4000 евро) на месец, това какво общо има с българския пазар на труда. По добре да му платиш на индиеца 10 $ на месец отколкото да умре от глад.
  3. Когато се съберат достатъчно фирми на индийския пазар заплатите ще почнат да се вдигат, както стана в Китай и в България (нарича се инвестиране). Ако западните фирми не инвестират стандарта на живот никога няма да се вдигне в Индия.
  Ако в България имаше подходящи условия за инвестиране - и българския стандарт щеше да се вдигне, както в останалите източноевропейски държави.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 62. 62 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#56] от "iak":.Олигарх означава срастване на бизнес с държавна власт с цел превръщане на работниците и служителите в безправни роби с минимум заплащане, да не умрат от глад, че да няма разходи за попълване местата на умрелите.
  —цитат от коментар 59 на Deaddark

  Отново: за последен път. Олигарси има в Русия, Китай или в България. В белия свят няма олигарси. От това че европейците ще инвестират в Индия в Европа няма да се появят олигарси :) В Индия и сега има олигарси (има още да вървят по пътя на демокрацията) но със сигурност пазарните условия в Индия са много по-добри от тези в Русия или Китай.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 63. 63 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Весело

  До коментар [#62] от "iak":

  Ще поживеем, ще видим. Дано не стане като при САЩ и Латинска Америка - там още чакат американски заплати от инвеститорите от САЩ.

 64. 64 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Весело
 65. 65 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#62] от "iak":Ще поживеем, ще видим. Дано не стане като при САЩ и Латинска Америка - там още чакат американски заплати от инвеститорите от САЩ.
  —цитат от коментар 63 на Deaddark


  Няма какво да живееш за да видиш. В момента е така. Съотношението заплати Европа Индия е такова каквото САЩ - Латинска Америка.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 66. 66 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#65] от "iak":

  Значи мислиш че САЩ не са направили Латинска Америка равна тям за над сто години инвестиции, но ЕС ще успее с Индия? Нереално ми звучи, но дано си прав.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK