Е-сертификати за поставени ваксини: технологичната надпревара започна

Е-сертификати за поставени ваксини: технологичната надпревара започна

© Associated PressХората, ваксинирани срещу COVID-19 на лосанджелиския стадион "Доджър", си тръгват с ваксината, лепенка на ръката и хартиена картичка, на която на ръка са написани подробностите за имунизацията, например кога е била направена и от кой тип е използваният препарат.


Подобни хартиени ваксинационни карти в САЩ са обичайни от 80-те години на 19 век, когато се използват, за да позволят на учениците да се върнат в училищата по време на епидемия от дребна шарка. Сега, при пандемията от COVID-19, картите стават дигитални.


Пациентите от окръг Лос Анджелис могат да се регистрират, за да получат есемес с линк към същата информация, която е нанесена на хартиената картичка. Услугата предлага да бъде изпратено и последващо съобщение, което да напомни на пациента да отиде за втората доза от ваксината. Включен е и линк за добавяне на всички тези данни към Apple Wallet - вградено приложение на айфоните, което обикновено се използва за съхраняване на билети за събития или бордни карти за самолети. Данните могат да се добавят и към Google Wallet, както и да се свалят като PDF файл.
"Дават ви тези хартиени ваксинационни карти, които удостоверяват, че ви е сложена ваксината. В началото се притеснявахме заради това, защото в сегашната епоха хората просто разнасят телефоните си наоколо", казва Клеър Джарашоу, директор не центъра за ваксини и предотвратяване на заразни заболявания в Лос Анджелис.


Wallet-сертификатът, разработен в Лос Анджелис, е сред първите примери в САЩ за дигитално удостоверяване за поставена ваксина срещу COVID-19, при което пациентите могат да съхраняват информация, свързана с имунизационния им статус на телефоните си и бързо да я представят на всеки, който има нужда от нея например авиокомпания, училище или стадион, където ще се провежда концерт, след като това отново стане безопасно.


Дали тези приложения ще бъдат приемани е друг въпрос.


В момента няма координирани усилия на национално или международно равнище за установяване на най-добрите практики за въвеждане на ваксинационни паспорти, така че компаниите, организиращи големи събития няма на кого да се позоват кое е законно и кое е етично, когато избират политиката и технологиите си.


Американската служба за храните и лекарствата FDA не е одобрила и външни компании, които да осигуряват информация в реално време за ваксинирането. Комисия на Световната здравна организация, която работи по този въпрос, заседава миналата седмица, но все още не е публикувала резултати.


Какво правят авиокомпаниите?


Wallet-сертификатите на Лос Анджелис по същество са дигитална версия на старите хартиени ваксинационни карти. За властите няма начин да проверят дали информацията в тях е достоверна или е била фалшифицирана.


Междувременно множество компании от различни сфери, браншови организации и нестопански групи се надпреварват в разработването на конкурентни системи, включващи повишена сигурност и допълнителни характеристики.


Авиационният сектор е особено силно мотивиран,


тъй като е изправен пред втора поредна година на спад на международните пътувания. Браншът наистина има нужда от система, която може да бъде проверявана и удостоверявана, тъй като авиокомпаниите са имали случаи на хора, представящи фалшиви или фотошопирани резултати от тестове за COVID-19, за да могат да летят.


"Светът се стреми да може да изисква нещо, което да показва, че сте си направили тест или ваксина, за се увеличат пътуванията отново", посочва Ник Карийн, старши вицепрезидент в Международна асоциация за въздушен транспорт - МАВТ (International Air Transport Association - IATA), която обединява над 290 авиокомпании. "Не можем да правим това ръчно в целия свят. В крайна сметка ще трябва да се дигитализираме", допълва той.


Emirates Airlines обяви миналата седмица, че ще използва Travel Pass - мобилно приложение, разработено от МАВТ, за да потвърждава тестове за COVID-19 преди излитане от Дубай. МАВТ се надява, че тази система ще намали дългите опашки по летищата, които ще се появят, ако служителите трябва ръчно да проверяват документи на хартия.


Планът е обхватът на Travel Pass да бъде разширен, за да включва и информация за ваксините, веднага щом това стане възможно, посочва Карийн.


Паспорт за медицински данни


Поверителността на медицинските данни е друго съображение. Някои настояват, че няма смисъл да се изисква повишена сигурност за достъп до медицинска информация, която обикновено се вписва на хартиено картонче като каква ваксина или тест са направени на някого и къде е поставена имунизацията. Вместо това системата би трябвало да е толкова опростена, колкото е сканирането на баркод, и да дава бърз отговор "да" или "не".


"Идеята е, че на практика този, който проверява данните, определя правилата", отбелязва Пол Мейър, главен изпълнителен директор на Commons Project. Компанията разработва приложение за ваксинационен паспорт, наречено CommonPass, което американската авиокомпания United Airlines тества. "Правилото може да е, че трябва да сте си направили тест през последните 72 часа или че трябва да са ви поставени и двете дози от ваксината на Pfizer или на Moderna. Всичко, което CommonPass показва е "червено" или "зелено". Отговаряте на изискванията", обяснява той.


Commons Project работи с група технологични и здравни гиганти, за да разработи общи стандарти. По същество става дума за нов тип компютърен файл, който да може да съдържа информация за поставените ваксини с цялата необходима защита и данни.

Тези компании, сред които са Microsoft, Oracle, Salesforce, Cerner, Epic, и Cigna, гледат по-далеч от просто доказателство за поставена ваксина, подготвяйки се за свят, в който медицинските регистри ще могат да бъдат съхранявани на телефона ви.

Потенциалният пазар за технологии за медицински досиета вероятно е огромен - според една оценка през 2018 година е достигнал 31.5 милиарда долара и нараства с 6 % годишно. Apple, която не е част от групата, вече има система, позволяваща на хората да съхраняват здравни досиета на телефоните си. Тя може да се използва и за ваксинационни данни.


"Това един вид е наистина спешна необходимост, но може да се използва и като катализатор за нещо, което би трябвало да съществува така или иначе - възможност хората да използват каквото и да е приложение, за да изтеглят и поемат контрол върху здравната си информация", според Мейър.


Въпреки това някои от експертите, работещи по технологията, се опасяват, че може би се задълбава твърде много за краткосрочния проблем да бъдат върнати хората на работа и към развлеченията. Те припомнят "алармата за контакт" - нова технология, разработена от Apple и Google в ранните етапи на пандемията, за да предупреждава анонимно хората, че може да са били изложени на контакт с коронавируса. Макар системата да бе елегантно проектирана да защитава личните данни, приложението заработи в САЩ чак през втората половина на миналата година и не бе широко възприето.


"При дигиталните ваксинационни карти, много хора решават трето-, четвърто, петоразредни проблеми. Ние се концентрираме върху първостепенния проблем, който е да се даде на пациентите достъп до информацията за ваксинирането им на нещо по-добро от парченце хартия", посочва Рамин Бастани, главен изпълнителен директор на компанията Healthvana, разработила софтуера, използван от здравните власти на Лос Анджелис.


Разнообразието от подходи към въпроса означава, че е малко вероятно в САЩ да се появи унифицирана система. Вместо това хората вероятно ще трябва да съхраняват множество "доказателства" на телефона си - едно удостоверение за някоя авиокомпания, Wallet-сертификат за в училище, и друго приложение за посещение на спортно състезание.


"И така, ако искате да отидете на кино, после в офиса, и да се качите на самолет, ще трябва да свалите три различни приложения, да генерирате удостоверение по три различни начина и да се занимавате с цялата бумащина три пъти", предупреждава Джени Уагнър, директор на програми в Linux Foundation Public Health. /БТА

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Сертификатите за направена ваксина да са на ръката!

  Който няма - да не може да си купи хляб!

 2. 2 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1151 Весело

  До коментар [#1] от "simChо":

  Като не мога да си купя хляб ще взема твоя :))) Мноу си тъп Саше :)) Повярвай ми не искаш да живееш в подобен свят, тоест си гледай работата и не пипай свободите на другите хора :))

 3. 3 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1151 Весело

  До коментар [#2] от "Ramon Asvalda":

  Освен това ще се появят и черни пазари, които ще задоволят икономическите вакууми :)) Като забраниш цигарите, се появяват контрабандни цигари :))

  А може би искаш да въведеш режим подобен на Северна Корея :))) Няма лошо :)))

 4. 4 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1149 Весело

  Ще имат ли право несертифицирани да правят любов със сертифицирани? ... :-)

 5. 5 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1943 Разстроено

  Да де, нали това очаквахме...

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  "Дават ви тези хартиени ваксинационни карти, които удостоверяват, че ви е сложена ваксината.
  ______________
  модерната либерастия изисква широка гама сертификати и лицензии, човек ще трябва да си слага имплантиран чип с памет за всички тъпни!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  То тук в балканската кочинка ,никаква държавно-правителствена структура няма информация за направените ваксини на вашето дете . Освен личния лекар. Който пук не издава електронен документ за дигитално ползване още по-малко със смартфон.
  Всяка година чантаджиите от РЗИ искат информация от личните лекари колко и какви ваксини и какъв контингент има личния лекар за да си съставили чиновниците в МЗ план за имунизациите. След като имат ГРАО и могат без излишни справки от личния лекар да видят новородените деца и персонално за всяко едно от тях това да се планира. Имат и НЗОК от където да видят на кое дете каква имунизация е направена вече и какво още трябва да му се прави. Всичко това ОТСЪСТВА ОТ КАКВОТО И ДА Е ПЛАНИРАНЕ в родната кочинка….

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4226 Весело

  Защо са тези приложения? Само харчене на допълнителни пари. Нали ваксините бяха с чипове според "запознатите"? 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  И да си преболедувал пак ще трябва да си слагаш ваксина...натам отиват нещата...иначе желязната завеса ще е спусната за теб...ех, колко познато....

 10. 10 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1089 Весело

  То тук в балканската кочинка ,никаква държавно-правителствена структура няма информация за направените ваксини на вашето дете . Освен личния лекар. ОТСЪСТВА ОТ КАКВОТО И ДА Е ПЛАНИРАНЕ в родната кочинка….
  —цитат от коментар 7 на Dr_Doolittle


  Вие може да му казвате на това кочина, аз му казвам свобода.
  Явно е въпрос на гледна точка на прасетата.
  Едното праси казало на другото:
  - Знаеш ли, говори се, че всъщност ни угояват, за да колят по Коледа.
  - Айде стига с тия конспирации бе - отговорило другото.

 11. 11 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2110 Гневно

  Белегът на звяра.
  Да не са подранили само, че пак много лошо ще им се пише.

 12. 12 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Сертификатите за направена ваксина да са на ръката!Който няма - да не може да си купи хляб!
  —цитат от коментар 1 на simChо


  Искаш ли да продаваш сертификати за мен? Ще ти давам 10% от печалбата, но ще имаш орговорността да продължиш с рекламата на новият ни бизнес ;)

 13. 13 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#1] от "simChо":Като не мога да си купя хляб ще взема твоя
  —цитат от коментар 2 на Ramon Asvalda


  Ще ми вземеш точно па к ра!

  А то ТАКА ЩЕ БЪДЕ без значение какво беснееш - няма не искам няма недей!

  ----------------
  за да не може никой да купува или да продава освен онзи, който носи за белег Откровение 13:17.
  -----------------

  На дясната ръка или на челото!
  Помни ми думите!
  ---------------

 14. 14 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Искаш ли да продаваш сертификати за мен? Ще ти давам 10% от печалбата, но ще имаш орговорността да продължиш с рекламата на новият ни бизнес ;)
  —цитат от коментар 12 на ikod

  На дясната ръка или на челото!

  Няма не искам - няма недей!

 15. 15 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Защо са тези приложения? Само харчене на допълнителни пари. Нали ваксините бяха с чипове според "запознатите"? 😂😂😂
  —цитат от коментар 8 на padrino


  Защото ТРЯБВА САМ да поискаш да имаш маркиране!
  И ще бъде написано следното:
  „Доброволно идвам, а не насилствено.“
  „И аз те приемам, поради твоето желание, а не насилствено.“

  -------------------
  „ всички, малки и големи, богати и сиромаси, да им се тури белег на десницата или на челата им; за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег .” (Откровение 13:16-17)
  ---------------------

  Излиза да трябва ТИ да приемеш САМ - не знам защо е нужно - но явно е така и не може насила!

 16. 16 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ramon Asvalda":Освен това ще се появят и черни пазари, които ще задоволят икономическите вакууми :)) Като забраниш цигарите, се появяват контрабандни цигари :))А може би искаш да въведеш режим подобен на Северна Корея :))) Няма лошо :)))
  —цитат от коментар 3 на Ramon Asvalda


  Няма не искам - няма недей!
  Щом е написано в Книгата - ще стане колкото и да беснеете!

  А ти специално ще вземеш от трите - най-дългото!

  И ето как ТРЯБВА ДА БЪДЕ - ДОБРОВОЛНО!

  „Доброволно идвам, а не насилствено.“
  „И аз те приемам, поради твоето желание, а не насилствено.“

 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":

  > Нали ваксините бяха с чипове според "запознатите"?

  И според мен е много по-просто да се слагат нано-ботове в субстанцията - това ще позволи да се проследи целия път от производителя до крайния клиент и така ще осигури на клиента сигурност че не му боцкат някакво менте. Пък и гаранционния срок ще е ясен.

  Но по неясни за мен причини, населението се дърпа.

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 843 Неутрално

  [quote#14:"simChо"][/quote]

  за където искаш :) 10% на продаден сертификат! Ако някой иска 50, продаваме му 50 :)

 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#1] от "simChо":

  > Който няма - да не може да си купи хляб!

  Вземи остави примерно 10 хиляди човека да не могат да си купят хляб. Според теб колко дни ще минат преди криминалогенната обстановка значително да се влоши.

  Или мислиш че тия 10 хиляди ще легнат кротко на земята и ще чакат да умрат от глад ?

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  едва ли някой ще им вярва на тия апликации и ала-бала. ще насвяткат бързи тестове по летищата и това ще е хавата

 21. 21 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  До коментар [#10] от "georgievb":

  Измамна е твоята свобода бе драги , егоситична и АСОЦИАЛНА. Имунизациите и ваксиналното покритие са елемент на националната сигурност. В дела срещу задължителността на ваксините пък в САЩ Върховният съд на САЩ постановява че в този случай ' правата на обществото стоят над индивидуалните човешки права'. И това е така, защото с твоето действие или бездействие и липсата ти на ваксиниране застрашаваш правата на други хора, не е просто избор. И няма как да застрашаваш правата на другите на живот. Ако искаш свобода на такъв избор, то ще трябва да живееш извън обществото....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 22. 22 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 940 Весело

  Що се мъчат?! Татуировка с номерчето на ръката.Доказано работи , а и е в същият дух..

  Sic transit gloria mundi
 23. 23 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#10] от "georgievb":Измамна е твоята свобода бе драги , егоситична и АСОЦИАЛНА. Имунизациите и ваксиналното покритие са елемент на националната сигурност. В дела срещу задължителността на ваксините пък в САЩ Върховният съд на САЩ постановява че в този случай ' правата на обществото стоят над индивидуалните човешки права'. И това е така, защото с твоето действие или бездействие и липсата ти на ваксиниране застрашаваш правата на други хора, не е просто избор. И няма как да застрашаваш правата на другите на живот. Ако искаш свобода на такъв избор, то ще трябва да живееш извън обществото....
  —цитат от коментар 21 на Dr_Doolittle


  Така и ще бъде- по едно време всички които са без маркировка ще се крият из глухи кътчета!

  А скоро ли ще е това време - не не скоро още Сирия не е паднала!

 24. 24 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 940 Весело

  До коментар [#21] от "Dr_Doolittle":

  Я не внушавай глупости.Това решение е от 1905 година.

  Sic transit gloria mundi
 25. 25 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#1] от "simChо":> Който няма - да не може да си купи хляб!Вземи остави примерно 10 хиляди човека да не могат да си купят хляб. Според теб колко дни ще минат преди криминалогенната обстановка значително да се влоши.Или мислиш че тия 10 хиляди ще легнат кротко на земята и ще чакат да умрат от глад ?
  —цитат от коментар 19 на Ан Он


  Е че няма да е кротко - кой ти го е казал те е излъгал!
  Нали ПЪТИЩАТА ЩЕ СА ПЪЛНИ С ТРУПОВЕ!

  Бе отвори - чети!

 26. 26 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":> Нали ваксините бяха с чипове според "запознатите"?И според мен е много по-просто да се слагат нано-ботове в субстанцията - това ще позволи да се проследи целия път от производителя до крайния клиент и така ще осигури на клиента сигурност че не му боцкат някакво менте. Пък и гаранционния срок ще е ясен.Но по неясни за мен причини, населението се дърпа.
  —цитат от коментар 17 на Ан Он


  Неизвестно по каква причина ТРЯБВА ДА Е ДОБРОВОЛНО и осъзнато!
  Хората САМИ ТРЯБВА ДА ИСКАТ да си сложат маркировка!

  Не знам - ама на онея май им е важно точно това!

 27. 27 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#22] от "Hristov":

  > Татуировка с номерчето на ръката

  QR Code

  કટાક્ષ
 28. 28 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#22] от "Hristov":> Татуировка с номерчето на ръкатаQR Code
  —цитат от коментар 27 на Ан Он


  Бе може и така да е!
  И въ

 29. 29 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  И въобще няма да е кротко и спокойно от населениетокойно - ще измре поне една трета от населението!

  Отвори - чети!
  А скоро ли ще е това време - не скоро още Сирия не е паднала!

 30. 30 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#10] от "georgievb":Измамна е твоята свобода бе драги , егоситична и АСОЦИАЛНА. .............................................. Ако искаш свобода на такъв избор, то ще трябва да живееш извън обществото....
  —цитат от коментар 21 на Dr_Doolittle


  Вижте сега, аз доста съм поживял при социализЗЪМА, малко ми е байгън от колективизъм и социалност. Искам си егоизма, то това обществото не е проста работа ...
  Поинтересувай се например откога англичаните имат лични карти (не паспорти за пътуване), а ID за вкъщи. Силно ще се изненадаш.

 31. 31 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 940 Весело

  До коментар [#27] от "Ан Он":

  Примерно.

  Sic transit gloria mundi
 32. 32 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 37 Весело

  До коментар [#1] от "simChо":Като не мога да си купя хляб ще взема твоя :))) Мноу си тъп Саше :)) Повярвай ми не искаш да живееш в подобен свят, тоест си гледай работата и не пипай свободите на другите хора :))
  —цитат от коментар 2 на Ramon Asvalda


  А като не можеш да се качиш в самолета, на влака, да минеш граница, да влезнеш на концерт? Ще ги "набиеш" всичките ли?

  В нета пълно с ревулуционери ей.

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 33. 33 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 37 Весело

  До коментар [#10] от "georgievb":

  Самият факт, че вярвате в говорещи прасета като източник на екзистенциална мъдрост е показателен...

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 34. 34 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 37 Неутрално

  едва ли някой ще им вярва на тия апликации и ала-бала. ще насвяткат бързи тестове по летищата и това ще е хавата
  —цитат от коментар 20 на karatista


  Няма начин. На едно голямо летище това са хиляди тестове на час. Кой ще се занимава.
  Да не говорим за разходите.

  Но за момента проблемът с ваксините е, че не може да се даде ясна времева рамка за трайността на имунитета. Представи си, че след 1 година всички ваксинирани трябва да повторят...

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 35. 35 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  А като не можеш да се качиш в самолета, на влака, да минеш граница, да влезнеш на концерт? Ще ги "набиеш" всичките ли?

  В нета пълно с ревулуционери ей.
  —цитат от коментар 32 на Ша Шчупат държавата на Пеевски


  Бе теа няма да могат и хляб да си купят ама ще бягат из планините - ще се крият като мишки!
  Нали в Книгата е обяснено кое как ще е!

 36. 36 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5184 Неутрално

  Явно филмите им са на здрава основа и практиките на извънземните се прилагат макар и с променлив успех по....места !

 37. 37 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Хи-хи, колко нормално е всъщност да ни натрапват документация и да ни следят. Само дето дребна шарка през 19. век и Ковид-19 през 2021 г. нямат нищо общо - шарката е много по-опасна и смъртносна, осоебно тогава.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 38. 38 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  Проблема е , че няма да е сам.Както отбеляза, не искаш да живееш в такъв свят, вервай ми..Не че ще стане, де..Кога точно ще ваксинират 100% ? Нивга.

  Sic transit gloria mundi
 39. 39 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  > Представи си, че след 1 година всички ваксинирани трябва да повторят...

  Кой от производителите на това вещество има интерес да те сертифицира веднъж завинаги ?

  Правилния бизнес модел е абонамента.

  કટાક્ષ
 40. 40 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":Проблема е , че няма да е сам.Както отбеляза, не искаш да живееш в такъв свят, вервай ми..Не че ще стане, де..Кога точно ще ваксинират 100% ? Нивга.
  —цитат от коментар 38 на Hristov


  Колкото и да са е без значение. Първо, със съвремените технологии всякакви мерации за партизански движения и въоръжени ревулуции, още повече със световен характер са напълно нереалистични, освен нейде из дъблоките джунгли на Африка и Южна Америка.

  Ей ги на и горките националисти така се надяваха да спретнат световен фашистки фронт, покрай емиграционната криза и пак не ги огря.

  Второ, повечето хора имат елементарно материално съзнание - трудно ще жертват материалистичното си битие, за да гонят утопични идеи за пълна свобода на индивида от държавната репресия.

  Няма нужда от 100 % ваксинирани. При нормален процент като всяка заразна болест около 60-70%, пандемията ще се овладее напълно.

  Болни и заразени винаги ще има и занапред, просто ще свикнем и с това.

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 41. 41 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":Проблема е , че няма да е сам.Както отбеляза, не искаш да живееш в такъв свят, вервай ми..Не че ще стане, де..Кога точно ще ваксинират 100% ? Нивга.
  —цитат от коментар 38 на Hristov


  Колкото и да са е без значение. Първо, със съвремените технологии всякакви мерации за партизански движения и въоръжени ревулуции, още повече със световен характер са напълно нереалистични, освен нейде из дъблоките джунгли на Африка и Южна Америка.

  Ей ги на и горките националисти така се надяваха да спретнат световен фашистки фронт, покрай емиграционната криза и пак не ги огря.

  Второ, повечето хора имат елементарно материално съзнание - трудно ще жертват материалистичното си битие, за да гонят утопични идеи за пълна свобода на индивида от държавната репресия.

  Няма нужда от 100 % ваксинирани. При нормален процент като всяка заразна болест около 60-70%, пандемията ще се овладее напълно.

  Болни и заразени винаги ще има и занапред, просто ще свикнем и с това.

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 42. 42 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":Проблема е , че няма да е сам.Както отбеляза, не искаш да живееш в такъв свят, вервай ми..Не че ще стане, де..Кога точно ще ваксинират 100% ? Нивга.
  —цитат от коментар 38 на Hristov


  Колкото и да са е без значение. Първо, със съвремените технологии всякакви мерации за партизански движения и въоръжени ревулуции, още повече със световен характер са напълно нереалистични, освен нейде из дъблоките джунгли на Африка и Южна Америка.

  Ей ги на и горките националисти така се надяваха да спретнат световен фашистки фронт, покрай емиграционната криза и пак не ги огря.

  Второ, повечето хора имат елементарно материално съзнание - трудно ще жертват материалистичното си битие, за да гонят утопични идеи за пълна свобода на индивида от държавната репресия.

  Няма нужда от 100 % ваксинирани. При нормален процент като всяка заразна болест около 60-70%, пандемията ще се овладее напълно.

  Болни и заразени винаги ще има и занапред, просто ще свикнем и с това.

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 43. 43 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#39] от "Ан Он":

  Разсъждаваш прекалено елементарно. И робовладелците са имали интерес бизнес-модела на робството да се запази завинаги, но нещата не са се получили точно така за щастие.
  Ваксините ще се усъвършенстват, разработват се и други по-сложни, които със сигурност ще дават траен и постоянен имунитет.

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#43] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  Е как го реши това, като ваксините срещу грипа се произвеждат и развиват от години и са на фаза една зима годност, може би.Ковид също мутира и не виждам как ще се оправят .По- скоро самият вирус ще изчезне.

  Sic transit gloria mundi
 46. 46 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#42] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  Няма нужда от партизански движения.Като писне на достатъчно голям брой хора и политиците клекват.

  Sic transit gloria mundi
 47. 47 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Е това с паспортите си беше ясно още преди да измислят ваксините. Нали затова Майкрософт и свързани с Гейтс компании имат толкова много патенти в сферата от преди пандемията. Ще видим дали раята ще е доволна да е чипирана и пастортизирана след ваксинация с ваксини с временно одобрение за да се върне към новото нормално. Ще стане като във филма Гатака - валиден, невалиден за всеки индивид за да може да се работи, пътува и каквото и друго да е. Това е грубо нарушение на гражданските права, затова политиците се свенят да правят ваксинацията задължителна, но слагат всякакви бариери на неваксинираните, за да им отнемат правото на избор.

 48. 48 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  от чекин до бординг е 1 час. не е чак толкова сложно за организиране. сега и с кучета ходят и нюхат.

 49. 49 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 1314 Весело

  "нещо по-добро от парченце хартия" е татуировка на задника, ей така..за разнообразие.

 50. 50 Профил на mariopuzo
  mariopuzo
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Е това с паспортите си беше ясно още преди да измислят ваксините. Нали затова Майкрософт и свързани с Гейтс компании имат толкова много патенти в сферата от преди пандемията. Ще видим дали раята ще е доволна да е чипирана и пастортизирана след ваксинация с ваксини с временно одобрение за да се върне към новото нормално. Ще стане като във филма Гатака - валиден, невалиден за всеки индивид за да може да се работи, пътува и каквото и друго да е. Това е грубо нарушение на гражданските права, затова политиците се свенят да правят ваксинацията задължителна, но слагат всякакви бариери на неваксинираните, за да им отнемат правото на избор.
  —цитат от коментар 47 на oziris


  Ами, че то и в "Гатака" официално беше забранена дискриминацията, но на практика беше обществена норма...Така както е тръгнало, сме се запътили към сценария от този филм - някои височайши особи ще решават кой да живее и кой не, как да живее, какви правила да се приемат. О, чакайте, това вече се е случвало, но се засилва ефектът...Бострьом и Харари неслучайно алармираха за опасност от тоталитаризма и човечества на две скорости...Живеем в свят на богати психопати, дирижиращи реалността...

 51. 51 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Колкото и да са е без значение. Първо, със съвремените технологии всякакви мерации за партизански движения и въоръжени ревулуции, още повече със световен характер са напълно нереалистични
  —цитат от коментар 42 на Ша Шчупат държавата на Пеевски


  Да - ама ЩЕ ИМА съпротива- макар и малка!
  Пък и крайната победа- Обсадатана Ерусалим - ще е на съпротивляващите се!

  Четете бе - четете!

  Иначе - ЕТО ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАЗМИСЪЛ!

  Автоиндустрията в света беше СПРЯЛА ЗАРАДИ ЛИПСАТА НА ЧИПОВЕ!
  Заводи - които струват ПО НЯКОЛКО МИЛИАРДА - не работят!

  Представяте ли си го!
  https://www.investor.bg/novini/444/a/taivan-uskoriava-proizvodstvoto-na-chipove-za-da-spasi-avtomobilnata-industriia-320752/

  -------------
  Водещите тайвански производители на полупроводници обещаха да "направят всичко възможно", за да се справят с недостига на чипове, който парализира световната автомобилна индустрия, заяви в сряда министърът на икономическите въпроси на Тайван Уан Мей-хъ, добавяйки, че ще отнеме време, преди ситуацията да се подобри, тъй като производствените линии вече работят на пълен капацитет.
  -------------
  Автопроизводители столкнулись с дефицитом микрочипов
  Транспорт
  Крупнейшие мировые автопроизводители столкнулись с дефицитом микрочипов. Многие концерны, такие как Nissan, Honda и Ford, вынуждены сократить объёмы выпускаемых автомобилей.
  На следующей неделе из-за нехватки чипов Ford остановит работу завода по производству внедорожников в Кентукки. Представители Ford заявили, что компания работает со своими поставщиками над устранением проблем, связанных с глобальным дефицитом полупроводников. Концерн Fiat Chrysler вынужден временно закрыть завод в Канаде и отложить возобновление производства на мексиканском заводе Jeep до конца января
  Немецкий автоконцерн Volkswagen объявил о необходимости скорректировать производственные планы на первый квартал по всему миру из-за дефицита чипов. . Как пишет агентство Bloomberg со ссылкой на информацию внутри компании, число невыпущенных авто концерна может достичь сотни тысяч.
  ---------------------
  Каво става - за БОга - ми заводите за микросхеми имат мощности да печатат милиарди!

  КАК ТАКА НЯМА ЧИПОВЕ И СПИРАТ АВТОЗАВОДИТЕ НА ЗЕМЯТА ???
  В които са инвестирани стотици милиарди!

  #Кой и как ще поеме загубите ?

 52. 52 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Второ, повечето хора имат елементарно материално съзнание - трудно ще жертват материалистичното си битие, за да гонят утопични идеи за пълна свобода на индивида от държавната репресия.
  —цитат от коментар 42 на Ша Шчупат държавата на Пеевски


  Да ама Победата над Световното правителство ще е тяхна!
  Четете Книгата!

  Войската им ще е много по-малка но ще разбият противника в сраженията до Ерусалим!

  А скоро ли ще е това време - не скоро още Сирия не е паднала!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK