На живо

Коронавирусът по света: Германия забрани пътуването от държави с нови щамове (хронология)

Коронавирусът по света: Германия забрани пътуването от държави с нови щамове (хронология)

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук, положението в България следете тук.
Европейската комисия одобри ваксината на "Астра Зенека" няколко след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) я разреши за употреба.

Германия забрани пътуването от държави с нови щамове

Правителството на Федерална република Германия реши да въведе забрана за пътнически превози от страни, силно засегнати от новооткрити щамове на COVID-19. Забраната влиза в сила от утре, 30 януари 2021 г., и ще продължи поне до 17 февруари 2021 г.


По информация на посолството ни в Берлин ограниченията ще засегнат самолетни полети, железопътни и автобусни превози на пътници от Великобритания, Ирландия, Бразилия, Португалия и Южна Африка. От неделя, 31 януари 2021 г., е въведена и забрана за пристигащите от Лесото. Списъкът с държави ще се обновява в зависимост от разпространението на новите щамове на вируса.


Предвижда се транзитните коридори да не бъдат затваряни. Изключения ще се допускат при спазване на строги мерки само по хуманитарни причини, за германски граждани или за граждани с право на пребиваване в Германия.

Еврокомисията изисква за износа на ваксини да е необходимо разрешение от държавите-членки. Съгласно системата за прозрачност и въвеждане на разрешения от дружествата ще се изисква да уведомяват органите на държавите членки за намерението си да изнасят ваксини, произведени в Европейския съюз.

"Модерна" ще има проблеми с доставянето на ваксини

Американският производител "Модерна" (Moderna) съобщи, че и при него има проблеми с доставянето на дози от ваксината срещу коронавируса в Европа. Швейцария, Франция, Италия и Полша обявиха днес, че през февруари ще получат чувствително по-малко бройки от очакваното. Канада също ще бъде засегната, обяви премиерът Джъстин Трюдо, макар че източник на доставки там е различен.

ЕМА одобри ваксината на "АстраЗенека"

Ваксината на "Астра Зенека" стана третата в Европейския съюз, одобрена от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за използване срещу коронавируса.


Новината бе съобщена първо в профила на ЕМА в "Туитър", както и в последвало прессъобщение.
И в двете се посочва, че тя е подходяща за възраст над 18 години - с други думи, не се посочва горна граница от 65 години, каквато допускаше Германия, че ще се появи, след като регулаторът ѝ не я препоръча за хора над тази възраст.

Американската фармацевтична компания "Новавакс" съобщи в четвъртък, че ваксината ѝ срещу коронавирус е с ефективност 89.3 процента в предотвратяване на COVID-19 при изпитания във Великобритания.


Сходни са резултатите с новия вариант на SARS-CoV-2, причиняващ COVID-19 - половината от случаите в изпитанията са били именно с този вариант. Би Би Си отбелязва, че това е първата ваксина, която показва данни за по-заразния британски вариант.

66% ефективност на тестовете на "Джонсън и Джонсън"

Компанията "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) съобщи днес предварителни данни за средно 66% ефективност от тестовете на свой проект на ваксина срещу различни варианти на коронавируса. Това увеличава надеждата за излизане на още една ваксина на пазара при чувствително повече търсене спрямо предлагането. Освен това предимство на продукта на J&J е, че той се поставя с една доза и не изисква специално съхранение и транспорт като "свръхстудените" ваксини, които се поставят в момента в България.

И "Новартис" ще помага за повече ваксини на Pfizer

Швейцарският фармацевтичен гигант "Новартис" (Novartis) съобщи, че е подписал предварително споразумение да предостави производствен капацитет за ваксината на Pfizer/Biontech. Подробностите зависят от условията на окончателния договор, но плановете на Novartis са първите доиз да излязат на пазара през второто тримесечие на 2021г. Конкретният обект е в Щайн близо до река Рейн и границата с Германия. Това е втората голяма компания, включваща се в отговор на голямото търсене на ваксините, след като тази седмица френската "Санофи" обяви договор с Biontech за 125 милиона дози за страните от Европейския съюз.

Шотландия ще публикува данни за доставките на ваксини

Шотландия ще публикува другата седмица подробни данни за доставките на ваксини, въпреки че британското правителство и досега отказва да огласява подобни сведения. Това ще се случи на фона на скандала между ЕС и фармацевтични компании като "Астра Зенека" заради забавени доставки на ваксини, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


Шотландският първи министър Никола Стърджън, парирайки въпроси за темповете на ваксинацията, заяви, че от следващата седмица данните за доставките на ваксини ще бъдат публикувани, макар и британското правителство да пожела то самото да не огласява подобни сведения.


"От другата седмица просто ще започнем отново да публикуваме актуалните данни за доставките, за да разполагаме всички с прозрачност по този въпрос", каза Стърджън в шотландския парламент.


Великобритания няма да публикува данни за доставките на ваксини от съображения за сигурност, заяви британски държавен министър въпреки намерението на Шотландия да го направи. "Правителството не крие нищо и по мое мнение, това се прави от съображения за сигурност", каза държавният министър по въпросите на затворите Луси Фрейзър в интервю пред Би Би Си, след като беше помолена да коментира защо правителството не публикува тази информация. Огласяването на подобни данни може да изостри спора между ЕС и лекарствени производители като "Астра Зенека" за забавените доставки, отбелязва Ройтерс.
Вчера Евросъюзът предупреди фармацевтичните фирми, че ще използва срещу тях всички законови средства и дори ще блокира износ, ако те не се съгласят да доставят договорените дози.


Коронавирусът по света: Германия забрани пътуването от държави с нови щамове (хронология)

© Associated Press


Договорът на ЕС с "Астра Зенека" за ваксината на компанията срещу коронавируса съдържа поръчки с обвързващ характер, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и поиска от лекарствения производител да обясни по правдоподобен начин закъсненията в доставките. /БТА

В Боливия започнаха доставките на "Спутник V"

Боливия оповести, че е получила първите 20 хиляди дози от руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V", предаде ДПА. Боливийският президент Луис Арсе е посрещнал доставката на летището в Ел Алто в четвъртък, съобщи министерството на здравеопазването на Боливия, цитирано от БТА.


Правителството на южноамериканската страна подписа през декември споразумение с Русия за 5.2 млн. дози, с които да ваксинира населението си безплатно и на доброволен принцип.


Боливия планира да ваксинира цялото подлежащо на ваксинация население с 15 млн. дози. За тази цел правителството подписа договор за доставка също и на ваксината на "АстраЗенека". Страната се присъедини и към инициативата на ООН КОВАКС за справедливо разпределение на ваксините между богатите и бедните държави.


В четвъртък в Боливия бяха регистрирани 2652 нови случая на коронавирус, с което общият брой на заразените от началото на пандемията достигна до 210 700 по официални данни. Починали са над 10 хиляди души.

Поръчките в договора с "Астра Зенека" са обвързващи, предупреди Брюксел

Поръчките в договора, сключен между Европейската комисия и британско-шведската фармацевтична компания "Астра Зенека", са обвързващи и текстът е напълно ясен. Това каза председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и поиска разумно обяснение за забавянето в интервю за "Дойчландфунк".
Медията отбелязва, че се очаква част от договора да бъде публикуван днес и че той включва описание на договорените доставки както за последното тримесечие на миналата година, така и за всички през настоящата.

Според Фон дер Лайен клаузата, за която говори "Астра Зенека" за полагане на усилия (а не задължителна доставка), е в сила само ако се разбере, че компанията всъщност не е могла да разработи ваксина.


Фон дер Лайен коментира напрежението с "Астра Зенека", след като компанията обяви, че ще достави много по-малко от обявените количества в следващите месеци. Еврокомисията поиска обяснение, както настоя и договорът да бъде направен публичен, тъй като ЕС е финансирал разработката и производството на този продукт.


Според председателя на комисията в договора са описани ясно количествата, които трябва да бъдат доставени през декември и първите тримесечия на 2021 г. от четири производствени обекта, включително два - във Великобритания. От "Астра Зенека" твърдят, че Обединеното кралство, където ваксинирането върви много по-бързо и няма подобен проблем с доставките, е сключило своя договор с месеци преди ЕС.

Мексико зае трето място по броя на починалите

Мексико задмина Индия и излезе на трето място в света по официален брой на починалите с COVID-19, съобщи ДПА. В четвъртък мексиканското министерство на здравеопазването оповести 1506 нови смъртни случая за последното денонощие, с което броят на регистрираните починали от началото на пандемията достигна до 155 145.


Досега в Индия са установени 153 847 смъртни случая, но при население, десет пъти по-голямо от това на Мексико.


Най-много са починалите в САЩ - над 432 хиляди по данни на университета "Джонс Хопкинс". На второ място е Бразилия с 221 547 починали.

Четирима пациенти загинаха рано тази сутрин при пожар в болница за лечение на COVID-19 в румънската столица Букурещ, предаде "Ройтерс", позовавайки се на властите.


Пожарът е избухнал около 5 ч. в една от сградите на болница "Матей Балш". Трима пациенти бяха открити мъртви, а четвърти почина по-късно, съобщи държавният секретар към вътрешното министерство Раед Арафат, цитиран от "Франс прес". Той уточни, че става въпрос за болни от COVID-19. Около 120 пациенти, намирали се в същата сграда, са евакуирани, каза за АФП говорителят на румънския Инспекторат за извънредните ситуации Богдан Тома.


За момента причините за пожара не са известни. Започнало е разследване.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Хахахаха....комсомолците от ЕС, които по принцип на две магарета сено не могат да разделят се усетиха как всички ги извозиха. Милитге ми червенотиквеничковчета 😊

 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4576 Неутрално

  За собствената Ви некадърност винаги е виновен някой друг.....😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  "Еврокомисията поиска обяснение, както настоя и договорът да бъде направен публичен, тъй като ЕС е финансирал разработката и производството на този продукт."

  "От "Астра Зенека" твърдят, че Обединеното кралство, където ваксинирането върви много по-бързо и няма подобен проблем с доставките, е сключило своя договор с месеци преди ЕС."

  Дребният британският тарикатлък тоя път може да удари на камък. Очаквам да се позасилят в производството без много шум.

 4. 4 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 360 Гневно

  Островните маймуни за пореден път си показват циганиите. Добре че се махнаха от ЕС.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5503 Любопитно

  До коментар [#2] от "padrino":

  Отче, зелките са поръчали бройки. Доставчикът обещава, но не ги доставя. Кой е некадърн в случая?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  За собствената Ви некадърност винаги е виновен някой друг.....😂
  —цитат от коментар 2 на padrino


  От статията разбирам, че АстраЗенека тълкува договора по един начин, а ЕК по друг. Според статията реално ЕС е платил за разработването на ваксината. Това не изглежда никак добре за бизнеса на АстраЗенека, колкото и хлъзгаво да се опитват да се измъкнат от ситуацията.

 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4576 Любопитно

  За какво се сърдите бре? Ваксината още не е одобрена и Немците не искат да я ползват за хора над 65, защо е този шум за нероден Петко? 😂😂😂
  Защо никой не говори за Файзер....оправиха ли си "проблемите" с тяхното производство? ЕС има да получава от тях 600 милиона ваксини, далеч повече отколкото от Астра, но за това защо не се говори? 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2928 Весело

  Уши и тайфата и безполезници, наречени ЕК, само дуят бузи и се пърчат с "послания", с производството и тиражирането на които само захлупват комфузите от пълният провал на предишните им дуения.

  Ако сте забелязали - постоянно се следят и публикуват рейтинги и нива на доверие/недоверие, даже в момента се публикуват и изследвания по такива доскоро немислими въпроси към европейците като "Вярвате ли на Америка/американците?".
  Но за Уши и тайфата у Брюселя града - ни гък, ни мък!
  Бас лагам - защото е конфузно!

 10. 10 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":Отче, зелките са поръчали бройки. Доставчикът обещава, но не ги доставя. Кой е некадърн в случая?
  —цитат от коментар 6 на Незнайко в Слънчевия град


  Още по-неприятно изглежда. Зелките освен, че са поръчали, са и платили стотици милиони за разработката, а отсрещната страна ги доставя на друг, опитвайки се да играе с тълкования на договорите.

 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  В светлината на развитието на сПУТник, се чудя дали Астра Зенека не се договориха нещо с г-н Вова, уж подобни били, уж сътрудничество и изведнъж....опааа ми ние не можем да доставим а Вова - елате чехи, унгарци, българи, ние имаме а ЕС не може да осигури а и не и пука за вас. Ето, Орбан вече скочи в казана

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  "Според председателя на комисията в договора са описани ясно количествата, които трябва да бъдат доставени през декември и първите тримесечия на 2021"

  Дори и до днес ваксината на Астра Денека не е одобрена за прилагане в ЕС.
  Какви доставки са били възможни през декември!!!!
  Какъв е този договор който задължава фирмата да произвежда и да държи на склад, докато купувачът се чуди дали ще купи.

  подпис
 14. 14 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Те хубуу сега са обвързващи поръчките за ваксини, ама като се понасити пазара явно пак ще са обвързващи и тогава ще трябва да копуваме без да искаме.

 15. 15 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Е, явно нещата ще опрат до съд.
  За Брюксел, след тези изказвания, вече няма заден ход.

 16. 16 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Поръчките в договора с "Астра Зенека" са обвързващи

  Също като Пфайзел и Модерна, и тези ще вземат от нашите ваксини и ще компенсират Германия.
  Нищо ново, нищо неочаквано.
  А Кунчев ще обяснява по телевизора, че след края на пандемията ще имаме 18 милиона ваксини.

 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Всички политици в някакъв момент ги изива на марксизъм.
  Еврокомисията направи централизирани планове и разпредели пазара в ЕС между 6 фирми. Сега се сърдят, че плановете не се изпълняват.
  Мили мои западни социалисти. Дори и на източните социалисти плановете не им се сбъдваха. Спомняйте си как ние на изток планирахме да настигнем и задминем запада.

  подпис
 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Г-жа фдЛ явно си е представяла АстраЗенека като нещо подобно на фирмата от Тюбинген, където наля милиони без да е ясно дали някога ще произведат ваксина. Обаче някои произвеждали, както се оказа. И сега -- хем лоша, хем дайте я на нас. А докато траят тези градивни спорове, излезе Новавакс, 89% ефективност и защита срещу английската мутация. Някои могат и работят, прекрасна госпожо.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  За какво се сърдите бре? Ваксината още не е одобрена и Немците не искат да я ползват за хора над 65, защо е този шум за нероден Петко? 😂😂😂Защо никой не говори за Файзер....оправиха ли си "проблемите" с тяхното производство? ЕС има да получава от тях 600 милиона ваксини, далеч повече отколкото от Астра, но за това защо не се говори? 😂😂😂
  —цитат от коментар 8 на padrino


  Щото Пфайзер са американци. И приоритетно и ударно сега зареждат "Планът на Байдън". Та затова зелките свиват уши и са пра'ат на разсеяни. Че и с тая немска връзка на Бионтех ... ми как да не са "пра'йш на луд"!

  А "АстраЗенека" е удобен "козьол опущения". Особено както пропагандата се грижи да отофта нещата за редовата мат'рялоединица, та да не са сети, че тиа нефелни зельовци от Брюселя като са подписвали договора - не са чели текста с дребния шрифт. Даже се чудя - дали не умишлено, макар че като нищо е и вариантът "те толкоз си могат" ...

 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Радвам се на Брекзит, защото веднага ни показа колко успешно може да работи една страна в Европа извън ЕС.

  подпис
 21. 21 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  От статията разбирам, че АстраЗенека тълкува договора по един начин, а ЕК по друг.
  —цитат от коментар 7 на Индиана


  Не само договора, а и ефективността. Абе фсичко.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 22. 22 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4576 Любопитно

  До коментар [#2] от "padrino":Отче, зелките са поръчали бройки. Доставчикът обещава, но не ги доставя. Кой е некадърн в случая?
  —цитат от коментар 6 на Незнайко в Слънчевия град


  Напълно съм съгласен с теб, договора си е договор и трябва да се изпълнява, НО....точно там идва проблема. ОК също има договор с Астра за доставки както и ЕС. От къде на къде ЕС има право да каже на Астра, че те НЕ трябва да си спазват договора с ОК и да намалят доставките по този договор, за да изпълнят техния договор?
  При нарушен договор си има наказания и обезщетения, но ЕС не може да нареди на Астра да наруши договорът си с ОК, за да изпълни техния. Как това действие е законно?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4576 Любопитно

  [quote#10:"Индиана"][/quote]

  Да споделиш нещо за милионите платени на Санофи? Къде е тяхната ваксина?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Тая ухилената дали и тя е в схемата с "връщането" на евросредства??!! Няма ли да попита Паунови как " спечелиха " 69 милиона от договора, който е все по - ясно че няма да бъде спазен...

 26. 26 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  Вèра имаше един доктор , който твърдеше че руската ваксина е пропагандна ...днес БАМ Боливия за 5 мил дози :)) Мили родни пропагандни байдънисти :))

 27. 27 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  [quote#19:"xm..."][/quote]

  Вирусът мутира и трябват непрекъснати изследвания, модификации, гъвкавост. Но бюрократите не са гъвкави, освен това те имат други цели -- да прикриват несправянето си, да отмъщават за Брекзит, да насърчават онази умна жена в Шотландия и т.н. Както винаги, встрани от реалната щел.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 28. 28 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  [quote#10:"Индиана"]
  —цитат от коментар 24 на padrino
  Да споделиш нещо за милионите платени на Санофи? Къде е тяхната ваксина?[/quote]

  А, изоставиха я, ма казаха, че нямало да я забравят. Ще живей в сърцата им.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3456 Неутрално

  До коментар [#10] от "Индиана":

  Поръчали и платили нещо което все още не са одобрили

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Напълно съм съгласен с теб, договора си е договор и трябва да се изпълнява, НО....точно там идва проблема. ОК също има договор с Астра за доставки както и ЕС. От къде на къде ЕС има право да каже на Астра, че те НЕ трябва да си спазват договора с ОК и да намалят доставките по този договор, за да изпълнят техния договор?
  При нарушен договор си има наказания и обезщетения, но ЕС не може да нареди на Астра да наруши договорът си с ОК, за да изпълни техния. Как това действие е законно?
  —цитат от коментар 22 на padrino


  Явно постигнахме съгласие, че АЗ избирателно нарушава договора с ЕС, а спазва останалите. Най-вероятно става дума за пари.

 31. 31 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 251 Разстроено

  "Поръчките в договора, сключен между Европейската комисия и британско-шведската фармацевтична компания "Астра Зенека", са обвързващи и текстът е напълно ясен."

  Ха сега майтап юристите на Астра Зенека да са прочели по-добре договора от тези на ЕС. Това размахване на пръст до нищо хубаво няма да доведе.

 32. 32 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2470 Разстроено

  От известно време, четейки коментарите под матетиалите за ваксините и ковида, все повече се убеждавам, че за съжаление, май форума се е напълнил с тролове и полезни идиоти... или с напредването на възрастта започват странични ефекти от иначе що годе читави съфорумци ... От друга страна съм на ясно, че от хора израснали я атмосфера на критикарство и чакане някой да ги оправи, кой знае каква обществена инициатива и разбиране на нещата не може да се очаква ... а най смешни са критикарите, дето са на чуждото метено, за което нямат грам принос ....

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 33. 33 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  [quote#10:"Индиана"]
  —цитат от коментар 24 на padrino
  Да споделиш нещо за милионите платени на Санофи? Къде е тяхната ваксина?[/quote]

  Не само на Санофи, а и за всички останали, на който ЕС даде милиарди предварително. Щеше да е проблем, ако Санофи реши да доставя на the highest bidder, а не на тоя, които е финансирал целия цирк.

 34. 34 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4576 Любопитно

  [quote#30:"Индиана"][/quote]

  Коя част от ТОВА СА ДВА РАЗЛИЧНИ ДОГОВОРА не разбираш? Един договор с ОК, другият договор с ЕС. И сега ЕС искат Астра да си нарушат договора с ОК, за да изпълнят техният.... Не ми отговори как това е законно?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 35. 35 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 682 Неутрално

  https://www.politico.eu/article/europe-coronavirus-vaccine-struggle-pfizer-biontech-astrazeneca/

  Ето един качествен материал по темата за изоставането на ЕС с набавянето на ваксини от сериозна и подчертано про-брюкселска медиа. Който може да чете на английски, нека се запознае.

 36. 36 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Някой май започва са се гъбарка?...

 37. 37 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Това са манипулативните приоми на европейските чиновници за манипулиране на населението. Фон Лайър настоявала компанията да публикува договора! Ами да го публикува тя! Впрочем Мандел-Зенека вече публикува части от договора , а пълния текст ще бъде публикуван до края на деня и според становището на няколко авторитетни юридически компании, които са консултирали договорът между ЕС и Зенека е аморфен и неяснен, а платените 330 млн Евро на европейските данъкоплатци не е ясно за какво са платени предварително; в договора се предвижда, че Астра Зенека няма да връща тези пари, дори ако не произведе нищо. Също така, съгласно договора доставките започват след одобряването на ваксината, каквото одобряване все още корумпираната ЕМА не е дала. Това поведение на европейските чиновници обяснява подкрепата на същите или подкрепата на предствителите на ЕНП, които имат мнозинство в ЕС институциите за диктатурата в България.

 38. 38 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4576 Весело

  "Поръчките в договора, сключен между Европейската комисия и британско-шведската фармацевтична компания "Астра Зенека", са обвързващи и текстът е напълно ясен."Ха сега майтап юристите на Астра Зенека да са прочели по-добре договора от тези на ЕС. Това размахване на пръст до нищо хубаво няма да доведе.
  —цитат от коментар 31 на shymi


  Предполагам си забелязал това:
  "Според председателя на комисията в договора са описани ясно количествата, които трябва да бъдат доставени през декември и първите тримесечия на 2021"

  Декември???? ЕС са договорили доставки на нещо което дори в този момент не са разрешили за използване?😁😁😁😁😁

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 39. 39 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 682 Весело

  До коментар [#28] от "Един вампир броди из Европа":

  Не са я изоставили, ама ще е готова към ноември, та затова за момента го играят хеленик ботлинг къмпани.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2928 Весело

  [quote#19:"xm..."]
  —цитат от коментар 27 на Един вампир броди из Европа
  Вирусът мутира и трябват непрекъснати изследвания, модификации, гъвкавост. Но бюрократите не са гъвкави, освен това те имат други цели -- да прикриват несправянето си, да отмъщават за Брекзит, да насърчават онази умна жена в Шотландия и т.н. Както винаги, встрани от реалната щел. [/quote]

  Каква "гъвкавост" в случая? Чисто чиновническа "дейност" от страна на зелките!

  Тая с АстраЗенека е точно като оня дрът виц за бригадата на Манго, която сключила договор да боядиса кораба. И отиват да го приемат - гледат - боядисан само половината! Що така, бе Манго? - питат. А Манго вика - Ми според договора! Глей тука к'во пише - от едната страна - Манго с бригадата - от другата - директорът на корабостроителницата и главният счетоводител!

 42. 42 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2928 Весело

  Някой май започва са се гъбарка?...
  —цитат от коментар 36 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Ба, започва!

  От самото начало мат'рялонаселението го третират по прословутата "рецепта" - "като гъби" - натикани в мазето, на тъмно и ги заливат с ... таквозата ... тор, де ..

 43. 43 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#18] от "Един вампир броди из Европа":

  И за уточним - сключи договор първо с тях и им плати 350млн евра и още 80млн гаранции по кредит, защото баха напълно фалирали.
  И това не е някаква обикновена фирм, а затворена непублична компания на една фамилия занимаваща се ИТ (САП), имаща само идея да произвежда ваксини, но никога разработила такива.

  Къде ли се е скрило онова симтапично румънско девойче дето щеше да се занимава с тия неща?

  И стотиците евродепутати от целия спектър да започнат да поставят въпросите на леля Урсула?

 44. 44 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 617 Весело

  От известно време, четейки коментарите под матетиалите за ваксините и ковида, все повече се убеждавам, че за съжаление, май форума се е напълнил с тролове и полезни идиоти... или с напредването на възрастта започват странични ефекти от иначе що годе читави съфорумци ... ....
  —цитат от коментар 32 на DDR


  Добре дошъл в нашето малко, но задружно общество :)

 45. 45 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#29] от "дерибеев":


  Коя част от ТОВА СА ДВА РАЗЛИЧНИ ДОГОВОРА не разбираш? Един договор с ОК, другият договор с ЕС. И сега ЕС искат Астра да си нарушат договора с ОК, за да изпълнят техният.... Не ми отговори как това е законно?
  —цитат от коментар 34 на padrino


  Явно и ти не разбираш. ЕК пита защо не се изпълнява техния договор, което е нарушение на договора (според ЕК), и не е нарушение (според АЗ). Това, че АЗ избира да изпълни договорите си с UK или с други, които плащат по-големи суми, при положение, че ЕС плаща огромни за разработката, може и да ви изглежда много добре на острова, но изглежда изключително зле на континента. Моите очаквания са ,че АЗ ще направи всичко възможно да достави обещаното без повече шум. Едва ли биха искали да се съдят с ЕК по толкова заредена тема като ваксините. Просто не е добре за бизнеса.

 46. 46 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Дали ЕС или АстраЗенека са прави, очевидно нещата ще бъдат решени от съд и ще разберем.
  За България обаче ми се струва очевидно, че без ЕС щяхме да се справим значително, значително по-зле с поръчването на ваксини.
  То ние нямаме капацитет и организация да поставяме дори пристигналите ограничени количества, а какво щеше да стане без ЕС, не ми се мисли.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3499 Весело

  ДрОгаре! ЦК на ЕССР веч е решил! Ни крачка назад! Щото пАре сме давале! Пени се не пени, ша го ядете! 😀 И никви мрънкания в строя! Ясно? 😉

 49. 49 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Солидарността, която обещаваше Фон Дер Лайен се превърна в голямото надцакване. Който даде повече пари взема дозите, а другите гледат умно. Това за пореден път доказва, че въпреки политическото мотивационно говорене за солидарност, човешки права, европейски ценности и т.н. реалността е нещо съвсем различно.

  Това е поредния удар върху сринатата репутация на ЕС, вече треторазрядни фирми си правят гаргара с евро чиновниците. Сега видимо си пролича защо Англия напускат ЕС, да не говорим за монетарната политика и връзките с останалите държави. Щом позволяваш трета страна да ти спира газови проекти, без единно мнение за нерегламентирана намеса на трети страни, от европейските чиновници нищо не става. Евтиният газ прави европейската икономика много по-конкурентна и възтановява паритета на силите, което е гаранция за световния мир.

 50. 50 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  И сега ЕС искат Астра да си нарушат договора с ОК, за да изпълнят техният.... Не ми отговори как това е законно?
  —цитат от коментар 34 на padrino


  Напълно законно ще забранят износа на активната субстанциия от фирмите в Белгия и Германия, които сега отиват в Англия. Голяма глупост е сега да тръгнеш да се противоставяш открито на ЕС и да го увърташ, но винаги може да се опита.

 51. 51 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4576 Любопитно

  До коментар [#45] от "Индиана":

  ЕС се явява във формата на обидено дете. Интересното е, че те съвсем избирателно не ПОПИТАХА Файзер, защо доставиха милиони дози на Израел когато спряха доставките за Европа заради "производствени" проблеми а сега се дърлят на Астра, че доставяла на ОК а не на тях.
  Ако са толкова загрижени да пратят полицията да влезе в завода на Файзер, защо само в завода на Астра? Пак да повторя...пълни некадърници управляват ЕС и ВСИЧКИ в Европа си патят заради това.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 52. 52 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4576 Любопитно

  [quote#50:"gianni"][/quote]

  Да изчакаме малко а? Първо....за да искат доставка трябва да одобрят ваксината....одобрение за момента НЯМА.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 53. 53 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Защо от разследващите журналисти не чуем с колко ваксини Спутник 5 са се имунизирали в Израел? Нека бъдем обективни, аз след толкова венцеславни статии не видях най-важното - колко хора са починали от масовата ваксинация. Вече Израел разхлабили ли са мерките, нали уж това беше целта на краденето на ваксини и съответно ваксинацията - да отворят напълно икономиката преди всички останали западни държави.

  За мен е напълно непонятно как се пишат толкова големи статии без да засегнат най-важните теми, това е голяма класа на съвременната журналистика - огромни статии без да кажеш нищо по същество. Свалям им шапка!

  Можеби журналистите са заети с Навални, това е много по-важен въпрос за всички граждани, разбира се.

 54. 54 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#19] от "xm...":
  До коментар [#48] от "Vlado Nikolov":

  изобщо веселба голяма

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 201 Неутрално

  [quote#30:"Индиана"]
  —цитат от коментар 34 на padrino
  Коя част от ТОВА СА ДВА РАЗЛИЧНИ ДОГОВОРА не разбираш? Един договор с ОК, другият договор с ЕС. И сега ЕС искат Астра да си нарушат договора с ОК, за да изпълнят техният.... Не ми отговори как това е законно?[/quote]

  Много е просто, Астра Зенека да са му мислили, когато са подписвали цитата "ТОВА СА ДВА РАЗЛИЧНИ ДОГОВОРА".
  2 ДОГОВОРА не дава право на отказ на изпълнение на единят.
  Разбирам желанието на великобритите да вземат повече ваксини, но ЕС не трябва да си отстоява правата до край.
  За съжаление, в ЕС има колективна отговорност, което много ни пречи.

  П.С. Аз съм за пряко избран от народа на ЕС президент и правителство. Само така в някаква степен ще противопоставим на Русия, Киятай, САЩ и пр.
  Ако брекзит не доведе до реформи в ЕС, значи бритите са направили праввилен избор.

 57. 57 Профил на sja11638525
  sja11638525
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Баамааму, колко юристи-съфорумци са чели договора и как му правят дисекция. Браво! Впечатлен съм!

 58. 58 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2928 Весело

  До коментар [#19] от "xm...":До коментар [#48] от "Vlado Nikolov":изобщо веселба голяма
  —цитат от коментар 54 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  А не, бе!

  Уши успя за пет години да приземи Луфтвафе и да направи от Бундесвера Патьомкинско село. Нещо, което Съюзниците - СССР, САЩ и Британия успяха също едва за пет години, обаче с обединени сили ...

 59. 59 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Големи събития днес.

  И Парламентарната асамблея на Съвета на Европа - международната организация, част от която е Европейският съд по правата на човека (да не се бърка с ЕС и в която Великобритания остава член) - прие резолюция, че ваксините не трябва да бъдат задължително и никой не трябва да търпи дискриминация поради неваксиниране.

  https://pace.coe.int/en/files/29004/html

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 60. 60 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4576 Весело

  Големи събития днес. И Парламентарната асамблея на Съвета на Европа - международната организация, част от която е Европейският съд по правата на човека (да не се бърка с ЕС и в която Великобритания остава член) - прие резолюция, че ваксините не трябва да бъдат задължително и никой не трябва да търпи дискриминация поради неваксиниране.https://pace.coe.int/en/files/29004/html
  —цитат от коментар 59 на baba_zozolana


  Точка 7.2.2 е много интересна.
  7.2.2 develop strategies for the equitable distribution of Covid-19 vaccines within member States

  Интересно как сега Немците ще обяснят как те получават най-много ваксини в сравнение с всички останали държави в ЕС?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 61. 61 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Много ми е интересно какви щети са нанесли Астра/Зенека на ЕС? Забавянето на доставките е факт. Но каква е щетата? То хубаво да съдиш някой, но нали трябва да докажеш, че с действие или бездействие ти е навредил? По същата логика могат да се сърдят на колумбийските дилъри, че са намалили доставките на кокаин в Германия. Говорим за субстаниция, която не е позволена в ЕС. Също така брюкселските зелки подписаха документи за равномерно разпределение на ваксините по света, а не само в ЕС!!! Те в Европа не могат да ги изравнят - сравнете колко % са ваксинирани в Германия и колко в България. Колкото повече бюрокрация се създава, токлова по зле става!

 62. 62 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 251 Любопитно

  До коментар [#60] от "padrino":

  То не трябва ли да се обясняват и за допълнителният договор, който бяха сключили с Pfizer, докато се заканваха на всеки друг в ЕС, че ще му се карат, ако направят нещо такова и трябваше да има само дружно сключени договори?

 63. 63 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 789 Неутрално

  При нарушен договор си има наказания и обезщетения, но ЕС не може да нареди на Астра да наруши договорът си с ОК, за да изпълни техния. Как това действие е законно?
  —цитат от коментар 22 на padrino

  Доколкото може да се разбере от хвърляните в публичното пространство изявления Астра са се набълбукали с договори които са повече от производствения им капацитет, като са се надявали на по-разсрочени във времето поръчки. Сега обаче "изненадващо" ЕС който им е финансирал разработването на продукта си иска доставките. Дотук не виждам нищо по-различно от обикновен търговски спор - някой се изхвърля да сключва договори които не би могъл да изпълни ако тръгнат едновременно, като се надява влизането им в сила да стане последователно. Това се случва от време на време и за целта в договорите си има предвидени неустойки. Отделно обикновено договорите не влизат в сила докато не се плати аванса - което в случая може да е финансирането на разработката.
  На теория изглежда ЕС да е напълно в правото си. Какво ще се получи в съда е друг въпрос - големите компании могат да имат правни разходи понякога съпоставими с основната си дейност, така че много зависи как точно са извъртяли условията на договора.
  Лично аз не бих си позволил да извъртя подобен номер на клиент, дори да съм сигурен че с добре написан договор ще спечеля в съда. Загубата на репутация би ми струвала повече от евентуалните еднократни печалби. Но това се отнася за дребни риби като мен, когато играят милиарди големите не се изчервяват от срам.

 64. 64 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Като си помисля, че тук се врачуваше, че в УК нямало да има ваксини след Брекзит......

  Here for the LOLS
 65. 65 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2928 Весело

  Като си помисля, че тук се врачуваше, че в УК нямало да има ваксини след Брекзит......
  —цитат от коментар 64 на kaiser


  Тук даже доскоро се врачуваше, че няма да има въобще Брекзит!
  Ма вий характера, характера гледайте! - дет' са викаше в оня дрът виц за мрънкащият сгодяван, че предлаганата му мома била грозна, куца, кривогледа, пъпчива, тъпа ...

 66. 66 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#63] от "nigel":

  Ами в съда ЕС трябва да обясни, защо е финансирала и сключила предварителни договори много (месеци) преди Астра с конкурентите им, а те са доникъде в момента с ваксините?
  Разумната логика е, че ЕС трява да получи първо ваксини от първите които е финансирала и сключла договори и чак тогава да има претенции към Астра.

 67. 67 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#46] от "еспресо":

  Никакъв шанс няма ЕС в съда.
  Все едно ти произвеждаш мотики.
  На пазара има клиент с голяма нужда от мотики и той не е единствен.
  Този клиент (ЕС) сключва договор с твой конкурент и го финансира и след няколко месеца сключва подобен договор с теб,
  Твоят конкурент на който му е осигурено предимство не произвежда никакви мотики и клиента настоява ти да покриеш спешно издънката на привелигирования конкурент..
  Положението е ясно - корумпираните зелки в Брюксел цопнаха в батака.

 68. 68 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Баамааму, колко юристи-съфорумци са чели договора и как му правят дисекция. Браво! Впечатлен съм!
  —цитат от коментар 57 на sja11638525


  Те са го писали, подписали. Правят изпитванията на ваксините, одобряват, отхвърлят също така. Кат цяло са много мощни)))

 69. 69 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#68] от "cavenn":

  Точният термин е “засегнати” от действията на крувит нитзаним. Цената на европейската корупция се заплаща от хилядите затворени и разорени бизнеси, изграждани в продължение на десетки години, с някои и столетия, от цели семейства, инвестирали в тях не само всичките си средства, но потенцияла на няколко генерации и тяхното бъдеще. Фон Лайър и всичкото чиновник с дебели гуши от бркселското сити няма как да знаят какво причиняват със своята корупция и неграмотност, защото по-голямата част никога не са работили през живота си, каро дребната партийна пропагандаторка към момента председател на Съветските обединени държави.

 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Има нещо гнило в Дания.

 71. 71 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#67] от "k_":

  Трябва да си много тъп и самонадеян за да се подиграваш с клиент чийто пазар е поне пет пъти по голям от този който фаворизираш. Да не забравяме, че този клиент на всичко отгоре прави и закони. Да не стане така както казваха децата: ще дойде мачка за погачка.

 72. 72 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#71] от "gianni":

  Нещо не схващам?
  Като как Индия с нейните 1 и половина милиарда е "пет пъти по-малка" от 500мил, за нещо което струва 5 лева?
  Отделно, че европейските консуматори, особено младата част освен че обедняват с бързи темпове, ами нещо почва да им щрака в главите и ги е обладала новата мода, която включва нещо като подивяване. И това става въпрос за млади хора - не разчитай на добър пазар в Европа поне едно поколение.

 73. 73 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#71] от "gianni":

  Нещо не схващам?
  Като как Индия с нейните 1 и половина милиарда е "пет пъти по-малка" от 500мил, за нещо което струва 5 лева?
  Отделно, че европейските консуматори, особено младата част освен че обедняват с бързи темпове, ами нещо почва да им щрака в главите и ги е обладала новата мода, която включва нещо като подивяване. И това става въпрос за млади хора - не разчитай на добър пазар в Европа поне едно поколение.

 74. 74 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3485 Весело

  И вместо сертификат , че дават по една плюшена маймунка-играчка.......

 75. 75 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#73] от "k_":

  Няма какво да разбираш. От Индия ще получат не 5 лева на доза, ами и 5 стотинки няма да изкарат. Ще им платят някой лиценз и ще си бъркат илача сами. Ако Биг Фарма чака на Индия и Китай, ще трябва да умре от глад. На тях им е изгодно да произвеждат там и да продават на Запад

 76. 76 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3998 Неутрално

  До коментар [#3] от "Индиана":


  До коментар [#4] от "astra_explorer":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  ЕС ще намери начин да им го "върне с лихвите"

 77. 77 Профил на ayw26648663
  ayw26648663
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#10:"Индиана"]
  —цитат от коментар 24 на padrino
  Да споделиш нещо за милионите платени на Санофи? Къде е тяхната ваксина?[/quote]

  Ми дето е ваксината на Мерк.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK