Брюксел публикува договора с "Астра Зенека" - той обхваща и заводите във Великобритания

Брюксел публикува договора с "Астра Зенека" - той обхваща и заводите във Великобритания

© Associated PressЕврокомисията публикува днес договора с британско-шведската фармацевтична компания "Астра Зенека" в разгара на спора заради резкия спад в очакваните дози от ваксината за коронавирус, които ще бъдат доставени.


"Астра Зенека" обяви, че ще намали дозите, които първоначално ще достави, с 60%, заради предполагаеми проблеми с централите си.


От съобщението на комисията се разбира, че редактираната информация - липсват числа и срокове за доставка - е резултат от съгласуване с производителя.
В текста, публикуван от комисията, изрично се посочва, че компанията "ще положи възможно най-голямото разумно усилие" да "изгради капацитет" да произведе ваксината и да предостави 300 млн. дози (с опция за още 100 млн.) "в производствените заводи, разположени на територията на ЕС".


Това обхваща към момента на сключване на договора и заводите във Великобритания според позицията на Брюксел и оттам идват призиви част от количествата в британските заводи да бъдат отклонени към континента. Компанията отказва с мотива, че договорът с Великобритания е сключен два месеца по-рано.


Брюксел публикува договора с "Астра Зенека" - той обхваща и заводите във Великобритания
Производствените мощности обаче действително включват Великобритания според договора и това е записано в неговото Приложение А (39 стр. и на горния скрийншот).


Единствената информация, която се очакваше да е достъпна, а не е, е графикът за доставяне на дози за всеки месец или поне за всяко тримесечие, както съобщи радио "Дойчландфунк" след интервю с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.


"Най-голямо разумно усилие"


Точният срок на доставки - месец по месец - е скрит в публикувания от Еврокомисията документ. Липсва и цената за една доза.Има обаче обяснение какво точно се разбира под "най-голямо разумно усилие" - термин, за който двете страни също започнаха спор. Става въпрос за способността на компания с мащабите на "Астра Зенека" да изгради нужния капацитет и да произведе ваксината, а от страна на ЕС се очаква подкрепа в хода на процеса (Брюксел повтаря, че са инвестирани сериозни суми).


Комисията уточнява, че се надява да бъдат публикувани всички договори за тези ваксини с фармацевтичните компании (този с "Астра Зенека" е вторият след "Кюрвак").


Очаква се Европейската агенция по лекарствата да одобри договора по-късно днес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK