Дания е лидер в ЕС по ваксиниране - къде е тайната на успеха

Дания е лидер в ЕС по ваксиниране - къде е тайната на успеха

© ReutersДания изпитва същите затруднения със забавени и намалени доставки на ваксини, пред които внезапно се изправи Европейският съюз, но въпреки това не променя плановете си да приключи с кампанията през лятото на 2021 г. Всички желаещи да се защитят от разболяване от коронавируса, ще могат да го направят до 4 юли. Разликата спрямо досегашните планове е удължаване само с една седмица.


На какво се дължи преднината, която тази скандинавска държава постигна дотук?


Разбира се, в плановете има несигурност, защото те се основават на прогнози, че всички обеми и договори ще се спазят, както и че предстои одобряването на нови и нови ваксини. През март на около 190 000 души по-малко от предвиденото ще бъде предложено ваксиниране и макар плановете да се създават с допускане на известни отклонения това не е малко за страна с под 6 милиона души население. В петък одобрение за ЕС получи AstraZeneca и се очаква до два месеца същото да стане с продукта на Janssen (фарма поделението на Johnson & Johnson).
При същите условия е поставена и България, но разликата е, че към днешна дата са ваксинирани 4% от датчаните и 0.6% от българите. При това на Дания не се полагат повече бройки, отколкото на България.


По принцип подобно сравнение не е съвсем коректно, защото всяка страна подхожда по различен начин към ваксинирането. И все пак откъде идва подобна очевадна разлика?


Дял ваксинирани с поне една доза в ЕС по данни към 30 януари.

Дял ваксинирани с поне една доза в ЕС по данни към 30 януари.


На 27 декември пенсионерът Леиф Хейселберг стана първият ваксиниран датчанин, а в България се започна със здравния министър и свещеник от Светия синод. До днес в Дания са ваксинирани хората във всички домове за възрастни, стари хора, нуждаещи се от асистенти по домовете си и специфични групи в риск. Това означава начало на кампанията от местата, където голяма част от най-застрашените са съсредоточени в институции и няма нужда да се издирват по адресите.

  • До края на март трябва да бъдат ваксинирани всички служители в здравния и социалния сектори.

Следващата група, на която ще бъде поставена първа доза, са всички над 85 години. После има групиране на 80-84-годишните, 75-79 и тези на 65-74 години. Ваксинирането на датчани под 65 години няма да започне преди април.


"Абсолютният ни приоритетен фокус е да защитим нашите възрастни и най-застрашени хора. При ограничения брой ваксини в момента няма възможност да поставяме дози на други групи", каза тази седмица Сьорен Брострьом, директор на националната здравна агенция.


За разлика от повечето други държави, чакащи ваксината на AstraZeneca - в пъти по-евтина и превозвана и съхранявана в обикновен хладилник - Дания избра модел, в който от началото заложи на Pfizer-BioNTech, бързо изгради "студена верига" за доставяне и съхраняване и не запазва втората доза, а поставя всички налични веднага и втората се отлага с до 6 седмици (при 3 седмици препоръка на европейския регулатор).


"Позицията на правителството е ясна и те я е, че в момента, в който ваксините са на датска територия, те трябва да се използват", каза премиерът Метте Фредериксен, цитирана от "Франс прес".


Дания не е изключение от европейските протести срещу ограниченията. На 23 януари в Копенхаген имаше шествие на т.нар. Съпротива в черно.

© Reuters

Дания не е изключение от европейските протести срещу ограниченията. На 23 януари в Копенхаген имаше шествие на т.нар. Съпротива в черно.


Има поне 4 фактора, от които могат да се поучат много страни


1. Доверие към институциите


Знаете ли защо датчаните приемат да плащат едни от най-високите данъци върху доходите им? Защото имат доверие, че институциите им добре ще похарчат тези пари, така че да се възползват всички. Този пример се дава днес и по отношение на действията в пандемията, разказва агенция "Блумбърг".


"Населението ни има голямо доверие в здравните власти и това ни даде добра стартова позиция за кампанията", коментира Брострьом.

 • Ефектът се вижда и от желаещите да си поставят инжекция, които се увеличават - от 76% (по данни на проекта HOPE на националната телевизия DR) през декември до 87% тази седмица. Отговарящите, че не искат ваксина намаля от 13% на 8%, а на колебаещите се - от 11% на 5%.

Това само показва, че програмата върви добре, коментира водещият учен на проекта проф. Михаел Петерсен от Университета в Орхус. "Датчаните видяха, че не се случват ужасните истории за странични ефекти, които се разпространяваха. Ефектът е същият като при чакащите на опашка - отзад застават онези, които се оглеждат как вървят нещата в началото", допълва той.


2. Електронно здравеопазване


Цифровите мрежи и т.нар. дигитално здравеопазване играят тук решаваща роля. Датчаните използват изключително малко парични плащания и са свикнали да контактуват с властите онлайн или с приложения за смартфони.


Всеки притежава личен номер CPR, свързващ го с местен или централизиран национален регистър, има специално приложение за електронни писма между властите и гражданите, а централизираната база данни помага на организаторите на ваксинирането бързо да поставят всекиго в специфична група според приоритетите.


Здравната агенция има специална страница с информация за ваксинирането и на нея има отговори на специфични въпроси от типа на "Мога ли да избера коя ваксина да си поставя?" (отговорът е "Не") и видео клипове на няколко езика (за информация, както и за разпространяващата се дезинформация), включително сръбски, хърватски, арабски, кюрдски, фарси, урду и др.

  • Подробно е обяснено как да разбереш кога идва твоят ред:
  • "Ще бъдете информирани по електронна поща (e-Boks), а някои - от своите работодатели или по пощата. След това трябва да се регистрирате на vacciner.dk за конкретния ден и час (не го правете преди да сте уведомени) и ако не се справяте, помолете приятел или роднина за помощ. За всяка целева група ще започва отделна информационна кампания."


Дания е лидер в ЕС по ваксиниране - къде е тайната на успеха

© Reuters


3. Ясна комуникация


Ефективната цифрова инфраструктура помага населението да бъде информирано, но не замества изискването за ясни послания. Това си пролича още миналата пролет при бързото затваряне на икономиката и направените от тази кампания изводи.


Когато посланията и информацията не оставят пространство за догадки и неясноти - а това изисква добре обмислен план - хората са по-склонни да се доверяват на системата.


4. Ефективна администрация


Високото качество на администрацията е харакерна черта за скандинавските държави, но Швеция и Финландия, например, изостават доста назад с ваксинирането. Типичното за Дания е, че програмата за ваксиниране е централизирана, докато шведи и финландци заложиха повече на местните здравни власти. Това най-малкото помага на Дания за бързо и ефективно разпределяне на дозите и обратна връзка от всеки район.

 • "Имаме наистина добро и функциониращо сътрудничество с регионите, общините и джипитата при практическото планиране на ваксинациите. Всички агенции - дори полицията и армията - са включени, така че всеки знае какви са плановете и как да ги прилага", обяснява Брострьом.

Помислено е и за това дали и на кои чуждестранни граждани в Дания (включително тези от Гренландия и Фарьорските острови, които са със специален статут) се полага ваксиниране и всеки, който не е датчанин, може да получи подробен отговор.


Дания е лидер в ЕС по ваксиниране - къде е тайната на успеха

© Reuters


Амбициозни цели


В бивша военна сграда в Роскилде, например, процедурата е организирана така, че медицинска сестра поставя доза на всеки 12 минути. Освен това в цялата страна се доставят от специалните спринцовки и игли, така че от флакон да се изтеглят по 6 дози, а не 5, както е записано на опаковките.


Целта ни е да сме способни да ваксинираме по 100 хиляди датчани на ден, когато разполагаме с достатъчно ваксини.


Метте Фредериксен,

премиер на Дания


Това може да се окаже твърде амбициозно заради навлизането на новите по-заразни варианти на коронавируса - заразените с B.1.1.7., идващ основно от Великобритания, се увеличиха от 2% на 13% от всички случи в рамките на месец и се очаква той да е доминиращ през февруари.


Следва и естественото забавяне на кампанията - новите групи не са съсредоточени в домове за възрастни, а трябва да отидат до съответния пункт.

Ключови думи към статията:

Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Завиждат на успехите на ГЕРБ и искат да злепоставят Бойко. Но ние няма да се поддадем и пак ще гласуваме да ни поуправлява още.

 2. 2 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Какви са тези глупости, та и в Швейцария е същото като в България, даже по-зле защо я няма на графиката.....

 3. 3 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 935 Неутрално

  "къде е тайната на успеха"

  Лидерът не техния ГЕРБ не е всеки ден в "жипката", а действително работи!

 4. 4 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  щото е пълно са мангъровци и други подобни полезни хора

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 6. 6 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  По принцип подобно сравнение не е съвсем коректно, защото всяка страна подхожда по различен начин към ваксинирането. И все пак откъде идва подобна очевадна разлика?
  __________________________________________________

  И аз се чудя като гледам приложената графика!

  Кой и защо е изтрил къде са например немците? Или Полша, Унгария и Словения?

  Прилича на тънка манипулация, за да изкарат, че България е на опашката!

 7. 7 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Техния Бойко е по-малко Бойко от нашия Бойко и затова стана тъй.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  Какво има в Дания?

  1. Доверие към институциите
  2. Електронно здравеопазване
  3. Ясна комуникация
  3. Ефективна администрация

  Е, тогава защо се правят сравнения с България?

 9. 9 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#5] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  reported by whom and where поименно колега поименно.

 10. 10 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dariya Koleva":

  Нямаш грижи, ето ти ги немците, поляците, унгарците и словенците: https://i.postimg.cc/K4hkKngd/vaccine.png

  Обичам да грухтя и плюскам.
 11. 11 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1554 Весело

  Мениджъра на Пфайзър не иска да се ваксинира, смисъл каква по добра реклама :)))) Бременни жени, децата им получават аборти след 2-рата ваксина, хора припадат и тнн...
  За болест с 99% шанс да оцелееш и дори да не забележиш особено ако си млад :)))

  А и си изкарайте от главата, че някога ще се върнем към нормално, това е само началото :))) Вече всички са дресирани да носят маски, вече е навик, минало е нужното време да стане навик, ся дори да кажат утре, че няма вирус, някои ще продължат да носят :))) Психологичните последствия от социалната изолация, отчуждаването от другите хора :)) Няма как да се върнем към каквото беше :))))))

 12. 12 Профил на naturist
  naturist
  Рейтинг: 184 Любопитно

  До коментар [#6] от "Dariya Koleva":

  България е на опашката и това не е фалшификация, а неоспорим факт, независимо къде се намират Германия, Унгария или подобни. Те са по-напред от нас. Съвсем очевидно е, че ако се нанесат всички имена ,няма да се види нищо на графикатата, тъй като повечето държави са в златната среда, но ясно се вижда че България е последна и дори около нея е празно. Манипулацията е в това, че не са включени други държави от Европа , които не са в ЕС, за се очертае още по ярко, че България е последна, тогава можеше и някой мисирка да зададе най-после въпроса "Възможно ли е изобщо да сме с толкова ниска управленска експертиза"????? Това е главния въпрос, изобщо управлява ли се в България или самно се краде. Ако се управлява, как си личи това? По какво? Защото резултатите са почти същите като система , която не се управлява!

 13. 13 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Нямат Ристю, който да обявява всяка дейност, фирма, сделка за корумпирана 😄!
  Вършат черната работа на БСП, както Мая общата го правеше. 😏

  agent
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  И по ТОЗИ показател ли сме на ПОСЛЕДНО място в България?!

  Евала, аферим, ашколсун.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#14] от "Norman Granz":

  "на ПОСЛЕДНО място в България?!" >> В Европа имах предвид, но то би трябвало да е ясно, освен за участници от ГЕРБ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  След като прочетох, тайната на успеха им май е в парите. Платили са повече, за да имат от по-скъпата ваксина. Ние сме направили точно обратното.

  Останалото за доверието в здравните власти, организацията, комуникациите и т.н. са спомагащи фактори, които може би отличават Дания от другите европейски страни. Но за изоставането на България спрямо всички останали 26 страни в ЕС, виновна е Андрешковщината на правителството.

 18. 18 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  До коментар [#12] от "naturiST":

  И закъде си се разбързал?
  Месец по-рано или по-късно няма никакво значение.
  До един-два месеца дефицит от ваксини няма да има.
  Нали помниш, как в началото на епидемията нямаше маски...

 19. 19 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Освен това да вярваме когато заклеймявате световния заговор срещу човечеството от страна на Бил Гейтс? Или когато няма Vivid или ваксините са фалшиви или когато ги няма . Нещо ме правите на маймуна бе Другари 😄😄😄😄😄!

  agent
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един препатил":

  "Какво има в Дания?

  1. Доверие към институциите
  2. Електронно здравеопазване
  3. Ясна комуникация
  3. Ефективна администрация"

  Освен това Дания и Нова Зеландия делят първо място в света по индекса свобода от корупция на Транспаренси Интернешъсъл.

  Едва ли двата факта са несвързани помежду си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ronald Reagan":

  "Нямат Ристю, който да обявява всяка дейност, фирма, сделка за корумпирана"

  И аз си мисля, че сделката с 50-те милиона от нашите сметки за ток отишли в джоба на Доган не е корупция. Той ги заслужава.

 23. 23 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Какви са тези глупости, та и в Швейцария е същото като в България, даже по-зле защо я няма на графиката.....
  —цитат от коментар 2 на N I K E


  Ето ти оригиналния уебсайт, можеш да си избираш кои държави да са показани. България е на дъното заедно с Мексико, Бразилия, Аржентина и ... братска Русия. Русия, която сама си произвежда ваксина Спутник и я предлага на цял свят, е на дъното по процент ваксинирани.
  https://ourworldindata.org/grapher/covid-vaccination-doses-per-capita?tab=chart&yScale=log&stackMode=absolute&country=ARG ~BHR~BRA~CAN~CHN~DNK~FRA~DEU~ISL~IDN~IRL~ISR~ITA~MLT~MEX~POL~ROU~RUS~SRB~ESP~TUR~ARE~USA~GBR~BGR~AUT~BEL~HRV~CZE~GRC~England~CYP~NOR~PRT~SVK~CHE~SWE~SVN~NLD~LVA®ion=World

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Виждам, че драмата е голяма, но ....
  Никога не съм бил гербаджия , но вие ме отвращавате!

  agent
 26. 26 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1554 Весело

  До коментар [#11] от "Ramon Asvalda":

  Тоя вирус е като грипа и ще е с нас завинаги, независимо какви мерки се вземат :)) От вас зависи колко време ще продължи тази лудост :)) А вие сте склонни да изолирате децата си в най важните им години на развитие, което ще доведе до необратими последствия :)))

  Знам и от личен опит :))) Независимо колко много говоря с хората на живо, никога не мога да се отпусна, винаги съм под стрес, въпреки методите, които ползвам, за да не се забелязва и да не привлича вниманието на хората, които биха се възползвали :)) А това е най малкото, което може да се случи на децата ви :)) Вие унищожавате тяхното психологично развитие, самочувствие с вашата истерия :))) Няма лошо, нали ги обичате :)))

 27. 27 Профил на naturist
  naturist
  Рейтинг: 184 Любопитно

  До коментар [#18] от "atmanpg":

  Въпроса е принципен и не се отнася само до ваксините. Създадената организация, по скоро липсата на такава, е показателна за управленска немощ, която в други случаи на практика се оказа смъртоносна, като например през ноември месец, когато поради пълния хаос в здравеопазването умряха множество хора , не от ковид19 или усложненията от него, а състояния , които обикновено се поддържат лесно в съвременността.

 28. 28 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Какви са тези глупости, та и в Швейцария е същото като в България, даже по-зле защо я няма на графиката.....
  —цитат от коментар 2 на N I K E


  Нещо си назад с материала, Дания е ваксинирала 4%, Швейцария е ваксинирала 3%, а България е ваксинирала 0.59% от населението.

 29. 29 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 737 Весело

  До коментар [#25] от "Ronald Reagan":

  "Никога не съм бил гербаджия"

  Знаем, знаем. Поздрави на Севдето )))

 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Просто Дания е солидарно, дисциплинирано и цивилизовано общество!!!

 31. 31 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  До коментар [#27] от "naturiST":

  Пишеш глупости.
  Просто в момента има дефицит от ваксини и държавите играчят на "пр**би другарче".

 32. 32 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#31] от "atmanpg":

  Наш бойко явно всички го пре*бават, а уж ги минаваше всичките с 200...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 33. 33 Профил на vrm5364o657
  vrm5364o657
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България и без това изпусна влака, а сега с топлото време пандемията пак ще затихне, затова е най-разумно да отложи масовата имунизация за септември, като закупи от ваксините на Новавакс и руската на Вектор (не Спутник), които ще се приемат много по-добре от населението, бидейки произведени по доказана класическа технология. Тъкмо страната ще бъде готова да посрещне следващата зима, когато в ранно ваксинираните държави ще почнат да губят имунитет.

 34. 34 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 202 Неутрално

  втората се отлага с до 6 седмици (при 3 седмици препоръка на европейския регулатор).

  Работят по стахановски, важно е количеството, а не качеството.

 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  До коментар [#17] от "observador":

  "След като прочетох, тайната на успеха им май е в парите. Платили са повече, за да имат от по-скъпата ваксина. Ние сме направили точно обратното....."

  Да, Израел също плащат повече и получават повече ! Те, очаквано, са сред отличниците като брой ваксинирали се до момента ! Е, разбира се, имат и желязна организация ! За нас няма смисъл да коментираме....

 36. 36 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  А колко са във Великобритания? А в епицентъра на Разума -- страните на Макрон и фон дер Лайен, съответно?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 37. 37 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#9] от "N I K E":

  https://www.covid19.admin.ch/en/epidemiologic/vacc-doses

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 38. 38 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Тоя Карабоев има класическа физиономия на чужд агент. За американците ли работи това човече?
  —цитат от коментар 24 на vrm5364O657


  Български си е. Познава се по това, че докато обикновеният двоен агент работи за две разузнавания едновременно, нашенският работи против двете едновременно.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 39. 39 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 54 Весело

  Има нещо гнило в Дания...

 40. 40 Профил на две
  две
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Матей 20:16-20 НП
  Така последните ще станат първи, а първите – последни. Защото мнозина са звани, но малцина – избрани

 41. 41 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#38] от "Един вампир броди из Европа":

  а българските националисти обичат Русия преди всичко :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 42. 42 Профил на naturist
  naturist
  Рейтинг: 184 Любопитно

  До коментар [#31] от "atmanpg":

  Ти пишеше глупости защото фактите ясно показват , че дори при дефицит, които засяга всички , в България се ваксинират 6-7 пъти по-малко от Дания, Сърбия и т.н. Независимо с какви термини описваш това явление, то е факт и глупости пише този които го отрича.

 43. 43 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1536 Любопитно

  Далече сме от Дания във всяко едно отношение, но някой ще напише ли колко е здравната вноска в Дания на месец. Просто питам за един приятел.... Да се сравняваме със страна, където данъците са убийствени е меко казано тъпо, ако утре излезе че Северна Корея е преди нас, това значи ли че СК е по-добро място от България!? Да не говорим, че като кажеш на датчанин “часът ти е 3.00 и той в 3.00 е там”, а ние сме от 2 до 4 и гледай да не закъсняваш....
  В момента няма проблем с ваксинацията, защото просто няма ваксини, нивото на организацията/или липсата й/ ще лъсне когато има 100-200 хиляди и нагоре ваксини...

 44. 44 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  До коментар [#42] от "naturiST":

  Като приключи дефицита - всеки който иска ще се ваксинира.
  Какъв е проблема?

 45. 45 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#43] от "stoiank":

  а защо сме далеч от Сърбия и Румъния?

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 46. 46 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#35] от "samoedin":

  "Да, Израел също плащат повече и получават повече ! Те, очаквано, са сред отличниците като брой ваксинирали се до момента ! "

  Израел е много интересен случай. Не само плащат повече. Гледах интервю с мин. председателя им. Никоя фирма не е искала да говори с тях, понеже са много малки. За да успеят да се вредят сред САЩ, ЕС и ОК са предложили на фарма компаниите да бъдат много, много бързи във ваксинирането и после им обещават всички права за маркетинг от този "експеримент", в случай че работи.

  Следя Израел с много голям интерес, понеже ваксинират предимно с най-ефективните ваксини. Засега спад на епидемията по-скоро няма, но дано до няколко седмици резултатите са по-видими.

  Израел е много добър пример, понеже засега позлават само Pfizer, която е с най-добрата ефективност. Данните от тестовете и болните в Израел също са много по-подробни.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  До коментар [#47] от "Свинчуга":

  На мен и тук ми харесва.
  За такива като теб - светът е широк и границите са отворени.

 49. 49 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 201 Неутрално

  Как го правят ли? Вероятно министър-председателя им не носи звучния прякор "Тиквата", председателя на народното събрание "ПКП", а главния им прокурор "Каскета". Членове на парламента им сигурно няма с прякори "Ментата", "Тъпото" и тн. Може би там е скрито разковничето, знам ли?

 50. 50 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#48] от "atmanpg":

  И това че ти харесва как точно променя нещата?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 51. 51 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  До коментар [#49] от "Are de":

  Прякорите на управляващите, зависят от нивото на материала.

 52. 52 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#31] от "atmanpg":Ти пишеше глупости защото фактите ясно показват , че дори при дефицит, които засяга всички , в България се ваксинират 6-7 пъти по-малко от Дания, Сърбия и т.н. Независимо с какви термини описваш това явление, то е факт и глупости пише този които го отрича.
  —цитат от коментар 42 на naturiST


  Този и ГЕРБерастки трол. Пише глупости и много добре го знае. Просто такава работа си е избрал :)
  ----
  Това което ГЕРБ постига е геноцид.

 53. 53 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  До коментар [#48] от "atmanpg":И това че ти харесва как точно променя нещата?
  —цитат от коментар 50 на Свинчуга


  Никак.
  А факта, че на теб не ти харесва, какво променя?

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Малко факти: (източник в. 24 часа)
  Към днешна дата:
  Доставени са 70910 ваксини от Пфайзер и Модерна.
  Ваксинирани са 40 805 души.
  Резервирани ваксини за втора инжекция - 30 105.
  Има и ваксинирани втори път. Към 24.01 бяха 4612.
  Извод:
  Всяка пристигнала ваксина се поставя и една се резервира.
  За разлика от Дания, тук се спазва определения от производителя 3 седмичен срок между първа и втора ваксинация.

 56. 56 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#53] от "atmanpg":

  Абе харизанко откъде ви намира такива образи, явно много е паднало качеството.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 57. 57 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Весело

  А колко са във Великобритания? А в епицентъра на Разума -- страните на Макрон и фон дер Лайен, съответно?
  —цитат от коментар 36 на Един вампир броди из Европа


  First dose total
  7,891,184
  Second dose total
  478,254

  Франция си имат Санофи, нали Макрон ги спонсорира с няколко десетки милиона чрез ЕС😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 58. 58 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Невероятен успех на масмедиите е, че само няколко седмици след най-големия пик на двиението против ваксините, успяха да направят от състезанието кой колко ваксинира, едни от най-четените теми по целия свят.

  Но ако погледнем само година назад и как през април маските бяха обявени за вредни, а само няколко месеца по-късно за задължителни, добре е да имаме предвид че това състезание тепърва започва. Ще има привидни "победители" в първата вълна на ваксиниране, ще има безгрижно лято, ще има нови щамове.

  Това са първи тестове в малък мащаб при 2 доминантни щама и при само една силно ефикасна ваксина с достатъчно голямо производство.

  Нека преброим пилците на есен. Истинския тест е кои страни ще изкарат най-добре зимния сезон 2021-22 и как ще реагират спрямо новите щамове.

  Мен най-много ме притеснява в тази връзка дали България (и страните от ЕС) правят достатъчно тестове над щамовете и дали ще затворим границите навреме.

 59. 59 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#47] от "Свинчуга":

  Не казвам,че тук е идеално. Границите са отворени, всеки решава къде да живее. Просто Дания е особен тип страна и е безумно сравнения с нея. Фукуяма има обяснение на феномена Дания, но е над 500 страници. Логичен е коментарът да се сравняваме със Сърбия и Румъния. Едно не мога да схвана, когато се коментират данъци се дават примери с ултралиберални страни, когато се коментират публични услуги се дават примери със страни в които ставките са безумни. За съжаление дори и при еднакво ниво на корупция това има значение, а при нас и корупционната ни търпимост е доста висока.

 60. 60 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 201 Неутрално

  До коментар [#49] от "Are de":Прякорите на управляващите, зависят от нивото на материала.
  —цитат от коментар 51 на atmanpg


  Не само прякорите на управляващите зависят от нивото на матряла, ами самите управляващи.

 61. 61 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  До коментар [#53] от "atmanpg":Абе харизанко откъде ви намира такива образи, явно много е паднало качеството.
  —цитат от коментар 56 на Свинчуга


  А Кутев по колко ти плаща на пост?

 62. 62 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#59] от "stoiank":

  OK, но това не променя факта че сме тотално на дъното и пред нас са както и либерални икономически държави, така и такива с високи данъчни ставки и съответно по-добри публични услуги. Някъде из коментарите нагоре имаше линк със статистики за ваксинациите по света.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 63. 63 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  Някои казват, че било въпрос на пари. Не разбирам какъв е въпросът с парите. Че България е бедна и няма пари за ваксини? Едва ли.

  При 7 млн. население ни трябват 14 млн. дози ваксина.

  За купуване гласовете на пенсионерите Бойко Борисов дава 972 млн. лв. Това са 497 млн. евро.

  Значи с парите за купуване гласовете на пенсионерите България може да си позволи да купи тези 14 млн. дози ваксина при цена 35,50 евро за доза.

  Някой знае ли цената на една доза ваксина? Дали тя е по-висока от 35,50 евро?

  Следователно се оказва, че вместо да купува ваксини Бойко Борисов раздава на пенсионерите пари, които те не са искали за да си купи изборите.

  Това са фактите. А когато те говорят и Шехерезада мълчи.

 64. 64 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  а защо сме далеч от Сърбия и Румъния?
  —цитат от коментар 45 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Толкова ли не си познаваме управляващите та да се чудим.
  Да купуваш ваксини не е като строим газопроводи, не са видяли възможност за схеми.
  Но понеже все пак трябва да ни ваксинират, са купили колкото може по-евтини ваксини.
  И изтеглиха късата клечка като станаха проблемите покрай АстраЗенека.

  Румъния като всички други в ЕС е направила по-разумен микс от поръчки към различни доставчици. Тя всъщност се справя много прилично не само спрямо нас.

  А Сърбия е съвсем отделен въпрос. Тя като център на вселената си купува ваксини от всички лагери, за да ги противопоставя и да си "вдига пазара" на геополитическия пазар за булки. Инжектира и руски и западни, може би скоро и китайски ваксини. Не е точно като да трябва да им завиждаме. Румъния и Гърция са по-добри примери.

 65. 65 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#64] от "observador":

  Извинявам се за грешката.
  За Сърбия -
  да си вдига цената на геополитическия пазар за булки.

 66. 66 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 620 Любопитно

  До коментар [#63] от "Един препатил":

  България отдавна не е бедна държава... изтъква се като бедна само когато ни трябва извинение, защо нещо не може да се направи.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 67. 67 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  Някои казват, че било въпрос на пари. Не разбирам какъв е въпросът с парите. Че България е бедна и няма пари за ваксини? Едва ли. При 7 млн. население ни трябват 14 млн. дози ваксина.За купуване гласовете на пенсионерите Бойко Борисов дава 972 млн. лв. Това са 497 млн. евро. Значи с парите за купуване гласовете на пенсионерите България може да си позволи да купи тези 14 млн. дози ваксина при цена 35,50 евро за доза. Някой знае ли цената на една доза ваксина? Дали тя е по-висока от 35,50 евро? Следователно се оказва, че вместо да купува ваксини Бойко Борисов раздава на пенсионерите пари, които те не са искали за да си купи изборите.Това са фактите. А когато те говорят и Шехерезада мълчи.
  —цитат от коментар 63 на Един препатил


  https://www.theweek.co.uk/951750/what-do-covid-vaccines-cost-who-pays-what

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 68. 68 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Какво има в Дания?1. Доверие към институциите2. Електронно здравеопазване3. Ясна комуникация3. Ефективна администрацияЕ, тогава защо се правят сравнения с България?
  —цитат от коментар 8 на Един препатил


  В Християния е супернапушвация!
  Къде тука да е така ... зле сме зле ...

 69. 69 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  До коментар [#64] от "observador":

  https://twitter.com/JorgeLiboreiro/status/1339897763996332032

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 70. 70 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  До коментар [#63] от "Един препатил":

  https://twitter.com/JorgeLiboreiro/status/1339897763996332032

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 71. 71 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#43] от "stoiank":Освен това в Дания има негри и джендъри, няма как да е по-добре там.
  —цитат от коментар 47 на Свинчуга


  В Амагер живях - верно много църни имаше!

 72. 72 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Някои казват, че било въпрос на пари. Не разбирам какъв е въпросът с парите. Че България е бедна и няма пари за ваксини? Едва ли.
  —цитат от коментар 63 на Един препатил


  Точно така. И двете са вярни.
  Купили сме евтини ваксини, а имаме пари и за скъпи.

  "Не става само с ядене, трябва и акъл".

  ГЕРБ не са видяли никаква възможност за схеми при ваксините и са купили евтини.
  Освен това, поради липса на управленски умения, не са спазили най-простото правило за диверсификация на доставките. Никой компетентен не би оставил която и да било ваксина с толкова голям дял от доставките.

  Това спестяване, съчетано с некомпетентност можеше и никога да не излезе толкова наяве, но изтеглиха късата клечка (както и в някаква степен целия ЕС) с това кога и кои ваксини излязоха първи.

  Голяма част от тези главоболия, както България така и ЕС можеха да си спеспят при по-добра стратегия и повече мислене миналата година. Ефектът "Уау!" при нас обаче е от свръх-глупаво големият дял на най-евтината ваксина.

 73. 73 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  "..........При същите условия е поставена и България, но разликата е, че към днешна дата са ваксинирани 4% от датчаните и 0.6% от българите. При това на Дания не се полагат повече бройки, отколкото на България............."

  В Дания-ред и дисциплина , а в България на Боце хаос и дезорганизация!Без никакви изненади- разбира се!

 74. 74 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Просто Дания е солидарно, дисциплинирано и цивилизовано общество!!!
  —цитат от коментар 30 на selqnin


  Да бе да ...
  Ти колко време си живял в Дания??

 75. 75 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Просто Дания е солидарно, дисциплинирано и цивилизовано общество!!!
  —цитат от коментар 30 на selqnin


  Да бе да ...
  Ти колко време си живял в Дания??

 76. 76 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  До коментар [#8] от "Един препатил":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Поредният сравнителен анализ в който лъсва истината за некадърната ни администрация/ да не забравяме , че "за капак на всичкото отгоре" администрацията у нас е безумно раздута/-"Гарантирано от ГЕРБ"!

 77. 77 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#47] от "Свинчуга":

  Че то всеки човек е джендър? как да ги няма :D

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 78. 78 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#49] от "Are de":

  Пропуснал си да споменеш кратунковците от ДБ.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#69] от "padrino":

  Да, този tweet направи цяла буря и изобщо не беше изненада с този ценоразпис какво сме си купили ние.

  А от другия линк ми направи впечатление:

  Oxford University and AstraZeneca also released a joint statement in November pledging to make their jab available at cost price “in perpetuity” to low- and middle-incoming nations.

  But South Africa’s Health Ministry revealed this week that the price being paid there for the Oxford jab is $5.25 (£3.84), AFP reports - far more than the amount paid by most European nations.

  АстраЗенека и ЕС можеха да използват ваксините за най-позитивния възможен маркетинг, но са твърдо решени да се хванат за ръце и да скочат в безумната бездна, която не спират да копаят.

 81. 81 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#63] от "Един препатил":България отдавна не е бедна държава... изтъква се като бедна само когато ни трябва извинение, защо нещо не може да се направи.
  —цитат от коментар 66 на FvH


  Не сме бедни, но правителството умело използва митовете за това колко бедна е България, за да оправдае хилядите течове (понякога като с метрото, буквални) от бюджета.

  Насажданата с поколения култура на "Андрешковщина" в България е изключително вредна и затова когато видя коментари в форума, които с най-добри анти-ГЕРБ намерения наричат България "най-бедната, корумпирана..." - винаги ги спирам. Никой друг не ни нарича така и ако сами не спрем, която и партия да дойде на власт, ще ни третира така - като най-бедните, които не очакват нищо повече.

  А България е относително бедна или относително богата, зависи с кого я сравняваме.
  За Дания сме бедни, за Западните Балкани и Молдова (както и още 100+ страни по света) сме богати.

 82. 82 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Любопитно

  До коментар [#80] от "observador":

  Единственото обещание на Астра за цена беше към Великобритания и ЕС. Казаха, че ще продават на "cost price" Има го дори упоменато в договора който публикуваха вчера. За останалият свят не са давали такива обещания, но казаха, е ако някой има повече от необходимите ваксини може да ги дарява или продава НО на "cost price". С една дума ако останат неизползвани АЗ ваксини от ОК и ЕС темогат да ги дадат или продадат на който искат. Това, че ЦАР купуват на търговска цена е техен избор.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 83. 83 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  България е на дъното заедно с Мексико, Бразилия, Аржентина и ... братска Русия. Русия, която сама си произвежда ваксина Спутник и я предлага на цял свят, е на дъното по процент ваксинирани.
  —цитат от коментар 23 на vankata1

  Русия не е изнасяла данни за броя на ваксинираните от 8 януари.
  Но кампанията си върви с добри темпове.
  Иначе на дъното е ....Северна Македония. Там няма и един ваксиниран.
  Обяснението на Заев - ние сме лоялен член на НАТО и не купуваме от руската ваксина.


 84. 84 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  До коментар [#82] от "padrino":

  Да се чете ЮАР а не ЦАР👍

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 85. 85 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  Обзалагам се, че Дания не е управлявана от еднокнижник - пожарникар!

 86. 86 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално
 87. 87 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  До коментар [#70] от "padrino":

  Благодаря Ви. Значи най-скъпа е ваксината на "Модерна" - 18 щ. дол. = 14,83 евро.

  Т.е. с парите, които Бойко Борисов дава за купуване гласовете на пенсионерите България може да купи достатъчно дози от най-скъпата ваксина за ваксинирането на 16,5 млн. души.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на Vasil Grozdanov
  Vasil Grozdanov
  Рейтинг: 121 Неутрално

  Жива да не съм, аз живея в Дания и не познавам никой ваксинирам. Да бяха писали, какви демонстрации имаше срещу ковид измамата и на нашата премиера и изгори ха чучело. Фейк нюз, та дрънка.

 90. 90 Профил на Vasil Grozdanov
  Vasil Grozdanov
  Рейтинг: 121 Неутрално

  Жива да не съм, аз живея в Дания и не познавам никой ваксинирам. Да бяха писали, какви демонстрации имаше срещу ковид измамата и на нашата премиера и изгори ха чучело. Фейк нюз, та дрънка.

 91. 91 Профил на bg_brusselaar
  bg_brusselaar
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dariya Koleva":

  Не се виждат, защото са написани със сиво - Полша е между Финландия и Италия, а Унгария между Белгия и Франция. Германия хич не я и търсих. Така че колкото и да ви се иска герберчета мили няма никаква манипулация.

 92. 92 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  4% голям успех
  —цитат от коментар 86 на uq


  Е само около 8 ПЪТИ повече от България, ама защо да влизаме в подробности.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 93. 93 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#82] от "padrino":

  Не съм чел целите договори и не мога да коментирам, а и Лондон засега отказва да ги публикува, цитирайки (по памет) националната сигурност. АстраЗенека са поискали да се затъмни голяма част от договора с ЕС. Имат право. Засега по много от детайлите в този казус е думата на едните срещу думата на другите. А и АЗ дадоха основания да не вземаме думите им за 100% истина (в кръга на шегата, може би на 60%).

  Да сме живи и здрави, след 20-30 години ще излязат документалните книги и филми "от войната", ще видим.

 94. 94 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Какви успехи са това ?? Графики , чертички ...мерене на ампули !!!
  В руската столица вече работят търговските центрове, ресторантите, музеите, библиотеките и концертните зали. Тази седмица отново отвориха врати и нощните заведения. Ходенето на театър ,балет , музей се поощрява с ваксинация . Русия е ваксинирал около 5 милиона и ще приклчи историята с Ковид 19 още кум края на март. Това е успех , това е държава която се грижи за народ и премахва "световната Ковид истерия" ..

 95. 95 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Жива да не съм, аз живея в Дания и не познавам никой ваксинирам. Да бяха писали, какви демонстрации имаше срещу ковид измамата и на нашата премиера и изгори ха чучело. Фейк нюз, та дрънка.
  —цитат от коментар 89 на Vasil Grozdanov

  Може би първо трябва да се прочете статията.
  А там четем:
  "...На 27 декември пенсионерът Леиф Хейселберг стана първият ваксиниран датчанин, а в България се започна със здравния министър и свещеник от Светия синод. До днес в Дания са ваксинирани хората във всички домове за възрастни, стари хора, нуждаещи се от асистенти по домовете си и специфични групи в риск. Това означава начало на кампанията от местата, където голяма част от най-застрашените са съсредоточени в институции и няма нужда да се издирват по адресите.
  До края на март трябва да бъдат ваксинирани всички служители в здравния и социалния сектори.
  Следващата група, на която ще бъде поставена първа доза, са всички над 85 години. После има групиране на 80-84-годишните, 75-79 и тези на 65-74 години.
  Ваксинирането на датчани под 65 години няма да започне преди април...."

 96. 96 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  На кое викате успех? Видя се че държавите с най-много ваксинации имат най-много разболели се и мерките са най-тежки - Англия, САЩ, Германия, Норвегия, Израел. Там всеки ден бележат рекорди по починали. На другия полюс са държавите без ваксинации - Беларус, Швеция, няма локдаун, няма бум на заболелите.

  Тайната на "успеха" ще я видят след 2-3 седмици, като се вдигнат бройките на заболелите.

 97. 97 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#70] от "padrino":Благодаря Ви. Значи най-скъпа е ваксината на "Модерна" - 18 щ. дол. = 14,83 евро.Т.е. с парите, които Бойко Борисов дава за купуване гласовете на пенсионерите България може да купи достатъчно дози от най-скъпата ваксина за ваксинирането на 16,5 млн. души.
  —цитат от коментар 87 на Един препатил


  И кое е по-добре?

  Да се ваксинират кой знае защо някакви си айнствени т16,5 млн. души с някаква си неизвестна ваксина - или хората да си донадят в тежките месеци пенсийките с няколко лева ?

  Отговорът е ясен - на повечето люде - а комуто не му е ясен - ще подсмърча още с 2% под опашката по на Коня

 98. 98 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Не може датското общество да се сравнява с българското. Там в Дания не се краде. Живял съм в Копенхаген, удивих се че между къщите няма огради. Датчаните са калени от суровата природа и са научени пак от нея да оцеляват и да разчитат на себе си. Най-социалното общество в северната част на Европа - работят много и плащат високи осигуровки и данъци без да роптаят.

 99. 99 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dariya Koleva":
  Ето линк за ваксинирането в света и ЕС. Напишете в Google:
  Covid 19 vaccination progress by country
  и ще излязат няколко линка. България е на последното 27-мо място с 0,59% поставени ваксини. На първо място е Малта.

 100. 100 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  По какво се различаваме? Там живеят датчани, а тука , българи.Там премиер е Метте Фредериксен, а тука Боко пожарникарят. Там вярват на институциите, които работят за гражданите, а тука не вярват, защото работят за мафията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK