Ваксинирах се със "Спутник V", но се разболях

Ваксинирах се със "Спутник V", но се разболях


Нашият колега Сергей Становский участва в изпитанията на руската ваксина "Спутник V". След като получи двете дози от ваксината, той реши да посети своята баба. И отново се сблъска с вируса. Не без последствия.


Едновременно с имунизационната кампания в Русия тече третата фаза на изпитания на ваксината "Спутник V". Сред доброволците е и кореспондентът на ДВ Сергей Сатановский, който през декември получи и първата, и втората доза от препарата. Тестовете за "Спутник V" ще приключат официално едва през май. Но Сатановский реши да се информира предварително за резултатите от своето участие в изпитанията и да си направи тест за антитела.


Още преди теста се чувствах добре, минах двете имунизации почти без странични ефекти. Затова реших за Нова година до посетя 74-годишната си баба недалеч от Санкт Петербург. Макар да нямах симптоми, си направих PCR-тест преди тръгването - резултатът бе негативен.


Нова среща с вируса
Баба ми живее от една година в провинцията. Тя избягва големия град заради пандемията. Отоплява се с печка, веднъж седмично пазарува в близкия град. Но и на 300 километра от Санкт Петербург не успя да се изплъзне от коронавируса.


В самия новогодишен ден тя започна да кашля, продължи и на следващия. Не помислихме веднага за коронавирус, а допуснахме, че се е простудила заради минусовите температури. На трети януари заминах за Санкт Петербург. Вечерта вдигнах температура 37,4 градуса и започна да ме боли гърлото. Баба ми имаше сходни симптоми.


При мен обаче те отминаха за два дни, докато баба ми и на третия ден имаше температура и се чувстваше слаба. Извика лекар, за да ѝ направи PCR-тест и той се оказа положителен. Не се наложи да постъпва в болница, но прекара заболяването доста тежко: три седмици температура, отпадналост и високо кръвно налягане. Аз си направих поредния PCR-тест - отново с негативен резултат.


Антителата ми помогнаха да прекарам болестта леко


Според Вадим Линиев, директор на лабораторията в болницата "Жадкевич", в която се ваксинирах, реакцията на един имунизиран човек спрямо вируса зависи от вирусния товар. Ако контактуваш с човек, който кара заболяването леко, може и нищо да не усетиш. А ако контактът е с някого, който е по-сериозно атакуван от вируса, заболяването ще премине по-леко след имунизацията.


В моя случай очевидно бе станало точно това. При баба ми съм влязъл в контакт със сериозно заразен човек, но съм прекарал заболяването по-леко благодарение на антителата. Баба ми заболя по-тежко, но междувременно оздравя и се възстановява.


Няколко дни след завръщането ми от Санкт Петербург в Москва си направих тест за наличието на антитела със следния резултат: 310 относителни единици на милилитър кръв. Помислих си, че този резултат е много добър, което бе потвърдено и от Дмитрий Денисов, медицински директор на московската лаборатория "Хеликс": "Имате доста висок брой антитела в сравнение с другите ваксинирани хора и в сравнение с прекаралите Ковид-19."


Факт е, че установените при мен антитела са резултат от имунизацията. След заболяване те не биха могли да се образуват в такъв обем към момента на теста.


Все още неизвестните са много


Денисов каза, че при различните хора имунизационната реакция на една и съща ваксина би могла да бъде различна. "Активността на имунната реакция зависи от много фактори: придружаващите заболявания, заразите от близкото минало, хранителните навици и индивидуалното протичане", обясни ми директорът на "Хеликс".


Дали обаче такова количество антитела като при мен предлага стопроцентова защита срещу коронавируса, не може да се каже със сигурност. "Това зависи на първо място от обстоятелството, че имунизациите по света едва сега започват и фазата на клиничните проучвания на ваксините беше сведена до минимум," казва Денисов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK